Rugklachten


Publicatie datum:

Hoe ontstaan lage rugklachten? En, hoe kom je er vanaf?

Gesponsorde koppelingen

Veel mensen hebben last van lage rugklachten. De constatering van de lage rugklachten opzich is niet moeilijk, maar wat er precies aan de hand is, is vaak moeilijk te achterhalen. Elke fysiotherapeut zegt wat anders en er zijn veel verschillende behandelmethodes. Natuurlijk is voor elke persoon een andere behandelmethode nodig. Maar wordt de juiste constatering snel gedaan? Of gaat daar een lange periode overheen? En hoe zit het met al die behandelmethodes?

Gesponsorde koppelingen

Er zijn natuurlijk veel verschillende onderrug klachten. En ook de oorzaken zijn zeer divers. Hier een aantal oorzaken op een rijtje:

- geboorte afwijking
- veel sporten
- verkeerde houding (lopen, zitten, staan, enz.)
- plotselinge oorzaken (vallen, een ongeluk)
- spanning
- zwangerschap
- ouderdom

Door deze oorzaken kan er een tussenwervel vast gaan zitten waardoor een persoon klachten in de onderrug krijgt. Zenuwen kunnen geïriteerd raken en omliggende spieren gaan pijn doen.

De diagnose van lage rugklachten is snel gesteld, maar om een patiënt te behandelen moet de precieze afwijking geconstateerd worden. Vaak gaat hier een lange tijd overheen. Als je met onderrug klachten bij een dokter of fysiotherapeut terecht komt, proberen ze daar vaak eerst de "normale behandeling". Je krijgt wat oefeningen mee naar huis, de spieren in de onderrug worden sterker gemaakt. Voor sommige mensen biedt dit een uitkomst, maar voor sommigen ook niet. Verschillende therapieën worden geprobeerd, zoals mensendieck, houding therapie of manuele therapie. In veel gevallen is de patiënt nu wel van zijn rugklachten af.

Opmerkelijk is, dat er niet snel verder wordt gekeken. Dit is natuurlijk lang niet altijd nodig, maar bij een ernstige klacht is dit wel vervelend. Als al deze therapieën geprobeerd zijn, wordt er een foto gemaakt. Dit zou uitkomst kunnen bieden en er kan op deze manier gericht behandeld worden. Er worden in veel gevallen zooltjes gemaakt voor de patiënt, speciale schoenen komen in beeld en rust houden wordt aanbevolen. Als dit ook hopeloos blijkt te zijn, gaat men denken aan een serieuze aandoening, als een hernia of iets dergelijks. Een MRI scan / bloedonderzoek kan uitkomst bieden. Zo kan er uitkomen dat u discopatie heeft.

Iets meer over discopathie nu.
Discopathie kan gezien worden als een uitstulping van een tussenwervel. Dit kan ontstaan door veroudering of slijtage. Soms wordt discopatie verward met een hernia, maar het is iets anders. Bij discopathie is de uitstulping echt een tussenwervel, terwijl het bij een hernia het gelei is wat in de tussenwervel zit. Aan discopathie is niet heel veel te doen. De spieren rondom de SI-gewrichten kunnen sterker gemaakt worden en om de klachten te verminderen kan er gebruik gemaakt worden van een bekkenband.
Deze band wordt, zoals het woord al zegt, rond de bekken gedragen. De functie van deze band is, dat het de bekken goed bij elkaar houdt, zodat het bindweefstel in de onderrug sterk kan worden. Dit kan een uitkomst bieden voor mensen die last hebben van discopathie. Samen met goede fysiotherapie bij bijvoorbeeld de KNVB, kunnen de klachten verminderen. Discopathie kan nooit helemaal overgaan, maar klachtvrij door het leven moet zeker kunnen!

Dring zelf aan op meer onderzoek, foto's, MRI scans en meer, zodat de diagnose snel gesteld kan worden. Hoe eerder de diagnose immers is gesteld, hoe eerder je behandeld kunt worden!


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Oefentherapie = bewegen

De oefentherapeut, de specialist in bewegen en het bewegingsapparaat.

Wat zijn de gevolgen van ontstoken tandvlees?

Ontstoken tandvlees ziet er niet fris uit en kan ook problemen veroorzaken, maar welke?

Wat doet alcohol met je lichaam?

Alcohol kan je gezondheid in gevaar brengen en je wordt er ook niet knapper op!

Fibromyalgie

Fibromyalgie is een syndroom waar vele tienduizenden mensen in Nederland last van hebben. het wordt ook wel omschreven als weke delen reuma. wat is fibromyalgie?

Verkoudheid vermijden of bestrijden

Ben je vaak verkouden in de herfst of winter? Wil je weten hoe je ervan kunt komen of hoe je het een volgende keer kunt vermijden? Lees dat dit artikel!