Slaapproblemen en hypnose


Publicatie datum:

Slaapproblemen zijn vervelend en zorgen voor gezondheidsklachten. Hypnose kan een oplossing zijn.

Gesponsorde koppelingen

Je brengt een groot deel van je leven door in bed, slapend. En laten we wel zijn, het is heerlijk om je hoofd op het kussen te leggen, de dekens over je heen te trekken en in het warme holletje dat dan ontstaat weg te zinken in een ontspannen slaap. En dus kun je de volgende ochtend weer gezond en fris weer naast je bed springen. Die slaap is niet alleen prettig, het is ook belangrijk. Helaas is lekker ontspannen slapen niet altijd voor iedereen weggelegd.

Wat gebeurt er als je slaapt?

Slapen is prettig, maar het is geen luxe. De slaapperiode is noodzakelijk om je lichaam en geest uit te laten rusten van de afgelopen dag met alle inspanningen en uit te rusten voor de volgende dag. De ervaringen en indrukken die je de afgelopen dag hebt opgedaan worden tijdens je slaap door je hersenen verwerkt en opgeslagen. Als je hiervoor onvoldoende tijd neemt of krijgt kan dat leiden tot problemen met je gezondheid. Als je een nachtje te weinig slaap hebt gehad ben je de volgende dag vermoeid, je humeur zal niet al te zonnig zijn, je concentratie laat veel te wensen over. Dat dit gevolgen heeft voor je komende dagtaak mag wel duidelijk zijn. Dat gaat leiden tot fouten, werk dat niet afkomt, van studiewerk komt niets terecht. En ook dat heeft allemaal weer vervelende consequenties.

 

Een brein dat meedenkt

Ons brein is flexibel en probeert zich aan veranderende omstandigheden aan te passen. Krijg je gedurende een langere periode steeds elke nacht te weinig slaap, dan probeert je brein hierin een lijn te bedenken. Het past zich aan en gaat ervan uit dat de kortere slaap een normale situatie is. Je brein en je lichaam passen zich ogenschijnlijk aan. In feite blijven de nadelige effecten van het slaaptekort wel degelijk bestaan.

 

Insomnia

Als je problemen ondervindt met het in slaap vallen, of als je slaap niet ononderbroken is en steeds wakker wordt, dan kun je de diagnose insomnia stellen. In andere woorden: je hebt slaapproblemen. Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor je slaapproblemen. Het kan te maken hebben met spanningen, bijzondere gebeurtenissen van de afgelopen dag, een probleem waar je niet uit kunt komen, je bent overvallen door een stevige verliefdheid, of je zit veel te lang achter je beeldscherm. Kortom, er zijn redenen genoeg. Toch zijn dit soort slaapproblemen meestal gewoon incidenten.

 

Er kan meer aan de hand zijn

Naast de genoemde incidentele problemen kunnen er ook andere oorzaken aan de basis van slaapproblemen liggen. Misschien zijn er psychologische oorzaken aan te wijzen. Maar ook kan er sprake zijn van fysieke en medische oorzaken. Denk bijvoorbeeld aan problemen als astma, angststoornissen, (chronische) pijnen, hypertensie, hartproblemen, COPD, taaislijmziekte, alcohol- of drugsgebruik. Er kunnen meer oorzaken zijn die door je huisarts vastgesteld kunnen worden.

 

Wat kun je er aan doen?

Een goede nachtrust is erg belangrijk, dat mag duidelijk zijn. Als er sprake is van structurele slaapproblemen, insomnia, dan is het belangrijk dat er een goede en werkbare oplossing wordt gevonden om de problemen op te lossen. Het moet er uiteindelijk toe leiden dat lichaam en brein de ontspanning krijgen nodig is. In sommige gevallen kan medicatie helpen, maar dat is niet altijd de oplossing. Belangrijk is, dat de hersenen enerzijds tot ontspanning kunnen komen, anderzijds moeten ze de ontstane ongewenste situatie deprogrammeren en de originele staat weer herstellen. En dat moet leiden tot een heerlijke, ontspannen en ongestoorde nachtrust. Misschien is dit het moment om ook eens aan hypnose te denken.

 

Hypnose om te slapen

Hypnose kan je helpen om helemaal  tot rust te komen. Onder hypnose bereik je die rust, maar ben je tegelijkertijd verhoogd alert en gefocust. Onder hypnose is er een verbinding met het onderbewuste worden gelegd. Hinderlijke gedachten en gevoelens, die de oorzaak kunnen zijn van insomnia, kunnen tijdens de hypnose worden weg gefilterd. Met ontspanning, weggefilterde hindernissen en een verhoogde focus staat je brein open voor herprogrammering. De ongestoorde slaap wordt weer normaal. De hypnose helpt je tegen overgevoeligheid en je krijgt de rust die nodig is voor een ontspannen slaap. En natuurlijk leer je hoe je dit zelf kunt oproepen. Weltrusten!


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 59
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie gezondheid

Alles over migraine

Migraine is een vervelende kwaal. Lees hier alles over migraine en wat je eraan kunt doen.

De groei van ADD en ADHD als een aandoening

Geschiedenis en ontwikkeling van het ADHD en ADD label. Charles Bradley bedacht dat stimulerende middelen hyperactiviteit kon dempen

Wat is het down syndroom?

Alles over het down syndroom

Wat is je Hypothalamus eigenlijk?

Ik heb vandaag mijn Hypothalamus ontdekt, hoe is het mogelijk dat ik die nu pas ontdekt heb?

Zwanger worden? Opgelet!

Aanstaande moeders opgelet. Wil je zwanger worden dan moet je een paar dingen weten.

De invloed van ouders op alcoholgebruik en roken bij jongeren

Een artikel over de invloed van ouders en vrienden op het drink- en rookgedrag van jongeren.

Slechte adem

Help ik hem een slechte adem! wat nu?

Overgewicht/obestitas bij kinderen: oorzaken en gevolgen (1)

We kunnen het niet ontkennen dat meer en meer van onze kinderen te kampen heeft of krijgt met overgewicht. Wat zijn de oorzaken en de gevolgen ervan?

ADHD-kinderen

Hebben we niet met zijn allen last van ADHD

De onderdelen van een elektrische sigaret

In dit artikel wordt uitgelegd over welke onderdelen een e-sigaret beschikt.

Gezond leven door een goed eetpatroon

Met een gezond eetpatroon verwen je je lichaam en je leven.

Coeliakie, een dunne darmziekte.

Een beschrijving van de ziekte Coeliakie, wat het is, diagnose en meer.

Chlorella! Het wonder algje!

Chlorella heeft met zijn vele bijzondere eigenschappen een herstellende en reinigende invloed op het menselijk lichaam.

Avodart

Beschrijving van het medicament Avodart.

Koolhydraatarm eten, op een natuurlijke manier afvallen en op gewicht blijven XVIII

Het Koolhydraatarm Dieet Recepten voor fase 1

Alles over anorexia

Informatie over anorexia nervosa

Primaire efflorescenties

Een overzicht van de primaire efflorescenties (dermatologie)

Antibiotica

Hoe werken antibiotica en welke soorten zijn er?

Opvoeden

Opvoeden van kinderen 0 tot 5

Buikvet op een gemakkelijke manier verliezen

Niemand vindt het leuk om buikvet te hebben. Met dank aan de mode van vandaag zijn er minder mogelijkheden om je buik vet te verbergen en verliezen is het voordeel van

Poep weetjes: Kan jouw maag het aan?

Een artikel vol met uitgewerkte weetjes over het alledaagse tafereel: Poepen!

Amoxicilline

Beschrijving van het medicament Amoxicilline.

Luieruitslag

Geeft een omschrijving wat luieruitslag is, wat de oorzaak is en hoe je luieruitslag kunt behandelen

Homeopathie bij de zwangerschap

Waarom veel vrouwen hun toevlucht zoeken in de natuurlijke geneeskunde

Schildklier, deel 1.

Schildklier, deel 1.