Bubbelbaden en je gezondheid


Publicatie datum:

Bubbelbaden en goede gezondheid, gaat dat samen?

Gesponsorde koppelingen

Misschien heb je wel eens in een wellnes-centrum, zwembad of bij iemand thuis in een bubbelbad gezeten. In zo’n bad worden luchtbellen en waterstralen op je gericht. Je zult je er misschien heerlijk ontspannen door gevoeld hebben. Maar heb je je ook afgevraagd of het wel gezond is?

Iets over bubbelbaden

Een bubbelbad is een bad met warm water en bubbels. De temperatuur van het water ligt rond lichaamstemperatuur, 37-38 graden. Via speciale openingen worden luchtbellen en waterstralen op je gericht. Omdat het water voor drijfvermogen zorgt kunnen de bubbels je hele lichaam goed bereiken. In je badkamer is een bubbelbad meestal voor één persoon geschikt, met wat fantasie kun je er waarschijnlijk ook met z’n tweeën in. Heb je een bubbelbad in de tuin, of je gaat in een wellnes-centrum of zwembad in zo’n bad, dan is het meestal voor vier tot zes personen geschikt.

 

Hoe heet zo’n bad nu?

Veel mensen noemen een bubbelbad een Jacuzzi. Eigenlijk is dat de naam van een bepaald Amerikaans merk bubbelbad. Door de populariteit van dit merk wordt de naam ook vaak voor bubbelbaden van andere merken gebruikt. Ook hoor je vaak de Engelse naam voor een bubbelbad: wirlpool.

 

Hygiëne

Zoals al je sanitair in huis, moet je een bubbelbad regelmatig goed schoonmaken. Dat is zeker belangrijk, omdat de hoge watertemperaturen ook bacteriegroei stimuleren. Heb je een bubbelbad in de open lucht, dan wordt het schoonmaken nog belangrijker. Met behulp van actiefkoolfilters worden ongewenste zaken als haren, zand, takjes, blaadjes of andere troepjes weggefilterd. Bacteriegroei wordt tegengegaan met behulp van chloor, meestal in de vorm van chloortabletten, of met een ozongenerator of met ultraviolet licht. Door regelmatig te controleren op zuurgraad en chloorconcentratie met behulp van speciale testbuisjes zorg je dat het water gezond genoeg blijft om erin te zitten.

 

Extra effect

De bubbels en het warme water zorgt voor een zekere mate van dampvorming. Door in het water wat druppels etherische olie te doen wordt die geur verspreid. Dat geeft een extra rustgevend effect aan het baden. Er zijn verschillende soorten oliën met ieder hun eigen specifieke effect en hun eigen gezonde uitwerking.

 

Zijn er ook nadelen?

Baden in het bubbelbad is een heerlijke, ontspannen ervaring. Het is goed voor lichaam en geest. Soms worden er echter ook mogelijke nadelen genoemd, of kritische vragen gesteld:

  • Over de vruchtbaarheid van mannen
  • Over de vele schadelijke bacteriën
  • Over het gevaar voor zwangere vrouwen
  • Algemene gezondheidsklachten

Laten we deze punten eens nader bekijken

 

Over de vruchtbaarheid van mannen

Onderzoeken hebben uitgewezen dat je een relatie kunt leggen tussen het gebruik van een bubbelbad en de kwaliteit van het sperma. Dat ligt echter niet aan de luchtbellen of de stralen water. De oorzaak moet gezocht worden in de relatief hoge temperatuur van het water, dat met 37-38 graden Celcius het sperma kan beschadigen. Het is niet voor niets dat sperma niet binnen het lichaam wordt aangemaakt maar in de zaadballen, waar de temperatuur net wat lager is dan de normale lichaamstemperatuur.  In de periode dat je nadenkt over gezinsuitbreiding kun je beter het bezoek aan sauna’s en hete bubbelbaden wat beperken.

 

Over de vele schadelijke bacteriën

De relatief hoge temperatuur van het water is heel prettig voor bacteriën, die zich bij deze temperatuur flink kunnen ontwikkelen.  Dat maakt het belang van schoonmaak en overig onderhoud alleen maar duidelijker. Als je je aan de richtlijnen houdt, dan heb je van schadelijke bacteriën niets te duchten. Heb je langere tijd het bad ongebruikt laten staan, dan is een extra schoonmaakbeurt uiteraard aan te bevelen.

 

Over het gevaar voor zwangere vrouwen

Laten we kort zijn: dat is er niet. Er zijn geen onderzoeken bekend waarin een negatief effect van een bubbelbad op een zwangere vrouw is vastgesteld. Natuurlijk moet je als zwangere altijd de nodige voorzichtigheid betrachten. Het is ook goed je te realiseren dat je lichaamstemperatuur iets zal oplopen als je langere tijd in een bad van 37 of 38 graden zit, je beperken tot ongeveer een kwartier tot twintig minuten is een goed idee. Twijfel je? Vraag aan je huisarts, vroedvrouw of gyneacoloog advies wat in jouw persoonlijke situatie het verstandigst is om te doen.

 

Algemene gezondheidsklachten

Heb je speciale gezondheidsproblemen, waarbij je je afvraagt of een bubbelbad schadelijk kan zijn, dan kun je het best even met je huisarts of behandelend arts contact zoeken en advies vragen.

 

En de conclusie

Er zijn geen negatieve effecten van bubbelbaden bekend. Uiteraard is het in achtnemen van normale hygiënemaatregelen belangrijk, en je te realiseren dat de algemene regel altijd geldt: overdaad schaadt. Neem rustig een bubbelbad, en geniet van de rustgevende kalmte, warmte en ontspanning.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 59
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie gezondheid

Wat beter niet eten bij darmklachten?

aangepaste voeding helpt bij darmklachten

Het uitstrijkje

De baarmoedermond en de schede kunnen eenvoudig onderzocht worden. Dit gebeurd met een uitstrijkje.

De cognitieve, psychodynamische en humanistische benadering over persoonlijkheid

In dit artikel wordt besproken hoe de cognitieve, psychodynamische en humanistische benadering over persoonlijkheid denken

Atopie

Wat is atopie en waarom veroorzaakt het astma, eczeem en hooikoorts

Diagnose ‘De ziekte van Crohn’, wat nu?

Wat te doen bij de ziekte van Crohn.

dromen verklaard; vreemdgaan

Wat betekent het als jij droomt dat jij (of misschien wel je partner) vreemd gaat?

Flauwvallen: oorzaken en symptomen

Wat is flauwvallen? Wat zijn de oorzaken en symptomen? Wat te doen bij flauwvallen? Lees het hier.

Anorexia nervosa

In dit artikel staat beschreven wat anorexia nervosa is.

Help, mijn kleintje stottert

Informatief artikel over stotteren

Obesitas bij kinderen - een gevolg van te weinig bewegen?

leidt een inactieve levensstijl tot obestias of juist andersom?

Alles over spataderen

Informatie over spataderen, de oorzaken, symptomen en behandeling

Bloedarmoede (anemie)

Bloedarmoede komt vaker voor dan u denkt.

De behavioristische benadering over persoonlijkheid

In dit artikel wordt besproken hoe de behavioristische benadering over persoonlijkheid denkt

Wetenschappelijk bewezen: lichamelijke beweging is beste middel om je beter te voelen

Diverse studies tonen aan dat bewegen de kwaliteit van je leven aanzienlijk verhoogt. Een half uur per dag wandelen is al voldoende om je welzijn op peil te houden.

Hoofdpijn

Hoofdpijn, wat is dat precies? En wat kan ik eraan doen?

Eenvoudig ontgiften

Met eenvoudige olie een goede gezondheid bekomen

Depressie: verteld door de psychotherapeut

De depressie behandeling beschreven door een psychotherapeut met 20 jaar ervaring

Homeopathie bij de zwangerschap

Waarom veel vrouwen hun toevlucht zoeken in de natuurlijke geneeskunde

Sigaret

Algemene informatie over sigaret

Een andere waarheid achter hart- en vaatziekten

De relatie tussen vitamine C tekort en hart- en vaatziekten.

Help, mijn kind heeft RSV!

10 vragen over het Respiratoir Syncytiaal Virus (RSV)

Gezond evenwicht

Een balans vinden in je gewicht is heel belangrijk

Een plat buikje of een sixpack? Tips voor het trainen van je buikspieren

Tips voor het trainen van je buikspieren vindt je hier! Misschien handig om je buikje kwijt te raken!?

Het gevaar van spastische darm klachten

tot wat de klachten van een spastische darm kunnen leiden

Wat kan je doen als je baby een hoge lichaamstemperatuur heeft?

Je baby zeurt, huilt constant, eet weinig of niet en is minder actief dan normaal. Dan is de kans groot dat het een te hoge lichaamstemperatuur heeft. Wat kan je doen tegen koorts bij baby's?