Van volledig verlamd tot prima prestaties op de golfbaan


Publicatie datum:

Hoe iemand met een ernstig herseninrfarct en behoorlijk hartproblemen met een enorme wilskracht tot behoorlijke prestaties komen kan.

Gesponsorde koppelingen

Mijn naam is Hans Dales en heb enige jaren geleden een zeer ernstig herseninfarct gehad. Tijdens de behandeling daarvan kwamen daar ook nog behoorlijke hartproblemen bij. Hieronder geef ik aan hoe ik deze bijna ongeneesbare problemen met een enorme wilskracht heb overwonnen en weer normaal in de maatschappij functioneer.

Het was donderdag, enige jaren geleden. Een echte Nederlandse winterdag met een grijze lucht en een temperatuur van zo'n graad of 6. Ik was, als jurist, aanwezig bij een bouwrechtprocedure in Arnhem. Ik had al enige tijd pijn in mijn rechter onderbeen maar had dat gelaten voor wat het was. Tijdens de zitting verergerde de pijn zich vrij snel. Ik kon van de pijn bijna niet meer blijven zitten en na afloop besloot ik direct naar mijn huisarts te gaan. Zijn conclusie was bepaald niet positief: waarschijnlijk een bloedverstopping in mijn onderbeen en een sterk vergroot hart. Direct een afspraak met een cardioloog in het ziekenhuis en het gevolg was dat ik de volgende dag al in het ziekenhuis werd opgenomen.

Die zelfde dag nog, na controle van mijn bloeddruk in mijn voeten, stierf mijn rechter onderbeen bijna af. De pijn was ondraaglijk en de situatie onhoudbaar. Ik kreeg snel werkende pijnstillers en er werd direct een operatie geregeld. Tot aan de operatie was het een hel. De pijnstillers werkten maar gedeeltelijk en veel te kort. Ik had inmiddels een infuus gekregen en verdere pijnstillers waren er niet meer bij. Daardoor verging van de pijn in mijn onderbeen en de tijd tot aan de operatie tikte als stroop zo traag weg. Ik had nooit gedacht ooit zo blij te zijn met het verdovingskapje voor de operatie.

De volgende morgen werd ik wakker gemaakt. De operatie had uren geduurd en was ook goed geslaagd. Ik keek rond en merkte dat ik op een andere afdeling lag. Geen cardiologie, maar vaatziekten. Een compleet vernieuwde afdeling met parketvloeren en prachtige flatscreens. Ik had een leuke buurman en was hestellend van de operatie die mijn pijn in mijn been had verholpen. Goed geregeld! Maar ja, het leven kan heel grillig zijn.....

In de nacht die volgde na de operatie kreeg ik een zwaar herseninfarct. Mijn hele linkerkant was verlamd, ik kon niets meer zeggen en was compleet van de wereld. Naar later bleek was ik twee maal klinisch dood.

Na vele weken verzorging en behandeling door allerlei therapeuten was ik er weer een klein beetje bij. De verlamming was echter niet weg en praten kon ik nauwelijks.

Tijdens een leestherapie begon mij hart ineens onregelmatig en heel snel te kloppen. De dienstdoende arts kwam op een hartslag van 300 keer per minuut! Bij onderzoek bleek dat er enige stents in de aderen rondom het hart geplaatst moesten worden en dat er een defibrillator (een moderne pacemaker) ingebracht moest worden. Die operaties volgden vrij dicht achter elkaar en opnieuw was ik weken verder voordat ik daarvan min of meer hersteld was. 

Na 60 dagen kon ik - eindelijk - het ziekenhuis verlaten. In een rolstoel, nog steeds verlamd en moeilijk sprekend en met 13 medicijnpillen per dag. Op naar maandenlange revalidatie in een groot revalidatiecentrum waarin mijn kamer reeds gereserveerd was.

Opnieuw volgde echter een grote tegenslag. De Nederlandse ziektekostenverzekeraar wilde de revalidatie in Duitsland niet betalen, waardoor ik er dus compleet alleen voor stond.

In nauw overleg met mijn Duitse huisarts en met hulp van een paar therapeuten heb ik toen een heel strak en goed revalidatie programma opgesteld dat zό goed heeft gewerkt dat ik nu weer als jurist werk en aan golfwedstrijden (ruim 3 km lopen en veel ballen slaan!) kan deelnemen.

Natuurlijk zijn herseninfarcten en hartproblemen niet gelijk. In mijn revalidatie programma  is hiermee echter rekening gehouden. Als u ook een herseninfarct of hartaandoening hebt gehad (of mensen kent die dat gehad hebben) en de absolute wil hebt om weer (min of meer) normaal te gaan leven kunt u dit revalidatie programma absoluut niet missen. Meld u zich daarom bij mij aan! Email: mr.hansdales@hotmail.com


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Hoge bloeddruk

Informatief artikel over hoge bloeddruk.

Rugklachten

Tips tegen rugklachten. Het voorkomen en verzachten van rugpijn.

Help, mijn kind heeft RSV!

10 vragen over het Respiratoir Syncytiaal Virus (RSV)

Coeliakie, een dunne darmziekte.

Een beschrijving van de ziekte Coeliakie, wat het is, diagnose en meer.

Zwijg over eten bij een eetstoornis behandeling!

Eetproblemen behandeling betekent spreken over de relatie met moeder, seksualiteit, verlangens, vrouw worden of meisje blijven, controle en perfectionisme.

De cognitieve, psychodynamische en humanistische benadering over persoonlijkheid

In dit artikel wordt besproken hoe de cognitieve, psychodynamische en humanistische benadering over persoonlijkheid denken

Een depressie, wat is dat nu precies?

wat is een depressie? Hoe herken je het en hoe kom je er vanaf?

GRIEP

Wat is griep, is het ernstig en wat kan je er aan doen.

Alzheimer uitgelicht

wat is alzheimer en wat is het verloop van de ziekte

Fit met Manon 1 - strakke billen

Strak in vorm-billen

Vitaminen en hun effecten.

Vitaminen en mineralen zijn essentieel voor een gezond menselijk lichaam. Lees er in dit artikel alles over.

Vitamine B1: Thiamine

Informatief artikel over Thiamine (vitamine B1)

Behandeling eczeem

Hoe behandel je eczeem

Het beste gehoorapparaat, het goedkoopste gehoorapparaat.

Uitgebreide objectieve informatie over het beste gehoorapparaat en het goedkoopste gehoorapparaat.

Ziekte en gezondheid

Lichtwerkers deel 2 verschillende oorzaken van ziekte

Stoppen met roken

Praktische tips om daadwerkelijk te kunnen stoppen met roken!

Wanneer koesteren hoop betekent : de helende kracht van het kind in jezelf.-John Bradshaw

Uitleg en handleiding voor het helen van het

Wat te doen tegen symptomen van de overgang?

Ben je vlug geïrriteerd, heb je regelmatig last van hoofdpijn en van vervelende opvliegers? Dan wenkt je overgang en menopauze, een periode waarin het lichaam van iedere vrouw een nieuw lichamelijk en geestelijk evenwicht zoekt.

Hoe werkt het landelijk Elektronisch Patiënten Dossier

Er is veel te doen geweest om het landelijk Elektronisch Patiëntendossier maar hoe werkt het landelijk Elektronisch Patiënten Dossier nu eigenlijk?

Twee jaar zindelijkheidstraining en nog altijd poepen in de luier!

Wie weet voor jullie de oplossing voor het stoppen van poepen in de luier ('s nachts).

Het digitale rontgen onderzoek

hoe werkt het maken van foto's op de beeldvormende afdeling

Goede manieren om af te vallen

Goede manieren om af te vallen

Nachtlenzen

Uitleg over wat een nachtlens doet, de kosten en mijn ervaring

ADHD-kinderen

Hebben we niet met zijn allen last van ADHD

Recent onderzoek door het VUMC, onder leiding van Tom Würdinger, leidt tot een grote doorbraak.

Het onderzoek van Tom Würdinger heeft geleid tot verbluffende resultaten maar hoe is Tom Würdinger zo ver gekomen.