Lichaamsgewicht onder controle houden tijdens zwangerschap


Publicatie datum:

Het is niet altijd gemakkelijk om je gewicht onder controle te houden bij een zwangerschap

Gesponsorde koppelingen

Bij een zwangerschap kom je altijd gemakkelijk bij, sommige vrouwen al wat meer dan anderen, maar er kunnen zich ook problemen voordoen met de spijsvertering bij een zwangerschap. Enkele tips en tricks voor de zwangere vrouw!

Veel voorkomende problemen zoals zuuroprispingen, braken en misselijkheid maken het voor de vrouw soms moeilijk een normaal en voedzaam eetpatroon aan te houden tijdens de zwangerschap. Het is daarom belangrijk dat u zich enkele per week weegt zodat u een opvolging hebt van uw lichaamsgewicht. Als u nauwelijks bijkomt of zelfs afvalt is het raadzaam een arts te consulteren. Men neemt als maatstaf dat u een kilogram of 12 zou moeten bijkomen tijdens een zwangerschap, maar dit is afhankelijk van vrouw tot vrouw, dus hiervoor kan u zich best ook wenden tot uw begeleidende arts. Men kan er wel van uitgaan dat de mythe "eten voor twee" niet opgaat tijdens een zwangerschap. 

 

Spijsverteringsproblemen en constipatie

Constipatie

Als u tijdens de zwangerschap geconstipeerd bent kan u best een vezelrijke voeding tot u nemen. Hiervoor kan u beroep doen op groenten en fruit, maar ook verschillende granen en volkorenbrood.

Belangrijk dat wanneer u geconstipeerd bent u ook voldoende water drinkt. Net zoals iedereen hebt u nood aan minstens 1.5 liter water per dag, maar personen die deze maatstaf niet of moeilijk halen zouden er een gewoonte van moeten maken om minstens één fles water leeg te drinken per dag. Zet deze desnoods op het aanrecht thuis of op bureau op het werk zodat u ze ziet staan en u dus quasi niet kan vergeten te drinken gedurende de dag.

U kan best laxeermiddelen vermijden tenzij ze op uitdrukkelijk voorschrift van de arts zijn opgelegd. Ook wat lichaamsbeweging (bijvoorbeeld een half uurtje wandelen per dag) helpt tegen de constipatie van de zwangere vrouw.

Zuuroprispingen

Om zuuroprispingen te voorkomen, kan u best zeer traag eten. Zodoende kauwt u uw eten goed en moet uw maag geen grote brokken verwerken. De maag heeft namelijk geen tanden en kan het eten niet nogmaals voor uw kauwen. Neem uw avondmaal ook niet meteen voor u gaat slapen, zo geeft u uw lichaam de tijd om het eten te verteren. U kan dus ook best geen zwaar voedsel meer eten voor het slapengaan. Zuur, vet of sterk gekruid voedsel zijn af te raden tegen de zuuroprispingen.

Spijsvertering

Gespreid en evenwichtig eten helpt over het algemeen toch deels tegen verschillende spijsverteringsproblemen. Veel vrouwen hebben last van misselijkheid en braken, vooral in de eerste 4 maanden van de zwangerschap. Door goed gespreid te eten op de dag en ze te verdelen in 3 hoofdmaaltijden en 2 kleinere maaltijden geeft u uw maag en darmen de kans om alles op zijn beurt het gehele spijsverteringsproces te doorlopen.

 

The Good and The Bad

Sommige voedingsstoffen zijn zeer belangrijk tijdens de zwangerschap. Zo eet u het beste voedingsmiddelen die rijk zijn aan ijzer, jodium, vitamine D & B9 en calcium. Producten die alcohol bevatten zijn gevaarlijk voor het ongeboren kind en worden het best gemeden. Ook met cafeïne dient men wat op te letten. Ook sojaproducten worden over het algemeen afgeraden.

Roken is natuurlijk uit "den boze" en wordt best helemaal vermeden. Indien u toch nog rookt terwijl u zwanger bent dient u het aantal sigaretten per dag drastisch terug te brengen en na enige tijd wordt een poging om te stoppen misschien nog wel gemakkelijker. Veel ziekenfondsen bieden een terugbetaling aan van de kosten van een tabacoloog indien u wenst te stoppen voor of tijdens uw zwangerschap.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 43
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Problemen met de stoelgang, waar kan het aan liggen?

Darmstoornissen en problemen met de stoelgang

Blaarpreventie en behandeling

Iedereen weet hoe pijnlijk en vervelend blaren onder je voeten kunnen zijn tijdens het wandelen. Maar weet iedereen ook hoe je ze kan voorkomen of behandelen?

Stress

Wat is stress en wat kun je er zelf aan doen.

Spraakontwikkeling in de eerste levensjaren

Dit artikel beschrijft de spraakontwikkeling bij kleine kinderen en hoe je ze hierbij kunt helpen.

Babymassage

Babymassage, dé manier om op een andere manier contact te krijgen met je baby

Luieruitslag

Geeft een omschrijving wat luieruitslag is, wat de oorzaak is en hoe je luieruitslag kunt behandelen

Fibromyalgie

Een uitleg over de chronische ziekte fibromyalgie

Hoe kom ik los van de negatieve invloed van mijn ouders nu ik volwassen ben?

In dit christelijke artikel wordt vermeld waarom je als volwassene los zou moeten komen van de negatieve invloed van je ouders. Daarnaast helpt dit artikel je om die stap in liefde te zetten.

Instabiel SI-gewricht

Lage rugpijn met uitstraling naar je been. Talloze onderzoeken, maar niemand kan de oorzaak vinden. Klinkt bekend? Laat eens testen of je een instabiel SI-gewricht hebt!

CVS

ME CVS, de controverse

Bieslook makkelijk en heel erg lekker

Bieslook heel erg mooi in de kruidentuin en lekker in gebruik

Abilify

Beschrijving van het medicament Abilify.

Dromen verklaard; honden

Wat betekend het als je droomt over honden?

Alles over het mortons neuroom

Hier kunt u alles lezen over het mortons neuroom

Rimpels: wat doe je er tegen?

Rimpels, bijna iedereen krijgt ze wel, maar hoe kom je er van af?

Yoga Oefeningen Voor Rug- en Nekklachten

Zit u verkeerd of loopt u scheef? Of heeft u gewoon veel last van nek en rug doordat u op het werk de hele dag achter een computer zit? Geen tijd en geld voor een therapeut, dan zijn yoga oefeningen een ideale oplossing dat u thuis kunt uitvoeren.

Alles over difterie

Informatie over difterie (kroep)

Wie komt oma douchen?

Wie komt oma douchen wanneer ouderenzorg door de gemeente wordt georganiseerd?

Alles over diarree

Informatie over diarree, de oorzaken, gevolgen en behandeling.

Winterdipje? Zo ga je het tegen!

Kom met een simpele tip van je sombere gevoelens af

Vitamine B6: Pyridoxine

Informatief artikel over Pyridoxine (vitamine B6)

Consultvoering.

Consultvoering wordt gedaan volgens een stappenplan en dit stappenplan wordt hier besproken.

Vitamine boost voor vijftig plussers pure noodzaak!

zijn extra vitaminen voor vijftigplussers noodzakelijk of overbodig?

Chlorella! Het wonder algje!

Chlorella heeft met zijn vele bijzondere eigenschappen een herstellende en reinigende invloed op het menselijk lichaam.

Alles over rugpijn

Informatie over oorzaken, diagnostiek en behandeling van rugpijn