Neulasta


Publicatie datum:

Bij chemotherapie ter bestrijding van verschillende soorten kanker word vaak Neulasta toegediend. Wat doet Neulasta en wat zijn de mogelijke bijwerkingen?

Gesponsorde koppelingen

Neulasta is een geneesmiddel dat ingezet wordt ter voorkoming van verminderen van aantal witte bloedcellen bij patiënten die behandeld worden met chemotherapie.

Neulasta word door middel van een injectie toegediend 24 uur na het krijgen van Chemotherapie. Het zorgt ervoor dat de productie en het vrijkomen van witte bloedcellen uit het beenmerg gestimuleerd wordt. Deze witte bloedcellen, spelen een belangrijke rol in het beschermen van het lichaam tegen infecties. De witte bloedcellen zijn belangrijk omdat zij uw lichaam helpen infecties te bestrijden. Deze cellen zijn erg gevoelig voor de chemotherapie waardoor het aantal van deze cellen in uw lichaam kan verminderen. De chemotherapie pakt namelijjk niet alleen de kankercellen in het lichaam aan, maar ook alle andere sneldelende cellen in het lichaam. Dit zijn dus ook witte bloedcellen, maar ook bijvoorbeeld de haarcellen, waardoor kaalheid ontstaat tijdens de chemo, en de slijmvliezen in mond en vagina, waardoor hier ook klachten kunnen ontstaan. Indien het aantal witte bloedcellen daalt tot een te laag niveau kan het zijn dat er onvoldoende zijn om in uw lichaam de bacteriën te bestrijden en kunt u een hoger risico op infectie hebben. Neulasta stimuleert de aanmaak van deze witte bloedcellen. Daardoor wordt de verdediging van het lichaam zo optimaal mogelijk gehouden.

Uw arts kan beslissen dat het voor u handiger is als u Neulasta zelf injecteert. Uw arts of verpleegkundige zal u helpen om uzelf aan te leren hoe u zichzelf kunt injecteren. de injectie met de Neulasta word meestal thuisbezorgd door een thuiszorgorganisatie. U kunt zelf de spuit in de koelkast bewaren. Een uur voor het toedienen dient u de injectiespuit uit de koelkast te verwijderen zodat deze iets op kamertemperatuur kan komen. dit zorgt ervoor dat de spuit iets minder pijnlijk is. Ook word aangeraden om een uur voor het toedienen alvast 1 á 2 paracetamols in te nemen om de bijwerkingen iets tegen te gaan.

Na het toedienen van Neulasta kunt u last krijgen van botpijnen, pijn in de gewrichten en in de spieren. Dit begint meestal de volgende dag. Heel zelden kan er ook misselijkheid ontstaan.

Het is belangrijk dat u onmiddellijk contact opneemt met uw arts wanneer u pijn voelt in de linker bovenbuik of linker schouder, aangezien dit kan betekenen dat er een probleem zou kunnen zijn met uw milt. Ook moet u meteen de arts waarschuwen als u last krijgt van benauwdheid of kortademigheid.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 2
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Spraakontwikkeling in de eerste levensjaren

Dit artikel beschrijft de spraakontwikkeling bij kleine kinderen en hoe je ze hierbij kunt helpen.

De paniekstoornis bij adolescenten: oorzaken en behandeling

Dit artikel geeft inzicht in de oorzaken (etiologie) van de paniekstoornis bij adolescenten en de behandelingmogelijkheden. Het artikel is gebaseerd op wetenschappelijke literatuur.

Het verband tussen stress en andere ziektes

fysiologische gevolgen van stress

Tweede trimester zwangerschap

De tweede trimester van de zwangerschap van week tot week

Alles over etalagebenen

Informatie over claudicatio intermittens (etalagebenen)

Een burn out training

Een burn out komt steeds vaker voor. Gelukkig weten we ook steeds beter wat de symptomen zijn en wat de juiste behandeling is

Vitamine D gebrek een sluipmoordenaar

Veel mensen heb een tekort aan vitamine D zonder dat ze het door hebben.

Alles over herpes

Informatie over herpes genitalis

Rugpijn door verkeerde schoenen

Wist je dat er veel mensen met langdurige rugpijn zijn simpelweg omdat ze verkeerde schoenen dragen?

Hoe werkt het landelijk Elektronisch Patiënten Dossier

Er is veel te doen geweest om het landelijk Elektronisch Patiëntendossier maar hoe werkt het landelijk Elektronisch Patiënten Dossier nu eigenlijk?

Zwangerschapsdiabetes : Wat is het?

Je hoort regelmatig verhalen van zwangere vrouwen die getest moeten worden voor hun suikers tijdens de zwangerschap. Zelfs vrouwen die plotseling spreken van het leiden aan diabetes tijdens de zwangerschap.

Mobiele telefoons en gezondheid

Gezondheidsrisico's van mobiele telefoons

Bewustzijn en bewusteloosheid.

Bewusteloosheid is een veelvoorkomend fenomeen, waarin men besef van zichzelf en omgeving verliest.

Hoe kom ik los van de negatieve invloed van mijn ouders nu ik volwassen ben?

In dit christelijke artikel wordt vermeld waarom je als volwassene los zou moeten komen van de negatieve invloed van je ouders. Daarnaast helpt dit artikel je om die stap in liefde te zetten.

Last van chronische vermoeidheid of andere vage klachten? Misschien heb je een vitamine D tekort!

Veel mensen hebben last van vage klachten zoals chronische vermoeidheid en spierklachten. Een groot deel van de bevolking heeft de laatste jaren een vitamine D tekort!

Hoe kun je Ebola snel de wereld uit helpen?

Zolang Ebola alleen in een paar landen in Afrika voorkomt grijpt de wereld niet doortastend in. Hoe kun je Ebola snel de wereld uit helpen?

Alles over staar

Hier kunt u alles lezen over staar (cataract)

Vitamine B1: Thiamine

Informatief artikel over Thiamine (vitamine B1)

Diagnose ‘De ziekte van Crohn’, wat nu?

Wat te doen bij de ziekte van Crohn.

Obesitas bij kinderen - een gevolg van te weinig bewegen?

leidt een inactieve levensstijl tot obestias of juist andersom?

Alles over carpaal tunnel syndroom

Informatie over het capale tunnel syndroom

Koolhydraatarm eten, op een natuurlijke manier afvallen en op gewicht blijven XVI

Het Dieet Fase 3

Slaapapneu

Gevaarlijk syndroom dat tijdens het slapen optreedt

De cyclus en symptomen van Binge Eating Disorder

Artikel over de cyclus van BED en de tekenen en symptomen van binge- eating.

Alles over hart en vaatziekten

Informatie over hart- en vaatziekten en de risicofactoren hierop. Voorkom dat je een hartaanval krijgt!