Ga eens goed achter je bureau zitten!


Publicatie datum:

Zitten op je werk valt niet mee, tenminste niet om het goed te doen. Hoe voorkom je RSI-klachten?

Gesponsorde koppelingen

In ons werk heeft zich de laatste decennia een opmerkelijke verschuiving voorgedaan. Typemachines ordners en notitieblokken hebben plaats gemaakt voor laptops, tablets en desktopcomputers. Vaak een beetje scheef naar de zijkant van het bureau weggedrukt zodat je ook nog in gesprek kunt blijven met iemand aan de andere kant van het bureau. De ontwikkeling heeft een flinke invloed gehad op onszelf en ons lijf. Het gaat om de manier waarop we zitten. Daar klopt vaak niets meer van.

Het is een lange zit

Moest je vroeger regelmatig van je plaats af om papieren te halen, orders in of uit de kast te halen of om koffie te halen, met de moderne computertechniek blijft eigenlijk alleen de koffie over. Alles wat je nodig hebt, alle aantekeningen, verslagen en archieven zijn met enkele muisklikken op te vragen. En dus blijven we zitten, heel lang. Want er is ook aan het halen en drinken van nieuwe koppen koffie een fysieke grens.

 

Eentonige houding en RSI

De eentonige houding waarin we vele uren achtereen ons werk doen heeft invloed op ons lijf. De hele dag in dezelfde zittende houding, dat moet ergens fout gaan. Ons eigen bewegingsapparaat gaat op slot en de risico’s op RSI-klachten wordt steeds groter. RSI is een afkorting die staat voor Repetitive Strain Injury. Ofwel: beschadiging door zich herhalende belasting op de spieren. RSI-klachten zijn het gevolg van teveel, te eenzijdig bewegen, van een chronische overbelasting. Als het over RSI-klachten gaat denken veel mensen dat zoiets uitsluitend wordt veroorzaakt door het herhaaldelijk scrollen en klikken met de computermuis en het typen op het toetsenbord. Op zich is dat correct, dat zijn belangrijke oorzaken. Maar er kunnen meer oorzaken zijn.

 

Ga er maar eens bij zitten

We zitten vele uren op een dag, steeds dezelfde houding, steeds dezelfde handelingen. Als je zithouding een beetje onhandig of verkeerd is kan dat de oorzaak zijn van veel vervelende klachten.  Standaardmeubilair helpt je van de regen in de drup. Een goede zithouding kan helpen om de klachten voor te blijven. We zijn nu eenmaal niet allemaal even lang, hebben niet allemaal dezelfde arm- en beenlengtes. Om werkelijk goed te kunnen zitten is het belangrijk dat de stoel en dus de manier van zitten op ieder persoonlijk afgesteld moet kunnen worden. Denk aan de zithoogte, de hoogte van het bureaublad, de afstand tot de monitor, de hoogte waarop het beeldscherm staat. OP veel plaatsen zie je mensen achter het beeldscherm zitten met een naar voren gebogen rug om bij de toetsen en de muis te kunnen en een hoofd dat weer naar boven  is gericht. Dat krijg je alleen maar voor elkaar als je druk en spanning op de nek zet. Bij een goede zithouding wordt een spanning op de nek voorkomen. En dat scheelt al meteen een stuk in de klachten. Met een goede ergonomische bureaustoel los je al heel wat op.

 

Een ergonomische bureaustoel

Een gewone bureaustoel voldoet niet. Het gaat erom dat de zit, de stoel, het bureau en hetgeen op het bureau staat of ligt optimaal op elkaar wordt afgestemd. Een ergonomische bureaustoel is helemaal op de juiste maat af te stellen. Niet alleen de zithoogte, ook de steun in de rug, de hoogte van de armleuningen. Het is belangrijk dat alles zo wordt afgestemd dat de armen en benen in de juiste afwisseling spanning en ontspanning krijgen. Denk maar aan een rugleuning, die ondersteuning biedt bij het computerwerk, maar ook als je achterover zit als je een telefoongesprek voert.

 

Voorkomen is altijd beter

Het voorkomen van RSI-klachten is niet alleen voor de werknemer van belang. Het is ook belangrijk voor de werkgever omdat de juiste voorwaarden en voorzieningen voor het personeel een belangrijk punt is in de bestrijding van ziekte. Naast alle voorzieningen die een goede werkgever zal verstrekken is er natuurlijk ook de verantwoordelijkheid van de werknemer zelf. Blijf niet de hele dag op die stoel zitten, maar kom ook regelmatig overeind. Door je taken evenwichtig te plannen kun je ervoor zorgen dat je regelmatig in beweging komt. Dus niet alleen om koffie te halen.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 59
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie gezondheid

Waarom zou ik krachttraining gaan doen als ik wil afvallen?

Waarom u krachttraining zou moeten doen als u wilt afvallen.

De geschiedenis van de keizersnede

De geschiedenis van de keizersnede hier beschreven

Hoe raak ik overtollig vet blijvend kwijt!

Slank worden en slank blijven is een gevolg van de combinatie van een verstandig eetpatroon en een goed trainingsprogramma. En nu niet zeggen van

Alles over rugpijn

Informatie over oorzaken, diagnostiek en behandeling van rugpijn

Reumatoïde Artritis

Het biosociaal probleem: Reumatoïde Artritis

Alles over retinoblastoom

Informatie over het retinoblastoom (oogtumor bij kinderen)

Stoppen met roken

Praktische tips om daadwerkelijk te kunnen stoppen met roken!

Waar let ik op bij het Cambridge Dieet?

Alles wat je maar moet weten over het zogenaamde Cambridge dieet. Is dit een effectieve en gezonde manier van afvallen..?

Culturele variatie in psychische gezondheid

Culturele variatie in psychische gezondheid

Een burn out training

Een burn out komt steeds vaker voor. Gelukkig weten we ook steeds beter wat de symptomen zijn en wat de juiste behandeling is

Basispakket Nederlandse zorgverzekering

Wat zit er in het basispakket van de Nederlandse zorgverzekering? Kun je voor de zorgverzekering geweigerd worden? En zoja, wat dan? Dat lees je in dit artikel!

Wat kun je doen tegen een koortslip?

Wat is een koortslip (herpes labialis) en hoe kom je er weer vanaf?

Pathologisch liegen wat is het en hoe ga je er als buitenstaander mee om

Wat is nu een pathologische leugenaar en wat voor effecten heeft het op zijn of haar omgeving.

Multiple sclerose

Wat houd MS in en hoe ermee om te gaan

Acupunctuur

Acupunctuur kan worden toegepast voor vele soorten aandoeningen. Het is een pijnloze behandeling.

Wat is PDS en Hoe geraak je er nu vanaf?

Artikel over PDS en zijn behandeling

Wat is regeneratie therapie, hoe werkt regeneratie therapie

Geheel nieuwe behandelwijze die het zelf herstellend vermogen van de mens activeert en gestagneerde energie in het lichaam terug vrij maakt…

Eten en overgewicht: Wat zijn de 'dikmakers'?

Welke producten zijn echte dikmakers? Als je er tenminste te veel van binnenkrijgt. Dat kom je in dit artikel te weten!

Koorts

Koorts , wijzigen er meestal op dat ons lichaam een infectie aan het bestrijden is.

Slapeloosheid

slapeloosheid, wat kan ik er aan doen??

Kwakzalver

De originele benaming is Quackery

Wie komt oma douchen?

Wie komt oma douchen wanneer ouderenzorg door de gemeente wordt georganiseerd?

Opdrukken

Opdrukken doe je zo? De effectieve manier, probeer het!

Tandvlees ontsteking, hoe ontstaat het

Veel mensen hebben last van ontstoken tandvlees. Hoe komt dit nu precies.

De beste hoestdrank of hoestsiroop

De herfst staat weer voor de deur dus het hoestseizoen is weer geopend.