Verschillende nierziekten


Publicatie datum:

Normaal gesproken heeft een mens twee nieren, die achter het buikvlies, zijdelings van de wervelkolom liggen en die omgeven zijn door een min of meer grote hoeveelheid vet.

Gesponsorde koppelingen

Hoefijzernier

Een aangeboren afwijking is de zogenoemde hoefijzernier. Dit is een toestand waarbij de nieren verbonden zijn door een streng van nierweefsel, zodat het gehele complex ongeveer de vorm van een hoefijzer krijgt. Op zichzelf betekend dit niet dat er sprake is van ziekelijke afwijkingen.

Cystenier

Dit is een toestand waarbij de afvoergang van de glomerulus niet uitmondt op de nierbuisjes, waardoor dus de in de glomerus gevormde urine niet kan afvloeien. Hierdoor ontstaan in het nierweefsel kleinere en grotere holten, die tenslotte zo talrijk kunnen worden dat van het echte nierweefsel niets meer over is, de functie van de nier kleiner en kleiner wordt en tenslotte afsterft. Deze aandoening betreft altijd beide nieren, hoewel de aandoening in een van de nieren heftiger aanwezig kan zijn en dus slechts schijnbaar in 1 van de nieren aanwezig lijkt te zijn. Dit is ook de reden dat er nooit een nier weggehaald mag worden met deze aandoening, want op termijn zal de andere nier ook in een cystenier veranderen.

 

Nierontstekingen

Nierontstekingen kunnen op verschillende manieren ontstaan. In de eerste plaats is het mogelijk dat zich bacterien nestelen in het nierweefsel, waardoor in deze nier, of beide nieren, ontstekingen gaan optreden. Dit kan het gevolg zijn van een sepsis. Deze vorm van nieronsteking is echt vrij zeldzaam. Veel en veel vaker komt de ontsteking van de glomeruli, ofterwijl de glomerulonefritis voor. De glomerulonefritis begint altijd als een acute onsteking en is een allergische aandoening. Dat wil zeggen, dat zij niet veroorzaakt wordt door bacterien en ook niet door de giftige afscheidingsproducten van bacteriën, maar dat de oorzaak gelegen is in een bacteriële onsteking elders in het lichaam (vrijwel altijd de keelamandelen), die door bepaalde veranderingen in de eiwitstructuur van het lichaam, op veraf gelegen plaatsen steriele onstekingsverschijnselen doen ontstaan. Een allergische ontsteking speelt zich voornamelijk af aan de wanden van de kleinste bloedvaten, dus aan de wanden van de haarvaten. Deze haarvatwanden worden dan doorgankelijk voor eiwitten en in het rondom liggende weefsel treden dezelfde verschijnselen op als wij bij een gewone onsteking tegenkomen.

Met inachtneming van het bovenstaande wordt acute glomerulonefritis bijna altijd veroorzaak door een bepaald soort bacteriën: haemolytische streptococcen. De echte onsteking door deze bacterie veroorzaak, vindt men bijna altijd in de keelamandelen in de vorm van een angina. Enige tijd na een angina kan dus een allergische onsteking elders optreden. De duidelijkste verschijnselen van deze allergische onsteking vindt men in de nieren. De producten van deze nieronsteking zullen wij in de urine aantreffen: er is weinig urine, donker van kleur, met daarin eiwit en rode en witte bloedlichaampjes. Maar ook in de rest van het lichaam zullen de haarvaten door deze allergische veranderingen zijn aangetast, waarvan men de verschijnselen met min of meer moeite kan waarnemen; bijna altijd vindt je in het beginstadium van de acute glomerulonefritis een zwelling van de oogleden: eiwit en water treden uit de beschadigde haarvaten, het losmazig bindweefsel rond de ogen wordt dan overvol waardoor een zwelling zichtbaar wordt.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 16
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Help, blaaspoliepen.

Blaaspoliepen wat houdt dat in en wat zijn de consuqenties

Abilify

Beschrijving van het medicament Abilify.

Vitaminesupplementen, noodzaak of overbodige luxe?

Informatief artikel over het gebruik van voedingssupplementen.

Waterpokken

Geeft een omschrijving wat waterpokken is. Wat de oorzaak is, symptomen zijn en hoe te behandelen.

Zwijg over eten bij een eetstoornis behandeling!

Eetproblemen behandeling betekent spreken over de relatie met moeder, seksualiteit, verlangens, vrouw worden of meisje blijven, controle en perfectionisme.

Wat is apneu?

Wat is apneu, als aandoening of door een andere oorzaak? Is een apneu gevaarlijk en is er een geneesmiddel tegen?

Alles over liposculpture en liposuctie

De opvolger van liposuctie is liposculpture, lees er hier alles over!

Detoxen,ontslakken lichaam reinigen

informatie over het steeds bekender wordende detoxen.

Slechte adem

Help ik hem een slechte adem! wat nu?

Verhalen over kanker: Deel II

Verhalen over kanker in de media

Wat is een kankerpatiënt waard?

Er wordt gesproken over een maximum vergoeding voor kankerbestrijding maar de vraag is, wat is een kankerpatiënt waard.

Gezelligheidsdrinker of alcoholisme, waar ligt nou eigenlijk de grens?

De verschillende kenmerken van alcoholisme, hierdoor hopen we dat een alcoholprobleem sneller herkend wordt door de maatschappij.

Calorieën

Een duidelijke uitleg over wat calorieën zijn, waar ze voor staan en hoe ze te gebruiken.

Stoppen met Roken?

Wil je stoppen met roken? Begin hier!

Passief roken. Wat zijn de gevolgen voor je gezondheid?

De gevolgen van passief roken bij kinderen en volwassenen

Snurken - apneu - tips - gezondheid

Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor snurken, maar voor de partner van een snurker is het altijd een vervelende zaak. Hier enkele tips.

Klimaatbeheersing in huis

Lees hier alles over klimaatbeheersing in huis.

Colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn

Wat zijn de overeenkomsten en de verschillen tussen colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn

Wat is Anorexia Nervosa?

Wat is Anorexia Nervosa en wat zijn de symptomen?

Een ouder met borderline...

Gevolgen voor de opvoedingssituatie bij een psychiatrische stoornis

Alles over osteoporose

Informatie over botontkalking (osteoporose)

Dru Yoga

Een nadere uitleg over Dru Yoga, wat is het precies, en voor wie?

Alcohol en de effecten op je lichaam.

De korte en lange termijn effecten van alcohol op je lichaam.

Roaccutane en haaruitval

Wat te doen tegen haaruitval/haarverdunning wegens Roaccutane

Gezond en effectief afslanken?

Een effectief en gezond dieet.