Geschiedenis van de bipolaire stoornis (voorheen manisch-depressieve psychose)


Publicatie datum:

Wanneer is de term bipolaire stoornis ontstaan en wat zijn de symptomen?

Gesponsorde koppelingen

De bipolaire stoornis of aandoening, voorheen bekend als manisch-depressieve psychose is een stoornis in de stemming die gebaseerd is op continue perioden van depressie afgewisseld met perioden van euforie en die varieert van persoon tot persoon. Het komt ook voor dat de ene persoon kan lijden aan alleen manische stemmingen en een andere persoon aan lange perioden van depressieve stemming met af en toe korte perioden van manie.

bipolaire-stoornis-type

Veranderingen in stemming en energie niveaus heeft een deel van de mensheid al sinds mensenheugenis. De woorden "depressie" (voorheen "melancholie") en "manie" hebben hun etymologie dan ook uit de klassieke Griekse taal.

De oorzaak van de bipolaire stoornis is nog niet goed gedefinieerd, maar er wordt gezegd dat het een chemische onbalans is in een type biomoleculen in de hersenen genaamd neurotransmitters.

Een duidelijk begrip van de bipolaire stoornis werd al duidelijk herkend door Chinese auteurs. Gao Lian bijvoorbeeld (c. 1583), beschreef het al in zijn boek “Acht verhandelingen over het voeden van het Leven” (ts'un-sheng pa-chien).

In de loop van de geschiedenis zijn er meer boeken geschreven die de relatie tussen manie en melancholie beschrijven.

Tussen 30 en 150 na Christus in Alexandrië, was Aretaeus van Cappadocië een medicus en eclectische filosoof die wordt erkend als de auteur van oude  overgeleverde teksten waarin het concept van de manisch-depressieve stoornis wordt beschreven, volgens hem hadden zowel de melancholie als de manie een gemeenschappelijke oorsprong in de zwarte gal.

De hedendaagse en moderne beschrijving van de bipolaire stoornis begint in 1850. Op 31 januari 1854 beschrijft Jules Baillarger een geestesziekte in twee fasen die  afwisselingen tussen manie en depressie veroorzaakt. Later, op 14 februari, presenteert Jean-Pierre Falret een beschrijving van wat in wezen dezelfde aandoening is. Deze ziekte werd door Falret aangeduid met folie circulaire (circulaire krankzinnigheid '), en met folie à double forme (' waanzin in duale vorm ') door Baillarger.

De Duitse psychiater Emil Kraepelin, categoriseerde en bestudeerde het natuurlijke beloop van bipolaire patiënten die niet werden behandeld voordat stemmingsstabilisatoren werden ontdekt. In 1902 beschrijft hij deze patiënten met de term "manisch-depressieve psychose". Bij deze patiënten zag hij dat deze patiënten meestal een manische of depressieve periode kregen na een periode zonder symptomen.

In 1948 ontdekte Dr. John Cade dat lithium carbonaat kan worden gebruikt als een effectieve behandeling voor personen met een bipolaire stoornis. Dit wordt vervolgens de basis van de behandeling van deze psychiatrische aandoening. Later ontstaan hieruit de behandelingen met phenothiazines voor schizofrenie, en vier jaar later de ontdekking van benzodiazepine voor de behandeling van angst psychoses.

De term "manisch-depressieve stoornis" verscheen voor het eerst in 1958. De huidige benaming, stoornis of bipolaire stoornis, werd pas onlangs populair maar  sommige mensen geven de voorkeur aan de oude terminologie omdat het voor een betere beschrijving zorgt van een multidimensionale ziekte die continu verandert.

De oorsprong van de aandoening lijkt biologisch te zijn. Alle specifieke biologische oorsprong van de ziekte zijn nog  nietbekend maar over het algemeen wordt aangenomen dat zij veroorzaakt wordt door een slechte benutting van de neurotransmitters serotonine en dopamine.

Het onderzoek op bipolaire genen die gerelateerd zijn aan deze aandoening wordt voortgezet maar voorlichting over deze aandoening is noodzakelijk voor mensen om de verschillende stemmingen te herkennen en het gemakkelijker te maken voor mensen om een behandeling te verkrijgen. Bipolaire stoornis is een stoornis van hoge complexiteit maar de recente onderzoeksresultaten worden tot dusver als bemoedigend beschouwd.

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1038
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Wat is het oorgasme en hoe kun je dat bereiken met oorstimulatie?

Het spreekwoord luidt, wie niet horen wil moet maar voelen, maar hoe gevoelig zijn je oren?

Uw Natuurlijk gewicht!

De praktijk is vaak weerbarstig en draagt meer risico met uw keuze om (weer) naar uw gewicht en figuur te streven die het eerder had.

Keelontsteking bij jonge kinderen

Geeft een omschrijving wat te doen bij een keelonsteking bij een jong kind

Het voorkomen en de vermindering van gehoorverlies

Wat kan men doen ter voorkoming en vermindering van gehoorverlies?

Alles over parkinson

Informatie over de ziekte van parkinson: oorzaken, symptomen en behandeling

Alles over het uitstrijkje

Hier kunt u alles lezen over het uitstrijkje en over de betekenissen van de resultaten.

Detoxen,ontslakken lichaam reinigen

informatie over het steeds bekender wordende detoxen.

Dru Yoga

Een nadere uitleg over Dru Yoga, wat is het precies, en voor wie?

Koolhydraatarm eten, op een natuurlijke manier afvallen en op gewicht blijven XII

Oppassen met suikers

Hoe voorkom je rugproblemen met een waterbed

Heb je ook last van je rug door het slapen op een waterbed? Meestal komen deze rugklachten door bepaalde slaapposities, vooral het buigen van je rug terwijl je slaapt.

Torsio testis

Torsio testis (een verdraaide bal)

Bevolkingsonderzoek

Informatief artikel over bevolkingsonderzoeken.

Een glutenvrij dieet, waarom eigenlijk?

Mensen met coeliakie (glutenallergie) dienen heel hun leven een glutenvrij dieet te volgen. Waarom?

enkele tips om hoofdpijn te behandelen

tips om de pijn het hoofd te bieden

Alles over spataderen

Informatie over spataderen, de oorzaken, symptomen en behandeling

Hersenen krimpen door overgewicht.

Hersenen krimpen door overgewicht. Hoe komt dat?

Cellulitis - anti-cellulitis behandelingen - getest - oplossingen

Het komt er bijna op neer dat 9 op de 10 vrouwen geconfronteerd wordt met cellulitis of sinaasappelhuid. Verschillende oplossingen worden aangeboden, maar werken ze ook?

Alles over difterie

Informatie over difterie (kroep)

Het huishouden doen met rug-en/of bekkenpijn

Het huishouden doen met pijn is vreselijk: maar wel mogelijk! Hier zijn tips om de belasting tot een minimum te beperken

Anorexia nervosa

In dit artikel staat beschreven wat anorexia nervosa is.

Klimaatbeheersing in huis

Lees hier alles over klimaatbeheersing in huis.

Koolhydraatarm eten, op een natuurlijke manier afvallen en op gewicht blijven XV

Het Koolhydraatarm dieet Fase 2

Baby Shaken Syndroom

Informatie preventie Baby Shaken Syndroom (SBS) dit is een tevoorkomen en zeer schadelijke vorm van kindermishandeling.

Bewegen met baby's

Bewegen met baby's

Een goede diagnose dankzij de Osteopaat

Een Osteopaat is meer dan een veredelde fysiotherapeut, zijn kracht zit hem in het doen van de juiste diagnose.