Wie komt oma douchen?


Publicatie datum:

Wie komt oma douchen wanneer ouderenzorg door de gemeente wordt georganiseerd?

Gesponsorde koppelingen

De overheveling van een deel van de zorg aan ouderen gaat over naar de gemeenten. Dit heeft tot veel ophef geleid, waarbij het idee ontstond dat ouderen in het vervolg verzorgd gingen worden door de goedbedoelende buurvrouw, of door mensen met een bijstandsuitkering. In dit artikel wordt bepleit dat het sociale domein misschien wel beter is voor dit deel van de ouderenzorg.

De overheveling van een deel van de zorg aan ouderen naar de gemeente leidt tot veel ophef. In dit artikel wil ik dit beeld nuanceren, vooral om ouderen niet nodeloos ongerust te maken. Dit is niet nodig. We hebben het echter over een beperkt deel van de zorg aan ouderen, namelijk de begeleiding (vaak individuele begeleiding bij het op orde houden van je leven, of groepsbegeleiding, meestal bij beginnende dementie). De individuele begeleiding is zeer divers maatwerk: Bij de een zal het gaan om de post door te nemen, of ander licht administratief werk, bij de ander om een maaltijd voor te bereiden, etc. Deze activiteiten lijken meer in het sociale domein thuis te horen dan in de thuiszorg, omdat het met zorg weinig te maken heeft. De overheveling naar de gemeente lijkt in die zin ook logisch. Het zijn echter wel belangrijke activiteiten, noodzakelijk om ouderen lang(er) thuis te kunnen laten wonen: Iets dat door de regering wordt gestimuleerd, onder andere door opnames in een verzorgingshuis onmogelijk te maken (zie mijn artikel Ouderen op straat). 

 

De ophef ging over het feit dat de publieke opinie er van uitging dat ouderen voor het douchen, aankleden en dergelijke afhankelijk gemaakt zou worden van hulpvaardige buren en kennissen. Deze publieke discussie werd nog versterkt door ongenuanceerde uitspraken van wethouders met (te) weinig kennis van zaken. Deze activiteiten vallen echter onder persoonlijke verzorging en dit product zal niet worden overgeheveld naar de gemeenten, maar naar de zorgverzekeraars. Dit betekent, dat in dit domein de zorgprofessional actief zal blijven. Er is dus geen reden om ongerust te zijn over of onze moeders en vaders nog wel gedoucht of aangekleed worden. 

 

Voor de activiteiten die wel overgaan naar de gemeenten is vooral aandacht nodig voor de dagopvang voor dementerenden. Deze vorm van opvang is noodzakelijk om mantelzorgers te ontlasten en het thuis wonen van dementerenden mogelijk te maken. Hiervoor moet in het sociale domein een vergelijkbaar alternatief komen. Ik zie hiervoor bij gemeenten nog te weinig aandacht, alsof er kennelijk te licht over wordt gedacht. Voor de individuele begeleiding bij het dagelijks leven worden al wel creatieve, nieuwe producten ontwikkeld, waarbij met name de vangnet aandacht verdiend. 

Het is belangrijk dat burgers goed worden ingelicht over de veranderingen. Op het gebied van voorlichting kan er nog het een en ander gebeuren. Zelfs vandaag nog las ik een artikel op nos.nl waarin staat dat de langdurige ouderenzorg naar de gemeenten gaat. Zoals hierboven is aangegeven gaat het echter maar om een klein stukje van de ouderenzorg, dat bovendien meer in het sociale domein thuis hoort dan in de zorg. Ik zou de overheden willen oproepen dit voor alle ongeruste burgers duidelijker uit te leggen.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 3
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Verschillende nierziekten

Normaal gesproken heeft een mens twee nieren, die achter het buikvlies, zijdelings van de wervelkolom liggen en die omgeven zijn door een min of meer grote hoeveelheid vet.

Decubitus

De oorzaken, symptomen, behandeling en preventie van decubitus

Het belang van gezonde voeding

Dit artikel wil je het belang van gezonde voeding aantonen, niet enkel voor het lichaamsgewicht, maar ook voor de gehele gezondheid.

Vrouwen met een dikke kont leven langer.

Uit wetenschappelijk blijkt dat een dikke kont het geheim is van een lang leven.

Gezond leven door een goed eetpatroon

Met een gezond eetpatroon verwen je je lichaam en je leven.

Voorwaardelijke machtiging

De

Is suiker verboden bij een dieet?

Uit onderzoek blijkt dat je zelfs bij het gebruik van suiker ook kan afvallen.

Voeding en Diabetes

Informatief artikel over voeding bij Diabetes type 2

Even vergeten,maar wat was dementie

Hoe herken ik dementie en wat zijn de verschijnselen?

Wat is PDS en wat kan je er aan doen?

Wat is pds (prikkelbare darm syndroom) en wat kun je er aan doen?

Dyslexie

Wat is dyslexie? Hoe herken in het? Wat kan ik er aan doen?

Eten en overgewicht: Wat zijn de 'dikmakers'?

Welke producten zijn echte dikmakers? Als je er tenminste te veel van binnenkrijgt. Dat kom je in dit artikel te weten!

Super fruit en ORAC “goed nieuws en slecht nieuws!”

Wel eens gehoord van super fruit en van ORAC? In dit artikel meer over wat superfruit is en hoe het bijdraagt aan de gezondheid.

Alcoholische drank

Alcohol en gezondheidsrisico's

De werking van het menselijk geheugen en zijn achteruitgang in verdere levensfasen

Hoe werkt het menselijk geheugen en hoe voltrekt zich de achteruitgang van het geheugen in de laatste levensfasen

Waarom zou ik krachttraining gaan doen als ik wil afvallen?

Waarom u krachttraining zou moeten doen als u wilt afvallen.

De paniekstoornis bij adolescenten: symptomen en diagnostiek

Dit artikel geeft inzicht in de symptomen, het verloop en de diagnosticering van de paniekstoornis bij adolescenten. Het artikel is gebaseerd op wetenschappelijke literatuur.

Innerlijke rust

Hoe kun je innerlijke rust bereiken?

UV-straling op de huid

De negatieve gevolgen

Kun je met Nontox goedkoop kanker genezen?

Kun je met het anti bacteriële en anti virale desinfectiemiddel Nontox ook goedkoop kanker genezen?

Alles over polio

Informatie over poliomyelitis

Bloedarmoede (anemie)

Bloedarmoede komt vaker voor dan u denkt.

Herrie... In hoeverre is dit schadelijk voor je oren?

Je oren krijgen vaak te maken met een oorverdovend geluid. Welke impact kan dit hebben op je gehoor?

Zwijg over eten bij een eetstoornis behandeling!

Eetproblemen behandeling betekent spreken over de relatie met moeder, seksualiteit, verlangens, vrouw worden of meisje blijven, controle en perfectionisme.

Richtlijnen goede voeding voor kinderen van 4 tot 12jaar.

Richtlijnen goede voeding voor kinderen van 4 tot 12jaar.