Seroquel, de effecten en bijwerkingen


Publicatie datum:

Over seroquel en wat niet in de bijwerkingen staat

Gesponsorde koppelingen

Dit artikel gaat over Seroquel, een middel dat wordt ingezet voor onder andere depressies, mensen met een bipolaire stoornis, oftewel de manisch-depressieven en mensen met schizofrenie. Hieronder de effecten die het heeft op mensen met een bipolaire stoornis.

Seroquel, geproduceerd door een groot farmaceutisch bedrij uit Amerika is een nieuw middel wat zo ongeveer 12 jaar op de markt is. In het begin werd het gebruikt om de effecten van schizofrenie tegen te gaan en een jaar of drie geleden werd het voor het eerst ook ingezet bij mensen met een bipolaire stoornis.

 

Seroquel is te krijgen in pilvorm en de dosis varieert per pil van 25 milligram tot 200 milligram. Bij lichte depressies of mensen die 'druk in hun hoofd zijn', kan Seroquel al effect hebben bij 50 milligram per dag. Voor mensen met ernstiger vormen van depressies, periodes van manie of een combinatie daarvan (manisch-depressief) varieert de dagelijkse dosis van 100 tot wel 1200 milligram per dag.

 

Wat zijn in het begin dan de bijwerkingen?

Seroquel heeft in de eerste drie a vier weken een zeer kalmerend effect; je valt snel in slaap, word moe en onuitgerust wakker en je kan je de hele dag loom voelen. Verder zal het in de eerste paar maanden opvallen dat je gewicht iets toeneemt, al is dat maar een paar kilo. Het slaapverwekkende effect zal na een maand zo goed als over zijn en je kunt zonodig de dosis -in goed overleg met je behandelaar- bijstellen naar boven of naar beneden. Dat je wat zwaarder wordt is geen ramp, zeker als je weet dat het gewicht puur door gebruik van Seroquel niet nog verder zal toenemen. Ook krijg je geen 'vreetkicks' ofwel hongergevoel van Seroquel.

 

Een droge mond is in de eerste paar maanden een veel voorkomende bijwerking. Vooral snachts kun je wakker worden met een droge mond. Een glas water naast je bed is daarom erg handig. Een vervelend verschijnsel in het begin is ook duizeligheid als je opstaat vanuit een stoel of je bed. Vooral als je weinig gegeten hebt kan dat de duizeligheid versterken.

 

En ook niet te vergeten is dat je sexuele verlangens minder zullen worden. Heb je sex, zal een orgasme langer op zich laten wachten, zowel bij mannen als bij vrouwen. Minder opgewonden word je niet van het gebruik, maar je zult minder zin hebben in sex, dus wil je een goed sexleven zul je zin moeten maken; Het wordt er niet minder lekker op.

 

Wat zijn op lange termijn de bijwerkingen?

De bijwerkingen die je in het begin hebt kunnen altijd blijven, maar dan minder vaak en minder heftig. De droge mond zal -vooral snachts- wel aan kunnen houden. In combinatie met alcohol zul je die droge mond sneller krijgen. Alcohol word afgeraden, maar een paar glaasjes wijn of een paar flesjes bier moet zo af en toe echt wel kunnen. Hou het dan ook bij die paar glazen, anders versterken de alcohol en de Seroquel elkaar.

 

Sexuele verlangens zullen weer toenemen, ook het lang wachten op een orgasme zal minder worden.

 

Een hele belangrijke bijwerking, maar ook meteen een belangrijke reden dat je Seroquel gebruikt, is dat op termijn (na een paar maanden) je gevoelens erg af zullen vlakken. Daar bedoel ik mee dat je moeilijk bij je emoties kunt komen. Gebeurd er iets ingrijpends in je leven of om je heen, of het nu een mooie gebeurtenis is, of juist een verdrietige; je zult merken dat je emoties/gevoelens afzwakken. Het medicijn onderdrukt ze als het ware.

 

Wat zijn de effecten van Seroquel voor mensen met een bipolaire stoornis?

 

Mensen die in hun leven met manische periodes te maken krijgen, die afgewisseld worden door depressieve periodes, of mensen die per dag stemmingswisselingen zullen na een paar maanden Seroquel-gebruik merken dat ze rustiger worden; minder impulsief, minder piekeren, rustiger in hun hoofd. Kortom als Seroquel aanslaat zul je een stabieler leven krijgen. Je kunt best nog wel depressieve gedachten krijgen maar minder extreem. Ook de manische tijden met alle mogelijke gevolgen zullen afnemen en minder heftig zijn. Sommige mensen merken er helemaal niks meer van en gaan een 'normaler' leven tegemoet.

 

Sommige mensen met een bipolaire stoornis kunnen ook te maken krijgen met psychoses, lichte en zwaardere. Achterdocht/paranoia is ook een veel voorkomend symptoom bij manisch-depressieve mensen, wat overigens veel weg heeft van het fenomeen psychose. Ook daar helpt Seroquel tegen, het medicijn valt dan ook onder de noemer anti-psychotica. Seroquel helpt hier ook erg goed tegen, want je wordt rustiger in je hoofd waardoor waangedachten af zullen nemen.

 

Ik raad mensen die een advies krijgen van hun behandelaar/psychiater om Seroquel te gaan proberen zeker aan om het te proberen. Laat je niet afschrikken door alle mogelijke bijwerkingen die in de bijsluiter staan, want driekwart kmt niet voor en het andere kwart valt reuzemeemaar laat het op je afkomen, want het zou zomaar kunnen dat je een rustiger leven krijgt met meer plezier en minder leed.

Wil je toch weten wat er in de bijsluiter staat? Ga dan naar de web-site

www.seroquel.nl  en klik op bijsluiter

Wil je meer weten over de bipolaire stoornis? Dan is

http://www.kenniscentrumbipolairestoornissen.nl/bipolaire-stoornis/ een interessante website

Voor psychoses en paranoia kun je gaan naar

http://www.parnassia.nl/experience-psychose/FAQ


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 2
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Alles over migraine

Migraine is een vervelende kwaal. Lees hier alles over migraine en wat je eraan kunt doen.

Ga eens goed achter je bureau zitten!

Zitten op je werk valt niet mee, tenminste niet om het goed te doen. Hoe voorkom je RSI-klachten?

Huiduitslag

Wat zijn de verschillende oorzaken van huiduitslag

Krampen, ze kunnen een nachtmerrie zijn.

Veel mensen hebben last van kramp. Wat is het en wat kun je doen.

Bieslook makkelijk en heel erg lekker

Bieslook heel erg mooi in de kruidentuin en lekker in gebruik

Herrie... In hoeverre is dit schadelijk voor je oren?

Je oren krijgen vaak te maken met een oorverdovend geluid. Welke impact kan dit hebben op je gehoor?

Bloedonderzoek zonder verwijzing

Geen verwijzing van je huisarts gekregen voor bloedonderzoek of ander medisch onderzoek. Gelukkig zijn er een aantal mogelijkheden om op eigen kosten onderzoek te laten verrichten wanneer u dat wenst.

Rugklachten

Tips tegen rugklachten. Het voorkomen en verzachten van rugpijn.

Tandpasta: wie gebruikt het niet?

Informatie over tandpasta

Gilles de la Tourette syndroom

ziekte

Een depressie kost steeds meer geld

Ziek zijn kost steeds meer geld

Omgaan met een gekneusde pols

Wat is een gekneusde pols? Wat zijn de klachten? Hoe ga je er mee om?

Gezonde voeding is een gezonder leven!

Een goede voeding zorgt voor een gezonder leven, ervaar het zelf!

Waterpokken

Geeft een omschrijving wat waterpokken is. Wat de oorzaak is, symptomen zijn en hoe te behandelen.

Kan men zich 'dood'schrikken?!

Men kan zich doodschrikken op 3 manieren.

Koken voor personen met een eierallergie

Recepten voor personen met een eierallergie.

Runners high bij de oermens

Dat er bij het sporten een hormoon vrijkomt waardoor je je goed voelt, horen we tegenwoordig wel vaker. Maar waarom komt het dat er tijdens het hardlopen meer van dit hormoon vrijkomt dan bij andere sporten?

Koolhydraatarm eten, op een natuurlijke manier afvallen en op gewicht blijven VI

Goede en slechte vetten

Afvallen

Afvallen doe je maar op een manier en dat is bewegen.

Bewegen met baby's

Bewegen met baby's

Sekseverschillen in de associatie tussen vriendschappen en alcoholgebruik

Op welke manieren heeft sekse invloed op de associatie tussen vriendschappen en alcoholgebruik?

Hoe raak ik overtollig vet blijvend kwijt!

Slank worden en slank blijven is een gevolg van de combinatie van een verstandig eetpatroon en een goed trainingsprogramma. En nu niet zeggen van

Wat is Gille de la Tourette?

Wat zijn de kenmerken van de psychiatrische aandoening Gille de la elTourette?

Het huishouden doen met rug-en/of bekkenpijn

Het huishouden doen met pijn is vreselijk: maar wel mogelijk! Hier zijn tips om de belasting tot een minimum te beperken

Help! ik heb een huilbaby!

Huilbaby wat te doen?