Vaginisme


Publicatie datum:

Wat is vaginisme, de oorzaken en behandeling ervan.

Gesponsorde koppelingen

Kaarsen branden en Barry White speelt op de achtergrond. In bed liggen man en vrouw naast elkaar, starend naar het plafond. De vrouw wendt onzeker haar gezicht af. Is ze te nauw? Is er iets verkeerd daar beneden? Zal het hen ooit lukken?

Vaginisme is een lichamelijke aandoening die reeds veel misverstanden veroorzaakte en onzekerheid teweegbracht bij vrouwen, maar ook bij hun partners. In dit artikel wordt een algemene uitleg geboden over wat er bij vaginisme met het lichaam gebeurt, de oorzaken ervan en eventuele oplossingen. Het is echter belangrijk om bij lichamelijke stoornissen een dokter te raadplegen.

Wat is vaginisme?

Vrouwen met vaginisme spannen onvrijwillig hun bekkenbodemspieren op, wat geslachtsgemeenschap bijna onmogelijk maakt. Het valse gevoel van ‘te nauw’ te zijn, wordt veroorzaakt door de verhoogde spanning in de spieren rond de vagina. Deze spanning kan reeds plaatsvinden voordat er iets in de buurt van de vagina komt. Wanneer penetratie wordt geforceerd, kan dit een hevige pijn veroorzaken.

Omdat vrouwen met vaginisme vaak onzeker zijn over deze aandoening, wordt er weinig over gepraat, waardoor de onzekerheid zich spreidt. Een Amerikaanse studie rapporteerde in 10% tot 15% van de vrouwen een consistente coïtale pijn, doch taboe kan voor een vertekende conclusie zorgen. We kunnen stellen dat vaginisme vaker voorkomt dan wordt verondersteld.

Vaginisme komt voor in verschillende gradaties, wat bij de patiënte voor verwarring kan zorgen. Bij apaneurie spannen de spieren rond de vagina zich enkel op bij de nadering van het andere geslacht, verder blijft de patiënte de spieren wel controleren. Een tampon inbrengen lukt dan bijvoorbeeld wel, maar geslachtsgemeenschap niet. Compleet vaginisme betekent dat de vagina niets naar binnen laat en voor elk voorwerp in elke situatie opspant. Indien de patiënte in bepaalde situaties wel en bepaalde situaties geen geslachtsgemeenschap kan hebben, spreekt men van situatief vaginisme. Daarnaast wordt er ook een onderscheid gemaakt tussen primair en secundair vaginisme. Bij primair vaginisme wordt een eerste geslachtsgemeenschap onmogelijk, terwijl bij secundair vaginisme geslachtsgemeenschap in het verleden wel mogelijk was.

 

Oorzaken van vaginisme

Een psychologische oorzaak kan een traumatische gebeurtenis zijn. Deze psychologische problemen kunnen ervoor zorgen dat de bekkenbodemspieren zich onbewust opspannen. Een trauma kan ernstig zijn en psychologische behandeling vereisen, zoals bij seksueel misbruik. Een banaal trauma kan ontstaan nadat de eerste poging tot geslachtsgemeenschap pijnlijk was, waarna de vrouw bij de daaropvolgende pogingen de spieren (onbewust) zal opspannen en daardoor opnieuw pijn ervaren. Lichamelijke therapie kan deze vicieuze cirkel doorbreken. Onvoldoende kennis over seksuele educatie kan voor onzekerheid zorgen, wat tijdens gemeenschap een verhoogde spanning in de bekkenbodemspieren kan veroorzaken.

Lichamelijke oorzaken moeten echter worden uitgesloten alvorens aan een therapeutische behandeling te beginnen. Deze kunnen een pijn bij gemeenschap veroorzaken waardoor de spieren samentrekken (spasme), denk bijvoorbeeld aan vaginale infecties. Een bezoek aan de gyneacologe kan je helpen om de oorzaak te bepalen.

 

Behandelingen

Een bezoek aan de gyneacoloog lijdt meteen tot een algemene medische behandeling, waarbij eventuele lichamelijke oorzaken worden vastgesteld en behandeld.

De kinesitherapeutische behandeling zorgt ervoor dat de vicieuze cirkel waarin de patiënte zich bevindt (angst-spanning-pijn-angst-...) wordt doorbroken door een gespecialiseerde kinesitherapeut-seksuoloog. De therapeut begeleidt de patiënte bij een betere kennis van het lichaam, met de nadruk op de genitaliën en spieren. De patiënte zal de spieren leren controleren (opspannen en ontspannen) in verschillende posities. Deze behandeling heeft een hoog succesratio en helpt ook de spanningen rondom geslachtsgemeenschap te elimineren.

Een psychoseksuele behandeling heeft net zoals de kinesiterapeutische behandeling als doel om de patiënte te helpen tot een fysiologische relaxatie te komen. Hier wordt zowel een gemeenschappelijke als een individuele behandeling geboden, waarbij de patiënten zich leren aan te passen aan de negatieve impact van hun beperkingen op hun seksualiteit. De therapie richt zich eveneens op de seksuele ontwikkeling van de patiënten, dus is in vergelijking met de kinesitherapeutische behandeling ook een psychologische hulp voor zowel de patiënte als haar partner.

 

Conclusie

Indien een vrouw klachten heeft over een ‘te nauw’ gevoel of het ongewenst opspannen van de bekkenbodemspieren, dan mag vaginisme niet meteen uitgesloten worden. Een bezoek aan de gyneacoloog kan de oorzaak helpen bepalen en een geschikte behandeling voorstellen. Deze aandoening komt zowel voor bij jonge als bij oudere vrouwen, en wordt vaker verzwegen dan verholpen. Een eenvoudige behandeling kan de oplossing zijn voor heel wat individuele en relatieproblemen.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 7
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Lage rugklachten, hoe kom je aan een diagnose

Zonder medische kennis is het vinden van een oorzaak vreselijk moeilijk, daarom help ik je op weg!

Koolhydraatarm eten, op een natuurlijke manier afvallen en op gewicht blijven XII

Oppassen met suikers

De eerste zwangerschapsverschijnselen na de bevruchting

Een negatieve zwangerschapstest hoeft niet per definitie te betekenen dat je niet zwanger bent. Toch is een positieve zwangerschapstest de enige manier om met zekerheid te weten of je zwanger bent of niet.

De beste babyvoeding, alles over baby voeding.

Iedereen wil het beste voor zijn baby, daarom hier alles over de beste babyvoeding.

Lijmoor bij kinderen

Geeft een omschrijving wat lijmoor is, wat de oorzaken zijn en hoe te behandelen.

Hoofdluis

Wat is hoofdluis en hoe behandel je hoofdluis?

Tanden en kiezen bij kinderen

Tanden en kiezen van jonge kinderen

De ambulance

Dit is een informatieve uiteenzetting over de ambulance.

Alzheimer uitgelicht

wat is alzheimer en wat is het verloop van de ziekte

Dystrofie – herkennen, behandelen en er mee (leren) leven

Dystrofie, ook wel posttraumatische dystrofie genoemd, is een aandoening die kan ontstaan na een letsel en/of breuk.

Nazorg voor je tattoo dat doe je zo

Je hebt eindelijk je felbegeerde tattoo maar hoe verzorg je hem eigenlijk

Overgewicht bij kinderen

Wat is overgewicht en hoe ernstig is de huidige situatie van overgewicht bij kinderen

Hoe wordt je gezond oud? Tips om lichamelijk en geestelijk gezond oud te worden.

Iedereen wil wel oud worden maar dan wel gezond maar hoe wordt je gezond oud?

Dromen verklaard; achtervolgd worden

Wat betekent het als je droomt dat je wordt achtervolgd?

Creatiever door studie

Artikel over de invloed van studeren op creativiteit. Word je meer of juist minder creatief van studeren?

Wandelen een simpele maar effectieve manier om je conditie te verbeteren

Wandelen is een goedkope en makkelijke manier om sportief bezig te zijn.

Cancer Genomics: De genen van kanker

Nieuwe ontwikkelingen van Cancer Genomics en de gevolgen daarvan.

Aceclofenac

Beschrijving van het medicament Aceclofenac.

Zonlicht, goed of slecht?

Kan het nou wel of niet kwaad om af en toe te zonnen?

Afvallen door water te drinken

Afvallen met water. Hoe doe je dat nu precies?

over smaak valt niet te twisten

over smaak valt niet te twisten. Maar wat is smaak nu eigenlijk

Klierkoorts

Een brede waaier over klierkoorts.

Zindelijkheidstraining: wanneer beginnen? Tips en trucs

Een kind zindelijk maken kan een hele klus zijn. Wanneer moet je beginnen? En hoe pak je dit aan?

Alles over kanker

Informatie over kanker (maligniteiten): uitleg, soorten en behandeling

Gezond en effectief afslanken?

Een effectief en gezond dieet.