Wat te doen tegen brandend maagzuur?


Publicatie datum:

brandend maagzuur is een irritante kwaal maar met de juiste aanpassingen kun je er wat aan doen.

Gesponsorde koppelingen

brandend maagzuur is een fenomeen waar iedereen wel eens last van heeft. Heb je heel occasioneel last van brandend maagzuur, dan is er niets aan de hand. Bepaalde instanties zoals het eten van te grote feestmaaltijden veroorzaken deze kwaal en zolang het zelden voorkomt, zit je veilig.

Maar wanneer je dagelijks last hebt van deze kwaal moet je uitkijken wat precies voor brandend maagzuur zorgt. Want in zo een geval geen actie ondernemen kan letterlijk dodelijke gevolgen met zich meebrengen...

Gesponsorde koppelingen

stukje anatomie

Voor ik vertel hoe je brandend maagzuur kunt aanpakken, is het belangrijk dat je begrijpt wat precies brandend maagzuur is en hoe het ontstaat.

Maagzuur hoort in de maag te blijven en daar voeding te verteren. De reden waarom maagzuur niet voor pijn in de maag zorgt is omdat de maag een slijmvlieslaag heeft die bescherming biedt tegen maagzuur.

Enkel wanneer deze slijmvlieslaag beschadigd is (zoals bij een maagontsteking of maagzweer) kan en zal pijn ontstaan. In zo een geval, direct een dokter consulteren!

Wanneer maagzuur uit de maag gaat en in de slokdarm terecht komt, zal het voor een branderig gevoel in de keel zorgen. Waarom? Omdat de slokdarm niet beschikt over een slijmvlieslaag welke bescherming biedt tegen maagzuur.

Moest dit wel zo zijn, zouden we stikken van het slijm... Maagzuur hoort dus niet in de slokdarm te zitten en zorgt voor pijn omdat het het slokdarmweefsel aantast. Indien maagzuur te vaak in de keel terecht komt kan het slokdarmweefsel dusdanig beschadigd zijn dat permanente schade ontstaat.

In zo een geval spreken we van barret-oesofaghus. Dit is een voorganger van slokdarmkanker en toont aan dat het slokdarmweefsel hevige schade bevat.

Oorzaken brandend maagzuur

ook goed is te beseffen wat nu juist de oorzaak is dat maagzuur in de keel uitloopt. Er zijn heel wat oorzaken die voor brandend maagzuur zorgen maar allen komen uit op 1 grote oorzaak, namelijk een slechte werking van de sluitspier.

De sluitspier in de slokdarm (ook wel LES spier genoemd) heeft als doel de maaginhoud, met maagzuur, in de maag te houden. Wanneer deze niet goed meer functioneert kan maagzuur in de slokdarm terecht komen.

Wat zorgt voor een verzwakte sluitspier?

 • overmatig gebruik van medicatie en alcohol

 • bepaalde voeding (tomaten, pikante kruiden, zuivel,...)

 • voedselintoleranties

 • druk op de sluitspier

 • te WEINIG maagzuur!

Medicatie en het gebruik van alcohol zorgt voor een verslechte werking van de sluitspier waardoor de maaginhoud in de keel kan terecht komen. Betekent dit dat je niet meer mag drinken? Neen! Overmatig is niet goed, nu en dan een pintje of een wijntje is prima, ga niet overdrijven en blijf weg van sterke dranken.

Ook een dafalgan is ok maar ga niet dagelijks medicatie zoals pijnstillers innemen. Dan roep je om brandend maagzuur!

Ook voeding is een grote factor bij brandend maagzuur of reflux. Tomaten staan er bekend voor om reflux te veroorzaken. Ook zuivel is een grote oorzaak van een verzwakte sluitspier. Te veel cafeïne zorgt ook voor een verzwakte sluitspier.

Zure dranken tasten de slokdarm aan waardoor een zuur gevoel ontstaat gelijkaardig met brandend maagzuur. Het spreekt voor zich dat je deze voeding gaat beperken.

Zelfs bukken na de maaltijden of neerliggen na de maaltijden kan voor een verhoogde druk op de sluitspier zorgen. Zet je recht tijdens en na het eten om druk op de sluitspier te vermijden.

Ook te weinig maagzuur is een oorzaak. Hoezo? Het zorgt voor een slechte opname van voedingsstoffen waardoor voeding niet goed meer opgenomen wordt. En zo geraakt de sluitspier verzwakt.

maagzuurremmers?

Het eerste wat iemand doet met brandend maagzuur is maagzuurremmers innemen. Want als je brandend maagzuur hebt, heb je te veel maagzuur? Toch? Neen, in meerdere gevallen zelfs te weinig maagzuur.

Als je te weinig maagzuur hebt en je sluitspier werkt niet goed, dan zal je ook brandend maagzuur ontvangen in de keel... nogmaals: de oorzaak is de verzwakte sluitspier, niet het maagzuur.

Maagzuurremmers werken snel en goed omdat ze al het maagzuur wegnemen. Dan kun je geen zuur gevoel in de keel meer waarnemen. Wat velen niet weten is dat ze maagzuur hebben voor een reden. Maagzuur is niet een straf dat je krijgt door een extra large pizza pepperoni te eten...

Maagzuurremmers helpen maar behandelen niet de oorzaak van brandend maagzuur. Eens deze tabletten zijn uitgewerkt ontvang je terug brandend maagzuur...

Nut van maagzuur

We hebben maagzuur voor een reden, namelijk voor:

 • de vertering van onze voeding

 • het doden van parasieten en bacteriën

 • activeren van de alvleesklier

als jij al je maagzuur gaat wegnemen doormiddel van medicatie, dan wordt je voeding niet goed meer verteerd. Zo ontstaan klachten zoals haaruitval, broze nagels, gewrichtsklachten, vermoeidheid, slaaploosheid, futloosheid, etc. puur doordat je voeding niet meer opgenomen wordt...

Ook kunnen bacteriën en parasieten overleven aangezien er geen zuurbad meer is dat hun van het leven beroofd...

Je hebt dus maagzuur nodig om in goede algehele gezondheid te bevinden! Pas dus op met maagzuurremmers en zeker met blokkers.

hoe brandend maagzuur behandelen?

Belangrijk is om de sluitspier te versterken. Niet door het maagzuur weg te nemen want dat zal enkel de sluitspier nog meer verzwakken!

Volg volgende tips op om je sluitspier te respecteren en sterk te houden:

 • drink maar 1 tas koffie per dag

 • beperk alcoholische dranken

 • vermijd tomaten

 • beperk sterke kruiden

 • vermijd zuivel

 • beperk zure dranken zoals cola

 • ga niet neerliggen of bukken kort na de maaltijden

 • gebruik enkel zuurremmers bij noodgevallen

 • ga minder roken

 • eet meer groenten en zacht fruit

 • eet enkel glutenvrije graanproducten zoals wilde rijst, havermout, etc.

 • drink voor de maaltijden

Volg bovenstaande tips op en je sluitspier zal minder oorzaken hebben om niet meer goed te functioneren. Voor meer tips raden we je aan om het blog van Geert Leeuwen te bezoeken waar je veel meer tips en advies omtrent brandend maagzuur terug vindt.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 2
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Geluk

Wat is geluk? Waar is geluk van afhankelijk?

De ambulance

Dit is een informatieve uiteenzetting over de ambulance.

Voeding en Diabetes

Informatief artikel over voeding bij Diabetes type 2

Pillen de oplossing of een nog ergere kwaal

Tegenwoordig word er voor alles en nog wat pillen geslikt maar maakt dit het allemaal wel beter?

Schildklier, deel 1.

Schildklier, deel 1.