Morbide obesitas, dodelijke vetzucht.


Publicatie datum:

Er komen steeds meer gevallen van dodelijk overgewicht, zwaarlijvigheid, corpulentie en adipositas?

Gesponsorde koppelingen

Zoals bekend is obesitas, in iedere vorm waarin het zich voordoet, een behandelbare chronische ziekte. Men spreekt van obesitas wanneer een persoon teveel vetweefsel, dat wil zeggen lichaamsvet, heeft. Wereldwijd waarschuwen deskundigen dat obesitas veel negatieve effecten heeft en bijna altijd leidt tot ernstige ziekten zoals diabetes, hypertensie en cardiovasculaire (hart en vaat) aandoeningen.

Obesitas

Er zijn tal van oorzaken die obesitas kunnen veroorzaken. Deze oorzaken hangen niet alleen samen met verkeerde eetgewoonten, maar ook met genetische en biologische factoren die obesitas kunnen veroorzaken. Volgens Dr. Richard Cohen is morbide obesitas een progressieve ziekte, zodat hoe eerder er interventie plaatsvindt, hetzij door chirurgie of door andere middelen, hoe groter de kans tot het vermijden van toekomstige gezondheidsproblemen en daardoor het verlengen van de levens van obesitas patiënten.

BMI

Obesitas is, zoals ik eerder al opmerkte, wellicht een van de meest karakteristieke ziektes van het leven van vandaag de dag. En ondanks dat er verschillende methoden zijn om het te behandelen, zoals chirurgie en diëten, hebben die in de meeste gevallen geen effect hebben op mensen die lijden aan obesitas.

Wat betreft de toegepaste technieken kunnen we zeggen dat het kunstmatig verminderen van het hongergevoel de minst agressieve techniek is. Het verminderen van het hongergevoel wordt bereikt door het operatief verkleinen van de maag, zodat de patiënt niet zoveel kan eten. Uit onderzoek is gebleken dat door deze zogenaamde  laparoscopische gastrische bypass operaties hoge bloeddruk en type 2 diabetes bij adolescente obesitas patiënten met deze aandoeningen wordt geëlimineerd. Wat betreft reseccionistische operaties, zo genoemd omdat het leidt tot een slechte opname van voedsel, is het de enige operatie die in veel gevallen bij mensen met morbide obesitas leidt tot gewichtsverlies.

Reducerende technieken hebben minder bijwerkingen, maar hiermee verlies je niet  zo gemakkelijk gewicht. Toch zijn er twee bekende reducerende chirurgische technieken voor morbide obesitas die wel effect hebben. Dit zijn verticale- of gastroplastie ook wel Maxon techniek genoemd en de maagband of "bypass".

Volgens schattingen van Dr Neil Kutcher, president van de American Society voor  bariatrische chirurgie (operaties voor ernstig overgewicht) is ten minste 15% van de Amerikaanse kinderen zwaarlijvig en heeft nog eens 10% -15% overgewicht. In de Verenigde Staten heeft een op de 50 volwassenen de diagnose morbide obesitas, dit leidt tot een jaarlijkse kostenpost van $ 117.000.000.000 voor de gezondheidszorg van het land.

Wat de behandeling van deze ziekte betreft is het belangrijk de aandoening in een vroeg stadium vast te stellen bij patiënten waarbij rond de 20 à 25 jaar het gewicht begint te veranderen. Volgens artsen moet zwaarlijvigheid worden behandeld als een chronische ziekte die langdurige behandeling vereist met normen voor levensmiddelen, het veranderen van gewoonten, meer lichaamsbeweging en therapie. De nieuwe therapieën  zijn er op gebaseerd dat de patiënt gewicht moet verliezen door middel van afslank programma’s en de aanpak van de sociale problemen die meestal de onderliggende oorzaak zijn van veel gevallen van morbide obesitas.

Het idee is dat de patiënt geen kilo’s verliest maar vet massa, in kleine hoeveelheden tegelijk en op een blijvende manier zodat een evenwichtige en langdurig gewichtsverlies wordt bereikt. Hierdoor vermindert het risico op een vroegtijdig overlijden door hart en vaat ziektes.

Dit hele proces is een combinatie en bestaat niet alleen uit lichaamsbeweging en gezonde eetgewoonten, maar ook uit therapieën met bepaalde geneesmiddelen die op een juiste manier worden toegediend door bevoegde personen, diëtisten, gespecialiseerde artsen, enz.


Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1037
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Atopie

Wat is atopie en waarom veroorzaakt het astma, eczeem en hooikoorts

alles voor beginnende contactlenzen dragers

je wil contactlenzen, maar je durft niet goed. Vandaar hier enkele tips om optimaal en lang van je lenzen te genieten

Acupunctuur

Acupunctuur kan worden toegepast voor vele soorten aandoeningen. Het is een pijnloze behandeling.

Mensen met overgewicht of obesitas lopen een hoger risico op een vitamine D tekort.

Mensen met overgewicht hebben vaak een vitamine D tekort. Hoe komt dat?

alles over zorgverzekeringen

Hier vindt u alle informatie die u nodig hebt om een ziektekostenverzekering af te kunnen sluiten

Waarom chiropraxie DE oplossing kan zijn

Chiropraxie of chiropractie is een groeiende behandelmethode die misschien nog weinig bekend is onder de meeste mensen. Dit artikel geeft inzicht over het doel van chiropraxie en of het misschien iets voor jou is!

dromen verklaard; vreemdgaan

Wat betekent het als jij droomt dat jij (of misschien wel je partner) vreemd gaat?

Een depressie kost steeds meer geld

Ziek zijn kost steeds meer geld

Hoe raak ik overtollig vet blijvend kwijt!

Slank worden en slank blijven is een gevolg van de combinatie van een verstandig eetpatroon en een goed trainingsprogramma. En nu niet zeggen van

ADHD volksziekte nummer 1

Het lijkt wel of iedereen tegenwoordig ADHD heeft of een variant hierop, maar is dit ook zo..

Dyslexie en dyspraxie; de overeenkomsten en verschillen

er wordt veel gediscussieerd of dyspraxie een op zichzelf staande stoornis is of dat hij verband heeft met dyslexie. In dit artikel worden de overeenkomsten en verschillen besproken

Kinderziekten: Darmkrampjes

Wat zijn de symptomen bij darmkrampjes en wat kan je er tegen doen?

Abilify

Beschrijving van het medicament Abilify.

Vitamine boost voor vijftig plussers pure noodzaak!

zijn extra vitaminen voor vijftigplussers noodzakelijk of overbodig?

Neurobiologie van slaap

Uitleg van de neurobiologie van slaap en hoe dat in zijn werking gaat

Bieslook makkelijk en heel erg lekker

Bieslook heel erg mooi in de kruidentuin en lekker in gebruik

Brandwonden

Hier kunt u alles lezen over brandwonden

Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)

Prikkelbare Darm Sydroom, wat is dit nu precies??

Alles over een hartinfarct

Informatie over een hartinfarct en angina pectoris. Wat is het en wat kun je eraan doen?

Vitamine B8: Biotine

Informatief artikel over Biotine (vitamine B8)

Wat kan je doen als je baby een hoge lichaamstemperatuur heeft?

Je baby zeurt, huilt constant, eet weinig of niet en is minder actief dan normaal. Dan is de kans groot dat het een te hoge lichaamstemperatuur heeft. Wat kan je doen tegen koorts bij baby's?

Alles over migraine

Migraine is een vervelende kwaal. Lees hier alles over migraine en wat je eraan kunt doen.

Reiki - De tweede graad : Handboek voor het werken met tweedegraads-Reiki.-Eckart Warnecke (recensie)

suggesties om met Reiki 2 te werken

Rugklachten

Hoe ontstaan lage rugklachten? En, hoe kom je er vanaf?

Zout en Peper, smaakmakers met een verhaal

Zout, peper, suiker en azijn. Belangrijke smaakmakers in voedsel met grote verschillen qua gezondheid en oorsprong. Het zijn conserveringsmiddelen zonder zo genoemd te worden en zonder dat er duidelijke regels of normen voor zijn.