Gonorroe


Publicatie datum:

Informatieve artikel over aandoening Gonorroe

Gesponsorde koppelingen

Gonorroe een seksueel overdraagbare aandoening is. Het wordt ook druiper genoemd. De oorzaak daarvan zijn bacteriën- gonokokken – die zich in de slijmvliezen van de anus, vagina, penis, ogen en keel bevinden. Voor het eerst werd de gonokok in 1882 door Leistikov gekweekt. 

Toen er nog geen antibiotica waren, was deze aandoening slecht te behandelen maar nu met gebruiken van antibiotica wordt de bacterie gevoelig verminderd. Een vroege behandeling is heel belangrijk want gonorroe kan asymptomatisch zijn en zonder behandeling met antibiotica kunnen er complicaties ontstaan.

Een gonorroe- infectie kunnen zowel vrouwen als mannen oplopen door onveilig seks te hebben. Er kunnen infecties in de vagina ontstaan.  Van orale seks komen infecties in de keel voor en in de anus kan het na anale seks ontstaan. Gonorroe is besmettelijk maar het kan goed  behandeld worden  met antibiotica.

Klachten

Bij vrouwen kan een  gonorroe symptomenlos verlopen. Maar er kunnen ook aantal klachten voorkomen zoals  pijn bij plassen, het bloedverlies tussen de menstruaties en een vermeerdering van vaginale afscheiding die pusachtig van kleur kan zijn.

Bij mannen zijn de symptomen duidelijker en ze komen in de eerste  dagen na de besmetting voor. De klachten zijn volgende: veel pusachtig afscheiding uit de plasbuis, het is groen of geel van kleur. Zo ontstond de naam ‘druiper’. Door een ontstoken plasbuis komt er een geïrriteerd en branderig gevoel voor  tijdens het plassen.

In het algemeen zijn er geen klachten als de infectie zich in de anus bevindt. Er kan toch een slijmerige afscheiding zijn bij de ontlasting en de anus kan geïrriteerd raken. Een gonorroe- infectie in de keel  is meestal onopmerkelijk.  Maar het  kan tot een ontsteking in de keel leiden. De bacteriën kunnen ook in de bloed terechtkomen waardoor verschillende plaatsen ontstoken  kunnen raken.

Gevolgen

Wanneer een gonorroe wordt niet behandeld, kan dat opstijgen naar de eileiders, waar een ontsteking ontstaat. De ontsteking kan zich verspreiden tot de buikholte.  Bij  een eileiderontsteking krijg  je een erge pijn in de onderbuik en koorts. Deze ontsteking kan genezen worden door antibiotica te gebruiken  en voldoende bed rust houden maar het kan ook littekens achterlaten. Daardoor  raken  de eileiders verstopt en het kan tot een buitenbaarmoederlijk  zwangerschap leiden of tot onvruchtbaarheid. Een gonorroe- infectie bij de zwangere vrouw kan overgedragen worden tijdens de bevalling  op de baby maar met een behandeling kan dit voorkomen worden.

Het opstijgen van de ontsteking bij mannen gebeurd niet zo vaak als bij vrouwen. Via de zaadleiders komen  de bacteriën in de bijbal en de prostaat terecht, waardoor een ontsteking kan ontstaan. Van een bijbalontsteking kan je een ernstige pijn in de balzak krijgen en het kan naar de lies uitstralen. Bij een prostaatontsteking kan je heel moeizaam en pijnlijk plassen en koorts hebben. De zaadstreng kan ook gezwollen raken. Een bijbalontsteking kan ook een teelbalontsteking veroorzaken maar het gebeurt niet zo vaak.

 

 Behandeling

De behandeling van gonorroe wordt in een keer uitgevoerd met een of meer injecties of pillen. Het is aangeraden tijdens de behandeling  geen seks te hebben om een besmetting te vermijden. Maar als het toch gebeurd,  moet er een condoom gebruikt worden. In het geval dat de klachten niet stoppen, moet je naar de arts teruggaan.

Waarschuwing

De behandeling van gonorroe gaat gepaard met het partnerwaarschuwing. Uw partner moet ook behandeld worden anders kunt u weer besmet raken.

Een gonorroe- infectie kan vermeden worden als er veilig gevrijd wordt. Tongzoenen is niet gevaarlijk maar bij een vaginale of orale seks  moet er  een condoom gebruikt worden. Bij een  orale seks kan een condoom de nodige bescherming geven. Lees ook over hiv symptomen

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)

Prikkelbare Darm Sydroom, wat is dit nu precies??

Koolhydraatarm eten, op een natuurlijke manier afvallen en op gewicht blijven XVIII

Het Koolhydraatarm Dieet Recepten voor fase 1

Blaarpreventie en behandeling

Iedereen weet hoe pijnlijk en vervelend blaren onder je voeten kunnen zijn tijdens het wandelen. Maar weet iedereen ook hoe je ze kan voorkomen of behandelen?

CVS

ME CVS, de controverse

Is suiker verboden bij een dieet?

Uit onderzoek blijkt dat je zelfs bij het gebruik van suiker ook kan afvallen.

Wat is Hyperventilatie / Paniek aanval

Hier kun je lezen wat hyperventilatie is + Paniek aanval

Help, mijn kleintje stottert

Informatief artikel over stotteren

Zwijg over eten bij een eetstoornis behandeling!

Eetproblemen behandeling betekent spreken over de relatie met moeder, seksualiteit, verlangens, vrouw worden of meisje blijven, controle en perfectionisme.

Het huishouden doen met rug-en/of bekkenpijn

Het huishouden doen met pijn is vreselijk: maar wel mogelijk! Hier zijn tips om de belasting tot een minimum te beperken

Wat zijn de oorzaken van longkanker?

Roken is de bekendste oorzaak van longkanker, wat zijn nog meer oorzaken van longkanker.

Roaccutane en haaruitval

Wat te doen tegen haaruitval/haarverdunning wegens Roaccutane

het rijksvaccinatieprogramma

Informatie over het Nederlandse rijksvaccinatieprogramma

Ziekte en gezondheid

Lichtwerkers deel 2 verschillende oorzaken van ziekte

Alcohol en zijn gevolgen

Wanneer wordt men als alcoholist beschouwd. Wat zijn de gevolgen?

De relatie tussen bewegen en gezondheid.

De relatie tussen bewegen en gezondheid.

Ontstoken tandvlees, een onderschat probleem.

Een omschrijving van de kenmerken en de gevolgen van ontstoken tandvlees.

Koolhydraatarm eten, op een natuurlijke manier afvallen en op gewicht blijven XVII

Het Koolhydraatarm Dieet Fase 4

Hoe ontstaat huidkanker en is dit te detecteren met RFLP?

Huidkanker is een groot probleem. In Groot Brittanië bijvoorbeeld zijn er jaarlijks 9500 nieuwe gevallen van huidkanker en komen er 2300 mensen aan te overlijden.

Hoe kun je Ebola snel de wereld uit helpen?

Zolang Ebola alleen in een paar landen in Afrika voorkomt grijpt de wereld niet doortastend in. Hoe kun je Ebola snel de wereld uit helpen?

Het elektronisch patiëntendossier

Lees hier alles over het elektronisch patiëntendossier (EPD)

Wetenschappelijk bewezen: lichamelijke beweging is beste middel om je beter te voelen

Diverse studies tonen aan dat bewegen de kwaliteit van je leven aanzienlijk verhoogt. Een half uur per dag wandelen is al voldoende om je welzijn op peil te houden.

Dystrofie – herkennen, behandelen en er mee (leren) leven

Dystrofie, ook wel posttraumatische dystrofie genoemd, is een aandoening die kan ontstaan na een letsel en/of breuk.

Help, mijn kind heeft RSV!

10 vragen over het Respiratoir Syncytiaal Virus (RSV)

Waterpokken

Geeft een omschrijving wat waterpokken is. Wat de oorzaak is, symptomen zijn en hoe te behandelen.

Koorts

Wat is koorts, wat doe je tegen koorts en wanneer kun je het beste naar de huisarts?