Het verleden is passief, de toekomst actief.


Publicatie datum:

Goed omgaan met deze tijdzones en daardoor bewuster en zonder stress verder leven. Dat kan als je door middel van het verleden het heden en toekomst meer in eigen hand neemt.

Gesponsorde koppelingen

Iedereen kent een verleden en dat verleden wordt elke dag een beetje langer. Dat geldt niet voor de dag waarop we leven, het heden dus. Dat blijft elke dag gewoon 24 uur. De toekomst schuift net zo lang door tot we de laatste adem uitblazen. Tot dat moment was het leven een soort perpetuum  mobile.

Laten we beginnen met het verleden.

Door het verleden kun je achtervolgd worden, zowel positief als negatief. Juist dat laatste kan de rest van je leven behoorlijk in de weg staan en daardoor jouw heden en toekomst langdurig beïnvloeden. Stress ligt dan op de loer. In je verleden kunnen hinderlijke en verschrikkelijke dingen zijn gebeurd en alles daar tussen in. Die nare gebeurtenis(sen) kunnen op twee manieren zijn veroorzaakt: De oorzaak lag elders c.q. bij anderen of de oorzaak lag bij jou. Als je vindt dat de oorzaak bij jou ligt ontstaat dikwijls de toestand van "had ik maar....". Zo lang het verleden  jou hinderlijk of psychisch achtervolgt is het goed om te beseffen dat niemand in staat is het verleden te veranderen. Dus jij ook niet.

Had ik maar.....

Het beste wat je kunt doen is proberen de gedachte van "had ik maar" uit je hoofd weg te bannen. Je kunt spijt of wroeging hebben of je kunt de pest aan jezelf hebben omdat je niet had ingegrepen. Misschien had je gewoon iets stoms gedaan. Schuld erkennen is de eerste voorwaarde en eventueel een straf ondergaan kan onontkoombaar zijn. Maar je kunt het niet terugdraaien; besef dat het verleden niet te veranderen is. Accepteer dat. Echt van belang is het verleden als leerschool te zien.

Het heden is het juiste moment om lering te trekken uit het verleden.

Wat zou je nu anders gaan doen ten opzichte van je handelswijze in het verleden? Als je alle aandacht daarop richt ben je bezig met de toekomst. Die heb je nog wel in eigen hand. Hierover kan je zelf nog beslissingen nemen of voornemens maken. Met de wijze lessen uit het verleden gaat dat ook nog eens gemakkelijker. Het maakt een groot verschil of je met je kop naar beneden naar het verleden of met je hoofd omhoog naar de toekomst kijkt. Belangrijk is ook dat je deze visie deelt met anderen. Laat ze maar merken dat je een punt hebt gezet achter je getob maar dat je natuurlijk de verantwoording neemt als de schuld bij jouw ligt. Dat werkt beter dan je telkens maar te moeten verontschuldigen.

De toekomst is er om te omarmen.

Je bent nu in de fase om opnieuw te kunnen starten met lering uit zaken die in het verleden fout zijn gegaan. Geen mens heeft zijn of haar toekomst geheel in eigen hand. Het gaat om het deel dat je zelf kan beïnvloeden en waar jij de beslissingen moet nemen. Soms zelfs in een tiende van een seconde. Het verleden is er om van te leren, het heden om nieuwe beslissingen te nemen  en de toekomst om het geleerde in praktijk te brengen. Met een frisse focus op de toekomst word je bovendien creatiever. Zeg daarom niet "als ik het maar kan", maar "ik kan alles aan tot het tegendeel bewezen wordt". Hou daarmee stress buiten de deur en ervaar de beleving van een positieve instelling.

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Corné

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 7
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Tips tegen slapeloosheid

Een aantal handige tips tegen slapeloosheid!

Wat is je Hypothalamus eigenlijk?

Ik heb vandaag mijn Hypothalamus ontdekt, hoe is het mogelijk dat ik die nu pas ontdekt heb?

Depressief?

Voelen we ons een beetje down of depressief worden? Hier enkele tips

Alles over facelifts

Informatie over facelifts

Het digitale rontgen onderzoek

hoe werkt het maken van foto's op de beeldvormende afdeling

Hammam massage

Een hammam-massage is een oosterse weldaad met scrub en zeepschuim

Gezond bruin worden

De voor en nadelen van een tintje kweken.

Alles over de maagband

Informatie over de maagband

Alles over haaruitval

Lees hier alles over haaruitval en kaal worden (en wat je er tegen kunt doen).

Afvallen

Afvallen doe je maar op een manier en dat is bewegen.

Dromen verklaard; baby's

Wat betekent het als je droomt over baby's?

Astma

Een beschrijving over wat astma is, waarom het behandeld wordt en welke therapiemogelijkheden er zijn.

Ayurveda: Basisbeginselen en de persoonlijke constitutie

Wat is Ayurveda? Wat kan kennis over de 'persoonlijke constitutie' voor mij betekenen ter bevordering van 'gezondheid'?

Kruiden maken je gezond

Het gebruik van verse kruiden in de keuken pept niet enkel smaakloze gerechten op, maar betekent ook een ware energieboost voor je lichaam.

Afasie.

Afasie.Wat is het, hoe komt het en communicatietips.

Het verloop van cocaïneverslaving

Dit artikel geeft een schematische weergave van een mogelijk verloop van experimenteel naar geïntegreerd cocaïnegebruik

Steeds meer tieners zoeken de oplossing voor hun overgewicht in een operatie terwijl ze junkfood blijven eten.

Een operatie ondergaan om gewicht te verliezen wordt onder jongeren steeds populairder, maar is dit wel veilig voor hun?

Verschillende nierziekten

Normaal gesproken heeft een mens twee nieren, die achter het buikvlies, zijdelings van de wervelkolom liggen en die omgeven zijn door een min of meer grote hoeveelheid vet.

Hoe kom ik los van de negatieve invloed van mijn ouders nu ik volwassen ben?

In dit christelijke artikel wordt vermeld waarom je als volwassene los zou moeten komen van de negatieve invloed van je ouders. Daarnaast helpt dit artikel je om die stap in liefde te zetten.

Waar komt het Ebola virus vandaan?

Opeens is er weer een uitbraak van het Ebola virus, waar komt het Ebola virus vandaan?

darmklachten

tips om darmklachten te verlichten en verminderen.

Nagel

Meest voorkomende nagelproblemen en wat men er aan kan doen. In sommige gevallen wijst een nagalafwijking op een ernstige onderliggende ziekte.

Keratosis Pilaris

Een uitleg over die irritante rode bultjes op je bovenarmen

Het wondermiddel Citroensap

Hoe gezond citroensap is en hoe makkelijk je het toe kan passen in je dagelijks leven

Wat te doen tegen veroudering?

De stappen die je kunt ondernemen om het proces van veroudering te vertragen.