Gonorroe


Publicatie datum:

Informatieve artikel over aandoening Gonorroe

Gesponsorde koppelingen

Gonorroe een seksueel overdraagbare aandoening is. Het wordt ook druiper genoemd. De oorzaak daarvan zijn bacteriën- gonokokken – die zich in de slijmvliezen van de anus, vagina, penis, ogen en keel bevinden. Voor het eerst werd de gonokok in 1882 door Leistikov gekweekt. 

Toen er nog geen antibiotica waren, was deze aandoening slecht te behandelen maar nu met gebruiken van antibiotica wordt de bacterie gevoelig verminderd. Een vroege behandeling is heel belangrijk want gonorroe kan asymptomatisch zijn en zonder behandeling met antibiotica kunnen er complicaties ontstaan.

Een gonorroe- infectie kunnen zowel vrouwen als mannen oplopen door onveilig seks te hebben. Er kunnen infecties in de vagina ontstaan.  Van orale seks komen infecties in de keel voor en in de anus kan het na anale seks ontstaan. Gonorroe is besmettelijk maar het kan goed  behandeld worden  met antibiotica.

Klachten

Bij vrouwen kan een  gonorroe symptomenlos verlopen. Maar er kunnen ook aantal klachten voorkomen zoals  pijn bij plassen, het bloedverlies tussen de menstruaties en een vermeerdering van vaginale afscheiding die pusachtig van kleur kan zijn.

Bij mannen zijn de symptomen duidelijker en ze komen in de eerste  dagen na de besmetting voor. De klachten zijn volgende: veel pusachtig afscheiding uit de plasbuis, het is groen of geel van kleur. Zo ontstond de naam ‘druiper’. Door een ontstoken plasbuis komt er een geïrriteerd en branderig gevoel voor  tijdens het plassen.

In het algemeen zijn er geen klachten als de infectie zich in de anus bevindt. Er kan toch een slijmerige afscheiding zijn bij de ontlasting en de anus kan geïrriteerd raken. Een gonorroe- infectie in de keel  is meestal onopmerkelijk.  Maar het  kan tot een ontsteking in de keel leiden. De bacteriën kunnen ook in de bloed terechtkomen waardoor verschillende plaatsen ontstoken  kunnen raken.

Gevolgen

Wanneer een gonorroe wordt niet behandeld, kan dat opstijgen naar de eileiders, waar een ontsteking ontstaat. De ontsteking kan zich verspreiden tot de buikholte.  Bij  een eileiderontsteking krijg  je een erge pijn in de onderbuik en koorts. Deze ontsteking kan genezen worden door antibiotica te gebruiken  en voldoende bed rust houden maar het kan ook littekens achterlaten. Daardoor  raken  de eileiders verstopt en het kan tot een buitenbaarmoederlijk  zwangerschap leiden of tot onvruchtbaarheid. Een gonorroe- infectie bij de zwangere vrouw kan overgedragen worden tijdens de bevalling  op de baby maar met een behandeling kan dit voorkomen worden.

Het opstijgen van de ontsteking bij mannen gebeurd niet zo vaak als bij vrouwen. Via de zaadleiders komen  de bacteriën in de bijbal en de prostaat terecht, waardoor een ontsteking kan ontstaan. Van een bijbalontsteking kan je een ernstige pijn in de balzak krijgen en het kan naar de lies uitstralen. Bij een prostaatontsteking kan je heel moeizaam en pijnlijk plassen en koorts hebben. De zaadstreng kan ook gezwollen raken. Een bijbalontsteking kan ook een teelbalontsteking veroorzaken maar het gebeurt niet zo vaak.

 

 Behandeling

De behandeling van gonorroe wordt in een keer uitgevoerd met een of meer injecties of pillen. Het is aangeraden tijdens de behandeling  geen seks te hebben om een besmetting te vermijden. Maar als het toch gebeurd,  moet er een condoom gebruikt worden. In het geval dat de klachten niet stoppen, moet je naar de arts teruggaan.

Waarschuwing

De behandeling van gonorroe gaat gepaard met het partnerwaarschuwing. Uw partner moet ook behandeld worden anders kunt u weer besmet raken.

Een gonorroe- infectie kan vermeden worden als er veilig gevrijd wordt. Tongzoenen is niet gevaarlijk maar bij een vaginale of orale seks  moet er  een condoom gebruikt worden. Bij een  orale seks kan een condoom de nodige bescherming geven. Lees ook over hiv symptomen


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Dieetpillen, te mooi om waar te zijn?

Dieetpillen lijkt de oplossing om af te vallen zonder al te veel moeite, maar wat is nou de waarheid hierachter?

Relatietherapie en psychotherapie: verschil?

Begrijp wat een relatietherapie anders maakt dan een psychotherapie.

Alles over staar

Hier kunt u alles lezen over staar (cataract)

Mogelijke gevolgen bij het afbouwen en stoppen van anti-depressivagebruik

Mogelijke gevolgen bij het afbouwen en stoppen van anti-depressivagebruik

Wat zijn de gevolgen van ontstoken tandvlees?

Ontstoken tandvlees ziet er niet fris uit en kan ook problemen veroorzaken, maar welke?

Wordt je voor altijd high door een trepanatie?

Een trepanatie wordt meestal gebruikt bij een hersenoperatie, kun je er ook voor altijd high mee worden?

Eiwitten

Wat zijn eiwitten? Hoeveel heb je ervan nodig? En wat is de functie van eiwitten?

Hyperventilatie en chronische hyperventilatie

Er zijn in Nederland meer dan een miljoen mensen die last hebben van hyperventilatie. Tijd dus om er wat aandacht aan te besteden..

Emotional Freedom Techniques – eerste hulp bij pijn en angst

Een eenvoudige techniek die je zelf kan leren en toepassen

Hoe werkt zonnebrandcreme?

Het mechanisme van zonnebrandcreme

Dromen verklaard; je ex

Wat betekent het als je droomt over je ex partner of geliefde?

Afslanken zonder weegschaal, schulgevoelens en frustraties

Dit artikel helpt je om zonder frustraties af te slanken maar bovenal om de grip op je eetgewoonten te krijgen.

Waarom chiropraxie DE oplossing kan zijn

Chiropraxie of chiropractie is een groeiende behandelmethode die misschien nog weinig bekend is onder de meeste mensen. Dit artikel geeft inzicht over het doel van chiropraxie en of het misschien iets voor jou is!

Dru Yoga

Een nadere uitleg over Dru Yoga, wat is het precies, en voor wie?

Snel afvallen, top dieet en ideaal gewicht bereiken en behouden

Overgewicht is een groot probleem, hier een aantal tips om goed af te vallen.

Slaappillen

de medicamenteuze behandeling van slaapproblemen

Behandeling eczeem

Hoe behandel je eczeem

Aloë Vera fit gezond gebit

Andere vorm van gebitsverzorging

Alles over voetschimmel

Informatie over voetschimmel (zwemmerseczeem)

Stoppen met roken, gaat vanzelf door dit geheime plan.

Stoppen met roken wordt in de toekomst heel gemakkelijk, lees hier hoe.

stoppen met roken

De eerste dagen na het stoppen met roken zijn het moeilijkst en denk je vaak constant aan roken. Het stoprokenblog biedt uitkomst en een prettig samenzijn met mede stoppers.

Spierspanningshoofdpijn

Dit onderwerp gaat over hoofdpijn, tips, klachten en oorzaken.

Zwangere vrouwen met de griep

A-griep kan voor zware complicaties zorgen bij zwangere vrouwen.

Help, mijn kleintje stottert

Informatief artikel over stotteren

34 benodigdheden voor de nieuwe mama en baby

benodigdheden voor de toekomstige moeder en baby