Geschiedenis van de bipolaire stoornis (voorheen manisch-depressieve psychose)


Publicatie datum:

Wanneer is de term bipolaire stoornis ontstaan en wat zijn de symptomen?

Gesponsorde koppelingen

De bipolaire stoornis of aandoening, voorheen bekend als manisch-depressieve psychose is een stoornis in de stemming die gebaseerd is op continue perioden van depressie afgewisseld met perioden van euforie en die varieert van persoon tot persoon. Het komt ook voor dat de ene persoon kan lijden aan alleen manische stemmingen en een andere persoon aan lange perioden van depressieve stemming met af en toe korte perioden van manie.

bipolaire-stoornis-type

Veranderingen in stemming en energie niveaus heeft een deel van de mensheid al sinds mensenheugenis. De woorden "depressie" (voorheen "melancholie") en "manie" hebben hun etymologie dan ook uit de klassieke Griekse taal.

De oorzaak van de bipolaire stoornis is nog niet goed gedefinieerd, maar er wordt gezegd dat het een chemische onbalans is in een type biomoleculen in de hersenen genaamd neurotransmitters.

Een duidelijk begrip van de bipolaire stoornis werd al duidelijk herkend door Chinese auteurs. Gao Lian bijvoorbeeld (c. 1583), beschreef het al in zijn boek “Acht verhandelingen over het voeden van het Leven” (ts'un-sheng pa-chien).

In de loop van de geschiedenis zijn er meer boeken geschreven die de relatie tussen manie en melancholie beschrijven.

Tussen 30 en 150 na Christus in Alexandrië, was Aretaeus van Cappadocië een medicus en eclectische filosoof die wordt erkend als de auteur van oude  overgeleverde teksten waarin het concept van de manisch-depressieve stoornis wordt beschreven, volgens hem hadden zowel de melancholie als de manie een gemeenschappelijke oorsprong in de zwarte gal.

De hedendaagse en moderne beschrijving van de bipolaire stoornis begint in 1850. Op 31 januari 1854 beschrijft Jules Baillarger een geestesziekte in twee fasen die  afwisselingen tussen manie en depressie veroorzaakt. Later, op 14 februari, presenteert Jean-Pierre Falret een beschrijving van wat in wezen dezelfde aandoening is. Deze ziekte werd door Falret aangeduid met folie circulaire (circulaire krankzinnigheid '), en met folie à double forme (' waanzin in duale vorm ') door Baillarger.

De Duitse psychiater Emil Kraepelin, categoriseerde en bestudeerde het natuurlijke beloop van bipolaire patiënten die niet werden behandeld voordat stemmingsstabilisatoren werden ontdekt. In 1902 beschrijft hij deze patiënten met de term "manisch-depressieve psychose". Bij deze patiënten zag hij dat deze patiënten meestal een manische of depressieve periode kregen na een periode zonder symptomen.

In 1948 ontdekte Dr. John Cade dat lithium carbonaat kan worden gebruikt als een effectieve behandeling voor personen met een bipolaire stoornis. Dit wordt vervolgens de basis van de behandeling van deze psychiatrische aandoening. Later ontstaan hieruit de behandelingen met phenothiazines voor schizofrenie, en vier jaar later de ontdekking van benzodiazepine voor de behandeling van angst psychoses.

De term "manisch-depressieve stoornis" verscheen voor het eerst in 1958. De huidige benaming, stoornis of bipolaire stoornis, werd pas onlangs populair maar  sommige mensen geven de voorkeur aan de oude terminologie omdat het voor een betere beschrijving zorgt van een multidimensionale ziekte die continu verandert.

De oorsprong van de aandoening lijkt biologisch te zijn. Alle specifieke biologische oorsprong van de ziekte zijn nog  nietbekend maar over het algemeen wordt aangenomen dat zij veroorzaakt wordt door een slechte benutting van de neurotransmitters serotonine en dopamine.

Het onderzoek op bipolaire genen die gerelateerd zijn aan deze aandoening wordt voortgezet maar voorlichting over deze aandoening is noodzakelijk voor mensen om de verschillende stemmingen te herkennen en het gemakkelijker te maken voor mensen om een behandeling te verkrijgen. Bipolaire stoornis is een stoornis van hoge complexiteit maar de recente onderzoeksresultaten worden tot dusver als bemoedigend beschouwd.


Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1037
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

basisregels EHBO

Wat moet je doen als er een ongeluk gebeurt

Afslanken zonder weegschaal, schulgevoelens en frustraties

Dit artikel helpt je om zonder frustraties af te slanken maar bovenal om de grip op je eetgewoonten te krijgen.

Hoofdluis, feiten en fabels

Wat helpt wel en niet tegen hoofdluis?

De cel in het menselijk lichaam.

Een beschrijving van wat een cel is, welke soorten er zijn, de onderdelen van een cel en de celcyclus.

Tandpasta: wie gebruikt het niet?

Informatie over tandpasta

Vitamine B5: Pantotheenzuur

Informatief artikel over Pantotheenzuur (vitamine B5)

Alles over tenniselleboog

Informatie over de tenniselleboog

Blaarpreventie en behandeling

Iedereen weet hoe pijnlijk en vervelend blaren onder je voeten kunnen zijn tijdens het wandelen. Maar weet iedereen ook hoe je ze kan voorkomen of behandelen?

Tandplak

wil je weten wat er gebeurt als je voortaan je tanden niet meer poetst?

Neurobiologie van slaap

Uitleg van de neurobiologie van slaap en hoe dat in zijn werking gaat

Revalideren voor kinderen

Revalideren saai? Als het aan onderzoekers van Georgia Institute of Technology ligt niet!

Wat te doen tegen veroudering?

De stappen die je kunt ondernemen om het proces van veroudering te vertragen.

Overgewicht en zelfwaardering

Hier wordt de invloed van overgewicht op de zelfwaardering besproken.

Aambeien: veel volwassenen hebben er last van

Hoewel er eenderde van alle volwassenen wel eens last heeft van aambeien, blijft het een lacherig gespreksonderwerp dat nog steeds in de taboesfeer ligt.

Alles over een hartinfarct

Informatie over een hartinfarct en angina pectoris. Wat is het en wat kun je eraan doen?

Dyslexie

Wat is dyslexie? Hoe herken in het? Wat kan ik er aan doen?

Flesvoeding of Borstvoeding: wat past bij jou

Laat je niet gek maken door je omgeving. Hoe jij je kindje wil voeden is jouw keuze! In dit artikel vind je alle voor- en nadelen op een rij

Leren leven met een afweerstoornis

Leren leven met een Afweerstoornis

Invloed van licht (lichttherapie op slaapritme).

Een informerend artikel over de invloed van licht op het slaap en waakritme.

Koolhydraatarm Dieet

Koolhydraatarm dieet, effectief of niet?

Wat is het down syndroom?

Alles over het down syndroom

Behandeling ingegroeide teennagel.

Waar bestaat de behandeling van een ingegroeide teennagel uit?

Een lekker kopje koffie

Heerlijke koffie met je dagelijkse voedingstoffen

Milieu en vervuiling: effecten op de mens

Wat zijn de effecten van het milieu en vervuiling op de mens?

Dyslexie en dyspraxie; de overeenkomsten en verschillen

er wordt veel gediscussieerd of dyspraxie een op zichzelf staande stoornis is of dat hij verband heeft met dyslexie. In dit artikel worden de overeenkomsten en verschillen besproken