Hoge bloeddruk hoe kom je eraan en hoe kom je eraf


Publicatie datum:

Hoge bloeddruk kan van invloed zijn op de rest van je gezondheid

Gesponsorde koppelingen

Hoge bloeddruk is niet goed, er staat dan een te hoge druk in de bloedvaten en dit kan uiteindelijk problemen geven bij onder andere hart en nieren. De bloeddruk is enigzins aan te passen door het eet- en leefpatroon te veranderen.

Gesponsorde koppelingen

Bloeddruk, wat is dat:

Bloeddruk is de uitdrukking die gebruikt wordt om de druk die het bloed uitoefent op de vaatwanden aan te geven. Op elk moment varieert de bloeddruk, hij is anders bij intensieve sport, of bij een boek lezen of bij slapen. Zo'n korte stijging of juist daling van de bloeddruk is helemaal geen probleem.

Er zijn twee maten voor de bloeddruk uitgedrukt in millimeters kwik, afgekort tot mmHg.:                                   De bovendruk (systolische druk): dit is de druk op de vaatwanden op het moment dat het hart zich samentrekt, op dat moment wordt er meer bloed in de slagaders geperst en wordt de druk hoger.                                            De onderdruk (diastolische druk): dit is de druk op de vaatwanden als het hart zich ontspant, de druk op de vaatwanden neemt dan af.

Een ideale bloeddruk, ligt rond de 120 / 80, heeft men geconstateerd. Dit is een algemeen gegeven, de leeftijd, de aandoening en/of de familiegeschiedenis is voor een huisarts ook van belang om te kunnen vaststellen welke bloeddruk-waarde bij een patiënt past of acceptabel is.

Een bovendruk van meer dan 140 mmHg en een onderdruk van 90 mmHg (of meer) is een verhoogde bloeddruk.

Het is van belang om te weten of de bloeddruk wel of niet verhoogd is, omdat de werking van o.a. hart en nieren negatief beïnvloed wordt door een (te) hoge bloeddruk. Maar meestal merk je niets van een (te) hoge bloeddruk en daarom is het belangrijk om minimaal één keer per jaar de bloeddruk te laten meten, zegt de Nederlandse Hartstichting. Als inmiddels bekend is dat er een te hoge bloeddruk aanwezig is, dan zal regelmatig controle nodig zijn, zeker als er ook medicatie wordt geslikt om de bloeddruk te beïnvloeden.

Hoge bloeddruk, waar komt dat door:

Soms is het een genetische aanleg en komen er meerdere mensen in één familie voor met hoge bloeddruk.   Leeftijd kan ook een factor spelen, de helft van de mensen boven de 60 jaar heeft een hoge bloeddruk. Gezondheid, zoals overgewicht en nierproblemen kunnen ook zorgen voor een hoge bloeddruk evenals het gebruik van (veel) zout en alcohol. Ook door (veel) te roken kan er een hoge bloeddruk ontstaan.

Hoge bloeddruk, hoe krijg je die onder controle:

Er zijn wat eenvoudige dingen die kunnen helpen de bloeddruk te verlagen:                                               afvallen (als je te zwaar bent)                                                                                                                  meer bewegen (is áltijd goed)                                                                                                           minderen met zout en alcohol en roken (eventueel stoppen)                                                                    gezond eten met veel fruit en groenten en magere zuivelproducten (helpt ook bij het afvallen)                       kamille- en brandnetelthee drinken

Tip:

Appel en knoflook helpen allebei tegen hoge bloeddruk, gebruik het regelmatig.

Probeer uit te vinden of er stress is en zo ja, wat er aan te doen is / hoe de stress weg te halen of te verminderen.

Ga bij twijfel, of als er meer klachten zijn of komen, naar de huisarts en bespreek het.

Maak gebruik van de landelijke acties waarbij je regelmatig je bloeddruk kan laten controleren bij een drogist of huisartsenpraktijk.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 40
Leden aangebracht: 59

Meer uit de categorie gezondheid

Alles over beroertes

Lees hier alles over beroertes: TIA's en CVA's wat is het en wat kun je eraan doen.

Hou je tanden gezond

Hoe u uw tanden gezond houdt

Zout en Peper, smaakmakers met een verhaal

Zout, peper, suiker en azijn. Belangrijke smaakmakers in voedsel met grote verschillen qua gezondheid en oorsprong. Het zijn conserveringsmiddelen zonder zo genoemd te worden en zonder dat er duidelijke regels of normen voor zijn.

Koolhydraatarm eten, op een natuurlijke manier afvallen en op gewicht blijven XVIII

Het Koolhydraatarm Dieet Recepten voor fase 1

Alles over kinkhoest

Informatie over kinkhoest