Morbide obesitas, dodelijke vetzucht.


Publicatie datum:

Er komen steeds meer gevallen van dodelijk overgewicht, zwaarlijvigheid, corpulentie en adipositas?

Gesponsorde koppelingen

Zoals bekend is obesitas, in iedere vorm waarin het zich voordoet, een behandelbare chronische ziekte. Men spreekt van obesitas wanneer een persoon teveel vetweefsel, dat wil zeggen lichaamsvet, heeft. Wereldwijd waarschuwen deskundigen dat obesitas veel negatieve effecten heeft en bijna altijd leidt tot ernstige ziekten zoals diabetes, hypertensie en cardiovasculaire (hart en vaat) aandoeningen.

Obesitas

Er zijn tal van oorzaken die obesitas kunnen veroorzaken. Deze oorzaken hangen niet alleen samen met verkeerde eetgewoonten, maar ook met genetische en biologische factoren die obesitas kunnen veroorzaken. Volgens Dr. Richard Cohen is morbide obesitas een progressieve ziekte, zodat hoe eerder er interventie plaatsvindt, hetzij door chirurgie of door andere middelen, hoe groter de kans tot het vermijden van toekomstige gezondheidsproblemen en daardoor het verlengen van de levens van obesitas patiënten.

BMI

Obesitas is, zoals ik eerder al opmerkte, wellicht een van de meest karakteristieke ziektes van het leven van vandaag de dag. En ondanks dat er verschillende methoden zijn om het te behandelen, zoals chirurgie en diëten, hebben die in de meeste gevallen geen effect hebben op mensen die lijden aan obesitas.

Wat betreft de toegepaste technieken kunnen we zeggen dat het kunstmatig verminderen van het hongergevoel de minst agressieve techniek is. Het verminderen van het hongergevoel wordt bereikt door het operatief verkleinen van de maag, zodat de patiënt niet zoveel kan eten. Uit onderzoek is gebleken dat door deze zogenaamde  laparoscopische gastrische bypass operaties hoge bloeddruk en type 2 diabetes bij adolescente obesitas patiënten met deze aandoeningen wordt geëlimineerd. Wat betreft reseccionistische operaties, zo genoemd omdat het leidt tot een slechte opname van voedsel, is het de enige operatie die in veel gevallen bij mensen met morbide obesitas leidt tot gewichtsverlies.

Reducerende technieken hebben minder bijwerkingen, maar hiermee verlies je niet  zo gemakkelijk gewicht. Toch zijn er twee bekende reducerende chirurgische technieken voor morbide obesitas die wel effect hebben. Dit zijn verticale- of gastroplastie ook wel Maxon techniek genoemd en de maagband of "bypass".

Volgens schattingen van Dr Neil Kutcher, president van de American Society voor  bariatrische chirurgie (operaties voor ernstig overgewicht) is ten minste 15% van de Amerikaanse kinderen zwaarlijvig en heeft nog eens 10% -15% overgewicht. In de Verenigde Staten heeft een op de 50 volwassenen de diagnose morbide obesitas, dit leidt tot een jaarlijkse kostenpost van $ 117.000.000.000 voor de gezondheidszorg van het land.

Wat de behandeling van deze ziekte betreft is het belangrijk de aandoening in een vroeg stadium vast te stellen bij patiënten waarbij rond de 20 à 25 jaar het gewicht begint te veranderen. Volgens artsen moet zwaarlijvigheid worden behandeld als een chronische ziekte die langdurige behandeling vereist met normen voor levensmiddelen, het veranderen van gewoonten, meer lichaamsbeweging en therapie. De nieuwe therapieën  zijn er op gebaseerd dat de patiënt gewicht moet verliezen door middel van afslank programma’s en de aanpak van de sociale problemen die meestal de onderliggende oorzaak zijn van veel gevallen van morbide obesitas.

Het idee is dat de patiënt geen kilo’s verliest maar vet massa, in kleine hoeveelheden tegelijk en op een blijvende manier zodat een evenwichtige en langdurig gewichtsverlies wordt bereikt. Hierdoor vermindert het risico op een vroegtijdig overlijden door hart en vaat ziektes.

Dit hele proces is een combinatie en bestaat niet alleen uit lichaamsbeweging en gezonde eetgewoonten, maar ook uit therapieën met bepaalde geneesmiddelen die op een juiste manier worden toegediend door bevoegde personen, diëtisten, gespecialiseerde artsen, enz.

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1037
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Wat te doen tegen veroudering?

De stappen die je kunt ondernemen om het proces van veroudering te vertragen.

Vetten

Wat zijn vetten? Hoeveel heb je ervan nodig en waarom heb je ze nodig?

Koken voor personen met een eierallergie

Recepten voor personen met een eierallergie.

Koorts

Koorts , wijzigen er meestal op dat ons lichaam een infectie aan het bestrijden is.

Zonlicht, goed of slecht?

Kan het nou wel of niet kwaad om af en toe te zonnen?

GRIEP

Wat is griep, is het ernstig en wat kan je er aan doen.

jaja, 18 jaar, volwassen, in de bloei van je leven, maar niet voor mij.

Een ervaring van iemand met een gebroken rug.

De ontwikkeling van geslachtsrollen volgens de biologische en cognitieve benadering

In dit artikel wordt besproken hoe de biologische en cognitieve benadering over geslachtsrollen denken

Snel afvallen en op gewicht blijven

Hoe je snel en effectief kunt afvallen en op je streefgewicht kunt blijven

Koolhydraatarm eten, op een natuurlijke manier afvallen en op gewicht blijven XII

Oppassen met suikers

Zwangerschapssignalen

Soms voel je, dat je zwanger bent, want er zijn allerlei signalen

Milieuvervuiling hoogovens staalbedrijf Corus

milieuvervuiling hoogovens staalbedrijf Corus

Hoe voorkom je rugproblemen met een waterbed

Heb je ook last van je rug door het slapen op een waterbed? Meestal komen deze rugklachten door bepaalde slaapposities, vooral het buigen van je rug terwijl je slaapt.

10 tips tegen blozen

Als blozen een belemmering vormt in je leven

Wat is Gille de la Tourette?

Wat zijn de kenmerken van de psychiatrische aandoening Gille de la elTourette?

Genderdysforie

Alles over de aandoenining genderdysforie

Zwangerschapsdiabetes : Wat is het?

Je hoort regelmatig verhalen van zwangere vrouwen die getest moeten worden voor hun suikers tijdens de zwangerschap. Zelfs vrouwen die plotseling spreken van het leiden aan diabetes tijdens de zwangerschap.

Oil pulling, waarvoor en waarmee?

Oil pulling is in. Wat is oil pulling eigenlijk en waarom zou je dit toepassen?

Galactosemie

het gaat over een erfelijke stofwisselingsziekte.

Dromen verklaard; schoenen

Wat betekend het als je droomt over schoenen?

Mens erger je niet!

5 tips voor minder stress in je leven.

Torsio testis

Torsio testis (een verdraaide bal)

Syndroom van Asperger.

Er is nog te weinig algemene bekendheid over het syndroom van Asperger. Om het wat duidelijker te krijgen zal ik hier wat uitleg geven.

Voeding en Osteoporose

Informatief artikel over welke voedingsstoffen een rol spelen bij osteoporose.

Ontwikkeling van ToM bij kinderen met autisme

in hoeverre kunnen kinderen volgens verscheidene onderzoeken een Theory of Mind ontwikkelen?