Seroquel, de effecten en bijwerkingen


Publicatie datum:

Over seroquel en wat niet in de bijwerkingen staat

Gesponsorde koppelingen

Dit artikel gaat over Seroquel, een middel dat wordt ingezet voor onder andere depressies, mensen met een bipolaire stoornis, oftewel de manisch-depressieven en mensen met schizofrenie. Hieronder de effecten die het heeft op mensen met een bipolaire stoornis.

Seroquel, geproduceerd door een groot farmaceutisch bedrij uit Amerika is een nieuw middel wat zo ongeveer 12 jaar op de markt is. In het begin werd het gebruikt om de effecten van schizofrenie tegen te gaan en een jaar of drie geleden werd het voor het eerst ook ingezet bij mensen met een bipolaire stoornis.

 

Seroquel is te krijgen in pilvorm en de dosis varieert per pil van 25 milligram tot 200 milligram. Bij lichte depressies of mensen die 'druk in hun hoofd zijn', kan Seroquel al effect hebben bij 50 milligram per dag. Voor mensen met ernstiger vormen van depressies, periodes van manie of een combinatie daarvan (manisch-depressief) varieert de dagelijkse dosis van 100 tot wel 1200 milligram per dag.

 

Wat zijn in het begin dan de bijwerkingen?

Seroquel heeft in de eerste drie a vier weken een zeer kalmerend effect; je valt snel in slaap, word moe en onuitgerust wakker en je kan je de hele dag loom voelen. Verder zal het in de eerste paar maanden opvallen dat je gewicht iets toeneemt, al is dat maar een paar kilo. Het slaapverwekkende effect zal na een maand zo goed als over zijn en je kunt zonodig de dosis -in goed overleg met je behandelaar- bijstellen naar boven of naar beneden. Dat je wat zwaarder wordt is geen ramp, zeker als je weet dat het gewicht puur door gebruik van Seroquel niet nog verder zal toenemen. Ook krijg je geen 'vreetkicks' ofwel hongergevoel van Seroquel.

 

Een droge mond is in de eerste paar maanden een veel voorkomende bijwerking. Vooral snachts kun je wakker worden met een droge mond. Een glas water naast je bed is daarom erg handig. Een vervelend verschijnsel in het begin is ook duizeligheid als je opstaat vanuit een stoel of je bed. Vooral als je weinig gegeten hebt kan dat de duizeligheid versterken.

 

En ook niet te vergeten is dat je sexuele verlangens minder zullen worden. Heb je sex, zal een orgasme langer op zich laten wachten, zowel bij mannen als bij vrouwen. Minder opgewonden word je niet van het gebruik, maar je zult minder zin hebben in sex, dus wil je een goed sexleven zul je zin moeten maken; Het wordt er niet minder lekker op.

 

Wat zijn op lange termijn de bijwerkingen?

De bijwerkingen die je in het begin hebt kunnen altijd blijven, maar dan minder vaak en minder heftig. De droge mond zal -vooral snachts- wel aan kunnen houden. In combinatie met alcohol zul je die droge mond sneller krijgen. Alcohol word afgeraden, maar een paar glaasjes wijn of een paar flesjes bier moet zo af en toe echt wel kunnen. Hou het dan ook bij die paar glazen, anders versterken de alcohol en de Seroquel elkaar.

 

Sexuele verlangens zullen weer toenemen, ook het lang wachten op een orgasme zal minder worden.

 

Een hele belangrijke bijwerking, maar ook meteen een belangrijke reden dat je Seroquel gebruikt, is dat op termijn (na een paar maanden) je gevoelens erg af zullen vlakken. Daar bedoel ik mee dat je moeilijk bij je emoties kunt komen. Gebeurd er iets ingrijpends in je leven of om je heen, of het nu een mooie gebeurtenis is, of juist een verdrietige; je zult merken dat je emoties/gevoelens afzwakken. Het medicijn onderdrukt ze als het ware.

 

Wat zijn de effecten van Seroquel voor mensen met een bipolaire stoornis?

 

Mensen die in hun leven met manische periodes te maken krijgen, die afgewisseld worden door depressieve periodes, of mensen die per dag stemmingswisselingen zullen na een paar maanden Seroquel-gebruik merken dat ze rustiger worden; minder impulsief, minder piekeren, rustiger in hun hoofd. Kortom als Seroquel aanslaat zul je een stabieler leven krijgen. Je kunt best nog wel depressieve gedachten krijgen maar minder extreem. Ook de manische tijden met alle mogelijke gevolgen zullen afnemen en minder heftig zijn. Sommige mensen merken er helemaal niks meer van en gaan een 'normaler' leven tegemoet.

 

Sommige mensen met een bipolaire stoornis kunnen ook te maken krijgen met psychoses, lichte en zwaardere. Achterdocht/paranoia is ook een veel voorkomend symptoom bij manisch-depressieve mensen, wat overigens veel weg heeft van het fenomeen psychose. Ook daar helpt Seroquel tegen, het medicijn valt dan ook onder de noemer anti-psychotica. Seroquel helpt hier ook erg goed tegen, want je wordt rustiger in je hoofd waardoor waangedachten af zullen nemen.

 

Ik raad mensen die een advies krijgen van hun behandelaar/psychiater om Seroquel te gaan proberen zeker aan om het te proberen. Laat je niet afschrikken door alle mogelijke bijwerkingen die in de bijsluiter staan, want driekwart kmt niet voor en het andere kwart valt reuzemeemaar laat het op je afkomen, want het zou zomaar kunnen dat je een rustiger leven krijgt met meer plezier en minder leed.

Wil je toch weten wat er in de bijsluiter staat? Ga dan naar de web-site

www.seroquel.nl  en klik op bijsluiter

Wil je meer weten over de bipolaire stoornis? Dan is

http://www.kenniscentrumbipolairestoornissen.nl/bipolaire-stoornis/ een interessante website

Voor psychoses en paranoia kun je gaan naar

http://www.parnassia.nl/experience-psychose/FAQ

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 2
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Nachtlenzen

Uitleg over wat een nachtlens doet, de kosten en mijn ervaring

Koolhydraatarm eten, op een natuurlijke manier afvallen en op gewicht blijven XII

Oppassen met suikers

De 'totale' mens

Over de werking van de homepathie

Overgewicht bij kinderen

Wat is overgewicht en hoe ernstig is de huidige situatie van overgewicht bij kinderen

Een ouder met borderline...

Gevolgen voor de opvoedingssituatie bij een psychiatrische stoornis

Alcoholverslaving - Hoe weet je of je verslaafd bent?

Alcohol kan een probleem worden voor sommigen. Lees meer over alcoholverslaving en kom te weten of jij misschien uit moet kijken.

Dyslexie en dyspraxie; de overeenkomsten en verschillen

er wordt veel gediscussieerd of dyspraxie een op zichzelf staande stoornis is of dat hij verband heeft met dyslexie. In dit artikel worden de overeenkomsten en verschillen besproken

Azijn tegen kwaaltjes en ongemakjes

Azijn bestrijdt bacteriën en schimmels, werkt verzachtend bij zonnebrand, doet uw haar meer glanzen, enz...

Vaginisme

Wat is vaginisme, de oorzaken en behandeling ervan.

Overgewicht goedpraten of de risico's inzien?

De laatste tijd krijg ik het idee dat het een trend is om als volle vrouw trots te zijn, en dit ook te willen uitdragen. Er ontstaan websites met plus size kledingtips en columns voor en door overgewichtige vrouwen. Omdat deze vrouwen óók mooi zijn en trots mogen zijn op wie ze zijn.

Last van stotteren?

Hier lees je hoe je er vanaf kunt komen!

Snurken,,, Hoe kom ik er van af?

Het is een veelvoorkomend ongemak. Mannen hebben er gemiddeld vaker last van dan vrouwen. Maar wat kun je ertegen doen?

Depressie: verteld door de psychotherapeut

De depressie behandeling beschreven door een psychotherapeut met 20 jaar ervaring

Alcohol en de effecten op je lichaam.

De korte en lange termijn effecten van alcohol op je lichaam.

het rijksvaccinatieprogramma

Informatie over het Nederlandse rijksvaccinatieprogramma

Hypertensie of hoge bloeddruk

Een jaarlijkse bloeddrukmeting is voor ieder van belang. Zonder het te weten kan je aan hypertensie of hoge bloeddruk lijden.

Het norovirus

Het norovirus, wat houdt het in en wat zijn de adviezen

Is Artemisinine een Chinees wonder kruid tegen kanker?

Regelmatig lees je berichten dat Artemisinine een Chinees wonderkruid tegen kanker is, wat is daar van waar?

'Man without a memory'

Het geheugenverlies van Clive Wearing

Alles over facelifts

Informatie over facelifts

Haargroeimiddelen, werken ze nu wel of werken ze niet?

Haargroeimiddelen of geldverliesmiddelen?

Alles over artrose

Informatie over artrose (gewrichtsslijtage)

Het oor

hoe werkt het oor? en wat gebeurt er met het oor als je ouder wordt.

Bach bloesem therapie

Bach therapie werkt in op het mentale gestel van mens en dier.

Alles over gordelroos

Informatie over gordelroos (herpes zoster)