Lichaamsgewicht onder controle houden tijdens zwangerschap


Publicatie datum:

Het is niet altijd gemakkelijk om je gewicht onder controle te houden bij een zwangerschap

Gesponsorde koppelingen

Bij een zwangerschap kom je altijd gemakkelijk bij, sommige vrouwen al wat meer dan anderen, maar er kunnen zich ook problemen voordoen met de spijsvertering bij een zwangerschap. Enkele tips en tricks voor de zwangere vrouw!

Veel voorkomende problemen zoals zuuroprispingen, braken en misselijkheid maken het voor de vrouw soms moeilijk een normaal en voedzaam eetpatroon aan te houden tijdens de zwangerschap. Het is daarom belangrijk dat u zich enkele per week weegt zodat u een opvolging hebt van uw lichaamsgewicht. Als u nauwelijks bijkomt of zelfs afvalt is het raadzaam een arts te consulteren. Men neemt als maatstaf dat u een kilogram of 12 zou moeten bijkomen tijdens een zwangerschap, maar dit is afhankelijk van vrouw tot vrouw, dus hiervoor kan u zich best ook wenden tot uw begeleidende arts. Men kan er wel van uitgaan dat de mythe "eten voor twee" niet opgaat tijdens een zwangerschap. 

 

Spijsverteringsproblemen en constipatie

Constipatie

Als u tijdens de zwangerschap geconstipeerd bent kan u best een vezelrijke voeding tot u nemen. Hiervoor kan u beroep doen op groenten en fruit, maar ook verschillende granen en volkorenbrood.

Belangrijk dat wanneer u geconstipeerd bent u ook voldoende water drinkt. Net zoals iedereen hebt u nood aan minstens 1.5 liter water per dag, maar personen die deze maatstaf niet of moeilijk halen zouden er een gewoonte van moeten maken om minstens één fles water leeg te drinken per dag. Zet deze desnoods op het aanrecht thuis of op bureau op het werk zodat u ze ziet staan en u dus quasi niet kan vergeten te drinken gedurende de dag.

U kan best laxeermiddelen vermijden tenzij ze op uitdrukkelijk voorschrift van de arts zijn opgelegd. Ook wat lichaamsbeweging (bijvoorbeeld een half uurtje wandelen per dag) helpt tegen de constipatie van de zwangere vrouw.

Zuuroprispingen

Om zuuroprispingen te voorkomen, kan u best zeer traag eten. Zodoende kauwt u uw eten goed en moet uw maag geen grote brokken verwerken. De maag heeft namelijk geen tanden en kan het eten niet nogmaals voor uw kauwen. Neem uw avondmaal ook niet meteen voor u gaat slapen, zo geeft u uw lichaam de tijd om het eten te verteren. U kan dus ook best geen zwaar voedsel meer eten voor het slapengaan. Zuur, vet of sterk gekruid voedsel zijn af te raden tegen de zuuroprispingen.

Spijsvertering

Gespreid en evenwichtig eten helpt over het algemeen toch deels tegen verschillende spijsverteringsproblemen. Veel vrouwen hebben last van misselijkheid en braken, vooral in de eerste 4 maanden van de zwangerschap. Door goed gespreid te eten op de dag en ze te verdelen in 3 hoofdmaaltijden en 2 kleinere maaltijden geeft u uw maag en darmen de kans om alles op zijn beurt het gehele spijsverteringsproces te doorlopen.

 

The Good and The Bad

Sommige voedingsstoffen zijn zeer belangrijk tijdens de zwangerschap. Zo eet u het beste voedingsmiddelen die rijk zijn aan ijzer, jodium, vitamine D & B9 en calcium. Producten die alcohol bevatten zijn gevaarlijk voor het ongeboren kind en worden het best gemeden. Ook met cafeïne dient men wat op te letten. Ook sojaproducten worden over het algemeen afgeraden.

Roken is natuurlijk uit "den boze" en wordt best helemaal vermeden. Indien u toch nog rookt terwijl u zwanger bent dient u het aantal sigaretten per dag drastisch terug te brengen en na enige tijd wordt een poging om te stoppen misschien nog wel gemakkelijker. Veel ziekenfondsen bieden een terugbetaling aan van de kosten van een tabacoloog indien u wenst te stoppen voor of tijdens uw zwangerschap.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 43
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Stoppen met roken hoe doe je dat nu het beste

Iedereen wil stoppen met roken maar hoe gaat dat nu het beste en makkelijkste.

Wat is Hyperventilatie / Paniek aanval

Hier kun je lezen wat hyperventilatie is + Paniek aanval

Fibromyalgie

Fibromyalgie is een syndroom waar vele tienduizenden mensen in Nederland last van hebben. het wordt ook wel omschreven als weke delen reuma. wat is fibromyalgie?

Het belang van een EHBO cursus

EHBO, iedereen is er bekend mee, maar wie kan het uiteindelijk?

alles over zorgverzekeringen

Hier vindt u alle informatie die u nodig hebt om een ziektekostenverzekering af te kunnen sluiten

Een ouder met borderline...

Gevolgen voor de opvoedingssituatie bij een psychiatrische stoornis

Bloemen ongewenst in ziekenhuizen

Bloemen in het ziekenhuis, is het gevaarlijk voor de patiënten of kan er onbezorgd van worden genoten?

Reiki - De tweede graad : Handboek voor het werken met tweedegraads-Reiki.-Eckart Warnecke (recensie)

suggesties om met Reiki 2 te werken

Gevolgen, oorzaken en tekenen van Binge Eating Disorder (deel 2)

Psychologische oorzaken, hoe kan je het stoppen en test of je BED hebt.

Mooie goedkope bril, mooie voordelige bril

Is er echt voor iedereen een mooie goedkope bril of mooie voordelige bril.

Blaarpreventie en behandeling

Iedereen weet hoe pijnlijk en vervelend blaren onder je voeten kunnen zijn tijdens het wandelen. Maar weet iedereen ook hoe je ze kan voorkomen of behandelen?

Manieren om van je buikvet af te komen

Als je een dikke buik die wordt dit normaal gesproken beschouwd als ongezond. En dat is ook zo wat buikvet zorgt voor verhoogde risico’s bij bepaalde ziekten.

Omgaan met chronische pijn

hoe omgaan met chronische pijn

Het huishouden doen met rug-en/of bekkenpijn

Het huishouden doen met pijn is vreselijk: maar wel mogelijk! Hier zijn tips om de belasting tot een minimum te beperken

Wat kan je doen als je baby een hoge lichaamstemperatuur heeft?

Je baby zeurt, huilt constant, eet weinig of niet en is minder actief dan normaal. Dan is de kans groot dat het een te hoge lichaamstemperatuur heeft. Wat kan je doen tegen koorts bij baby's?

Koolhydraatarm eten, op een natuurlijke manier afvallen en op gewicht blijven XII

Oppassen met suikers

Buikvet op een gemakkelijke manier verliezen

Niemand vindt het leuk om buikvet te hebben. Met dank aan de mode van vandaag zijn er minder mogelijkheden om je buik vet te verbergen en verliezen is het voordeel van

Diabetes.

Over diabetes, wat het is, de types en de gevolgen.

Slaapproblemen

Iedereen heeft het wel eens meegemaakt. Je moet de volgende ochtend vroeg op, bent hartstikke moe, maar je valt niet in slaap of je wordt steeds weer wakker.

Alles over wratten

Informatie over wratten

Slaap en de regulatie van slaap.

Een overzicht over welke soorten slaap er zijn en hoe slaap gereguleerd wordt.

vitamine D

wat gebeurt er met je als je te weinig vitamine D binnenkrijgt?

Roken, weet wat je rookt.

Over wat je binnen krijgt tijdens het roken van tabak. Hulp en tips bij het stoppen met roken.

Derde trimester zwangerschap

Het derde trimester van week tot week

Dag GGZ, het was leuk je gekend te hebben!

Door bezuinigingen de GGZ de nek omgedraaid