Hoge bloeddruk hoe kom je eraan en hoe kom je eraf


Publicatie datum:

Hoge bloeddruk kan van invloed zijn op de rest van je gezondheid

Gesponsorde koppelingen

Hoge bloeddruk is niet goed, er staat dan een te hoge druk in de bloedvaten en dit kan uiteindelijk problemen geven bij onder andere hart en nieren. De bloeddruk is enigzins aan te passen door het eet- en leefpatroon te veranderen.

Bloeddruk, wat is dat:

Bloeddruk is de uitdrukking die gebruikt wordt om de druk die het bloed uitoefent op de vaatwanden aan te geven. Op elk moment varieert de bloeddruk, hij is anders bij intensieve sport, of bij een boek lezen of bij slapen. Zo'n korte stijging of juist daling van de bloeddruk is helemaal geen probleem.

Er zijn twee maten voor de bloeddruk uitgedrukt in millimeters kwik, afgekort tot mmHg.:                                   De bovendruk (systolische druk): dit is de druk op de vaatwanden op het moment dat het hart zich samentrekt, op dat moment wordt er meer bloed in de slagaders geperst en wordt de druk hoger.                                            De onderdruk (diastolische druk): dit is de druk op de vaatwanden als het hart zich ontspant, de druk op de vaatwanden neemt dan af.

Een ideale bloeddruk, ligt rond de 120 / 80, heeft men geconstateerd. Dit is een algemeen gegeven, de leeftijd, de aandoening en/of de familiegeschiedenis is voor een huisarts ook van belang om te kunnen vaststellen welke bloeddruk-waarde bij een patiënt past of acceptabel is.

Een bovendruk van meer dan 140 mmHg en een onderdruk van 90 mmHg (of meer) is een verhoogde bloeddruk.

Het is van belang om te weten of de bloeddruk wel of niet verhoogd is, omdat de werking van o.a. hart en nieren negatief beïnvloed wordt door een (te) hoge bloeddruk. Maar meestal merk je niets van een (te) hoge bloeddruk en daarom is het belangrijk om minimaal één keer per jaar de bloeddruk te laten meten, zegt de Nederlandse Hartstichting. Als inmiddels bekend is dat er een te hoge bloeddruk aanwezig is, dan zal regelmatig controle nodig zijn, zeker als er ook medicatie wordt geslikt om de bloeddruk te beïnvloeden.

Hoge bloeddruk, waar komt dat door:

Soms is het een genetische aanleg en komen er meerdere mensen in één familie voor met hoge bloeddruk.   Leeftijd kan ook een factor spelen, de helft van de mensen boven de 60 jaar heeft een hoge bloeddruk. Gezondheid, zoals overgewicht en nierproblemen kunnen ook zorgen voor een hoge bloeddruk evenals het gebruik van (veel) zout en alcohol. Ook door (veel) te roken kan er een hoge bloeddruk ontstaan.

Hoge bloeddruk, hoe krijg je die onder controle:

Er zijn wat eenvoudige dingen die kunnen helpen de bloeddruk te verlagen:                                               afvallen (als je te zwaar bent)                                                                                                                  meer bewegen (is áltijd goed)                                                                                                           minderen met zout en alcohol en roken (eventueel stoppen)                                                                    gezond eten met veel fruit en groenten en magere zuivelproducten (helpt ook bij het afvallen)                       kamille- en brandnetelthee drinken

Tip:

Appel en knoflook helpen allebei tegen hoge bloeddruk, gebruik het regelmatig.

Probeer uit te vinden of er stress is en zo ja, wat er aan te doen is / hoe de stress weg te halen of te verminderen.

Ga bij twijfel, of als er meer klachten zijn of komen, naar de huisarts en bespreek het.

Maak gebruik van de landelijke acties waarbij je regelmatig je bloeddruk kan laten controleren bij een drogist of huisartsenpraktijk.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 40
Leden aangebracht: 59

Meer uit de categorie gezondheid

Betrokkenen bij eczeem

Eczeem is lastig voor degene die het heeft, maar het heeft ook invloed op familieleden en partners. Hier een impressie.

Antibiotica

Hoe werken antibiotica en welke soorten zijn er?

Burnout

Invloed van werkstress op de geestelijke gezondheid

Overgewicht goedpraten of de risico's inzien?

De laatste tijd krijg ik het idee dat het een trend is om als volle vrouw trots te zijn, en dit ook te willen uitdragen. Er ontstaan websites met plus size kledingtips en columns voor en door overgewichtige vrouwen. Omdat deze vrouwen óók mooi zijn en trots mogen zijn op wie ze zijn.

Yoga Oefeningen Voor Rug- en Nekklachten

Zit u verkeerd of loopt u scheef? Of heeft u gewoon veel last van nek en rug doordat u op het werk de hele dag achter een computer zit? Geen tijd en geld voor een therapeut, dan zijn yoga oefeningen een ideale oplossing dat u thuis kunt uitvoeren.

Flesvoeding of Borstvoeding: wat past bij jou

Laat je niet gek maken door je omgeving. Hoe jij je kindje wil voeden is jouw keuze! In dit artikel vind je alle voor- en nadelen op een rij

Eenvoudig stoppen met roken, gratis stoppen roken

Lees hier hoe je snel en eenvoudig kunt stoppen met roken.

Vitamines en hun werking.

Welke vitamines bestaan er en wat is hun werking op het menselijk lichaam?

Ziekte van Crohn

Crohn is een chronische en ongeneeslijke darmziekte

Hoofdluis, feiten en fabels

Wat helpt wel en niet tegen hoofdluis?

Onthaasten makkelijker gezegd dan gedaan

stress, iedereen heeft er last van. Onthaasten lijkt het toverwoord maar hoe?

Creatiever door studie

Artikel over de invloed van studeren op creativiteit. Word je meer of juist minder creatief van studeren?

Zwangerschapssignalen

Soms voel je, dat je zwanger bent, want er zijn allerlei signalen

behandeling hoog cholesterol

informatie over de behandeling van cholesterol

Alles over het slaapapneusyndroom

Informatie over het slaapapneusyndroom.

Slapen met rug-, en/of bekkenpijn.

Het vervelende van rug- of bekkenpijn is dat iedere houding pijnlijk is. Maar een goede nachtrust is zó belangrijk! Dus hoe kan je dan het beste liggen om de pijn zo draaglijk mogelijk te houden…

Waterpokken

Geeft een omschrijving wat waterpokken is. Wat de oorzaak is, symptomen zijn en hoe te behandelen.

reuma en de gevolgen voor het dagelijks leven

hoe reuma je leven beinvloed en totaal kan veranderen

Mannen en vrouwenbreinen: heel verschillend in werking!

Verschil tussen linker en rechter hersenhelft, brein-functies en belangrijke verschillen tussen het mannen- en vrouwenbrein.

Bloeddonatie, waarom zou je het niet doen?

De positieve aspecten van het doneneren van bloed.

BMI berekenen

U wilt de BMI berekenen van uzelf of uw gezin? Onze BMI Meter is de snelste en meest betrouwbare op het internet. Meteen inzicht. Klik hier! Let op: uw BMI berekenen met onze BMI meter kan vandaag nog

stoppen met roken

De eerste dagen na het stoppen met roken zijn het moeilijkst en denk je vaak constant aan roken. Het stoprokenblog biedt uitkomst en een prettig samenzijn met mede stoppers.

Eczeem

Geeft een omschrijving van eczeem, de oorzaken, symtomen en behandeling van eczeem

Het beste gehoorapparaat, het goedkoopste gehoorapparaat.

Uitgebreide objectieve informatie over het beste gehoorapparaat en het goedkoopste gehoorapparaat.

Lipoedeem in de benen

informatie over lipoedeem in de benen