Bubbelbaden en je gezondheid


Publicatie datum:

Bubbelbaden en goede gezondheid, gaat dat samen?

Gesponsorde koppelingen

Misschien heb je wel eens in een wellnes-centrum, zwembad of bij iemand thuis in een bubbelbad gezeten. In zo’n bad worden luchtbellen en waterstralen op je gericht. Je zult je er misschien heerlijk ontspannen door gevoeld hebben. Maar heb je je ook afgevraagd of het wel gezond is?

Iets over bubbelbaden

Een bubbelbad is een bad met warm water en bubbels. De temperatuur van het water ligt rond lichaamstemperatuur, 37-38 graden. Via speciale openingen worden luchtbellen en waterstralen op je gericht. Omdat het water voor drijfvermogen zorgt kunnen de bubbels je hele lichaam goed bereiken. In je badkamer is een bubbelbad meestal voor één persoon geschikt, met wat fantasie kun je er waarschijnlijk ook met z’n tweeën in. Heb je een bubbelbad in de tuin, of je gaat in een wellnes-centrum of zwembad in zo’n bad, dan is het meestal voor vier tot zes personen geschikt.

 

Hoe heet zo’n bad nu?

Veel mensen noemen een bubbelbad een Jacuzzi. Eigenlijk is dat de naam van een bepaald Amerikaans merk bubbelbad. Door de populariteit van dit merk wordt de naam ook vaak voor bubbelbaden van andere merken gebruikt. Ook hoor je vaak de Engelse naam voor een bubbelbad: wirlpool.

 

Hygiëne

Zoals al je sanitair in huis, moet je een bubbelbad regelmatig goed schoonmaken. Dat is zeker belangrijk, omdat de hoge watertemperaturen ook bacteriegroei stimuleren. Heb je een bubbelbad in de open lucht, dan wordt het schoonmaken nog belangrijker. Met behulp van actiefkoolfilters worden ongewenste zaken als haren, zand, takjes, blaadjes of andere troepjes weggefilterd. Bacteriegroei wordt tegengegaan met behulp van chloor, meestal in de vorm van chloortabletten, of met een ozongenerator of met ultraviolet licht. Door regelmatig te controleren op zuurgraad en chloorconcentratie met behulp van speciale testbuisjes zorg je dat het water gezond genoeg blijft om erin te zitten.

 

Extra effect

De bubbels en het warme water zorgt voor een zekere mate van dampvorming. Door in het water wat druppels etherische olie te doen wordt die geur verspreid. Dat geeft een extra rustgevend effect aan het baden. Er zijn verschillende soorten oliën met ieder hun eigen specifieke effect en hun eigen gezonde uitwerking.

 

Zijn er ook nadelen?

Baden in het bubbelbad is een heerlijke, ontspannen ervaring. Het is goed voor lichaam en geest. Soms worden er echter ook mogelijke nadelen genoemd, of kritische vragen gesteld:

  • Over de vruchtbaarheid van mannen
  • Over de vele schadelijke bacteriën
  • Over het gevaar voor zwangere vrouwen
  • Algemene gezondheidsklachten

Laten we deze punten eens nader bekijken

 

Over de vruchtbaarheid van mannen

Onderzoeken hebben uitgewezen dat je een relatie kunt leggen tussen het gebruik van een bubbelbad en de kwaliteit van het sperma. Dat ligt echter niet aan de luchtbellen of de stralen water. De oorzaak moet gezocht worden in de relatief hoge temperatuur van het water, dat met 37-38 graden Celcius het sperma kan beschadigen. Het is niet voor niets dat sperma niet binnen het lichaam wordt aangemaakt maar in de zaadballen, waar de temperatuur net wat lager is dan de normale lichaamstemperatuur.  In de periode dat je nadenkt over gezinsuitbreiding kun je beter het bezoek aan sauna’s en hete bubbelbaden wat beperken.

 

Over de vele schadelijke bacteriën

De relatief hoge temperatuur van het water is heel prettig voor bacteriën, die zich bij deze temperatuur flink kunnen ontwikkelen.  Dat maakt het belang van schoonmaak en overig onderhoud alleen maar duidelijker. Als je je aan de richtlijnen houdt, dan heb je van schadelijke bacteriën niets te duchten. Heb je langere tijd het bad ongebruikt laten staan, dan is een extra schoonmaakbeurt uiteraard aan te bevelen.

 

Over het gevaar voor zwangere vrouwen

Laten we kort zijn: dat is er niet. Er zijn geen onderzoeken bekend waarin een negatief effect van een bubbelbad op een zwangere vrouw is vastgesteld. Natuurlijk moet je als zwangere altijd de nodige voorzichtigheid betrachten. Het is ook goed je te realiseren dat je lichaamstemperatuur iets zal oplopen als je langere tijd in een bad van 37 of 38 graden zit, je beperken tot ongeveer een kwartier tot twintig minuten is een goed idee. Twijfel je? Vraag aan je huisarts, vroedvrouw of gyneacoloog advies wat in jouw persoonlijke situatie het verstandigst is om te doen.

 

Algemene gezondheidsklachten

Heb je speciale gezondheidsproblemen, waarbij je je afvraagt of een bubbelbad schadelijk kan zijn, dan kun je het best even met je huisarts of behandelend arts contact zoeken en advies vragen.

 

En de conclusie

Er zijn geen negatieve effecten van bubbelbaden bekend. Uiteraard is het in achtnemen van normale hygiënemaatregelen belangrijk, en je te realiseren dat de algemene regel altijd geldt: overdaad schaadt. Neem rustig een bubbelbad, en geniet van de rustgevende kalmte, warmte en ontspanning.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 59
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie gezondheid

Eet jezelf mooi

Eet je mooi door te kiezen voor voedingmiddelen die je lichaam goed doen.

Bronchitis bij jonge kinderen

Wat is bronchitis? Wat te doen bij bronchitis

Opvoeden

Opvoeden van kinderen 0 tot 5

Een depressie kost steeds meer geld

Ziek zijn kost steeds meer geld

Moeilijk zwanger worden.

80 % van de koppels geraakt binnen het jaar zwanger, maar dat is dus niet bij iedereen het geval. Wat zijn de oorzaken en bestaan er behandelingen?

Alles over herpes

Informatie over herpes genitalis

Psychosociale Ontwikkeling bij Broertjes en Zusjes van Kankerpatiëntjes

De positieve en negetieve gevolgen worden beschreven van het hebben van een brusje met kanker

Vitamines en hun werking.

Welke vitamines bestaan er en wat is hun werking op het menselijk lichaam?

Kinderen en slapen, do's en don'ts.

Heeft uw kind moeite met slapen? Kijk hier voor meer informatie.

Leven met Borderline

psychologie,borderline

Wie komt oma douchen?

Wie komt oma douchen wanneer ouderenzorg door de gemeente wordt georganiseerd?

Overgewicht bij kinderen

Wat is overgewicht en hoe ernstig is de huidige situatie van overgewicht bij kinderen

Tandpasta: wie gebruikt het niet?

Informatie over tandpasta

Huiduitslag

Wat zijn de verschillende oorzaken van huiduitslag

Koorts

Wat is koorts, wat doe je tegen koorts en wanneer kun je het beste naar de huisarts?

Zwangerschapstest en ovulatie test

Zwangerschapstesten en ovulatie test geven duidelijk aan wanneer je vruchtbaar bent.

Ontwikkeling van ToM bij kinderen met autisme

in hoeverre kunnen kinderen volgens verscheidene onderzoeken een Theory of Mind ontwikkelen?

Augmentin

Beschrijving van het medicament Augmentin.

Yoga Oefeningen Voor Rug- en Nekklachten

Zit u verkeerd of loopt u scheef? Of heeft u gewoon veel last van nek en rug doordat u op het werk de hele dag achter een computer zit? Geen tijd en geld voor een therapeut, dan zijn yoga oefeningen een ideale oplossing dat u thuis kunt uitvoeren.

ADHD-kinderen

Hebben we niet met zijn allen last van ADHD

Dingen die je niet moet doen om af te vallen

Dingen die je niet moet doen om af te vallen...

Autisme, Asperger, PDD-nos, RETT syndroom en Desintegratiestoornis

Wat houdt Autisme, Asperger, PDD-nos, RETT syndroom en het Desintegratiestoornis van de kinderleeftijd eigenlijk in.

Milieu en vervuiling: effecten op de mens

Wat zijn de effecten van het milieu en vervuiling op de mens?

Conversiestoornis… wat is het?

Psychische stoornissen zijn er in alle vormen en maten, in dit artikel neem ik je mee in de wereld van de conversiestoornis

Betrokkenen bij eczeem

Eczeem is lastig voor degene die het heeft, maar het heeft ook invloed op familieleden en partners. Hier een impressie.