Is Artemisinine een Chinees wonder kruid tegen kanker?


Publicatie datum:

Regelmatig lees je berichten dat Artemisinine een Chinees wonderkruid tegen kanker is, wat is daar van waar?

Gesponsorde koppelingen

Artemisinin
Artemisinine:

De chemische formule van Artemisinine is octahydro-3,6,9-trimethyl-3,12- epoxy-12H-pyrano[4,3-j]- 1,2-benzodioxepin-10(3H)-on. In 1972 werd voor het eerst vastgesteld dat Artemisinine  de werkzame stof is in de in China al eeuwen onder de naam Qing Hao bekend staande geneeskrachtige kruidachtige plant Artemisia annua, bij ons bekend onder de naam Zomeralsem. Sindsdien wordt uit de Artemisia annua geïsoleerde Artemisinine gebruikt als anti-malaria middel. Voor dit doel wordt er op diverse plaats op de wereld gewerkt aan een manier om ook op andere manieren Artemisinine te produceren. Momenteel lijkt het erop dat er bij twee onderzoeksinstellingen op dit gebied een succesvolle methode is ontwikkeld om op grote schaal Artemisinine te produceren. Het eerste hoopgevende succes is dat het onderzoekers in Amerika is gelukt genetisch gemodificeerde  gistcellen  een voorlopermolecuul van de verbinding te laten maken. De tweede methode, waarmee naar alle waarschijnlijkheid een manier beschikbaar komt om ook in andere groeiomstandigheden als in China Artemisinine te kunnen produceren, is het in Chichorei planten implanteren van uit Artemisia annua geïsoleerde Artemisinine. De verwachting is dat hiermee een 8 keer zo grote opbrengst mee kan worden bereikt als bij de traditionele teelt van Artemisia annua in China. Dit zal tot gevolg hebben dat de prijs voor één dosis t.b.v. de bestrijding van malaria zal zakken van 4-10 dollar per medicatie naar 0,5 dollar per medicatie. Volgens Peter Seeberger en collega’s staat in een Duits lab een ‘continuous flow’-reactor (microreactoren waar je continu grondstoffen in pompt en al even continu een product uit kunt aftappen) waar 800 gram artemisinine per dag uit komt. Als deze techniek breed toepasbaar wordt komt Artemisinine dus nog ruimer beschikbaar.

Artemisia annua

Hoe werkt Artemisinine tegen kanker?
Volgens een aantal onderzoekers is de Artemisinin anti kanker methode te vergelijken met de, als ondersteuning bij het herstel van door bestraling veroorzaakte chronische weefselbeschadiging ,  Hyperbare zuurstof-therapie. Volgens hen komt dit door de in Artemisinin aanwezige peroxyde-link (twee zuurstofatoom per artemisinin-molecuul). De werking zou zijn gebaseerd op het feit dat alle peroxydes de eigenschap hebben om zich in een ijzerrijk milieu om te zetten in hoog reactieve vrije radicalen op zuurstof-basis. Kankercellen hebben 100 tot 1000x zo veel ijzer in zich dan gewone cellen  en trekken dus de artemisinin aan (ijzer trekt zuurstof aan, denk maar aan roest). In de kankercel aangekomen laten de twee zuurstof-atomen los , en de zuurstof doodt de kankercel.

Is Artemisinine een Chinees wonder kruid tegen kanker?
Het internet staat vol met lovende verhalen over Artemisinin. Op de volgende websites vond ik een aantal nuanceringen. Op anticancerfund.org staat : Ondanks enkele positieve resultaten in preklinische studies, is er onvoldoende bewijs dat het gebruik van Artemisia annua bij de behandeling van kanker ondersteunt. Op news-medical.net staat:  Hoewel de samenstelling veelbelovend is, zeggen de onderzoekers, is het potentiële gebruik voor mensen nog jaren weg. In de studie van dee Amerikaanse Holdings van Chongqing Holley en Geneesmiddelen Holley, stelden de onderzoekers menselijke leukemiecellen en leucocytten aan de samenstelling bloot. Terwijl de leukemiecellen snel stierven, bleven de leucocytten hoofdzakelijk ongedeerd.

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1037
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Eenvoudig stoppen met roken, gratis stoppen roken

Lees hier hoe je snel en eenvoudig kunt stoppen met roken.

Alles over gonorroe

Informatie over gonorroe

Koffie en je gezondheid

De werking en effecten van koffie op ons lichaam

Broccoli en Tomaten. Samen zijn ze een superstel.

Broccoli en Tomaten zijn ieder voor zich heel gezond, maar samen zijn een ijzersterke combinatie.

BMI berekenen

U wilt de BMI berekenen van uzelf of uw gezin? Onze BMI Meter is de snelste en meest betrouwbare op het internet. Meteen inzicht. Klik hier! Let op: uw BMI berekenen met onze BMI meter kan vandaag nog

behandeling hoog cholesterol

informatie over de behandeling van cholesterol

HIV

Een kort verslag over HIV.

Afvallen door water te drinken

Afvallen met water. Hoe doe je dat nu precies?

Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH)

Niet Aangeboren Hersenletsel verandert het leven van de persoon in kwestie vaak totaal, maar ook dat van zijn familie en vrienden. Is iemand nog dezelfde en hoe ga je met elkaar om?

Het elektronisch patiëntendossier

Lees hier alles over het elektronisch patiëntendossier (EPD)

Multiple sclerose

In dit artikel wordt de ziekte Multiple Sclerose (MS) beschreven.

Draagbare apparaten, mobiele devices en Wireless implantable medical devices.

Een beter leven dankzij draagbare apparaten en mobiele medische devices?

Alles over liposculpture en liposuctie

De opvolger van liposuctie is liposculpture, lees er hier alles over!

Zout en Peper, smaakmakers met een verhaal

Zout, peper, suiker en azijn. Belangrijke smaakmakers in voedsel met grote verschillen qua gezondheid en oorsprong. Het zijn conserveringsmiddelen zonder zo genoemd te worden en zonder dat er duidelijke regels of normen voor zijn.

Hoe ontstaat huidkanker en is dit te detecteren met RFLP?

Huidkanker is een groot probleem. In Groot Brittanië bijvoorbeeld zijn er jaarlijks 9500 nieuwe gevallen van huidkanker en komen er 2300 mensen aan te overlijden.

Gilles de la Tourette syndroom

ziekte

Brandwonden

Hier kunt u alles lezen over brandwonden

Koolhydraatarm Dieet

Koolhydraatarm dieet, effectief of niet?

Ooglaseren: na de behandeling

Wat moet je wel en niet doen na een ooglaserbehandeling

Verkoudheid vermijden of bestrijden

Ben je vaak verkouden in de herfst of winter? Wil je weten hoe je ervan kunt komen of hoe je het een volgende keer kunt vermijden? Lees dat dit artikel!

Gezondheidsgeheimen uit Okinawa

De inwoners van Okinawa leven gemiddeld genomen langer dan waar ook ter wereld. Dit artikel onthult hun geheimen!

Overgewicht bij kinderen

Wat is overgewicht en hoe ernstig is de huidige situatie van overgewicht bij kinderen

Roken is geestelijk gezond, roken is lekker

In dit artikel wordt met roken het verbranden van bepaalde stoffen en het vervolgens inhaleren van de daarbij ontstane rook van deze stoffen bedoelt. De meest gangbare brandbare stof die hiervoor gebruikt wordt is tabak.

Dru Yoga

Een nadere uitleg over Dru Yoga, wat is het precies, en voor wie?

Farynxkanker

Uit recente onderzoeken blijkt dat het frequente bedrijven van orale seks, het drinken van alcohol of roken de kans op farynxkanker vergroot.