Verschillende nierziekten


Publicatie datum:

Normaal gesproken heeft een mens twee nieren, die achter het buikvlies, zijdelings van de wervelkolom liggen en die omgeven zijn door een min of meer grote hoeveelheid vet.

Gesponsorde koppelingen

Hoefijzernier

Een aangeboren afwijking is de zogenoemde hoefijzernier. Dit is een toestand waarbij de nieren verbonden zijn door een streng van nierweefsel, zodat het gehele complex ongeveer de vorm van een hoefijzer krijgt. Op zichzelf betekend dit niet dat er sprake is van ziekelijke afwijkingen.

Cystenier

Dit is een toestand waarbij de afvoergang van de glomerulus niet uitmondt op de nierbuisjes, waardoor dus de in de glomerus gevormde urine niet kan afvloeien. Hierdoor ontstaan in het nierweefsel kleinere en grotere holten, die tenslotte zo talrijk kunnen worden dat van het echte nierweefsel niets meer over is, de functie van de nier kleiner en kleiner wordt en tenslotte afsterft. Deze aandoening betreft altijd beide nieren, hoewel de aandoening in een van de nieren heftiger aanwezig kan zijn en dus slechts schijnbaar in 1 van de nieren aanwezig lijkt te zijn. Dit is ook de reden dat er nooit een nier weggehaald mag worden met deze aandoening, want op termijn zal de andere nier ook in een cystenier veranderen.

 

Nierontstekingen

Nierontstekingen kunnen op verschillende manieren ontstaan. In de eerste plaats is het mogelijk dat zich bacterien nestelen in het nierweefsel, waardoor in deze nier, of beide nieren, ontstekingen gaan optreden. Dit kan het gevolg zijn van een sepsis. Deze vorm van nieronsteking is echt vrij zeldzaam. Veel en veel vaker komt de ontsteking van de glomeruli, ofterwijl de glomerulonefritis voor. De glomerulonefritis begint altijd als een acute onsteking en is een allergische aandoening. Dat wil zeggen, dat zij niet veroorzaakt wordt door bacterien en ook niet door de giftige afscheidingsproducten van bacteriën, maar dat de oorzaak gelegen is in een bacteriële onsteking elders in het lichaam (vrijwel altijd de keelamandelen), die door bepaalde veranderingen in de eiwitstructuur van het lichaam, op veraf gelegen plaatsen steriele onstekingsverschijnselen doen ontstaan. Een allergische ontsteking speelt zich voornamelijk af aan de wanden van de kleinste bloedvaten, dus aan de wanden van de haarvaten. Deze haarvatwanden worden dan doorgankelijk voor eiwitten en in het rondom liggende weefsel treden dezelfde verschijnselen op als wij bij een gewone onsteking tegenkomen.

Met inachtneming van het bovenstaande wordt acute glomerulonefritis bijna altijd veroorzaak door een bepaald soort bacteriën: haemolytische streptococcen. De echte onsteking door deze bacterie veroorzaak, vindt men bijna altijd in de keelamandelen in de vorm van een angina. Enige tijd na een angina kan dus een allergische onsteking elders optreden. De duidelijkste verschijnselen van deze allergische onsteking vindt men in de nieren. De producten van deze nieronsteking zullen wij in de urine aantreffen: er is weinig urine, donker van kleur, met daarin eiwit en rode en witte bloedlichaampjes. Maar ook in de rest van het lichaam zullen de haarvaten door deze allergische veranderingen zijn aangetast, waarvan men de verschijnselen met min of meer moeite kan waarnemen; bijna altijd vindt je in het beginstadium van de acute glomerulonefritis een zwelling van de oogleden: eiwit en water treden uit de beschadigde haarvaten, het losmazig bindweefsel rond de ogen wordt dan overvol waardoor een zwelling zichtbaar wordt.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 16
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Bloedarmoede (anemie)

Bloedarmoede komt vaker voor dan u denkt.

Wat is PDS en wat kan je er aan doen?

Wat is pds (prikkelbare darm syndroom) en wat kun je er aan doen?

Alles over hart en vaatziekten

Informatie over hart- en vaatziekten en de risicofactoren hierop. Voorkom dat je een hartaanval krijgt!

Herrie... In hoeverre is dit schadelijk voor je oren?

Je oren krijgen vaak te maken met een oorverdovend geluid. Welke impact kan dit hebben op je gehoor?

Alles over PCOS

Informatie over het polycysteus ovarium syndroom (PCOS)

Het huishouden doen met rug-en/of bekkenpijn

Het huishouden doen met pijn is vreselijk: maar wel mogelijk! Hier zijn tips om de belasting tot een minimum te beperken

enkele tips om hoofdpijn te behandelen

tips om de pijn het hoofd te bieden

Het effect van de samenleving op de emotionele huishouding

Het effect van de samenleving op de emotionele huishouding.

Alles over astma

Wat is astma, wat is er aan te doen?

Hoofdluis

Wat is hoofdluis en hoe behandel je hoofdluis?

Kan men zich 'dood'schrikken?!

Men kan zich doodschrikken op 3 manieren.

Alzheimer uitgelicht

wat is alzheimer en wat is het verloop van de ziekte

ME CVS

ME CVS onderzoek klachten diagnose myalgische ecefalomyelitis chronisch vermoeidheidssyndroom vermoeidheid klachten ontsteking immuunsysteem neurologisch patient cognitieve gedragstherapie wetenschappelijk psychologisch geestelijk lichamelijk oorzaak erkenning ziek klachtenpatroon onbegrip controverse stromingen onzeke

Posttraumatische stress-stoornis (PTSS) bij burgers en militairen.

PTSS is een angststoornis die ontstaat omdat iemand een bepaald trauma niet kan verwerken. Wat gebeurt er met iemand die PTSS krijgt en kan het iedereen gebeuren? Dat lees je in dit artikel.

Genderdysforie

Alles over de aandoenining genderdysforie

Wetenschappelijk bewezen: lichamelijke beweging is beste middel om je beter te voelen

Diverse studies tonen aan dat bewegen de kwaliteit van je leven aanzienlijk verhoogt. Een half uur per dag wandelen is al voldoende om je welzijn op peil te houden.

Hoe gezond afvallen

hoe op gewicht te blijven door middel van gezonde voeding en lichaamsbeweging

Kruidenthee en zijn toepassingen voor de gezondheid

Kruidenthee heeft heilzame eigenschappen en smaakt verrassend lekker van smaak

Snel afvallen, top dieet en ideaal gewicht bereiken en behouden

Overgewicht is een groot probleem, hier een aantal tips om goed af te vallen.

Aambeien

Hoe je met de aanpassing van je voeding aambeien kunt vermijden / genezen

Keelontsteking bij jonge kinderen

Geeft een omschrijving wat te doen bij een keelonsteking bij een jong kind

Het einde van kanker en het begin van het eeuwige leven, of is dat iets te optimistisch? Wat is de rol van de telomeren en telomerase in ons genoom?

Er is steeds meer bekend over telomeren en telomerase en hun rol bij celveroudering.

Koorts, set-point en de lichaamstemperatuur.

Wat koorst is en hoe het tot stand komt samen met een korte omschrijving van het set-point en de levenstemperatuur.

Wat voor soorten verband zijn er?

Iedereen kent het drukverband en het snelverband maar wat voor soorten verband zijn er nog meer.

Winterdipje? Zo ga je het tegen!

Kom met een simpele tip van je sombere gevoelens af