Ouderen op straat gezet


Publicatie datum:

Steeds meer verzorgingshuizen sluiten. Waarom is dit noodzakelijk?

Gesponsorde koppelingen

Steeds meer verzorgingshuizen sluiten. Er is grote onrust onder ouderen die in verzorgingshuizen wonen. Begrijpelijk. Een gedwongen verhuizing is voor niemand leuk en zeker niet als je oud en afhankelijk van anderen bent. De maatschappelijke stemming is negatief. Er wordt schande gesproken over de sluitingen. In dit artikel wordt ingegaan op de veranderingen in de langdurige ouderenzorg en waarom de sluitingen uiteindelijk een kwaliteitsimpuls kunnen geven aan deze zorg.

In het regeerakkoord is afgesproken dat ouderen met een zorgvraag op het niveau van verzorgingshuiszorg niet meer in aanmerking komen voor een opname in het verzorgingshuis. Dit betekent, dat de oudere met een bepaalde zorgvraag, die voorheen nog kon kiezen tussen thuiszorg of een verzorgingshuisopname, wordt gedwongen tot zorg via de thuiszorg. Dit overheidsbeleid is in de eerste plaats ingegeven vanuit kostenoogpunt: verzorgingshuiszorg is vele malen duurder dan zorg thuis. Het gevolg van dit overheidsbeleid is dat de verzorgingshuizen massaal te kampen hebben met een opgedroogde instroom van nieuwe klanten, terwijl bestaande klanten wel weggaan (ze overlijden, of ze hebben zwaardere zorg nodig in een verpleeghuis). Hierdoor ontstaat langzamerhand leegstand in bijna alle verzorgingshuizen in Nederland. Zonder aanvullende maatregelen van de zorgorganisaties zullen dus op termijn alle verzorgingshuizen moeten sluiten. Bij een lagere bezetting in een verzorgingshuis komt er altijd een moment waarop een verzorgingshuis in de rode cijfers komt. Inmioddels proberen sommige zorginstellingen de appartementen in de verzorgingshuizen dan maar te verhuren aan ouderen met een zorgvraag, om op deze manier voorlopig de leegstand te lijf te gaan. Andere instellingen kiezen er voor om verzorgingshuizen te sluiten wanneer de bezetting onder een bepaalde drempel komt. Dit zijn logische besluiten die zorginstellingen wel moeten nemen om financiële problemen te voorkomen.

De onrust die dit met zich meebrengt is groot. Met name de sluiting in kleine gemeenten komt hard aan, omdat er vaak geen alternatief nabij is. Bewoners van een verzorgingshuis zijn vaak zo 'gehospitaliseerd' dat ze niet terug kunnen naar een normale thuissituatie. Ze zullen dus noodgedwongen moeten verhuizen naar een ander verzorgingshuis, die soms ver  weg ligt van het dorp waar ze altijd hebben gewoond. Dit is natuurlijk dramatisch voor betrokkenen. Het is echter ook niet te voorkomen. Als we de ouderenzorg in Nederland willen veranderen, dan zijn dit soort transities, hoe pijnlijk dan ook, noodzakelijk.

Ook zonder overheidsbeleid waren de verzoringshuizen gedoemd om ten onder te gaan. Steeds minder mensen met een beperkte zorgvraag kozen voor een opname in een verzorgingshuis. Zorghehoefenden zoeken naar steeds nieuwe manieren om zo lang mogelijk thuis te wonen. Begrijpelijk. Over het algemeen is een oudere er niet bij gebaat om te belanden in een verzorgingshuis en vaak zie je na zo'n opname een verdere verslechtering van de gezondheid, deels veroorzaakt doordat ze de regie over hun leven verliezen. In situaties waarin de sociale problematiek de boventoon voert bieden verzorgingshuizen nog wel eens een uitkomst, maar deze sociale problematiek (gevoel van sociale onveiligheid, extreme eenzaamheid) waren nooit de reden voor de opkomst van de verzorgingshuizen. Deze sociale problematiek moet  op een andere wijze worden opgelost. Hier ligt een taak voor gemeenten en woningcorporaties.

Uit onderzoek blijkt dat eigen regie over het leven zeer bepalend is voor het gevoel van welbevinden. Deze eigen regie wordt maximaal bereikt in de eigen (aangepaste) woning. De sluiting van verzorgingshuizen ten gunste van de thuiszorg levert in die zin een impuls aan de kwaliteit en het welbevinden van ouderen. Dat dit ten koste gaat van de huidige bewoners van verzorgingshuizen is een vaststaand gegeven. In grote steden zal dit tot beperkte overlast leiden, namelijk een mogelijke verhuizing binnen de stadsgrenzen. In kleine gemeenten is de impact vele malen groter, maar onvermijdelijk. Het is aan zorginstellingen om deze overgangsperiode zo goed mogelijk te begeleiden door klanten goede informatie te geven, maximaal te begeleiden en alternatieve oplossingen te bieden. 

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 3
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Cellulitis - anti-cellulitis behandelingen - getest - oplossingen

Het komt er bijna op neer dat 9 op de 10 vrouwen geconfronteerd wordt met cellulitis of sinaasappelhuid. Verschillende oplossingen worden aangeboden, maar werken ze ook?

Bloemen ongewenst in ziekenhuizen

Bloemen in het ziekenhuis, is het gevaarlijk voor de patiënten of kan er onbezorgd van worden genoten?

Zwangerschapstest en ovulatie test

Zwangerschapstesten en ovulatie test geven duidelijk aan wanneer je vruchtbaar bent.

Gezond bruin worden

De voor en nadelen van een tintje kweken.

Alles over kinkhoest

Informatie over kinkhoest

Sekseverschillen in de associatie tussen vriendschappen en alcoholgebruik

Op welke manieren heeft sekse invloed op de associatie tussen vriendschappen en alcoholgebruik?

Diabetes.

Over diabetes, wat het is, de types en de gevolgen.

Koolhydraatarm eten, op een natuurlijke manier afvallen en op gewicht blijven II

Koolhydraatarm eten, op een natuurlijke manier afvallen en op gewicht blijven

Aambeien: veel volwassenen hebben er last van

Hoewel er eenderde van alle volwassenen wel eens last heeft van aambeien, blijft het een lacherig gespreksonderwerp dat nog steeds in de taboesfeer ligt.

Alles over het slaapapneusyndroom

Informatie over het slaapapneusyndroom.

Slapeloosheid - deel 2

aanvullende informatie over slapeloosheid

Eten en overgewicht: Wat zijn de 'dikmakers'?

Welke producten zijn echte dikmakers? Als je er tenminste te veel van binnenkrijgt. Dat kom je in dit artikel te weten!

Het uitstrijkje

De baarmoedermond en de schede kunnen eenvoudig onderzocht worden. Dit gebeurd met een uitstrijkje.

Alles over baarmoederhalskanker en hoe het te voorkomen

in dit artikel word verteld wat baarmoederhalskanker is, welke gevolgen het kan hebben en hoe je het heel simpel kan voorkomen doormiddel van 3 gratis prikjes

Vetverbranding en lichaamsbeweging

Een vergelijking tussen trainingen van vroeger en nu om vet te verbranden.

Vrouwen met een dikke kont leven langer.

Uit wetenschappelijk blijkt dat een dikke kont het geheim is van een lang leven.

Alles over rughernia

Alle informatie over een rughernia

Wat is een kankerpatiënt waard?

Er wordt gesproken over een maximum vergoeding voor kankerbestrijding maar de vraag is, wat is een kankerpatiënt waard.

Alles over rsi

Informatie over rsi (muisarm)

Tandvlees ontsteking, hoe ontstaat het

Veel mensen hebben last van ontstoken tandvlees. Hoe komt dit nu precies.

Beter in je vel in 9 stappen.

Beter in je vel zitten is makkelijker te bereiken dan je zelf denkt.In de volgende 9 stappen leer je hoe je dit het beste kan bereiken.

Fit met Manon 1 - strakke billen

Strak in vorm-billen

Het voorkomen en de vermindering van gehoorverlies

Wat kan men doen ter voorkoming en vermindering van gehoorverlies?

Kruidenthee en zijn toepassingen voor de gezondheid

Kruidenthee heeft heilzame eigenschappen en smaakt verrassend lekker van smaak

Verhalen over kanker: Deel I

Verhalen over kanker in de media