De voor- en nadelen van antidepressiva


Publicatie datum:

de voor- en nadelen van antidpressiva

Gesponsorde koppelingen

Door moeilijke gebeurtenissen in het leven, kan het zijn dat iemand het even of voor langere tijd 'niet meer ziet zitten'. Als dit gevoel langdurig en ernstig het functioneren van de persoon ontregeld, kunnen we in sommige gevallen van depressie spreken. Op dat moment is het goed om naar de huisarts te stappen, de klachten en mogelijke oorzaken te bespreken en uit te kijken naar de beste behandelingsmethode. Die kan in de richting van therapie, antidepressiva of beide wijzen. In dit artikel gaan we dieper in op de voor- en nadelen van het nemen van antidepressiva.

Vooroordelen

Over het algemeen staan antidepressiva niet hoog aangeschreven. Men geeft niet graag toe aan de buitenwereld antidepressiva te slikken uit angst aanzien te worden als 'slap' of 'gek'. Ook voor zichzelf is er soms een drempel te overwinnen, veelal vreest men 'zichzelf niet meer te zijn'. Men mag echter niet vergeten dat er veschillende soorten antidepressiva op de markt zijn en deze ook verschillen in sterkte.

Voordelen

Op het moment dat men naar de huisarts stapt met klachten die rechstreeks (bv. psychisch lijden) of onrechstreeks (bv. vage lichamelijke klachten) op depressie wijzen, is er vaak al een lange weg afgelegd. Je klachten aan de huisarts voorleggen impliceert een zekere machteloosheid om zichzelf uit de situatie te redden. Veelal komt de vraag naar hulp pas als het water je aan de lippen reikt. Antidepressiva kunnen verhinderen dat men dan volledig kopje onder gaat. Ze kunnen de reddingsboei zijn in een uitzichtloze zee. Daarmee zijn niet alle problemen van de kaart, maar men weet ten minste vol te houden. Om uit een depressie te geraken is immers wilskracht onontbeerlijk. Problemen, van welke aard dan ook, lossen zich zelden vanzelf op. Antidepressiva kunnen de nodige ondersteuning bieden om daadwerkelijk iets aan de onderliggende problemen te doen, daar waar men anders zelfs nog de moed niet vind om ze onder ogen te zien of toe te geven.

In die zin kunnen antidepressiva dus een opstapje zijn naar therapie. Ze kunnen het mogelijk maken dat erover gepraat wordt én aan gewerkt wordt. Op die manier kan er verandering komen in een situatie die men eerder als hopeloos of erg zwaar ervaarde.

Nadelen

Het moet gezegd zijn dat antidepressiva geen tovermiddel zijn bij depressie. De antidepressive werking hangt af van persoon tot persoon. Soms moet men meerdere middelen uitproberen vooraleer één te vinden die goed bij de patiënt past. Bovendien wordt de antidepressive werking pas na 2 tot 6 weken, afhankelijk van het middel, voelbaar. Antidepressiva zijn dus geen instant-verbetering in een acute situatie. Bovendien gaan deze eerste weken (waarin nog geen verbetering optreed) gepaard met bijwerkingen. Meestal zijn dit slapeloosheid, misselijkheid en een droge mond. Deze zijn weliswaar voorbijgaand van aard maar kunnen de depressieve patiënt die doorgaans al moeilijk slaapt en weinig eet, het extra moeilijk maken. Er is wat doorzettingsvermogen van de patiënt vereist om zich door deze eerst fase heen te bijten. Om de bijwerkingen te milderen wordt aangeraden de antidepressiva geleidelijk aan op te bouwen.

Antidepressiva zijn ook geen oplossing op zich. Als er verder niets aan de situatie verandert, is de kans groot dat de depressie terug optreed als men de antidepressiva terug afbouwt. Ook al voelt de patiënt zich merkbaar beter en nemen de depressieve symptomen af, dit biedt op zich geen garantie op een werkelijke verbetering. Die symptomen zijn namelijk waarschuwingssignalen die op een onderliggend probleem wijzen. Iets in het leven van de persoon knelt en kwelt lichaam en geest. Daar moet iets aan veranderen op een duurzame manier om zich terug goed in zijn vel te voelen - zonder antidepressiva.

Deze afbouwen gaat namelijk ook niet onopgemerkt voorbij. Net zoals bij de opbouw, treden ook hier weer bijwerkingen op. De sleutel is om dit geleidelijk aan te doen, onder toezicht van een arts.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 2
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Slaappillen

de medicamenteuze behandeling van slaapproblemen

Waar let ik op bij het Cambridge Dieet?

Alles wat je maar moet weten over het zogenaamde Cambridge dieet. Is dit een effectieve en gezonde manier van afvallen..?

Een glutenvrij dieet, waarom eigenlijk?

Mensen met coeliakie (glutenallergie) dienen heel hun leven een glutenvrij dieet te volgen. Waarom?

Eten en overgewicht: Wat zijn de 'dikmakers'?

Welke producten zijn echte dikmakers? Als je er tenminste te veel van binnenkrijgt. Dat kom je in dit artikel te weten!

Fit met Manon 3 - stevige bovenarmen

Hoe kom je van die slappe bovenarmen af?

Kindermishandeling, een levenslange beschadiging

In dit artikel wordt besproken hoe de psychodynamische en humanistische benadering in de psychologie het fenomeen kindermishandeling verklaren en zouden willen oplossen

Acupunctuur

Acupunctuur kan worden toegepast voor vele soorten aandoeningen. Het is een pijnloze behandeling.

Behandeling van acné (jeugdpuistjes)

Lees hier alles over de behandeling van acné

Vitamine boost voor vijftig plussers pure noodzaak!

zijn extra vitaminen voor vijftigplussers noodzakelijk of overbodig?

Flauwvallen: oorzaken en symptomen

Wat is flauwvallen? Wat zijn de oorzaken en symptomen? Wat te doen bij flauwvallen? Lees het hier.

Slapeloosheid - deel 2

aanvullende informatie over slapeloosheid

Stoppen met roken hoe doe je dat nu het beste

Iedereen wil stoppen met roken maar hoe gaat dat nu het beste en makkelijkste.

Nazorg voor je tattoo dat doe je zo

Je hebt eindelijk je felbegeerde tattoo maar hoe verzorg je hem eigenlijk

Wat kun je doen tegen een koortslip?

Wat is een koortslip (herpes labialis) en hoe kom je er weer vanaf?

Dikkedarmkanker

Wat is dikkedarmkanker? Waar ontstaat het, wat is de groeiwijze en wat zijn de behandelmethoden?

Alles over waterpokken

Informatie over waterpokken

Hou je tanden gezond

Hoe u uw tanden gezond houdt

Dementie bij jonge mensen

Een artikel over Frontotemporale dementie en het belangrijkste verschil met de ziekte van Alzheimer. Met name afstotend gedrag zijn de eerste symptomen van deze ziekte. Hoe uit zich deze ziekte en welke invloed heeft het op de omgeving van iemand die eraan lijdt.

Succesvol afvallen heb je in eigen hand

Hoe moet je succesvol afvallen? Waar moet je aan denken? Hoe bereken ik kcal? Wat heb ik nodig?

Bubbelbaden en je gezondheid

Bubbelbaden en goede gezondheid, gaat dat samen?

Fytotherapie: een geschenk van Moeder Natuur

Dit artikel beschrijft hoe je met een gezonde levenswijze, onder andere gebaseerd op fytotherapie, gewicht en vet zou kunnen kwijtraken.

de waarheid over afvallen

een inzicht in hoe afvallen echt werkt.

Alles over hyperventilatie

Wat is hyperventilatie en wat kun je eraan doen.

Bronchitis bij jonge kinderen

Wat is bronchitis? Wat te doen bij bronchitis

Gezondheidsgeheimen uit Okinawa

De inwoners van Okinawa leven gemiddeld genomen langer dan waar ook ter wereld. Dit artikel onthult hun geheimen!