Recent onderzoek door het VUMC, onder leiding van Tom Würdinger, leidt tot een grote doorbraak.


Publicatie datum:

Het onderzoek van Tom Würdinger heeft geleid tot verbluffende resultaten maar hoe is Tom Würdinger zo ver gekomen.

Gesponsorde koppelingen

Tom Würdinger vumc

Ik wil in dit artikel iets vertellen over een onderzoek door het VUMC, onder leiding van Tom Würdinger. De aanleiding voor dit artikel is een toevallig gesprek met een voormalige buurjongen van me. Ik had namelijk het nieuwsbericht dat het VUMC een procedé heeft ontdekt, waarmee ze door het analyseren van één druppel bloed in de toekomst waarschijnlijk eenvoudig alle soorten kanker kunnen diagnosticeren, wel gezien op het journaal maar daar werd de naam van de projectleider van dit onderzoek niet genoemd.

Hoe ik achter de naam van Tom Würdinger kwam:
Zoals ik in de inleiding al aangaf is aanleiding voor dit artikel is een toevallig gesprek met een voormalige buurjongen van me. Ik had deze buurjongen al heel lang niet gesproken en hij vertelde me een heel mooi verhaal. Hij vertelde me dat hij een jaar of 15 geleden een aantal jaren een vaste planten kwekerij had gehad op een perceel grond niet ver van onze beide woonadressen in de tijd dat we buurjongens waren. Hij had daar een aantal weken in de zomervakantie een jongen te werk gehad genaamd Tom. Deze Tom had het erg naar zijn zin op zijn plantenkwekerij en ze konden het goed met elkaar vinden. Na een paar weken gaf deze Tom te kennen dat hij wel voor vast bij mijn voormalige buurjongen wilde komen werken. Mijn voormalige buurjongen vroeg hem toen wat hij voor opleiding had gevolgd. Tom antwoorde toen dat hij net geslaagd was voor het gymnasium maar dat hij geen zin had om verder te gaan studeren. Mijn voormalige buurjongen zei toen tegen hem dat hij niet wilde dat hij ging werken maar dat hij zich moest aanmelden op een universiteit. Hij vroeg hem wanneer de sluitingsdatum was voor de universiteit en Tom zei dat dat de volgende dag was. Toen Tom de volgende dag toch weer te werk kwam bracht mijn voormalige buurjongen hem naar huis en sprak zijn moeder er op aan dat ze Tom naar de inschrijving moest sturen. Zijn moeder vond dat echter niet zo belangrijk maar mijn voormalige buurjongen wist haar en Tom er toch te van overtuigen dat Tom zich moest gaan inschrijven. Toen mijn voormalige buurjongen vorige week (vele jaren na het gebeurde) het journaal zat te kijken herkende hij de projectleider van het onderzoek door het VUMC naar het in een heel vroeg stadium diagnosticeren van kanker door de analyse van een paar druppels bloed. Hij stelde vol verbazing vast dat het de Tom was die hij jaren geleden had weten te overtuigen om zich toch aan te melden aan de universiteit.

Wie is Tom Würdinger?
Tom Würdinger is geboren in München op 23 oktober 1978. Hij studeerde Biomedische Wetenschappen aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en is gepromoveerd aan de Universiteit Utrecht. Hij werkte fulltime als postdoctoraal onderzoeker aan Harvard Medical School in Boston en ook nu hij bij VUmc werkt, loopt zijn aanstelling bij Harvard door. Würdinger neemt zo goede ideeën mee naar VUmc en stuurt uitblinkende Nederlandse studenten voor een stage naar Harvard. Voor zijn werk ontving hij o.a. een Vidi-beurs van NWO en een ERC Starting Grant (1,3 miljoen euro).

Verdient mijn voormalige buurjongen ook een prijs?
Als het verhaal van mijn voormalige buurjongen inderdaad waar is vind ik dat hij zeker ook een prijs verdient want zonder hem was Tom Würdinger niet gaan studeren en was het diagnoticeren van kanker aan de hand van een paar druppels bloed misschien pas jaren later en/of in een ander land ontdekt.


Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1037
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Gedragsverandering bij overgewicht

Het is fascinerend om te zien hoe verschillend mensen met hun overgewicht omgaan. Laten we eens gaan kijken naar deze groepen mensen vanuit het stages of change model, een model vanuit de Motivational Interviewing, waarin het proces van gedragsverandering in verschillende fases wordt beschreven.

Conversiestoornis… wat is het?

Psychische stoornissen zijn er in alle vormen en maten, in dit artikel neem ik je mee in de wereld van de conversiestoornis

Vitamine B8: Biotine

Informatief artikel over Biotine (vitamine B8)

Overgewicht goedpraten of de risico's inzien?

De laatste tijd krijg ik het idee dat het een trend is om als volle vrouw trots te zijn, en dit ook te willen uitdragen. Er ontstaan websites met plus size kledingtips en columns voor en door overgewichtige vrouwen. Omdat deze vrouwen óók mooi zijn en trots mogen zijn op wie ze zijn.

Wil je ook de laagste zorgpremie van Nederland, kies dan voor Anderzorg.

Bij Anderzorg stel je zelf je zorgverzekering gemakkelijk samen met de laagste premie van Nederland!

vitamine D

wat gebeurt er met je als je te weinig vitamine D binnenkrijgt?

Nagel

Meest voorkomende nagelproblemen en wat men er aan kan doen. In sommige gevallen wijst een nagalafwijking op een ernstige onderliggende ziekte.

Hoe kom je aan een sixpack

Heel veel mensen wil graag een sixpack maar hoe boks je dat nu voor elkaar.

Koffie en je gezondheid

De werking en effecten van koffie op ons lichaam

Zindelijkheidstraining: wanneer beginnen? Tips en trucs

Een kind zindelijk maken kan een hele klus zijn. Wanneer moet je beginnen? En hoe pak je dit aan?

Leven in de waan van een psychose

Artikel over mogelijke oorzaken en gevolgen van een (postnatale) psychose.

Het einde van kanker en het begin van het eeuwige leven, of is dat iets te optimistisch? Wat is de rol van de telomeren en telomerase in ons genoom?

Er is steeds meer bekend over telomeren en telomerase en hun rol bij celveroudering.

Betrokkenen bij eczeem

Eczeem is lastig voor degene die het heeft, maar het heeft ook invloed op familieleden en partners. Hier een impressie.

Een glutenvrij dieet, waarom eigenlijk?

Mensen met coeliakie (glutenallergie) dienen heel hun leven een glutenvrij dieet te volgen. Waarom?

ME CVS

ME CVS onderzoek klachten diagnose myalgische ecefalomyelitis chronisch vermoeidheidssyndroom vermoeidheid klachten ontsteking immuunsysteem neurologisch patient cognitieve gedragstherapie wetenschappelijk psychologisch geestelijk lichamelijk oorzaak erkenning ziek klachtenpatroon onbegrip controverse stromingen onzeke

Het norovirus

Het norovirus, wat houdt het in en wat zijn de adviezen

Anorexia is een verslaving

anorexia is een verslaving.

Alles over kinkhoest

Informatie over kinkhoest

Overgewicht bij kinderen

Wat is overgewicht en hoe ernstig is de huidige situatie van overgewicht bij kinderen

Amoxicilline

Beschrijving van het medicament Amoxicilline.

Tips om zwanger te raken

Handige tips om de natuur een beetje te helpen!

Hoofdluis

Wat is hoofdluis en hoe behandel je hoofdluis?

Haargroeimiddelen, werken ze nu wel of werken ze niet?

Haargroeimiddelen of geldverliesmiddelen?

Leven met Chronisch Vermoeidheids Syndroom

Is er te leven met het Chronisch Vermoeidheids Syndroom?

Xenotransplantatie, levendsreddend of dodelijk?

xenotransplantatie houdt in dat organen van dieren gebruikt worden ter vervanging van kapotte organen