Wat zijn de oorzaken van longkanker?


Publicatie datum:

Roken is de bekendste oorzaak van longkanker, wat zijn nog meer oorzaken van longkanker.

Gesponsorde koppelingen

Longkanker is een aandoening waarvan we weten dat die direct gerelateerd is aan roken. Longkanker begint met een kwaadaardige tumor die ontstaat in de cellen die zich vormen in een specifiek gedeelte van het ademhalingssysteem, de longen. Longkanker is de meest voorkomende  doodsoorzaak door kanker bij zowel mannen als bij vrouwen. Het is de kankervorm die het meest voorkomt bij mannen en vrouwen.

Gesponsorde koppelingen

De meeste mensen ontwikkelen longkanker als gevolg van het roken van sigaretten. Sigarettenrook bevat namelijk meer dan 4.000 chemische stoffen, waarvan er heel veel direct bewezen kankerverwekkende stoffen zijn. Daarnaast verhogen honderden anderen van deze chemische stoffen de kracht van de kankerverwekkende stoffen die longkanker veroorzaken. Veel van deze stoffen hebben ook invloed op de niet-rokers die ze inhaleren doordat ze "tweedehands" rook van tabak van andere mensen inademen, het passief roken is hiermee een andere belangrijke oorzaak van longkanker.

De kans dat een roker longkanker ontwikkelt is afhankelijk van de leeftijd waarop hij is begonnen met  roken, hoe lang hij heeft gerookt, het aantal sigaretten dat hij per dag rookt en hoe diep hij de rook ingeademd. Wat we wel weten is dat het stoppen met roken het risico van een persoon op het  krijgen op longkanker sterk verminderd.

Mensen die sigaren en pijpen roken hebben ook een hoger risico op het ontwikkelen van longkanker dan mensen die niet roken. Zelfs mensen die sigaren en pijpen roken zonder inhaleren hebben een verhoogd risico op longkanker, mond en andere kankers. De kans op het ontwikkelen van longkanker neemt toe bij blootstelling aan rook snuiftabak in de omgeving of bij passief roken. In het verleden begonnen veel mensen met roken als gevolg van de agressieve reclames van de tabaksindustrie die om die reden tegenwoordig allemaal verboden zijn.

De tweede belangrijkste oorzaak van longkanker is radon. Radon is een radioactief, smaakloos, onzichtbaar en reukloos gas dat in natuurlijke vorm wordt gevonden in de aarde en in steen. Vooral mensen die in mijnen werken worden blootgesteld aan radon en in sommige delen van de wereld treft men radon aan in huizen. Er is een makkelijke test die wordt gebruikt om de uitstoot van radon in huis te meten. Andere oorzaken van longkanker zijn blootstelling aan asbest, vervuiling in de lucht, bepaalde longziekten en tuberculose.

Het meest tragische van longkanker is dat het in de meeste gevallen had kunnen worden voorkomen. Hoe meer iemand rookt en hoe langer hij rookt, hoe groter het risico op longkanker. Maar als je stopt met roken neemt het risico op kanker gestaag elk jaar af als de abnormale cellen worden vervangen door normale cellen. Bovendien vermindert stoppen met roken het risico van andere aan roken gerelateerde aandoeningen zoals hartziekten en beroertes en ook het risico op emfyseem en andere chronische bronchitis ziekten.


Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1037
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Kruiden maken je gezond

Het gebruik van verse kruiden in de keuken pept niet enkel smaakloze gerechten op, maar betekent ook een ware energieboost voor je lichaam.

Lage rugklachten, hoe kom je aan een diagnose

Zonder medische kennis is het vinden van een oorzaak vreselijk moeilijk, daarom help ik je op weg!

Ondergewicht, hoe kom ik aan?

Je leest altijd over overgewicht, maar hoe zit het met ondergewicht en hoe kom ik aan?

Werken in de thuiszorg als bijbaan

Een bijbaan in de thuiszorg, wat kun je ervan verwachten?

Recent onderzoek door het VUMC, onder leiding van Tom Würdinger, leidt tot een grote doorbraak.

Het onderzoek van Tom Würdinger heeft geleid tot verbluffende resultaten maar hoe is Tom Würdinger zo ver gekomen.