Slaapproblemen en hypnose


Publicatie datum:

Slaapproblemen zijn vervelend en zorgen voor gezondheidsklachten. Hypnose kan een oplossing zijn.

Gesponsorde koppelingen

Je brengt een groot deel van je leven door in bed, slapend. En laten we wel zijn, het is heerlijk om je hoofd op het kussen te leggen, de dekens over je heen te trekken en in het warme holletje dat dan ontstaat weg te zinken in een ontspannen slaap. En dus kun je de volgende ochtend weer gezond en fris weer naast je bed springen. Die slaap is niet alleen prettig, het is ook belangrijk. Helaas is lekker ontspannen slapen niet altijd voor iedereen weggelegd.

Wat gebeurt er als je slaapt?

Slapen is prettig, maar het is geen luxe. De slaapperiode is noodzakelijk om je lichaam en geest uit te laten rusten van de afgelopen dag met alle inspanningen en uit te rusten voor de volgende dag. De ervaringen en indrukken die je de afgelopen dag hebt opgedaan worden tijdens je slaap door je hersenen verwerkt en opgeslagen. Als je hiervoor onvoldoende tijd neemt of krijgt kan dat leiden tot problemen met je gezondheid. Als je een nachtje te weinig slaap hebt gehad ben je de volgende dag vermoeid, je humeur zal niet al te zonnig zijn, je concentratie laat veel te wensen over. Dat dit gevolgen heeft voor je komende dagtaak mag wel duidelijk zijn. Dat gaat leiden tot fouten, werk dat niet afkomt, van studiewerk komt niets terecht. En ook dat heeft allemaal weer vervelende consequenties.

 

Een brein dat meedenkt

Ons brein is flexibel en probeert zich aan veranderende omstandigheden aan te passen. Krijg je gedurende een langere periode steeds elke nacht te weinig slaap, dan probeert je brein hierin een lijn te bedenken. Het past zich aan en gaat ervan uit dat de kortere slaap een normale situatie is. Je brein en je lichaam passen zich ogenschijnlijk aan. In feite blijven de nadelige effecten van het slaaptekort wel degelijk bestaan.

 

Insomnia

Als je problemen ondervindt met het in slaap vallen, of als je slaap niet ononderbroken is en steeds wakker wordt, dan kun je de diagnose insomnia stellen. In andere woorden: je hebt slaapproblemen. Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor je slaapproblemen. Het kan te maken hebben met spanningen, bijzondere gebeurtenissen van de afgelopen dag, een probleem waar je niet uit kunt komen, je bent overvallen door een stevige verliefdheid, of je zit veel te lang achter je beeldscherm. Kortom, er zijn redenen genoeg. Toch zijn dit soort slaapproblemen meestal gewoon incidenten.

 

Er kan meer aan de hand zijn

Naast de genoemde incidentele problemen kunnen er ook andere oorzaken aan de basis van slaapproblemen liggen. Misschien zijn er psychologische oorzaken aan te wijzen. Maar ook kan er sprake zijn van fysieke en medische oorzaken. Denk bijvoorbeeld aan problemen als astma, angststoornissen, (chronische) pijnen, hypertensie, hartproblemen, COPD, taaislijmziekte, alcohol- of drugsgebruik. Er kunnen meer oorzaken zijn die door je huisarts vastgesteld kunnen worden.

 

Wat kun je er aan doen?

Een goede nachtrust is erg belangrijk, dat mag duidelijk zijn. Als er sprake is van structurele slaapproblemen, insomnia, dan is het belangrijk dat er een goede en werkbare oplossing wordt gevonden om de problemen op te lossen. Het moet er uiteindelijk toe leiden dat lichaam en brein de ontspanning krijgen nodig is. In sommige gevallen kan medicatie helpen, maar dat is niet altijd de oplossing. Belangrijk is, dat de hersenen enerzijds tot ontspanning kunnen komen, anderzijds moeten ze de ontstane ongewenste situatie deprogrammeren en de originele staat weer herstellen. En dat moet leiden tot een heerlijke, ontspannen en ongestoorde nachtrust. Misschien is dit het moment om ook eens aan hypnose te denken.

 

Hypnose om te slapen

Hypnose kan je helpen om helemaal  tot rust te komen. Onder hypnose bereik je die rust, maar ben je tegelijkertijd verhoogd alert en gefocust. Onder hypnose is er een verbinding met het onderbewuste worden gelegd. Hinderlijke gedachten en gevoelens, die de oorzaak kunnen zijn van insomnia, kunnen tijdens de hypnose worden weg gefilterd. Met ontspanning, weggefilterde hindernissen en een verhoogde focus staat je brein open voor herprogrammering. De ongestoorde slaap wordt weer normaal. De hypnose helpt je tegen overgevoeligheid en je krijgt de rust die nodig is voor een ontspannen slaap. En natuurlijk leer je hoe je dit zelf kunt oproepen. Weltrusten!


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 59
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie gezondheid

de lintworm

wat is een lintworm precies hoe ziet hij eruit en waarom leeft hij in menselijke darmen?

Fit met Manon 3 - stevige bovenarmen

Hoe kom je van die slappe bovenarmen af?

Anesthesie

Anesthesie: het hoe en waarom.

Vitamine B1: Thiamine

Informatief artikel over Thiamine (vitamine B1)

De afweer van het lichaam.

Een kort overzicht over hoe de 1ste lijns afweer van het lichaam werkt.

Autisme bij jonge kinderen

Autisme word steeds vaker vastgesteld, ook bij jonge kinderen.

Hoofdpijn

Hoofdpijn, wat is dat precies? En wat kan ik eraan doen?

Help, we verzuren!

Hoe komt het dat ons lichaam verzuurt en wat zijn de gevolgen hiervan?

Het verleden is passief, de toekomst actief.

Goed omgaan met deze tijdzones en daardoor bewuster en zonder stress verder leven. Dat kan als je door middel van het verleden het heden en toekomst meer in eigen hand neemt.

De behavioristische benadering over persoonlijkheid

In dit artikel wordt besproken hoe de behavioristische benadering over persoonlijkheid denkt

Een bittere smaak in je mond

Is een bittere smaak schadelijk? Waar komt die bittere smaak eigenlijk vandaan en hoe kom ik er vanaf?

Gehoorschade

De impact van luide muziek op onze oren.

Krampen, ze kunnen een nachtmerrie zijn.

Veel mensen hebben last van kramp. Wat is het en wat kun je doen.

GRIEP

Wat is griep, is het ernstig en wat kan je er aan doen.

Wat is regeneratie therapie, hoe werkt regeneratie therapie

Geheel nieuwe behandelwijze die het zelf herstellend vermogen van de mens activeert en gestagneerde energie in het lichaam terug vrij maakt…

Slapeloosheid en slaapproblemen

Wat zijn de oorzaken en gevolgen van slapeloosheid en wat kan je er tegen doen?

Verkoudheid vermijden of bestrijden

Ben je vaak verkouden in de herfst of winter? Wil je weten hoe je ervan kunt komen of hoe je het een volgende keer kunt vermijden? Lees dat dit artikel!

Dieetpillen, te mooi om waar te zijn?

Dieetpillen lijkt de oplossing om af te vallen zonder al te veel moeite, maar wat is nou de waarheid hierachter?

Wat te doen tegen symptomen van de overgang?

Ben je vlug geïrriteerd, heb je regelmatig last van hoofdpijn en van vervelende opvliegers? Dan wenkt je overgang en menopauze, een periode waarin het lichaam van iedere vrouw een nieuw lichamelijk en geestelijk evenwicht zoekt.

Het uitstrijkje

De baarmoedermond en de schede kunnen eenvoudig onderzocht worden. Dit gebeurd met een uitstrijkje.

Hoe raak ik overtollig vet blijvend kwijt!

Slank worden en slank blijven is een gevolg van de combinatie van een verstandig eetpatroon en een goed trainingsprogramma. En nu niet zeggen van

Oorzaken van autisme: een ontdekking

Dit artikel biedt inzicht in de oorzaken van autisme en richt zich voornamelijk op een nieuw ontdekte oorzaak van autisme: een verminderde werking van het spiegelneuronensysteem.

Cera, de derde generatie epo.

Wat is cera?

Buikvet op een gemakkelijke manier verliezen

Niemand vindt het leuk om buikvet te hebben. Met dank aan de mode van vandaag zijn er minder mogelijkheden om je buik vet te verbergen en verliezen is het voordeel van

Huilbaby? Denk aan KISS

KISS-syndroom is Koppelgewricht Invloed bij Stoornissen in de Symmetrie