Melatonine, en dan lekker slapen


Publicatie datum:

Melatonine wordt gebruikt om beter in slaap te kunnen vallen. Is melatonine veilig en verstandig?

Gesponsorde koppelingen

Hoe belangrijk goede nachtrust voor je gezondheid, welbevinden en stressniveau is merk je meestal de volgende ochtend. Het verschil is vooral merkbaar als je die nacht niet goed geslapen hebt. De hele dag heb je er op de een of ander manier last van. Veel  gebruiken melatonine om toch in slaap te kunnen vallen. Is het gebruik van melatonine eigenlijk wel verstandig en veilig?

Slapen, lekker slapen

Je hele dag staat bol van activiteiten. Als een drukke bezige bij wissel je van de ene taak naar de anderen.  Dat dit het een en ander van je lichaam en geest vraagt is niet zo’n punt, je weet dat je ’s avonds heerlijk tussen de lakens kunt kruipen om weer lekker bij te tanken. Morgen sta je vast weer fit en uitgerust op om aan een nieuwe, uitdagende en veeleisende dag te kunnen beginnen. De slaap is niet alleen voor je gevoel belangrijk, je lichaam heeft deze periode ook echt nodig. Je spieren en organen kunnen bijkomen van de inspanningen en de hersenen brengen de geest tot rust door alle indrukken te verwerken en in de hersencellen op te slaan.

 

Als dat maar lukt

Het klinkt goed, na gedane inspanningen lekker uitrusten en bijtanken. Het belang ervan is je ook volkomen duidelijk. En toch wil het in slaap komen bij heel wat mensen niet altijd meteen lukken. Ze blijven maar rusteloos heen en weer woelen, tot wanhoop van henzelf en hun partners. De volgende ochtend staan ze gebroken op. Er ligt een nieuwe, drukke werkdag op ze te wachten, zonder dat ze de broodnodige reserves hebben kunnen aanvullen. Het effect op het gedrag, de emotie en de te leveren prestaties is duidelijk: dat wordt geen topdag.  Enigszins gespannen gaan ze de volgende nacht weer te bed. Als het nu maar zal lukken om in slaap te komen….

 

Het wondermiddel: melatonine

Veel mensen gebruiken een tabletje melatonine dat hen helpt in slaap te vallen. Als je er even op gaat letten: het zijn best veel middelen die naar de melatonine grijpen.  Wat is dat voor wondermiddel? Kun je melatonine eigenlijk wel veilig slikken? Om dat te beantwoorden moeten we gaan kijken wat melatonine eigenlijk is.

 

Melatonine

Om het maar meteen duidelijk te stellen: melatonine is een lichaamseigen stof. Het hormoon melatonine wordt aangemaakt in de hypofyse, niet groter dan ongeveer een maïskorrel, dat midden in de hersenen ligt. Daarnaast zijn er nog enkele weefsels in je lijf de wat van de stof melatonine aanmaken.  Daarnaast kom je melatonine in erg veel organismen tegen, ook in groente en fruit zoals bananen, tomaten en komkommers.  Melatonine wordt gemaakt onder invloed van licht en bereidt het lichaam voor op de komende rust- en slaapperiode. Trouwens, melatonine zou niet alleen voor een goede nachtrust belangrijk zijn, het speelt ook een rol in de bestrijding van virussen, hartkwalen en stress. Wellicht zijn er nog meer belangrijke gebieden waar het een belangrijke rol speelt, zoals  het voorkomen van bijvoorbeeld bepaalde soorten kanker. Er wordt op dit terrein veel onderzoek gedaan.

 

Is  het veilig?

Omdat melatonine een lichaamseigen stof is, kun je het veilig gebruiken. Negatieve effecten zijn op dit moment nog niet bekend.  Melatonine wordt in je lijf afgebroken onder invloed van een verstoord dag- en nachtritme, bepaalde medicijnen en bijvoorbeeld het blauwige licht van moderne beeldschermen.   Als dit tot slaapproblemen leidt kun je tabletjes melatonine kopen. Vaak is die dosering niet zo hoog, maar voor de meeste mensen voldoende. Heb je ondanks dit soort melatonine-tabletjes nog steeds problemen met het in slaap komen of een verstoorde nachtrust, neem dan contact op met je huisarts. Op de eerste plaats kan hij onderzoeken of er een oorzaak voor je slaapproblemen is aan te wijzen, en bepalen of in jouw geval het nemen van melatonine wel verstandig is. De huisarts kan je eventueel melatonine-tabletjes voorschrijven in een hogere dosering.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 59
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie gezondheid

Alles over oogontstekingen

Alles over bacteriële en virale oogontstekingen

Dingen die je niet moet doen om af te vallen

Dingen die je niet moet doen om af te vallen...

Anafylactische shock

Wat is een anafylactische shock en wat kun je eraan doen?

Oil pulling, waarvoor en waarmee?

Oil pulling is in. Wat is oil pulling eigenlijk en waarom zou je dit toepassen?

Het huishouden doen met rug-en/of bekkenpijn

Het huishouden doen met pijn is vreselijk: maar wel mogelijk! Hier zijn tips om de belasting tot een minimum te beperken

Een lekker kopje koffie

Heerlijke koffie met je dagelijkse voedingstoffen

Anticonceptie

Wat is nu de beste oplossing voor de vrouw wat betreft anticonceptie? Hierbij alles op een rij.

Aloë Vera en zijn positieve eigenschappen - huidkwaaltjes - gezondheidkwaaltjes

De positieve krachten van de Aloë Vera.

Spraakontwikkeling in de eerste levensjaren

Dit artikel beschrijft de spraakontwikkeling bij kleine kinderen en hoe je ze hierbij kunt helpen.

Poep weetjes: Kan jouw maag het aan?

Een artikel vol met uitgewerkte weetjes over het alledaagse tafereel: Poepen!

Zwijg over eten bij een eetstoornis behandeling!

Eetproblemen behandeling betekent spreken over de relatie met moeder, seksualiteit, verlangens, vrouw worden of meisje blijven, controle en perfectionisme.

Alles over het slaapapneusyndroom

Informatie over het slaapapneusyndroom.

Kan ik leren leven met een Angststoornis?

leren leven met Angst is zeer goed mogelijk

Hoe wordt je gezond oud? Tips om lichamelijk en geestelijk gezond oud te worden.

Iedereen wil wel oud worden maar dan wel gezond maar hoe wordt je gezond oud?

het rijksvaccinatieprogramma

Informatie over het Nederlandse rijksvaccinatieprogramma

Chronische Sinusitis (neusbijholte(n)ontsteking)

Ontsteking in de neusbijholten

Koffie en je gezondheid

De werking en effecten van koffie op ons lichaam

reuma en de gevolgen voor het dagelijks leven

hoe reuma je leven beinvloed en totaal kan veranderen

Dyslexie

Wat is dyslexie? Hoe herken in het? Wat kan ik er aan doen?

Avodart

Beschrijving van het medicament Avodart.

Yoga Oefeningen Voor Rug- en Nekklachten

Zit u verkeerd of loopt u scheef? Of heeft u gewoon veel last van nek en rug doordat u op het werk de hele dag achter een computer zit? Geen tijd en geld voor een therapeut, dan zijn yoga oefeningen een ideale oplossing dat u thuis kunt uitvoeren.

Bloedonderzoek zonder verwijzing

Geen verwijzing van je huisarts gekregen voor bloedonderzoek of ander medisch onderzoek. Gelukkig zijn er een aantal mogelijkheden om op eigen kosten onderzoek te laten verrichten wanneer u dat wenst.

Samsung ziet toekomst in gezondheidsmarkt

Samsung wil investeren in technologieën met betrekking tot gezondheid

Waarom ben ik dik?

Dit verklaard een hoop over overgewicht.

HELLP syndroom

wat is het HELLP syndroom?