Slaapproblemen en hypnose


Publicatie datum:

Slaapproblemen zijn vervelend en zorgen voor gezondheidsklachten. Hypnose kan een oplossing zijn.

Gesponsorde koppelingen

Je brengt een groot deel van je leven door in bed, slapend. En laten we wel zijn, het is heerlijk om je hoofd op het kussen te leggen, de dekens over je heen te trekken en in het warme holletje dat dan ontstaat weg te zinken in een ontspannen slaap. En dus kun je de volgende ochtend weer gezond en fris weer naast je bed springen. Die slaap is niet alleen prettig, het is ook belangrijk. Helaas is lekker ontspannen slapen niet altijd voor iedereen weggelegd.

Wat gebeurt er als je slaapt?

Slapen is prettig, maar het is geen luxe. De slaapperiode is noodzakelijk om je lichaam en geest uit te laten rusten van de afgelopen dag met alle inspanningen en uit te rusten voor de volgende dag. De ervaringen en indrukken die je de afgelopen dag hebt opgedaan worden tijdens je slaap door je hersenen verwerkt en opgeslagen. Als je hiervoor onvoldoende tijd neemt of krijgt kan dat leiden tot problemen met je gezondheid. Als je een nachtje te weinig slaap hebt gehad ben je de volgende dag vermoeid, je humeur zal niet al te zonnig zijn, je concentratie laat veel te wensen over. Dat dit gevolgen heeft voor je komende dagtaak mag wel duidelijk zijn. Dat gaat leiden tot fouten, werk dat niet afkomt, van studiewerk komt niets terecht. En ook dat heeft allemaal weer vervelende consequenties.

 

Een brein dat meedenkt

Ons brein is flexibel en probeert zich aan veranderende omstandigheden aan te passen. Krijg je gedurende een langere periode steeds elke nacht te weinig slaap, dan probeert je brein hierin een lijn te bedenken. Het past zich aan en gaat ervan uit dat de kortere slaap een normale situatie is. Je brein en je lichaam passen zich ogenschijnlijk aan. In feite blijven de nadelige effecten van het slaaptekort wel degelijk bestaan.

 

Insomnia

Als je problemen ondervindt met het in slaap vallen, of als je slaap niet ononderbroken is en steeds wakker wordt, dan kun je de diagnose insomnia stellen. In andere woorden: je hebt slaapproblemen. Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor je slaapproblemen. Het kan te maken hebben met spanningen, bijzondere gebeurtenissen van de afgelopen dag, een probleem waar je niet uit kunt komen, je bent overvallen door een stevige verliefdheid, of je zit veel te lang achter je beeldscherm. Kortom, er zijn redenen genoeg. Toch zijn dit soort slaapproblemen meestal gewoon incidenten.

 

Er kan meer aan de hand zijn

Naast de genoemde incidentele problemen kunnen er ook andere oorzaken aan de basis van slaapproblemen liggen. Misschien zijn er psychologische oorzaken aan te wijzen. Maar ook kan er sprake zijn van fysieke en medische oorzaken. Denk bijvoorbeeld aan problemen als astma, angststoornissen, (chronische) pijnen, hypertensie, hartproblemen, COPD, taaislijmziekte, alcohol- of drugsgebruik. Er kunnen meer oorzaken zijn die door je huisarts vastgesteld kunnen worden.

 

Wat kun je er aan doen?

Een goede nachtrust is erg belangrijk, dat mag duidelijk zijn. Als er sprake is van structurele slaapproblemen, insomnia, dan is het belangrijk dat er een goede en werkbare oplossing wordt gevonden om de problemen op te lossen. Het moet er uiteindelijk toe leiden dat lichaam en brein de ontspanning krijgen nodig is. In sommige gevallen kan medicatie helpen, maar dat is niet altijd de oplossing. Belangrijk is, dat de hersenen enerzijds tot ontspanning kunnen komen, anderzijds moeten ze de ontstane ongewenste situatie deprogrammeren en de originele staat weer herstellen. En dat moet leiden tot een heerlijke, ontspannen en ongestoorde nachtrust. Misschien is dit het moment om ook eens aan hypnose te denken.

 

Hypnose om te slapen

Hypnose kan je helpen om helemaal  tot rust te komen. Onder hypnose bereik je die rust, maar ben je tegelijkertijd verhoogd alert en gefocust. Onder hypnose is er een verbinding met het onderbewuste worden gelegd. Hinderlijke gedachten en gevoelens, die de oorzaak kunnen zijn van insomnia, kunnen tijdens de hypnose worden weg gefilterd. Met ontspanning, weggefilterde hindernissen en een verhoogde focus staat je brein open voor herprogrammering. De ongestoorde slaap wordt weer normaal. De hypnose helpt je tegen overgevoeligheid en je krijgt de rust die nodig is voor een ontspannen slaap. En natuurlijk leer je hoe je dit zelf kunt oproepen. Weltrusten!

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 59
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie gezondheid

Eczeem

Alles over eczeem

Het gevaar van spastische darm klachten

tot wat de klachten van een spastische darm kunnen leiden

Anesthesie

Anesthesie: het hoe en waarom.

Krampen, ze kunnen een nachtmerrie zijn.

Veel mensen hebben last van kramp. Wat is het en wat kun je doen.

Gevolgen, oorzaken en tekenen van Binge Eating Disorder (deel 2)

Psychologische oorzaken, hoe kan je het stoppen en test of je BED hebt.

Ziekte en gezondheid

Lichtwerkers deel 2 verschillende oorzaken van ziekte

Dromen verklaard; honden

Wat betekend het als je droomt over honden?

Geluk

Wat is geluk? Waar is geluk van afhankelijk?

Xenotransplantatie, levendsreddend of dodelijk?

xenotransplantatie houdt in dat organen van dieren gebruikt worden ter vervanging van kapotte organen

hoe kom je het snelst van je kater af

een paar tips die je helpen om snel van je kater af te komen.

Alles over epilepsie

Informatie over epilepsie, wat is het, hoe kun je het herkennen en wat is de behandeling

Alles over dieetpillen

De zin en onzin van dieetpillen

Slapen met rug-, en/of bekkenpijn.

Het vervelende van rug- of bekkenpijn is dat iedere houding pijnlijk is. Maar een goede nachtrust is zó belangrijk! Dus hoe kan je dan het beste liggen om de pijn zo draaglijk mogelijk te houden…

Diabetes 2

Een heftige stofwisselingsziekte.

Chronische hoofdpijn

Chronische hoofdpijn is erg vervelend en ook vaak een belemmering in ’t dagelijks leven.

Verschillende nierziekten

Normaal gesproken heeft een mens twee nieren, die achter het buikvlies, zijdelings van de wervelkolom liggen en die omgeven zijn door een min of meer grote hoeveelheid vet.

Bewustzijn en bewusteloosheid.

Bewusteloosheid is een veelvoorkomend fenomeen, waarin men besef van zichzelf en omgeving verliest.

Leven met epilepsie

Het leven met epilepsie, epilepsie en beperkingen

Premenstrueel syndroom

PMS, menstruatieklachten, premenstrueel syndroom

Levens redden met je smartphone door gratis reanimatie app.

De gratis reanimatie app van de Hartstichting is er voor iedereen die een reanimatie- en een AED-cursus heeft gevolgd?

Afasie.

Afasie.Wat is het, hoe komt het en communicatietips.

Een goede diagnose dankzij de Osteopaat

Een Osteopaat is meer dan een veredelde fysiotherapeut, zijn kracht zit hem in het doen van de juiste diagnose.

Koolhydraatarm eten, op een natuurlijke manier afvallen en op gewicht blijven XIV

Het Koolhydraatarm Dieet: FASE 1

Fit met Manon 1 - strakke billen deel 2.

Een vervolg op deel 1.

Wat te doen tegen symptomen van de overgang?

Ben je vlug geïrriteerd, heb je regelmatig last van hoofdpijn en van vervelende opvliegers? Dan wenkt je overgang en menopauze, een periode waarin het lichaam van iedere vrouw een nieuw lichamelijk en geestelijk evenwicht zoekt.