Morbide obesitas, dodelijke vetzucht.


Publicatie datum:

Er komen steeds meer gevallen van dodelijk overgewicht, zwaarlijvigheid, corpulentie en adipositas?

Gesponsorde koppelingen

Zoals bekend is obesitas, in iedere vorm waarin het zich voordoet, een behandelbare chronische ziekte. Men spreekt van obesitas wanneer een persoon teveel vetweefsel, dat wil zeggen lichaamsvet, heeft. Wereldwijd waarschuwen deskundigen dat obesitas veel negatieve effecten heeft en bijna altijd leidt tot ernstige ziekten zoals diabetes, hypertensie en cardiovasculaire (hart en vaat) aandoeningen.

Obesitas

Er zijn tal van oorzaken die obesitas kunnen veroorzaken. Deze oorzaken hangen niet alleen samen met verkeerde eetgewoonten, maar ook met genetische en biologische factoren die obesitas kunnen veroorzaken. Volgens Dr. Richard Cohen is morbide obesitas een progressieve ziekte, zodat hoe eerder er interventie plaatsvindt, hetzij door chirurgie of door andere middelen, hoe groter de kans tot het vermijden van toekomstige gezondheidsproblemen en daardoor het verlengen van de levens van obesitas patiënten.

BMI

Obesitas is, zoals ik eerder al opmerkte, wellicht een van de meest karakteristieke ziektes van het leven van vandaag de dag. En ondanks dat er verschillende methoden zijn om het te behandelen, zoals chirurgie en diëten, hebben die in de meeste gevallen geen effect hebben op mensen die lijden aan obesitas.

Wat betreft de toegepaste technieken kunnen we zeggen dat het kunstmatig verminderen van het hongergevoel de minst agressieve techniek is. Het verminderen van het hongergevoel wordt bereikt door het operatief verkleinen van de maag, zodat de patiënt niet zoveel kan eten. Uit onderzoek is gebleken dat door deze zogenaamde  laparoscopische gastrische bypass operaties hoge bloeddruk en type 2 diabetes bij adolescente obesitas patiënten met deze aandoeningen wordt geëlimineerd. Wat betreft reseccionistische operaties, zo genoemd omdat het leidt tot een slechte opname van voedsel, is het de enige operatie die in veel gevallen bij mensen met morbide obesitas leidt tot gewichtsverlies.

Reducerende technieken hebben minder bijwerkingen, maar hiermee verlies je niet  zo gemakkelijk gewicht. Toch zijn er twee bekende reducerende chirurgische technieken voor morbide obesitas die wel effect hebben. Dit zijn verticale- of gastroplastie ook wel Maxon techniek genoemd en de maagband of "bypass".

Volgens schattingen van Dr Neil Kutcher, president van de American Society voor  bariatrische chirurgie (operaties voor ernstig overgewicht) is ten minste 15% van de Amerikaanse kinderen zwaarlijvig en heeft nog eens 10% -15% overgewicht. In de Verenigde Staten heeft een op de 50 volwassenen de diagnose morbide obesitas, dit leidt tot een jaarlijkse kostenpost van $ 117.000.000.000 voor de gezondheidszorg van het land.

Wat de behandeling van deze ziekte betreft is het belangrijk de aandoening in een vroeg stadium vast te stellen bij patiënten waarbij rond de 20 à 25 jaar het gewicht begint te veranderen. Volgens artsen moet zwaarlijvigheid worden behandeld als een chronische ziekte die langdurige behandeling vereist met normen voor levensmiddelen, het veranderen van gewoonten, meer lichaamsbeweging en therapie. De nieuwe therapieën  zijn er op gebaseerd dat de patiënt gewicht moet verliezen door middel van afslank programma’s en de aanpak van de sociale problemen die meestal de onderliggende oorzaak zijn van veel gevallen van morbide obesitas.

Het idee is dat de patiënt geen kilo’s verliest maar vet massa, in kleine hoeveelheden tegelijk en op een blijvende manier zodat een evenwichtige en langdurig gewichtsverlies wordt bereikt. Hierdoor vermindert het risico op een vroegtijdig overlijden door hart en vaat ziektes.

Dit hele proces is een combinatie en bestaat niet alleen uit lichaamsbeweging en gezonde eetgewoonten, maar ook uit therapieën met bepaalde geneesmiddelen die op een juiste manier worden toegediend door bevoegde personen, diëtisten, gespecialiseerde artsen, enz.


Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1037
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Wie komt oma douchen?

Wie komt oma douchen wanneer ouderenzorg door de gemeente wordt georganiseerd?

Tandvlees ontsteking, hoe ontstaat het

Veel mensen hebben last van ontstoken tandvlees. Hoe komt dit nu precies.

Slaapapneu

Gevaarlijk syndroom dat tijdens het slapen optreedt

Alles over de maagzweer

Wat is een maagzweer, hoe ontstaat en het en wat kun je eraan doen

Lage rugklachten, hoe kom je aan een diagnose

Zonder medische kennis is het vinden van een oorzaak vreselijk moeilijk, daarom help ik je op weg!

Alles over netelroos

wat is netelroos, hoe kun je het herkennen en hoe kun je het behandelen.

Torsio testis

Torsio testis (een verdraaide bal)

Maaltijdsalade besmet met salmonellazalm

Maaltijdsalade met gerookte zalm besmet met salmonella

zwangerschap en bloedverlies

Bloedverlies tijdens de zwangerschap

Maaltijdvervangers

Een maaltijdvervanger is een gezonde en verantwoorde maaltijd op zich

Help, mijn kind heeft RSV!

10 vragen over het Respiratoir Syncytiaal Virus (RSV)

Hoofdluis, feiten en fabels

Wat helpt wel en niet tegen hoofdluis?

Hoe werkt het landelijk Elektronisch Patiënten Dossier

Er is veel te doen geweest om het landelijk Elektronisch Patiëntendossier maar hoe werkt het landelijk Elektronisch Patiënten Dossier nu eigenlijk?

Een bittere smaak in je mond

Is een bittere smaak schadelijk? Waar komt die bittere smaak eigenlijk vandaan en hoe kom ik er vanaf?

Diabetes 2

Een heftige stofwisselingsziekte.

Afasie.

Afasie.Wat is het, hoe komt het en communicatietips.

De huid

Anatomie van de huid

Van volledig verlamd tot prima prestaties op de golfbaan

Hoe iemand met een ernstig herseninrfarct en behoorlijk hartproblemen met een enorme wilskracht tot behoorlijke prestaties komen kan.

De afweer van het lichaam.

Een kort overzicht over hoe de 1ste lijns afweer van het lichaam werkt.

Alles over een hartinfarct

Informatie over een hartinfarct en angina pectoris. Wat is het en wat kun je eraan doen?

Alles over parkinson

Informatie over de ziekte van parkinson: oorzaken, symptomen en behandeling

Slapeloosheid - deel 2

aanvullende informatie over slapeloosheid

ADHD: Ritalin of gedragstherapie?

Het is soms moeilijk om te beslissen of een kind met ADHD beter ritalin kan krijgen of gedragstherapie.

Zwangerschapsdiabetes : Wat is het?

Je hoort regelmatig verhalen van zwangere vrouwen die getest moeten worden voor hun suikers tijdens de zwangerschap. Zelfs vrouwen die plotseling spreken van het leiden aan diabetes tijdens de zwangerschap.

Het belang van een EHBO cursus

EHBO, iedereen is er bekend mee, maar wie kan het uiteindelijk?