Wat is een hernia en hoe herken je een hernia?


Publicatie datum:

Opeens heb je last van uitstralende spierpijn in je benen, je rug en je armen. Is dat nou een hernia?

Gesponsorde koppelingen

Ik was voor de derde keer met mijn zoon naar Den Haag geweest om zijn visumaanvraag toe te lichten toen we bij tankstation bij het brugrestaurant even stopten om wat te drinken. Ik had de avond daarvoor, door alle stress van de laatste week, al een beetje last van een stijve rug en door de lange autorit straalde het nu ook uit naar mijn benen. Ik liep er helemaal moeilijk van. Helaas had mijn zoon nog geen rijbewijs dus ik moest de laatste 90 kilometer nog even doorzetten. Eenmaal thuis hield ik er last van. Het voelde echter net als bij griep en omdat ik de volgende ochtend zwetend wakker werd met 39,25 graden koorts dacht ik dat het griep was en dat het met een paar dagen uitzieken wel weer over zou zijn.

Is het een hernia:
Na twee dagen rust was mijn koorts volledig weg maar had ik alleen nog een beetje een stijve rug. Ik moest die zaterdag een aantal dingen regelen en maken, want ik moest de volgende week een hele belangrijke actie coördineren en uitvoeren waar we maar één week vergunning voor hadden,  dus ik ben van ’s ochtends half tien tot ’s middags 5 rustig aan fietsen en klussen geweest om de zaken startklaar te krijgen. Toen ik daarna ging zitten had ik het weer, een spierpijn die uitstraalt van je rug naar je benen, je armen en een beetje prikkeling in je hoofd. Zolang ik bewoog had ik er geen last van maar zodra ik ging zitten, hangen of liggen was het weer raak. Ik ging dus maar een rondje wandelen want dan hield het op. De daaropvolgende avond en nacht waren een kwelling, ik kon in geen enkele houding de slaap vatten en de gedachten aan alle dingen die ik de volgende week moest doen omdat anders de vergunning verlopen was maalden maar door mijn hoofd. Dat was dus gister, toen ik vanochtend wakker werd was er nog weinig veranderd. Vanmiddag kon ik gelukkig lekker in de zon liggen en toen ging het al wat beter. Net heb ik weer een rondje gewandeld en dan gaat het goed. Zodra ik echter in huis weer ging zitten begon het “stralen” weer. Voor de afleiding ben ik dit gaan schrijven en zolang ik daarmee bezig ben heb ik bijna geen last. Ik vraag me nu af, is dit misschien een hernia en zo ja, hoe weet ik dat?

Hoe herken je een hernia?
Ik ben op internet gaan opzoeken hoe je een hernia kunt herkennen. Ik vond daar als eerste deze omschrijving. In de meeste gevallen is er pijn in de (onder)rug; U heeft last van een uitstralende pijn in been of benen. Deze pijn strekt zich soms uit tot beneden de knie; De pijn wordt erger bij persen, hoesten of niezen; Proef van Lasègue: De pijn wordt erger als er aan de zenuw wordt ‘getrokken’. U kunt dit testen door op uw rug te gaan liggen en dan gestrekt uw pijnlijke been op te tillen; Uw spierrekkingsreflexen in zijn verminderd – bij een hernia tussen de 5e lendenwervel en 1e heiligbeenwervel, heeft u bijvoorbeeld een verlaagde Achillespeesreflex. ( bron: herniakliniek.nl) De eerste twee punten kloppen maar als ik op mijn rug op de bank ga liggen en mijn benen om de beurt omhoog doe heb ik geen last. Toch heb ik het idee dat het naar een hernia neigt.


Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1037
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Lichaamsgewicht onder controle houden tijdens zwangerschap

Het is niet altijd gemakkelijk om je gewicht onder controle te houden bij een zwangerschap

De kinderpsycholoog en de eetstoornis bij kinderen

De kinderpsycholoog bechrijft de eetstoornis bij kinderen vanuit het gezin en vanuit een normale ontwikkeling van het eetgedrag bij kinderen.

Oorzaken van autisme: een ontdekking

Dit artikel biedt inzicht in de oorzaken van autisme en richt zich voornamelijk op een nieuw ontdekte oorzaak van autisme: een verminderde werking van het spiegelneuronensysteem.

Runningtherapie voor groepen

Runningtherapie met groepen. Inzichtgevende of ondersteunende therapie?

Huilbabies en hechtingsproblemen

Overal kan je lezen dat ouders met huilbabies hun babies te veel verwennen. Maar is dit eigenlijk wel waar of is het net omgekeerd?

Hoge bloeddruk, de oorzaken, gevolgen en de behandeling er van

de oorzaken, gevolgen en de behandeling van een hoge bloeddruk

Fibromyalgie

Fibromyalgie is een syndroom waar vele tienduizenden mensen in Nederland last van hebben. het wordt ook wel omschreven als weke delen reuma. wat is fibromyalgie?

Galactosemie

het gaat over een erfelijke stofwisselingsziekte.

stoppen met roken

artikel over stoppen met roken

Gezond en effectief afslanken?

Een effectief en gezond dieet.

Stoppen met roken

Informatie over stoppen met roken

Bloedonderzoek zonder verwijzing

Geen verwijzing van je huisarts gekregen voor bloedonderzoek of ander medisch onderzoek. Gelukkig zijn er een aantal mogelijkheden om op eigen kosten onderzoek te laten verrichten wanneer u dat wenst.

Huilbaby? Denk aan KISS

KISS-syndroom is Koppelgewricht Invloed bij Stoornissen in de Symmetrie

UV-straling op de huid

De negatieve gevolgen

Alles over diabetes

Informatie over diabetes mellitus, type 1 en type 2

Oorzaken van angst, risicofactoren en protectieve factoren

Dit artikel bespreekt oorzaken van angstproblemen en angststoornissen, alsmede de risico- en protectieve factoren.

Vitamine B1: Thiamine

Informatief artikel over Thiamine (vitamine B1)

De ziekte van Meniere

De ziekte van Meniere is een evenwichtstoornis die wordt genoemd naar de Franse dokter Prosper Meniere, die de ziekte in 1861 voor het eerst ontdekte. Hij noemde de ziekte een afwijking in het binnen oor (meer bepaald het evenwichtsorgaan).

De ontwikkeling van geslachtsrollen volgens de biologische en cognitieve benadering

In dit artikel wordt besproken hoe de biologische en cognitieve benadering over geslachtsrollen denken

Anafylactische shock

Wat is een anafylactische shock en wat kun je eraan doen?

Mama moet ook slapen!

Slaapproblemen bij je peuter de baas

Creatiever door studie

Artikel over de invloed van studeren op creativiteit. Word je meer of juist minder creatief van studeren?

Het uitstrijkje

De baarmoedermond en de schede kunnen eenvoudig onderzocht worden. Dit gebeurd met een uitstrijkje.

Geneeskrachtige kruiden die een zwangerschap bevorderen bestaan echt !

Vrouwen bij wie zwanger raken niet vanzelf gaat , geef de moed niet op

Slaapapneu

Gevaarlijk syndroom dat tijdens het slapen optreedt