Geschiedenis van de bipolaire stoornis (voorheen manisch-depressieve psychose)


Publicatie datum:

Wanneer is de term bipolaire stoornis ontstaan en wat zijn de symptomen?

Gesponsorde koppelingen

De bipolaire stoornis of aandoening, voorheen bekend als manisch-depressieve psychose is een stoornis in de stemming die gebaseerd is op continue perioden van depressie afgewisseld met perioden van euforie en die varieert van persoon tot persoon. Het komt ook voor dat de ene persoon kan lijden aan alleen manische stemmingen en een andere persoon aan lange perioden van depressieve stemming met af en toe korte perioden van manie.

bipolaire-stoornis-type

Veranderingen in stemming en energie niveaus heeft een deel van de mensheid al sinds mensenheugenis. De woorden "depressie" (voorheen "melancholie") en "manie" hebben hun etymologie dan ook uit de klassieke Griekse taal.

De oorzaak van de bipolaire stoornis is nog niet goed gedefinieerd, maar er wordt gezegd dat het een chemische onbalans is in een type biomoleculen in de hersenen genaamd neurotransmitters.

Een duidelijk begrip van de bipolaire stoornis werd al duidelijk herkend door Chinese auteurs. Gao Lian bijvoorbeeld (c. 1583), beschreef het al in zijn boek “Acht verhandelingen over het voeden van het Leven” (ts'un-sheng pa-chien).

In de loop van de geschiedenis zijn er meer boeken geschreven die de relatie tussen manie en melancholie beschrijven.

Tussen 30 en 150 na Christus in Alexandrië, was Aretaeus van Cappadocië een medicus en eclectische filosoof die wordt erkend als de auteur van oude  overgeleverde teksten waarin het concept van de manisch-depressieve stoornis wordt beschreven, volgens hem hadden zowel de melancholie als de manie een gemeenschappelijke oorsprong in de zwarte gal.

De hedendaagse en moderne beschrijving van de bipolaire stoornis begint in 1850. Op 31 januari 1854 beschrijft Jules Baillarger een geestesziekte in twee fasen die  afwisselingen tussen manie en depressie veroorzaakt. Later, op 14 februari, presenteert Jean-Pierre Falret een beschrijving van wat in wezen dezelfde aandoening is. Deze ziekte werd door Falret aangeduid met folie circulaire (circulaire krankzinnigheid '), en met folie à double forme (' waanzin in duale vorm ') door Baillarger.

De Duitse psychiater Emil Kraepelin, categoriseerde en bestudeerde het natuurlijke beloop van bipolaire patiënten die niet werden behandeld voordat stemmingsstabilisatoren werden ontdekt. In 1902 beschrijft hij deze patiënten met de term "manisch-depressieve psychose". Bij deze patiënten zag hij dat deze patiënten meestal een manische of depressieve periode kregen na een periode zonder symptomen.

In 1948 ontdekte Dr. John Cade dat lithium carbonaat kan worden gebruikt als een effectieve behandeling voor personen met een bipolaire stoornis. Dit wordt vervolgens de basis van de behandeling van deze psychiatrische aandoening. Later ontstaan hieruit de behandelingen met phenothiazines voor schizofrenie, en vier jaar later de ontdekking van benzodiazepine voor de behandeling van angst psychoses.

De term "manisch-depressieve stoornis" verscheen voor het eerst in 1958. De huidige benaming, stoornis of bipolaire stoornis, werd pas onlangs populair maar  sommige mensen geven de voorkeur aan de oude terminologie omdat het voor een betere beschrijving zorgt van een multidimensionale ziekte die continu verandert.

De oorsprong van de aandoening lijkt biologisch te zijn. Alle specifieke biologische oorsprong van de ziekte zijn nog  nietbekend maar over het algemeen wordt aangenomen dat zij veroorzaakt wordt door een slechte benutting van de neurotransmitters serotonine en dopamine.

Het onderzoek op bipolaire genen die gerelateerd zijn aan deze aandoening wordt voortgezet maar voorlichting over deze aandoening is noodzakelijk voor mensen om de verschillende stemmingen te herkennen en het gemakkelijker te maken voor mensen om een behandeling te verkrijgen. Bipolaire stoornis is een stoornis van hoge complexiteit maar de recente onderzoeksresultaten worden tot dusver als bemoedigend beschouwd.

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1037
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Keelontsteking (angina)

Een keelontsteking, of angina, kan heel pijnlijk zijn. Het is geen ernstige ziekte, ook al kan het soms angstaanjagend zijn.

Last van chronische vermoeidheid of andere vage klachten? Misschien heb je een vitamine D tekort!

Veel mensen hebben last van vage klachten zoals chronische vermoeidheid en spierklachten. Een groot deel van de bevolking heeft de laatste jaren een vitamine D tekort!

Wanneer is men doof?

Uitleg over hoe te testen op gehoorverlies en welke testen er bestaan.

De afweer van het lichaam.

Een kort overzicht over hoe de 1ste lijns afweer van het lichaam werkt.

De onderdelen van een elektrische sigaret

In dit artikel wordt uitgelegd over welke onderdelen een e-sigaret beschikt.

Dromen verklaard; tanden

in dit artikel geeft ik enkele verklaringen voor dromen die gaan over tanden

Een basismodel van het geheugen

In dit artikel wordt een basismodel van het werken van het menselijk geheugen gegeven

Vitaminen en hun effecten.

Vitaminen en mineralen zijn essentieel voor een gezond menselijk lichaam. Lees er in dit artikel alles over.

De ziekte van Meniere

De ziekte van Meniere is een evenwichtstoornis die wordt genoemd naar de Franse dokter Prosper Meniere, die de ziekte in 1861 voor het eerst ontdekte. Hij noemde de ziekte een afwijking in het binnen oor (meer bepaald het evenwichtsorgaan).

PLN-gen

Wat is het PLN-gen en wat voor gevolgen heeft het.

10 tips tegen blozen

Als blozen een belemmering vormt in je leven

Flauwvallen: oorzaken en symptomen

Wat is flauwvallen? Wat zijn de oorzaken en symptomen? Wat te doen bij flauwvallen? Lees het hier.

De beste babyvoeding, alles over baby voeding.

Iedereen wil het beste voor zijn baby, daarom hier alles over de beste babyvoeding.

reuma en de gevolgen voor het dagelijks leven

hoe reuma je leven beinvloed en totaal kan veranderen

Eenvoudig stoppen met roken, gratis stoppen roken

Lees hier hoe je snel en eenvoudig kunt stoppen met roken.

Diabetes type I en diabetes type 2; de verschillen!

Media misleidend over diabetes! Lees over de verschillen!

Syndroom van Asperger.

Er is nog te weinig algemene bekendheid over het syndroom van Asperger. Om het wat duidelijker te krijgen zal ik hier wat uitleg geven.

Gezelligheidsdrinker of alcoholisme, waar ligt nou eigenlijk de grens?

De verschillende kenmerken van alcoholisme, hierdoor hopen we dat een alcoholprobleem sneller herkend wordt door de maatschappij.

Kun je met Nontox goedkoop kanker genezen?

Kun je met het anti bacteriële en anti virale desinfectiemiddel Nontox ook goedkoop kanker genezen?

Graviola, wondermiddel uit het regenwoud ?

Steeds meer in de belangstelling staat de tropische boom Graviola of Guanábana.

Problemen met de stoelgang, waar kan het aan liggen?

Darmstoornissen en problemen met de stoelgang

De huid

Anatomie van de huid

Koolhydraatarm eten, op een natuurlijke manier afvallen en op gewicht blijven XIII

Nooit meer honger

Versla cellulitis in 5 stappen

5 tips om cellulitis te verminderen of zelfs te verwijderen.

de lintworm

wat is een lintworm precies hoe ziet hij eruit en waarom leeft hij in menselijke darmen?