10 tips tegen blozen


Publicatie datum:

Als blozen een belemmering vormt in je leven

Gesponsorde koppelingen

Iedereen bloost wel eens, maar sommige mensen hebben er dagelijks mee te kampen. Dit kan hele vervelende situaties opleveren en de blozer het gevoel geven voor gek te staan of zich onprofessioneel te gedragen. Niet erg prettig natuurlijk als je tijdens een sollicitatiegesprek steeds knalrood wordt! Maar wat valt er precies aan te doen? Hier een paar tips.

1. Erken! Om maar even met Dr Phil te spreken: je kunt niet veranderen wat je niet erkent. Stel voor jezelf vast dat jij last ondervind van het blozen en dat het je belemmert in bepaalde zaken in het leven.

2. Ontspanning! Meditatie kan goed helpen om je geest vrij te maken. Je moet proberen pijnlijke gedachtes los te laten, zodat je niet constant aan het tobben bent. Als je gespannen bent reageert je lichaam daar direct op. Sporten kan dan ook een goed middel zijn om de spieren te ontspannen en het lichaam beter in controle te houden. Je zult merken dat spanning en blozen vaak samengaan.

3. Relativeer! Probeer de humor ervan in te zien, de eerste stap naar acceptatie. Naarmate je ouder wordt zal dit steeds beter gaan.

4. Voorbereiding! Als je een sollicitatiegesprek hebt kan dit heel inspannend zijn en kun je zomaar een black out krijgen. Probeer je dan ook goed voor te bereiden op het gesprek, zodat je je tijdens het moment zelf zekerder voelt. Hetzelfde geldt voor een belangrijke presentatie: zet alles een keer op papier en oefen het een paar keer voor de spiegel terwijl je indenkt dat er mensen naar je kijken.

5. Ervaring! Het cliché is waar: hoe meer je iets doet, hoe makkelijker het je zal afgaan. Als je bijvoorbeeld ontzettend bang bent om rood te worden tijdens een discussie in een werkgroep, maak dan bijvoorbeeld de afspraak met jezelf om elke keer tenminste 1 ding (een vraag, een opmerking…) in de groep te zeggen. Hoe meer je dit volhoudt, hoe ‘normaler’ het wordt.

6. Socialiseer! Praat met mensen die je niet kent en stel je open op. Oefen jezelf in sociale contacten. Je zult merken dat bijna iedereen wel zijn zwaktes en onderzekerheden heeft.

7. Cognitieve therapie! Als blozen een serieuze belemmering vormt in je leven, schaam je dan niet om hulp te zoeken. Iedereen gaat tegenwoordig naar een psycholoog, dus waarom zou jij niet mogen gaan en aan jezelf werken? Deze therapie kan je helpen om meer zelfvertrouwen te kweken, zodat je beter in staat bent om het oordeel van andere mensen los te laten.

8. Camouflage? Sommige mensen schijnen er baat bij te hebben: foundations, crèmes (Dermablend van Vichy), hoge coltruien of zonnebrillen.

9. Zoek lotgenoten op! Praat, schrijf, chat met mensen die ook erg last hebben van blozen en deel je ervaringen. Maak het blozen bespreekbaar! Dit gaat tegenwoordig met Internet heel makkelijk.

10. Anti-bloospil? In het allerergste geval kun je overwegen om medicijnen te gebruiken, maar de bijwerkingen kunnen zeer vervelend zijn. Besef dat medicatie het probleem tijdelijk onderdrukt, maar niet wegneemt. Therapie kan op de langere termijn veel efficiënter zijn!

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 12
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Leren leven met een afweerstoornis

Leren leven met een Afweerstoornis

Alles over abortus

Alles over abortus. Welke methodes zijn er en hoe werkt het, wat is de wetgeving.

Ondergewicht, hoe kom ik aan?

Je leest altijd over overgewicht, maar hoe zit het met ondergewicht en hoe kom ik aan?

Lactose intolerantie

wat is het verschil tussen lactose intolerantie en melkallergie

Alles over beroertes

Lees hier alles over beroertes: TIA's en CVA's wat is het en wat kun je eraan doen.

Overgewicht/obestitas bij kinderen: wat kan je eraan doen? (2)

Enkele tips voor hoe je iets kan doen aan het overgewicht van je kind.

De invloed van ouders op alcoholgebruik en roken bij jongeren

Een artikel over de invloed van ouders en vrienden op het drink- en rookgedrag van jongeren.

Asbest

algemene informatie over asbest

Ontstoken tandvlees, een onderschat probleem.

Een omschrijving van de kenmerken en de gevolgen van ontstoken tandvlees.

Hooikoorts

ieder jaar hebben weer veel mensen last van de klachten van hooikoorts.

Afvallen met een operatie ja of nee?

afvallen met een operatie ja of nee?

Samsung ziet toekomst in gezondheidsmarkt

Samsung wil investeren in technologieën met betrekking tot gezondheid

secundaire efflorescenties

Uitleg over secundaire efflorescenties (dermatologie)

Anesthesie

Anesthesie: het hoe en waarom.

vlooienbeten bij de mens: hoe bestrijden

vlooienbeten bij de mens komen ook voor bij mensen zonder huisdieren... hoe bestrijden?

Hoe reageer jij op stress?

Kan jij stress bij jezelf herkennen? Weet jij hoe je jezelf weer onder controle kan krijgen? In dit artikel leg ik het je uit,

Puistjes bestrijden

Acne is een vervelende aandoening waar veel mensen last van hebben. In dit artikel zijn tips te lezen over hoe het ontstaat en hoe jij het kan voorkomen.

Tips voor een gladde huid.

Simpele, goedkope tips voor ieder huidtype.

Chinese kruiden & acupunctuur.

Dit artikel gaat over de werking van de chinese geneeskunde..

Alles over prolaps

Informatie over prolapsen in het genitale gebied

Verkoudheid vermijden of bestrijden

Ben je vaak verkouden in de herfst of winter? Wil je weten hoe je ervan kunt komen of hoe je het een volgende keer kunt vermijden? Lees dat dit artikel!

Flesvoeding of Borstvoeding: wat past bij jou

Laat je niet gek maken door je omgeving. Hoe jij je kindje wil voeden is jouw keuze! In dit artikel vind je alle voor- en nadelen op een rij

Fit met Manon 3 - stevige bovenarmen

Hoe kom je van die slappe bovenarmen af?

Slapeloosheid en slaapproblemen

Wat zijn de oorzaken en gevolgen van slapeloosheid en wat kan je er tegen doen?

In 3 stappen op weg naar een slank figuur!

Afvallen is heeft alles te maken met overtuiging en doorzettingsvermogen. Lees hier 3 stappen die je op weg zullen helpen naar een gezond gewicht