Wat te doen tegen symptomen van de overgang?


Publicatie datum:

Ben je vlug geïrriteerd, heb je regelmatig last van hoofdpijn en van vervelende opvliegers? Dan wenkt je overgang en menopauze, een periode waarin het lichaam van iedere vrouw een nieuw lichamelijk en geestelijk evenwicht zoekt.

Gesponsorde koppelingen

Je kan je er maar best op voorbereiden, want het duurt gemiddeld zes jaar voor deze belangrijke levensfase definitief achter de rug is. Al deze ongemakken zijn het gevolg van je hormonenhuishouding die in deze periode compleet op zijn kop staat. Gelukkig kun je met een aangepaste voeding en een gezond levenspatroon veel zelf doen om deze symptomen van de naderende menopauze te verzachten.

 

Hormonen uit evenwicht

Tijdens de overgang dalen je oestrogeen en progestageen en dat heeft een nadelig effect op je humeur, op je warmteregeling, je blaas en je urinewegen. De klachten en hun intensiteit verschillen van vrouw tot vrouw. Vrouwen maken gemiddeld vanaf hun veertigste minder hormonen aan en krijgen met sterke hormoonschommelingen af te rekenen. De productie van het vrouwelijke hormoon oestrogeen loopt gemiddeld met zo’n veertig procent en van het mannelijke hormoon testosteron met ruim de helft terug. De aanmaak van progesteron valt zelfs bijna helemaal stil.

 

Deze gezonde voeding beperkt je klachten tijdens de overgang:

 •  Groenten en fruit: net zoals in ieder gezond dieet, staan ook hier groenten en fruit centraal. Vooral peulvruchten zoals erwten, bonen, linzen en kikkererwten spelen een hoofdrol. Zij bevatten een bepaalde stof die het gehalte aan het vrouwelijke hormoon oestrogeen doet stijgen. Groenten, fruit en peulvruchten zijn ook een belangrijke bron van fyto- oestrogenen, stoffen die veel gelijkenis met oestrogenen vertonen.
 • Zeekruiden en - groenten: waaronder nori en zeewier salades zijn rijk aan jodium, een stof dat je lichaam tijdens de overgang goed kan gebruiken
 • Granen, soja en sojaproducten: zoals tempeh, tofu, seitan en quorn (vegetarische vleesvervangers) bevatten stoffen die je oestrogeenspiegel op peil houden. Dat is eveneens het geval met alle koolsoorten, rode klaver, lijnzaad en luzerne
 •  Maca wortel: deze brengt in een minimum aan tijd je hormonen weer in evenwicht. Dankzij zijn vele gezonde voedingsstoffen heeft deze maca wortel ook een positief effect op je geestelijke gezondheid. De maca wortel barst van de gezonde eiwitten en voedingsvezels en is rijk aan sterolen en mineralen zoals ijzer, calcium, magnesium, jodium en kalium. Maca poeder beperkt je overgangsklachten, herstelt je hormonenbalans, en zorgt voor een jeugdige, stralende en fluweelzachte huid.  Daarnaast voorkomt het bloedarmoede en verkleint je risico op hart- en vaatziekten en kanker.
 • Kokos- en kokosproducten: kokosboter, crème, kokoswater, kokosvlees en kokosolie brengen je hormonen zoveel mogelijk in evenwicht, helpen je van je overgewicht af, en brengt je cholesterolgehalte in balans
 • Pine Pollen: dit superfood heeft de grootste concentratie aan testosteron van alle gezonde voedingsproducten.  Dit mannelijk hormoon geeft extra kracht en zelfvertrouwen en is doeltreffend tegen typische overgangsklachten zoals stress, stemmingswisselingen, depressie, opvliegers en onzekerheid. Pine pollen helpen ook tegen hart- en vaatziekten, overgewicht, vroegtijdige veroudering, concentratieproblemen, en osteoporose.
 • Groene bladgroenten: zoals spinazie, sla, andijvie, broccoli, waterkers, postelein en allerlei koolsoorten, maar ook lijnzaad, rode bieten en bietensap, bonen en voeding met veel vitamine D zijn efficiënt tegen de symptomen van de overgang. Vitamine D versterkt ook je natuurlijke weerstand.
 • Rauwe cacao en magnesiumolie: voorkomen botontkalking, dat vooral vrouwen tijdens de menopauze treft
 • Gezonde vetten: houden je fit en gezond. Kies bij voorkeur gezonde vetten van plantaardige oorsprong. Gezonde vetten (omega 3 - 6 - 7 en 9 vetzuren) vind je vooral in noten (amandelen, walnoten en cashewnoten, in oliën (zonnebloem- , olijf- , soja- , koolzaad-  en maisolie), zaden, pitten (zonnebloem- en pompoenpitten), groenten, fruit en in vette vis zoals paling, zalm, makreel, forel, tong, haring, sardienen en ansjovis
 • Chinese engelwortel: goed tegen opvliegers en jeuk en voor een goede doorbloeding van alle organen
 • Hop, valeriaan en passiebloem: helpen tegen nervositeit en zorgen voor een deugddoende en gezonde slaap
 • Ginseng en zwarte bessen: zorgen voor geestelijk evenwicht en stimuleren de werking van je bijnieren
 • Voldoende lichaamsbeweging: dagelijks een half uurtje wandelen, joggen, fietsen of zwemmen op je eigen tempo geniet de voorkeur op wekelijks enkele uren te trainen als een topatleet. Yoga kan je de onmisbare rust en kracht bezorgen
Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 3
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

over smaak valt niet te twisten

over smaak valt niet te twisten. Maar wat is smaak nu eigenlijk

Alles over ADHD

Informatie over ADHD

Gehoorschade

De impact van luide muziek op onze oren.

Farynxkanker

Uit recente onderzoeken blijkt dat het frequente bedrijven van orale seks, het drinken van alcohol of roken de kans op farynxkanker vergroot.

Afvallen met een operatie ja of nee?

afvallen met een operatie ja of nee?

Runningtherapie voor groepen

Runningtherapie met groepen. Inzichtgevende of ondersteunende therapie?

Thuiszitten met psychische problemen

Wat te doen als je thuiszit met psychische problemen

Alles over psp

Informatie over de ziekte PSP: oorzaak, symptomen, behandeling en erfelijkheid

Vaginisme

Wat is vaginisme, de oorzaken en behandeling ervan.

Alles over psoriasis

Alles wat je wil weten over psoriasis

Alles over parkinson

Informatie over de ziekte van parkinson: oorzaken, symptomen en behandeling

Dromen verklaard; spin

Wat betekend het als jij droomt over spinnen?

Alles over migraine

Migraine is een vervelende kwaal. Lees hier alles over migraine en wat je eraan kunt doen.

Alles over de maagzweer

Wat is een maagzweer, hoe ontstaat en het en wat kun je eraan doen

Hoe raak ik overtollig vet blijvend kwijt!

Slank worden en slank blijven is een gevolg van de combinatie van een verstandig eetpatroon en een goed trainingsprogramma. En nu niet zeggen van

Problemen met de stoelgang, waar kan het aan liggen?

Darmstoornissen en problemen met de stoelgang

Vitamine B8: Biotine

Informatief artikel over Biotine (vitamine B8)

Alles over diarree

Informatie over diarree, de oorzaken, gevolgen en behandeling.

Koolhydraatarm eten, op een natuurlijke manier afvallen en op gewicht blijven VIII

De eerste ketosis-stap

De paniekstoornis bij adolescenten: oorzaken en behandeling

Dit artikel geeft inzicht in de oorzaken (etiologie) van de paniekstoornis bij adolescenten en de behandelingmogelijkheden. Het artikel is gebaseerd op wetenschappelijke literatuur.

Slechte adem

Help ik hem een slechte adem! wat nu?

Koolhydraatarm eten, op een natuurlijke manier afvallen en op gewicht blijven XVII

Het Koolhydraatarm Dieet Fase 4

Alles over kanker

Informatie over kanker (maligniteiten): uitleg, soorten en behandeling

Seroquel, de effecten en bijwerkingen

Over seroquel en wat niet in de bijwerkingen staat

Broccoli en Tomaten. Samen zijn ze een superstel.

Broccoli en Tomaten zijn ieder voor zich heel gezond, maar samen zijn een ijzersterke combinatie.