Gonorroe


Publicatie datum:

Informatieve artikel over aandoening Gonorroe

Gesponsorde koppelingen

Gonorroe een seksueel overdraagbare aandoening is. Het wordt ook druiper genoemd. De oorzaak daarvan zijn bacteriën- gonokokken – die zich in de slijmvliezen van de anus, vagina, penis, ogen en keel bevinden. Voor het eerst werd de gonokok in 1882 door Leistikov gekweekt. 

Toen er nog geen antibiotica waren, was deze aandoening slecht te behandelen maar nu met gebruiken van antibiotica wordt de bacterie gevoelig verminderd. Een vroege behandeling is heel belangrijk want gonorroe kan asymptomatisch zijn en zonder behandeling met antibiotica kunnen er complicaties ontstaan.

Een gonorroe- infectie kunnen zowel vrouwen als mannen oplopen door onveilig seks te hebben. Er kunnen infecties in de vagina ontstaan.  Van orale seks komen infecties in de keel voor en in de anus kan het na anale seks ontstaan. Gonorroe is besmettelijk maar het kan goed  behandeld worden  met antibiotica.

Klachten

Bij vrouwen kan een  gonorroe symptomenlos verlopen. Maar er kunnen ook aantal klachten voorkomen zoals  pijn bij plassen, het bloedverlies tussen de menstruaties en een vermeerdering van vaginale afscheiding die pusachtig van kleur kan zijn.

Bij mannen zijn de symptomen duidelijker en ze komen in de eerste  dagen na de besmetting voor. De klachten zijn volgende: veel pusachtig afscheiding uit de plasbuis, het is groen of geel van kleur. Zo ontstond de naam ‘druiper’. Door een ontstoken plasbuis komt er een geïrriteerd en branderig gevoel voor  tijdens het plassen.

In het algemeen zijn er geen klachten als de infectie zich in de anus bevindt. Er kan toch een slijmerige afscheiding zijn bij de ontlasting en de anus kan geïrriteerd raken. Een gonorroe- infectie in de keel  is meestal onopmerkelijk.  Maar het  kan tot een ontsteking in de keel leiden. De bacteriën kunnen ook in de bloed terechtkomen waardoor verschillende plaatsen ontstoken  kunnen raken.

Gevolgen

Wanneer een gonorroe wordt niet behandeld, kan dat opstijgen naar de eileiders, waar een ontsteking ontstaat. De ontsteking kan zich verspreiden tot de buikholte.  Bij  een eileiderontsteking krijg  je een erge pijn in de onderbuik en koorts. Deze ontsteking kan genezen worden door antibiotica te gebruiken  en voldoende bed rust houden maar het kan ook littekens achterlaten. Daardoor  raken  de eileiders verstopt en het kan tot een buitenbaarmoederlijk  zwangerschap leiden of tot onvruchtbaarheid. Een gonorroe- infectie bij de zwangere vrouw kan overgedragen worden tijdens de bevalling  op de baby maar met een behandeling kan dit voorkomen worden.

Het opstijgen van de ontsteking bij mannen gebeurd niet zo vaak als bij vrouwen. Via de zaadleiders komen  de bacteriën in de bijbal en de prostaat terecht, waardoor een ontsteking kan ontstaan. Van een bijbalontsteking kan je een ernstige pijn in de balzak krijgen en het kan naar de lies uitstralen. Bij een prostaatontsteking kan je heel moeizaam en pijnlijk plassen en koorts hebben. De zaadstreng kan ook gezwollen raken. Een bijbalontsteking kan ook een teelbalontsteking veroorzaken maar het gebeurt niet zo vaak.

 

 Behandeling

De behandeling van gonorroe wordt in een keer uitgevoerd met een of meer injecties of pillen. Het is aangeraden tijdens de behandeling  geen seks te hebben om een besmetting te vermijden. Maar als het toch gebeurd,  moet er een condoom gebruikt worden. In het geval dat de klachten niet stoppen, moet je naar de arts teruggaan.

Waarschuwing

De behandeling van gonorroe gaat gepaard met het partnerwaarschuwing. Uw partner moet ook behandeld worden anders kunt u weer besmet raken.

Een gonorroe- infectie kan vermeden worden als er veilig gevrijd wordt. Tongzoenen is niet gevaarlijk maar bij een vaginale of orale seks  moet er  een condoom gebruikt worden. Bij een  orale seks kan een condoom de nodige bescherming geven. Lees ook over hiv symptomen

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Recent onderzoek door het VUMC, onder leiding van Tom Würdinger, leidt tot een grote doorbraak.

Het onderzoek van Tom Würdinger heeft geleid tot verbluffende resultaten maar hoe is Tom Würdinger zo ver gekomen.

Gevolgen, oorzaken en tekenen van Binge Eating Disorder (deel 1)

De gevolgen en biologische, sociale en culturele oorzaken van BED.

De afweer van het lichaam.

Een kort overzicht over hoe de 1ste lijns afweer van het lichaam werkt.

Sekseverschillen in de associatie tussen vriendschappen en alcoholgebruik

Op welke manieren heeft sekse invloed op de associatie tussen vriendschappen en alcoholgebruik?

Tips voor een stralende huid

Tips om een stralende huid te krijgen, of te behouden!

De knie.

De knie en overgewicht een slechte combinatie.

Verschillende nierziekten

Normaal gesproken heeft een mens twee nieren, die achter het buikvlies, zijdelings van de wervelkolom liggen en die omgeven zijn door een min of meer grote hoeveelheid vet.

Alcoholverslaving - Hoe weet je of je verslaafd bent?

Alcohol kan een probleem worden voor sommigen. Lees meer over alcoholverslaving en kom te weten of jij misschien uit moet kijken.

Alles over astma

Wat is astma, wat is er aan te doen?

Alles over rsi

Informatie over rsi (muisarm)

DNA, wat is dat eigenlijk?

Je hoort zoveel over DNA, maar wat is DNA eigenlijk?

Aloë Vera fit gezond gebit

Andere vorm van gebitsverzorging

Babymassage

Babymassage, dé manier om op een andere manier contact te krijgen met je baby

Aambeien

Hoe je met de aanpassing van je voeding aambeien kunt vermijden / genezen

Automutilatie

Dit artikel gaat over de ziekte/verslaving automutilatie, ook wel bekend als zelf beschadiging

Wie weet nu werkelijk wat gezond is en wat niet?

Als ik boodschappen ga doen voor mijn dagelijkse voeding weet ik somsvan gekkigheid niet meer wat ik moet kopen.

Zwangerschapsklachten

Omschrijving van de zwangerschapsklachten die je kunt krijgen.

Probeert u deze alternatieve geneeswijzen voor potentieproblemen eens

Meteen naar medicijnen grijpen als u een probleem heeft met uw potentie is zeker af te raden, probeer de alterantieve oplossingen die wij hier aanbieden.

Depressie: verteld door de psychotherapeut

De depressie behandeling beschreven door een psychotherapeut met 20 jaar ervaring

Afvallen zonder gewicht kwijt te raken?

een beter figuur krijgen door spiermassa op te bouwen in plaats van strict te lijnen.

Wat is het down syndroom?

Alles over het down syndroom

Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)

Prikkelbare Darm Sydroom, wat is dit nu precies??

Hersenen krimpen door overgewicht.

Hersenen krimpen door overgewicht. Hoe komt dat?

Zelfbevrediging goed voor de gezondheid, masturberen goed voor de gezondheid

Uit onderzoek is gebleken dat masturberen buitengewoon goed is voor de gezondheid en het welzijn van de mens.

HIV besmet en in een relatie.

Een aantal jonge vrouwen besmet met het HIV virus door toerist.