Wie komt oma douchen?


Publicatie datum:

Wie komt oma douchen wanneer ouderenzorg door de gemeente wordt georganiseerd?

Gesponsorde koppelingen

De overheveling van een deel van de zorg aan ouderen gaat over naar de gemeenten. Dit heeft tot veel ophef geleid, waarbij het idee ontstond dat ouderen in het vervolg verzorgd gingen worden door de goedbedoelende buurvrouw, of door mensen met een bijstandsuitkering. In dit artikel wordt bepleit dat het sociale domein misschien wel beter is voor dit deel van de ouderenzorg.

De overheveling van een deel van de zorg aan ouderen naar de gemeente leidt tot veel ophef. In dit artikel wil ik dit beeld nuanceren, vooral om ouderen niet nodeloos ongerust te maken. Dit is niet nodig. We hebben het echter over een beperkt deel van de zorg aan ouderen, namelijk de begeleiding (vaak individuele begeleiding bij het op orde houden van je leven, of groepsbegeleiding, meestal bij beginnende dementie). De individuele begeleiding is zeer divers maatwerk: Bij de een zal het gaan om de post door te nemen, of ander licht administratief werk, bij de ander om een maaltijd voor te bereiden, etc. Deze activiteiten lijken meer in het sociale domein thuis te horen dan in de thuiszorg, omdat het met zorg weinig te maken heeft. De overheveling naar de gemeente lijkt in die zin ook logisch. Het zijn echter wel belangrijke activiteiten, noodzakelijk om ouderen lang(er) thuis te kunnen laten wonen: Iets dat door de regering wordt gestimuleerd, onder andere door opnames in een verzorgingshuis onmogelijk te maken (zie mijn artikel Ouderen op straat). 

 

De ophef ging over het feit dat de publieke opinie er van uitging dat ouderen voor het douchen, aankleden en dergelijke afhankelijk gemaakt zou worden van hulpvaardige buren en kennissen. Deze publieke discussie werd nog versterkt door ongenuanceerde uitspraken van wethouders met (te) weinig kennis van zaken. Deze activiteiten vallen echter onder persoonlijke verzorging en dit product zal niet worden overgeheveld naar de gemeenten, maar naar de zorgverzekeraars. Dit betekent, dat in dit domein de zorgprofessional actief zal blijven. Er is dus geen reden om ongerust te zijn over of onze moeders en vaders nog wel gedoucht of aangekleed worden. 

 

Voor de activiteiten die wel overgaan naar de gemeenten is vooral aandacht nodig voor de dagopvang voor dementerenden. Deze vorm van opvang is noodzakelijk om mantelzorgers te ontlasten en het thuis wonen van dementerenden mogelijk te maken. Hiervoor moet in het sociale domein een vergelijkbaar alternatief komen. Ik zie hiervoor bij gemeenten nog te weinig aandacht, alsof er kennelijk te licht over wordt gedacht. Voor de individuele begeleiding bij het dagelijks leven worden al wel creatieve, nieuwe producten ontwikkeld, waarbij met name de vangnet aandacht verdiend. 

Het is belangrijk dat burgers goed worden ingelicht over de veranderingen. Op het gebied van voorlichting kan er nog het een en ander gebeuren. Zelfs vandaag nog las ik een artikel op nos.nl waarin staat dat de langdurige ouderenzorg naar de gemeenten gaat. Zoals hierboven is aangegeven gaat het echter maar om een klein stukje van de ouderenzorg, dat bovendien meer in het sociale domein thuis hoort dan in de zorg. Ik zou de overheden willen oproepen dit voor alle ongeruste burgers duidelijker uit te leggen.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 3
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH)

Niet Aangeboren Hersenletsel verandert het leven van de persoon in kwestie vaak totaal, maar ook dat van zijn familie en vrienden. Is iemand nog dezelfde en hoe ga je met elkaar om?

Leven met een ingezakte ruggenwervel

Een ingezakte ruggenwervel is een behoorlijk probleem, lees hier meer.

Gezonde voeding + afvallen

Gezonde voeding is voor iedereen belangrijk, hier geef ik een aantal tips en voorbeelden van gezonde voeding.

De kijk op verslaving door de jaren heen

In dit artikel worden de verschillende modellen besproken die men door de jaren heen hanteerde voor het kijken naar verslaving

Vitaminen en hun effecten.

Vitaminen en mineralen zijn essentieel voor een gezond menselijk lichaam. Lees er in dit artikel alles over.

Last van chronische vermoeidheid of andere vage klachten? Misschien heb je een vitamine D tekort!

Veel mensen hebben last van vage klachten zoals chronische vermoeidheid en spierklachten. Een groot deel van de bevolking heeft de laatste jaren een vitamine D tekort!

Flesvoeding of Borstvoeding: wat past bij jou

Laat je niet gek maken door je omgeving. Hoe jij je kindje wil voeden is jouw keuze! In dit artikel vind je alle voor- en nadelen op een rij

Vergeten in het lange termijn geheugen

In dit artikel wordt besproken hoe vergeten op de lange termijn verloopt

Maaltijdsalade besmet met salmonellazalm

Maaltijdsalade met gerookte zalm besmet met salmonella

Culturele variatie in psychische gezondheid

Culturele variatie in psychische gezondheid

Alles over aambeien

Informatie over aambeien, de oorzaken, de symptomen en de behandeling

Opvoeden

Opvoeden van kinderen 0 tot 5

Hartaanval of hartinfarct.

Beschrijving van hoe een hartinfarct ontstaat en wat er precies gebeurd.

Vitamine B3: Niacine

Informatief artikel over Niacine (vitamine B3)

Wat kun je doen tegen een koortslip?

Wat is een koortslip (herpes labialis) en hoe kom je er weer vanaf?

Slapeloosheid

slapeloosheid, wat kan ik er aan doen??

Gezond evenwicht

Een balans vinden in je gewicht is heel belangrijk

Instabiel SI-gewricht

Lage rugpijn met uitstraling naar je been. Talloze onderzoeken, maar niemand kan de oorzaak vinden. Klinkt bekend? Laat eens testen of je een instabiel SI-gewricht hebt!

Is Artemisinine een Chinees wonder kruid tegen kanker?

Regelmatig lees je berichten dat Artemisinine een Chinees wonderkruid tegen kanker is, wat is daar van waar?

Leven in de waan van een psychose

Artikel over mogelijke oorzaken en gevolgen van een (postnatale) psychose.

Eet jezelf mooi

Eet je mooi door te kiezen voor voedingmiddelen die je lichaam goed doen.

Geneeskrachtige kruiden die een zwangerschap bevorderen bestaan echt !

Vrouwen bij wie zwanger raken niet vanzelf gaat , geef de moed niet op

Premenstrueel syndroom

PMS, menstruatieklachten, premenstrueel syndroom

Wat is Gille de la Tourette?

Wat zijn de kenmerken van de psychiatrische aandoening Gille de la elTourette?

Pathologisch liegen wat is het en hoe ga je er als buitenstaander mee om

Wat is nu een pathologische leugenaar en wat voor effecten heeft het op zijn of haar omgeving.