Morbide obesitas, dodelijke vetzucht.


Publicatie datum:

Er komen steeds meer gevallen van dodelijk overgewicht, zwaarlijvigheid, corpulentie en adipositas?

Gesponsorde koppelingen

Zoals bekend is obesitas, in iedere vorm waarin het zich voordoet, een behandelbare chronische ziekte. Men spreekt van obesitas wanneer een persoon teveel vetweefsel, dat wil zeggen lichaamsvet, heeft. Wereldwijd waarschuwen deskundigen dat obesitas veel negatieve effecten heeft en bijna altijd leidt tot ernstige ziekten zoals diabetes, hypertensie en cardiovasculaire (hart en vaat) aandoeningen.

Obesitas

Er zijn tal van oorzaken die obesitas kunnen veroorzaken. Deze oorzaken hangen niet alleen samen met verkeerde eetgewoonten, maar ook met genetische en biologische factoren die obesitas kunnen veroorzaken. Volgens Dr. Richard Cohen is morbide obesitas een progressieve ziekte, zodat hoe eerder er interventie plaatsvindt, hetzij door chirurgie of door andere middelen, hoe groter de kans tot het vermijden van toekomstige gezondheidsproblemen en daardoor het verlengen van de levens van obesitas patiënten.

BMI

Obesitas is, zoals ik eerder al opmerkte, wellicht een van de meest karakteristieke ziektes van het leven van vandaag de dag. En ondanks dat er verschillende methoden zijn om het te behandelen, zoals chirurgie en diëten, hebben die in de meeste gevallen geen effect hebben op mensen die lijden aan obesitas.

Wat betreft de toegepaste technieken kunnen we zeggen dat het kunstmatig verminderen van het hongergevoel de minst agressieve techniek is. Het verminderen van het hongergevoel wordt bereikt door het operatief verkleinen van de maag, zodat de patiënt niet zoveel kan eten. Uit onderzoek is gebleken dat door deze zogenaamde  laparoscopische gastrische bypass operaties hoge bloeddruk en type 2 diabetes bij adolescente obesitas patiënten met deze aandoeningen wordt geëlimineerd. Wat betreft reseccionistische operaties, zo genoemd omdat het leidt tot een slechte opname van voedsel, is het de enige operatie die in veel gevallen bij mensen met morbide obesitas leidt tot gewichtsverlies.

Reducerende technieken hebben minder bijwerkingen, maar hiermee verlies je niet  zo gemakkelijk gewicht. Toch zijn er twee bekende reducerende chirurgische technieken voor morbide obesitas die wel effect hebben. Dit zijn verticale- of gastroplastie ook wel Maxon techniek genoemd en de maagband of "bypass".

Volgens schattingen van Dr Neil Kutcher, president van de American Society voor  bariatrische chirurgie (operaties voor ernstig overgewicht) is ten minste 15% van de Amerikaanse kinderen zwaarlijvig en heeft nog eens 10% -15% overgewicht. In de Verenigde Staten heeft een op de 50 volwassenen de diagnose morbide obesitas, dit leidt tot een jaarlijkse kostenpost van $ 117.000.000.000 voor de gezondheidszorg van het land.

Wat de behandeling van deze ziekte betreft is het belangrijk de aandoening in een vroeg stadium vast te stellen bij patiënten waarbij rond de 20 à 25 jaar het gewicht begint te veranderen. Volgens artsen moet zwaarlijvigheid worden behandeld als een chronische ziekte die langdurige behandeling vereist met normen voor levensmiddelen, het veranderen van gewoonten, meer lichaamsbeweging en therapie. De nieuwe therapieën  zijn er op gebaseerd dat de patiënt gewicht moet verliezen door middel van afslank programma’s en de aanpak van de sociale problemen die meestal de onderliggende oorzaak zijn van veel gevallen van morbide obesitas.

Het idee is dat de patiënt geen kilo’s verliest maar vet massa, in kleine hoeveelheden tegelijk en op een blijvende manier zodat een evenwichtige en langdurig gewichtsverlies wordt bereikt. Hierdoor vermindert het risico op een vroegtijdig overlijden door hart en vaat ziektes.

Dit hele proces is een combinatie en bestaat niet alleen uit lichaamsbeweging en gezonde eetgewoonten, maar ook uit therapieën met bepaalde geneesmiddelen die op een juiste manier worden toegediend door bevoegde personen, diëtisten, gespecialiseerde artsen, enz.

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1037
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Krentenbaard

Wat is krentenbaard? Wat zijn de symptomen en hoe behandel ik krentenbaard?

Dingen die je niet moet doen om af te vallen

Dingen die je niet moet doen om af te vallen...

Homeopathische behandeling candida/schimmelinfectie

Homeopathisch geneesmiddel tegen candida

Wetenschappelijk bewezen: lichamelijke beweging is beste middel om je beter te voelen

Diverse studies tonen aan dat bewegen de kwaliteit van je leven aanzienlijk verhoogt. Een half uur per dag wandelen is al voldoende om je welzijn op peil te houden.

Het elektronisch patiëntendossier

Lees hier alles over het elektronisch patiëntendossier (EPD)

Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH)

Niet Aangeboren Hersenletsel verandert het leven van de persoon in kwestie vaak totaal, maar ook dat van zijn familie en vrienden. Is iemand nog dezelfde en hoe ga je met elkaar om?

Ayurveda: Basisbeginselen en de persoonlijke constitutie

Wat is Ayurveda? Wat kan kennis over de 'persoonlijke constitutie' voor mij betekenen ter bevordering van 'gezondheid'?

Een burn out training

Een burn out komt steeds vaker voor. Gelukkig weten we ook steeds beter wat de symptomen zijn en wat de juiste behandeling is

Milieu en vervuiling: effecten op de mens

Wat zijn de effecten van het milieu en vervuiling op de mens?

HIV besmet en in een relatie.

Een aantal jonge vrouwen besmet met het HIV virus door toerist.

Alles over botox

Informatie over botox en botoxbehandelingen

Decubitus

De oorzaken, symptomen, behandeling en preventie van decubitus

Gezond en effectief afslanken?

Een effectief en gezond dieet.

Alles over carpaal tunnel syndroom

Informatie over het capale tunnel syndroom

Vet-oplosbare en water-oplosbare vitaminen

Het verschil

HSP

Steeds vaker ontdekt men de HSP'er in zichzelf. Dit kan uiteenlopen van het ervaren van andermans emoties tot aan het ontdekken van je eigen geestelijk oog.

De cel in het menselijk lichaam.

Een beschrijving van wat een cel is, welke soorten er zijn, de onderdelen van een cel en de celcyclus.

Wat is Hyperventilatie / Paniek aanval

Hier kun je lezen wat hyperventilatie is + Paniek aanval

behandeling hoog cholesterol

informatie over de behandeling van cholesterol

Verschillende soorten slechthorendheid

er zijn verschillende soorten slechthorendheid, hier een aantal soorten weergegeven.

Gezondheidsgeheimen uit Okinawa

De inwoners van Okinawa leven gemiddeld genomen langer dan waar ook ter wereld. Dit artikel onthult hun geheimen!

Haargroei bevorderen

Weg met die kale plekken op je hoofd!

Geluk

Wat is geluk? Waar is geluk van afhankelijk?

Gonorroe

Informatieve artikel over aandoening Gonorroe

secundaire efflorescenties

Uitleg over secundaire efflorescenties (dermatologie)