Poep weetjes: Kan jouw maag het aan?


Publicatie datum:

Een artikel vol met uitgewerkte weetjes over het alledaagse tafereel: Poepen!

Gesponsorde koppelingen

Poepen, faxen, kakken, drukken, een bruine trui breien, een grote boodschap doen, het klinkt in de eerste instantie best ranzig. Maar wees nou eens eerlijk, wie doet het nou niet? Het is menselijk, iedereen doet het en kan daarom best als normaal worden beschouwd. Praat jij vaak poep of smul je ervan om het onderwerp ’poep’ bij een random gespreksonderwerp te betrekken dan is dit artikel net wat voor jou. Het staat namelijk bomvol met weetjes over deze vorm van ontlasting, weetjes die misschien voor de echte poepkenner zelfs nog onontdekt zijn.

Waarom zijn drollen bruin? 

Elk levend wezen op deze planeet produceert afval. Het lichamelijke afval van de mens bestaat vooral uit de uitscheiding van urine en feces. Feces is een duur woord voor poep. Dit bestaat voornamelijk uit verteerd eten, bacteriën, water en bloedcellen. Jouw lichaam is constant bezig met het maken, gebruiken en hergebruiken van deze bloedcellen. Als een bloedcel door je lichaam maximaal is benut en niet meer bruikbaar is, sterft deze en komt er een nieuwe bloedcel voor in de plaats. Je lichaam breekt deze dode bloedcel af en gebruikt de stoffen die daarin zitten. De stoffen die voor je lichaam nutteloos zijn komen in je ontlasting terecht. 

Als je lichaam gebruikte cellen afbreekt wordt er een stof aangemaakt genaamd bilirubine. Dit is het afbraakproduct van hemoglobine, de rode bloedkleurstof. Het giftige bilirubine heeft van natura een bruine kleur en is daarom ook de oorzaak van je bruin gekleurde uitscheiding. Het wordt namelijk in de dunne darm vermengt met de voedselbrij. De brij volgt zijn weg verder naar de dikke darm en komt uiteindelijk, i ningedikte vorm, in de endeldarm terecht om vervolgens in bruine kleur via de anus te worden uitgescheiden. Het is goed dat je drol een bruine kleur heeft aangezien dat betekent dat je gezond bent. 

Zwarte schijt

Het kan voorkomen dat je drol bijna geheel zwart van kleur is. Vaak heeft dit een logische oorzaak. Door het geregeld eten van bijvoorbeeld bepaalde soorten drop zoals trekdrop kan het poep tijdelijk een zwartachtige tint vertonen. Daarnaast kunnen ijzerionen voor de zwarte kleur zorgen. Extra ijzer in het lichaam kan veroorzaakt worden door de inname van ijzertabletten of overmatig gebruik van roosvicee ferro. Maar ook door de inname van Norit wat voornamelijk bestaat uit zwarte, actieve koolstof kan de ontlasting een zwarte kleur krijgen. Als laatste kan de zwarte kleur ontstaan door een inwendige bloeding in de slokdarm, maag of darmen. Het ijzer bevattende bloed  zal door vertering worden afgebroken en in de voedselbrij terecht komen. 

Typerende geur

Poep meurt. Dat is een algemeen geaccepteerde mening. Maar hoe komt het dat het zo stinkt? De indringende geur wordt veroorzaakt door bacteriën die een belangrijke rol spelen bij het spijsverteringsproces. Ze scheiden gassen zoals skatool en indool uit die onder andere zwavel en stikstof bevatten en als zeer onaangenaam worden ervaren. Deze gassen komen ook terecht in je uitwerpselen. Ontlasting dat wel heel erg stinkt wijst vaak op verkeerde voeding en een gedegenereerde darmflora. Hierdoor kunnen eiwitten zich ontbinden in de darm zoals bij gisting of rotting het geval is. Vooral rotting kan veel stinkende zwavelverbindingen opleveren. Drollen die dus heel onaangenaam ruiken bevatten dus meer zwavel en stikstof dan een normale drol. 

Het woord ’poepen’ 

Poepen heeft niet altijd zijn huidige betekenis gehad. Ooit, omtrent 1500 werd de term pupen of poupen gebruikt om daarmee een scheet aan te duiden. Pas rond het begin van de 20ste eeuw heeft poepen zijn huidige betekenis gekregen. Andere benamingen voor poep zijn kak, schijt, stront, drek of ontlasting. 

Het eten van poep

Heb je wel eens gezien dat uw huisdier zijn/haar eigen poep opeet? Cavia’s en konijnen doen dit geregeld omdat dit nodig is voor een goede spijsvertering. De benaming voor het eten van ontlasting is coprofagie. Dit kan weer onderscheiden worden in 3 soorten: Het eten van de eigen ontlasting, het eten van de ontlasting van andere individuen van dezelfde soort (wat vaak voorkomt bij cavia’s) en het eten van de ontlasting van andere soorten (zoals bij mestkevers het geval is).  

Het is bekend dat in 2006 een 16-jarige scholier uit Assen aan de derde vorm van coprofagie deed.  Deze havo scholier van het Dr. Nassau College had een hondendrol opgegeten voor een weddenschap. Medescholieren hebben hem opgejut en overgehaald om in ruil daarvoor 100 euro aan wiet te krijgen. Het weerzinwekkende voorval is natuurlijk gefilmd en op het internet gezet. 

Hoopjes poep

Alhoewel mensen tot ongeveer 850 gram per poepbeurt kunnen uitpoepen lukt het de olifant om een massa van 30 kilo te kunnen drukken. Thaise varkensneusvleermuizen poepen daarentegen het minst van alle dieren in het dierenrijk: Zij produceren het kleinste hoopje. Er zijn ook dieren, insecten om precies te zijn, die helemaal niet poepen wat eigenlijk wel voor zich spreekt: Namelijk de eendagsvlieg. De blauwe vinvis kan de grootste hoop stront produceren. 

Een hoopje poep van 600 gram bevat al snel 200 tot 300 gram bacteriën. Alhoewel de meeste ouders daarvan niet op de hoogte zijn wordt al vrij snel aan kleine kinderen duidelijk gemaakt dat poep ’bah!’ is


Foobie gebruiker Nathanja

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 64
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie gezondheid

Vitamine B5: Pantotheenzuur

Informatief artikel over Pantotheenzuur (vitamine B5)

Het belang van gezonde voeding

Dit artikel wil je het belang van gezonde voeding aantonen, niet enkel voor het lichaamsgewicht, maar ook voor de gehele gezondheid.

Alles over malaria

informatie over malaria

Virus - Soorten en veranderingen

Soorten virussen en de antivirale middelen

Zwangere vrouwen met de griep

A-griep kan voor zware complicaties zorgen bij zwangere vrouwen.

Afvallen zonder gewicht kwijt te raken?

een beter figuur krijgen door spiermassa op te bouwen in plaats van strict te lijnen.

Bloedarmoede (anemie)

Bloedarmoede komt vaker voor dan u denkt.

Vitamines en hun werking.

Welke vitamines bestaan er en wat is hun werking op het menselijk lichaam?

Emotional Freedom Techniques – eerste hulp bij pijn en angst

Een eenvoudige techniek die je zelf kan leren en toepassen

Alles over staar

Hier kunt u alles lezen over staar (cataract)

Bewustzijn en bewusteloosheid.

Bewusteloosheid is een veelvoorkomend fenomeen, waarin men besef van zichzelf en omgeving verliest.

KISS syndroom

Van huilbaby naar een gezond kind

Beter in je vel in 9 stappen.

Beter in je vel zitten is makkelijker te bereiken dan je zelf denkt.In de volgende 9 stappen leer je hoe je dit het beste kan bereiken.

Vitamine B1: Thiamine

Informatief artikel over Thiamine (vitamine B1)

Wat is de goedkoopste ziektekostenverzekering?

De regering heeft ooit bedacht dat we ieder jaar moeten kunnen wisselen van ziektekostenverzekering maar wat is de goedkoopste ziektekostenverzekering?

Alles over waterpokken

Informatie over waterpokken

Bloosangst

Bloosangst kan een serieuze belemmering betekenen in iemands leven

IVF

Ook jouw gevoelens zijn belangrijk in het IVF-proces.

Maaltijdvervangers

Een maaltijdvervanger is een gezonde en verantwoorde maaltijd op zich

Goede nachtrust

tips voor een goede nachtrust

Alcoholische drank

Alcohol en gezondheidsrisico's

Bloemen ongewenst in ziekenhuizen

Bloemen in het ziekenhuis, is het gevaarlijk voor de patiënten of kan er onbezorgd van worden genoten?

Acupressuur - een eeuwenoude Chinese geneeswijze

Wat is acupressuur, wat is zijn geschiedenis en hoe werkt het?

Voedingsopvoeding en eetproblemen bij kinderen van 2 tot 12 jaar.

Voedingsopvoeding en eetproblemen bij kinderen van 2 tot 12 jaar.

Goede manieren om af te vallen

Goede manieren om af te vallen