Verschillende nierziekten


Publicatie datum:

Normaal gesproken heeft een mens twee nieren, die achter het buikvlies, zijdelings van de wervelkolom liggen en die omgeven zijn door een min of meer grote hoeveelheid vet.

Gesponsorde koppelingen

Hoefijzernier

Een aangeboren afwijking is de zogenoemde hoefijzernier. Dit is een toestand waarbij de nieren verbonden zijn door een streng van nierweefsel, zodat het gehele complex ongeveer de vorm van een hoefijzer krijgt. Op zichzelf betekend dit niet dat er sprake is van ziekelijke afwijkingen.

Cystenier

Dit is een toestand waarbij de afvoergang van de glomerulus niet uitmondt op de nierbuisjes, waardoor dus de in de glomerus gevormde urine niet kan afvloeien. Hierdoor ontstaan in het nierweefsel kleinere en grotere holten, die tenslotte zo talrijk kunnen worden dat van het echte nierweefsel niets meer over is, de functie van de nier kleiner en kleiner wordt en tenslotte afsterft. Deze aandoening betreft altijd beide nieren, hoewel de aandoening in een van de nieren heftiger aanwezig kan zijn en dus slechts schijnbaar in 1 van de nieren aanwezig lijkt te zijn. Dit is ook de reden dat er nooit een nier weggehaald mag worden met deze aandoening, want op termijn zal de andere nier ook in een cystenier veranderen.

 

Nierontstekingen

Nierontstekingen kunnen op verschillende manieren ontstaan. In de eerste plaats is het mogelijk dat zich bacterien nestelen in het nierweefsel, waardoor in deze nier, of beide nieren, ontstekingen gaan optreden. Dit kan het gevolg zijn van een sepsis. Deze vorm van nieronsteking is echt vrij zeldzaam. Veel en veel vaker komt de ontsteking van de glomeruli, ofterwijl de glomerulonefritis voor. De glomerulonefritis begint altijd als een acute onsteking en is een allergische aandoening. Dat wil zeggen, dat zij niet veroorzaakt wordt door bacterien en ook niet door de giftige afscheidingsproducten van bacteriën, maar dat de oorzaak gelegen is in een bacteriële onsteking elders in het lichaam (vrijwel altijd de keelamandelen), die door bepaalde veranderingen in de eiwitstructuur van het lichaam, op veraf gelegen plaatsen steriele onstekingsverschijnselen doen ontstaan. Een allergische ontsteking speelt zich voornamelijk af aan de wanden van de kleinste bloedvaten, dus aan de wanden van de haarvaten. Deze haarvatwanden worden dan doorgankelijk voor eiwitten en in het rondom liggende weefsel treden dezelfde verschijnselen op als wij bij een gewone onsteking tegenkomen.

Met inachtneming van het bovenstaande wordt acute glomerulonefritis bijna altijd veroorzaak door een bepaald soort bacteriën: haemolytische streptococcen. De echte onsteking door deze bacterie veroorzaak, vindt men bijna altijd in de keelamandelen in de vorm van een angina. Enige tijd na een angina kan dus een allergische onsteking elders optreden. De duidelijkste verschijnselen van deze allergische onsteking vindt men in de nieren. De producten van deze nieronsteking zullen wij in de urine aantreffen: er is weinig urine, donker van kleur, met daarin eiwit en rode en witte bloedlichaampjes. Maar ook in de rest van het lichaam zullen de haarvaten door deze allergische veranderingen zijn aangetast, waarvan men de verschijnselen met min of meer moeite kan waarnemen; bijna altijd vindt je in het beginstadium van de acute glomerulonefritis een zwelling van de oogleden: eiwit en water treden uit de beschadigde haarvaten, het losmazig bindweefsel rond de ogen wordt dan overvol waardoor een zwelling zichtbaar wordt.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 16
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Hyperventilatie en chronische hyperventilatie

Er zijn in Nederland meer dan een miljoen mensen die last hebben van hyperventilatie. Tijd dus om er wat aandacht aan te besteden..

Koolhydraatarm eten, op een natuurlijke manier afvallen en op gewicht blijven XV

Het Koolhydraatarm dieet Fase 2

Basis gezichtsbehandeling

Hoe een basis gezichtsbehandeling geven

Alles over beroertes

Lees hier alles over beroertes: TIA's en CVA's wat is het en wat kun je eraan doen.

Wat is regeneratie therapie, hoe werkt regeneratie therapie

Geheel nieuwe behandelwijze die het zelf herstellend vermogen van de mens activeert en gestagneerde energie in het lichaam terug vrij maakt…

Lage rugklachten, hoe kom je aan een diagnose

Zonder medische kennis is het vinden van een oorzaak vreselijk moeilijk, daarom help ik je op weg!

Verslaving en gewoonte

Verslaving en gewoonte

Zwangerschapstest en ovulatie test

Zwangerschapstesten en ovulatie test geven duidelijk aan wanneer je vruchtbaar bent.

34 benodigdheden voor de nieuwe mama en baby

benodigdheden voor de toekomstige moeder en baby

Ziekte van Crohn

Crohn is een chronische en ongeneeslijke darmziekte

Haargroeimiddelen, werken ze nu wel of werken ze niet?

Haargroeimiddelen of geldverliesmiddelen?

Wat is Gille de la Tourette?

Wat zijn de kenmerken van de psychiatrische aandoening Gille de la elTourette?

Het voorkomen en de vermindering van gehoorverlies

Wat kan men doen ter voorkoming en vermindering van gehoorverlies?

Alles over aambeien

Informatie over aambeien, de oorzaken, de symptomen en de behandeling

Bevolkingsonderzoek

Informatief artikel over bevolkingsonderzoeken.

Gezondheidszorg in Nederland

Een samenvatting van de gezondheidszorg in Nederland

Anorexia is een verslaving

anorexia is een verslaving.

Broccoli en Tomaten. Samen zijn ze een superstel.

Broccoli en Tomaten zijn ieder voor zich heel gezond, maar samen zijn een ijzersterke combinatie.

Hoofdluis

Wat is hoofdluis en hoe behandel je hoofdluis?

Hoe kom ik over een angststoornis of depressie heen?

Angststoornissen en depressies zijn veelvoorkomende ziektes, waar gaat het mis en hoe kun je ze overwinnen?

Overgewicht/obestitas bij kinderen: oorzaken en gevolgen (1)

We kunnen het niet ontkennen dat meer en meer van onze kinderen te kampen heeft of krijgt met overgewicht. Wat zijn de oorzaken en de gevolgen ervan?

Alles over ADHD

Informatie over ADHD

Wat is je Hypothalamus eigenlijk?

Ik heb vandaag mijn Hypothalamus ontdekt, hoe is het mogelijk dat ik die nu pas ontdekt heb?

Vetweefsel: houdt het onder controle !

Vetcellen zetten uit en krimpen onder invloed van de levensstijl. De grootte van de vetcellen is mede van invloed op het ontstaan van diabetes type 2.

Hooikoorts

ieder jaar hebben weer veel mensen last van de klachten van hooikoorts.