Melatonine, en dan lekker slapen


Publicatie datum:

Melatonine wordt gebruikt om beter in slaap te kunnen vallen. Is melatonine veilig en verstandig?

Gesponsorde koppelingen

Hoe belangrijk goede nachtrust voor je gezondheid, welbevinden en stressniveau is merk je meestal de volgende ochtend. Het verschil is vooral merkbaar als je die nacht niet goed geslapen hebt. De hele dag heb je er op de een of ander manier last van. Veel  gebruiken melatonine om toch in slaap te kunnen vallen. Is het gebruik van melatonine eigenlijk wel verstandig en veilig?

Slapen, lekker slapen

Je hele dag staat bol van activiteiten. Als een drukke bezige bij wissel je van de ene taak naar de anderen.  Dat dit het een en ander van je lichaam en geest vraagt is niet zo’n punt, je weet dat je ’s avonds heerlijk tussen de lakens kunt kruipen om weer lekker bij te tanken. Morgen sta je vast weer fit en uitgerust op om aan een nieuwe, uitdagende en veeleisende dag te kunnen beginnen. De slaap is niet alleen voor je gevoel belangrijk, je lichaam heeft deze periode ook echt nodig. Je spieren en organen kunnen bijkomen van de inspanningen en de hersenen brengen de geest tot rust door alle indrukken te verwerken en in de hersencellen op te slaan.

 

Als dat maar lukt

Het klinkt goed, na gedane inspanningen lekker uitrusten en bijtanken. Het belang ervan is je ook volkomen duidelijk. En toch wil het in slaap komen bij heel wat mensen niet altijd meteen lukken. Ze blijven maar rusteloos heen en weer woelen, tot wanhoop van henzelf en hun partners. De volgende ochtend staan ze gebroken op. Er ligt een nieuwe, drukke werkdag op ze te wachten, zonder dat ze de broodnodige reserves hebben kunnen aanvullen. Het effect op het gedrag, de emotie en de te leveren prestaties is duidelijk: dat wordt geen topdag.  Enigszins gespannen gaan ze de volgende nacht weer te bed. Als het nu maar zal lukken om in slaap te komen….

 

Het wondermiddel: melatonine

Veel mensen gebruiken een tabletje melatonine dat hen helpt in slaap te vallen. Als je er even op gaat letten: het zijn best veel middelen die naar de melatonine grijpen.  Wat is dat voor wondermiddel? Kun je melatonine eigenlijk wel veilig slikken? Om dat te beantwoorden moeten we gaan kijken wat melatonine eigenlijk is.

 

Melatonine

Om het maar meteen duidelijk te stellen: melatonine is een lichaamseigen stof. Het hormoon melatonine wordt aangemaakt in de hypofyse, niet groter dan ongeveer een maïskorrel, dat midden in de hersenen ligt. Daarnaast zijn er nog enkele weefsels in je lijf de wat van de stof melatonine aanmaken.  Daarnaast kom je melatonine in erg veel organismen tegen, ook in groente en fruit zoals bananen, tomaten en komkommers.  Melatonine wordt gemaakt onder invloed van licht en bereidt het lichaam voor op de komende rust- en slaapperiode. Trouwens, melatonine zou niet alleen voor een goede nachtrust belangrijk zijn, het speelt ook een rol in de bestrijding van virussen, hartkwalen en stress. Wellicht zijn er nog meer belangrijke gebieden waar het een belangrijke rol speelt, zoals  het voorkomen van bijvoorbeeld bepaalde soorten kanker. Er wordt op dit terrein veel onderzoek gedaan.

 

Is  het veilig?

Omdat melatonine een lichaamseigen stof is, kun je het veilig gebruiken. Negatieve effecten zijn op dit moment nog niet bekend.  Melatonine wordt in je lijf afgebroken onder invloed van een verstoord dag- en nachtritme, bepaalde medicijnen en bijvoorbeeld het blauwige licht van moderne beeldschermen.   Als dit tot slaapproblemen leidt kun je tabletjes melatonine kopen. Vaak is die dosering niet zo hoog, maar voor de meeste mensen voldoende. Heb je ondanks dit soort melatonine-tabletjes nog steeds problemen met het in slaap komen of een verstoorde nachtrust, neem dan contact op met je huisarts. Op de eerste plaats kan hij onderzoeken of er een oorzaak voor je slaapproblemen is aan te wijzen, en bepalen of in jouw geval het nemen van melatonine wel verstandig is. De huisarts kan je eventueel melatonine-tabletjes voorschrijven in een hogere dosering.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 59
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie gezondheid

Hoe ontstaat huidkanker en is dit te detecteren met RFLP?

Huidkanker is een groot probleem. In Groot Brittanië bijvoorbeeld zijn er jaarlijks 9500 nieuwe gevallen van huidkanker en komen er 2300 mensen aan te overlijden.

de waarheid over afvallen

een inzicht in hoe afvallen echt werkt.

Levende bloed analyse

Op zoek naar een alternatieve manier van genezing van gezondheidsklachten?

Hermafroditisme

Hermafroditisme: Defintie, oorzaken, enkele ziektes, identiteit en sekse-beleving.

Handhaving rookverbod in de horeca

Op weg naar een gezonde leefstijl overal en voor iedereen!

Beter in je vel in 9 stappen.

Beter in je vel zitten is makkelijker te bereiken dan je zelf denkt.In de volgende 9 stappen leer je hoe je dit het beste kan bereiken.

Alles over het slaapapneusyndroom

Informatie over het slaapapneusyndroom.

Voeding en Osteoporose

Informatief artikel over welke voedingsstoffen een rol spelen bij osteoporose.

Alcohol en zijn gevolgen

Wanneer wordt men als alcoholist beschouwd. Wat zijn de gevolgen?

Het verband tussen stress en andere ziektes

fysiologische gevolgen van stress

Decubitus

De oorzaken, symptomen, behandeling en preventie van decubitus

Vitaminesupplementen, noodzaak of overbodige luxe?

Informatief artikel over het gebruik van voedingssupplementen.

ADHD in de adolescentie: Druktemakers en Dagdromenr

Heldere, wetenschappelijke beschrijving van ADHD

Suikerziekte

Wat is suikerziekte? Vind hier de antwoorden!

Basis gezichtsbehandeling

Hoe een basis gezichtsbehandeling geven

Afvallen met een operatie ja of nee?

afvallen met een operatie ja of nee?

darmklachten

tips om darmklachten te verlichten en verminderen.

Tandpasta: wie gebruikt het niet?

Informatie over tandpasta

Bewustzijn en bewusteloosheid.

Bewusteloosheid is een veelvoorkomend fenomeen, waarin men besef van zichzelf en omgeving verliest.

Gevolgen, oorzaken en tekenen van Binge Eating Disorder (deel 2)

Psychologische oorzaken, hoe kan je het stoppen en test of je BED hebt.

Colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn

Wat zijn de overeenkomsten en de verschillen tussen colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn

Hoge bloeddruk, de oorzaken, gevolgen en de behandeling er van

de oorzaken, gevolgen en de behandeling van een hoge bloeddruk

Behandeling van psoriasis

Informatie over de behandeling van psoriasis

Overweegt u Chiropractie?

Informatief artikel over Chiropractie

Wat is Raw Food?

Wat is het raw food dieet?