Wat kan je doen als je baby een hoge lichaamstemperatuur heeft?


Publicatie datum:

Je baby zeurt, huilt constant, eet weinig of niet en is minder actief dan normaal. Dan is de kans groot dat het een te hoge lichaamstemperatuur heeft. Wat kan je doen tegen koorts bij baby's?

Gesponsorde koppelingen

Iedereen heeft al wel eens last van een verhoogde lichaamstemperatuur, dikwijls zonder het zelf te merken. Alleen bij hoge koorts grijpen we in. Dat is uiteraard anders bij baby's die hun lichaamstemperatuur nog niet of moeilijk zelf kunnen regelen. Hoe jonger je baby, hoe minder zijn lichaamstemperatuur mag stijgen. Wat is koorts en wat kunnen we eraan doen wanneer de lichaamstemperatuur van je baby stijgt?

 

Onze lichaamstemperatuur blijft niet constant, maar  schommelt tussen 35,8 en 37,5 graden. Onze temperatuur hangt van verschillende factoren af. en wordt geregeld door de hypothalamus, een aanhangsel van onze hersenen dat best vergelijkbaar is met een thermostaat die onze temperatuur zo constant mogelijk probeert te houden. Bij het ontwaken is onze temperatuur het laagst, stijgt naarmate de dag vordert en is 's avonds het hoogst. Velen beschouwen koorts als een ziekte, maar dat is het niet. We kunnen er wel doodziek van zijn. Koorts is een natuurlijke reactie van je lichaam tegen ziekmakende indringers zoals bacteriën, virussen en andere ziekteverwekkers.

Oorzaken van koorts

Je hebt pas écht koorts vanaf 37,5 graden, lager spreekt men van een temperatuursverhoging.

  • Zo'n temperatuursverhoging is meestal het gevolg van: lichte infecties, als je peuter zijn eerste tandjes krijgt, als je het te warm hebt aangekleed, bij extreem warm weer, en na een hevige huilbui.

Men spreekt van koorts vanaf een lichaamstemperatuur van 37,5 graden

  • Koorts: is een signaal waarmee ons lichaam en zeker dat van baby's en kinderen duidelijk wil maken dat er iets verkeerd loopt. Dat kan tijdens de aanloop naar en bij het uitbreken van een of andere kinderziekte zijn, bij een infecties van de luchtwegen zoals bronchitis, bij een infectie van de urinewegen, bij een maag- of darmontsteking of bij een infecties van het centraal zenuwstelsel. Soms manifesteert koorts bij baby's en kinderen zich na een vaccinatie.

Koorts meten

Je meet de temperatuur bij je baby nooit te vroeg. Doe het zeker wanneer je baby hangerig is, als het warm aanvoelt, als het zich anders gedraagt, niet of nauwelijks of juist wel veel slaapt, als het minder actief , niet eeten en/of speelt, als het meer of onophoudelijk huilt, als lastiger is en als het bleek of rood ziet

In normale omstandigheden meet je baby's temperatuur iedere dag en dit zowel 's morgens als 's avonds.  Bij ziekte is het noodzakelijk dat je de temperatuur van je baby vaker controleert.

Koorts meten kan op verschillende manieren:

  • Bij kinderen jonger dan drie jaar: gebruik je bij voorkeur een goedgekeurde elektronische of digitale koortsthermometer. Die herken je aan de Belgische leeuw, of aan de Europese E gevolgd door een jaartal.

Hoe jonger je kind of je baby is, hoe vlugger je een dokter raadpleegt:

  • Bij baby's jonger dan drie maanden: raadpleeg je de dokter vanaf 38 graden
  • Tussen drie en zes maanden: vanaf 38,5 . Op die leeftijd hebben kinderen minder weerstand tegen infecties en is de kans op uitdroging groter.
  • Raadpleeg steeds je dokter: als je baby of kind lusteloos, suf of in de war is, moeilijk wakker te krijgen is, amper beweegt en/of nauwelijks of niet reageert, ononderbroken jammert, als het ontroostbaar is en constant huilt, huiduitslag heeft, als het weinig of niet eet en/of drinkt, bij tekenen van uitdroging, als het in stuipen valt, ademhalingsproblemen heeft moeilijk of langdurig versneld ademhaalt; als het braakt, diarree braakt, als het gevallen is en dan koorts krijgt.

Dit kan je zelf doen bij lichte koorts of in afwachting van de dokter:

  • Je kind veel laten drinken: als gevolg van koorts zal je baby meer vocht verliezen dan gewoonlijk. Laat je baby dan ook meer drinken om uitdroging te voorkomen. Is je baby met koorts jonger dan zes maanden? Geef hem/haar dan extra melkvoeding.  Vanaf zes maanden laat je het best water drinken.
  • Kleding: baby's met koorts dragen best zo weinig mogelijk kleding
  • Kamer: je baby ligt bij voorkeur in een koele en goed geventileerde kamer met een temperatuur van maximum twintig graden.
  • Bad: tot voor kort werd voor baby's en kinderen met koorts een lauw badje aangeraden. Volgens recente onderzoeken is dat niet nodig omdat het weinig of geen effect heeft.
Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 3
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Vitamine A

The night sight vitamine

Snel Afvallen Zonder Dieet

Wanneer je online gaat zoeken naar manieren om snel af te vallen vind je talloze pagina's.

Voetschimmel, wat nu?

Hoe voorkom je voetschimmel en hoe kom je er vanaf?

Roaccutane en haaruitval

Wat te doen tegen haaruitval/haarverdunning wegens Roaccutane

Jeugdpuistjes (acne)

Is het mogelijk een speciaal trainingsprogramma op te stellen voor COPD-patiënten om zo hun conditie (blijvend) te verbeteren?

Wat zal er veranderen als COPD-patiënten een trainingsprogramma gaan volgden? Zou de kwaliteit van leven vooruit gaan?

Suiker, geraffineerde boosdoener

Waarom geraffineerde suiker slecht voor je is en wat je eraan kunt doen

Ayurveda: Basisbeginselen en de persoonlijke constitutie

Wat is Ayurveda? Wat kan kennis over de 'persoonlijke constitutie' voor mij betekenen ter bevordering van 'gezondheid'?

Alles over herpes

Informatie over herpes genitalis

Last van stotteren?

Hier lees je hoe je er vanaf kunt komen!

Levende bloed analyse

Op zoek naar een alternatieve manier van genezing van gezondheidsklachten?

Zwanger worden en stoppen met voorbehoedsmiddelen

Zwanger worden en stoppen met voorbehoedsmiddelen

KIDD Syndroom

U heeft een kind dat ander gedrag vertoont dan andere kinderen. Vaak hoofdpijn, is onrustig, problemen met haren wassen, wil vaak niet mee doen aan spelletjes, is laat met allerlei normale zaken zoals fietsen, lopen, hinkelen, praten, moeite met leren.

Afvallen zonder gewicht kwijt te raken?

een beter figuur krijgen door spiermassa op te bouwen in plaats van strict te lijnen.

De werking van het menselijk geheugen en zijn achteruitgang in verdere levensfasen

Hoe werkt het menselijk geheugen en hoe voltrekt zich de achteruitgang van het geheugen in de laatste levensfasen

De gevoelens van de mens

Wat is een gevoel ? En hoe kun je het beste met gevoelens omgaan ?

Detoxen,ontslakken lichaam reinigen

informatie over het steeds bekender wordende detoxen.

Multiple sclerose

Wat houd MS in en hoe ermee om te gaan

Aloë Vera fit gezond gebit

Andere vorm van gebitsverzorging

Wat doet alcohol met je lichaam?

Alcohol kan je gezondheid in gevaar brengen en je wordt er ook niet knapper op!

Alles over voetschimmel

Informatie over voetschimmel (zwemmerseczeem)

BMI berekenen

U wilt de BMI berekenen van uzelf of uw gezin? Onze BMI Meter is de snelste en meest betrouwbare op het internet. Meteen inzicht. Klik hier! Let op: uw BMI berekenen met onze BMI meter kan vandaag nog

Mens erger je niet!

5 tips voor minder stress in je leven.

Waarom kan zonnen schadelijk zijn?

Zonnen is niet alleen goed voor een bruin kleurtje; het kan ook slecht zijn voor de gezondheid. In dit artikel wordt uitgelegd waarom het schadelijk kan zijn.

Last van chronische vermoeidheid of andere vage klachten? Misschien heb je een vitamine D tekort!

Veel mensen hebben last van vage klachten zoals chronische vermoeidheid en spierklachten. Een groot deel van de bevolking heeft de laatste jaren een vitamine D tekort!