Hermafroditisme


Publicatie datum:

Hermafroditisme: Defintie, oorzaken, enkele ziektes, identiteit en sekse-beleving.

Gesponsorde koppelingen

Hermafroditisme: een bijzonder en zeldzaam iets dat bij niet veel mensen voorkomt. Naar aanleiding van de geruchten rond Lady Gaga kreeg dit fenomeen veel aandacht: is zij een hermafrodiet of niet? Dit trok mijn aandacht naar het onderwerp, en ik zal wat dieper ingaan op de problematieken rond dit  fenomeen. 

1. TERMINOLOGIE

Het woord hermafrodiet is afkomstig van de Griekse godheid "Hermafroditos". Deze god is een samenstelling van de mannelijke god "Hermes" en de vrouwelijke godin "Aphrodite". Hij was zowel als man als vrouw vruchtbaar, iets wat bij de mens nog nooit was voorgekomen. De nimf Salmacis was smoorverliefd op hem en tijdens één van zijn vele tochten probeerde zij hem te versieren. Ze slaagde niet in haar opzet. Toen Hermafroditos ging zwemmen in het meer, sprong Salmacis hem achterna, met het idee dat zij alleen waren. Ze omhelsde en kuste hem. Hermafroditos verzette zich uit alle macht, maar Salmacis omklemde hem nog steviger en bad tot de goden hen beiden voor eeuwig te verenigen. Haar gebed werd verhoord, en zij versmolten samen tot één lichaam.

2. DEFINITIE

Cokelaere en Freyns (1980, p. 160) omschrijven het fenomeen als volgt: "Een hermafrodiet is een individu dat zowel mannelijke als vrouwelijke voortplantingsorganen (ovaria+testes) heeft. Dit komt bij ons, de mens, uiterst zelden voor. Ze zijn steriel.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen hermafrodieten en pseudohermafrodieten. Hermafrodieten hebben, zoals verwoord in de definitie, zowel eierstokken als testes, terwijl pseudohermafrodieten slechts één van de twee hebben. Tegenwoordig gebruiken we de naam hermafrodiet niet meer voor mensen, omdat hermafrodie geen kenmerk is voor de mens als soort. Volgens de puur medische benadering moet dan niet alleen de beide geslachtsorganen aanwezig zijn, ze moeten ook beiden vruchtbaar zijn, wat bij mensen niet het geval is. We noemen deze mensen vandaag de dag dus ook interseksuelen.

3. OORZAKEN

Er zijn heel wat mogelijkheden in hoe de geslachtelijke ontwikkeling van het embryo mis kan lopen. Hierdoor zijn er dus ook heel wat aandoeningen die aan de basis kunnen liggen van deze moeilijke ontwikkeling. Er kan een probleem zijn bij de ontwikkeling van de ovaria of testes, bij de verdeling van de geslachtschromosomen, bij de ontwikkeling van interne of externe  geslachtsorganen, ... Al deze problemen kunnen op verschillende manieren tot uiting komen, die zowel zichbaar als onzichtbaar kunnen zijn.

3.1 Adrenogenitaal Syndroom (AGS)

3.1.1 Omschrijving

Adrenogenitaal Syndroom is een aangeboren, erfelijke aandoening. De bijnieren kunnen niet genoeg cortisol aanmaken, wat een belangrijk hormoon is bij inspanning en stress. Cortisol zorgt ervoor dat er voldoende energie vrijkomt. Het gevolg van een tekort aan cortisol is dat de hypofyse, een klier in de hersenen die de hormoonhuishouding regelt, de bijnieren teveel gaat stimuleren. Hierdoor worden er teveel androgenen (mannelijke hormonen) aangemaakt. Bij meisjes zal dit leiden tot een vermannelijking van de uiterlijke geslachtsdelen (vagina, clitoris), maar de eierstokken en baarmoeder zijn er wel.

3.1.2 Prevalentie

AGS komt voor bij ongeveer 1 op 12.000 kinderen.

3.1.3 Behandeling

Alle patiënten met AGS krijgen medicijnen met glucocorticoïden. Deze onderdrukken de afscheiding van ACTH, waardoor de androgeenproductie wordt verminderd. De meeste meisjes met deze aandoening ondergaan een correctie van de externe geslachtsrganen.

 3.2 Androgeen Ongevoeligheid Syndroom (AOS)

3.2.1 Omschrijving

Individuen met AOS reageren niet of onvoldoende op de mannelijke geslachtshormonen. Wanneer een mannelijk embryo (XY-baby) in de baarmoeder niet reageert op deze hormonen, ontstaan er een baby met normale externe vrouwelijke genitaliën. Er zijn dan wel testes, maar er is geen sprake van een baarmoeder en eierstokken. Ze menstrueren dan ook niet. Het hoge testosterongehalte in het bloed wordt omgezet naar oestrogeen, en omdat het borstweefsel van mannen even gevoelig is aan dit hormoon als dat van vrouwen, zal er borstontwikkeling optreden. Deze vorm heet Complete AOS. Het is echter niet zo dat deze personen deels vrouw, deels man zijn. Doordat deze individuen niet beïnvloed worden door androgenen, zien zij er uiterlijk volledig uit als vrouw en voelen zij zich ook vrouw. Er is ook een tweede vorm, Partiële AOS, wat kan leiden tot heel uiteenlopende beelden van amibuïteit van de externe genitaliën. Zo kan er bij de vrouw bijvoorbeeld een vergroting van de clitoris optreden, of een hyspadie (een verplaatsing van de urinebuis in de penis) bij die man. Deze oorzaak kunnen we zoeken in een mutatie in het AR-gen. Dit gen zorgt ervoor dat er weinig androgeenreceptoren worden aangemaakt. Ook bij deze personen zullen er nooit interne vrouwelijke geslachtsorganen zijn, en zij zullen in de puberteit borsten ontwikkelen. In welke mate ze ontwikkelen in mannelijke richting hangt af van de ernst van de mutatie.

3.2.2 Behandeling

Bij de geboorte zal er natuurlijk een keuze gemaakt moeten worden m.b.t het geslacht van de baby. Deze keuze zal afhankelijk zijn van de mate van virilisatie (dit geeft ook een aanduiding in hoeverre het kind ongevoelig is voor testosteron). Als het kind volledig ongevoelig is, heeft het weinig zin het op te voeden als een jongen, aangezien toedienen van testosteron geen enkel effect zal hebben. De meeste van deze kinderen zullen dan ook opgevoed worden als meisje, de externe genitaliën worden bij de geboorte dan gecorrigeerd in vrouwelijke richting en de testes worden chirurgisch verwijderd. Met behulp van toediening van oestrogeen wordt gehoopt dat ze in de puberteit hun secundaire geslachtskenmerken zullen ontwikkelen. Moest het kind toch een mannelijke correctie hebben ondergaan, dan zal het in de puberteit waarschijnlijk een borstamputatie moeten late doen.

4. IDENTITEIT

De personen met deze aandoeningen zijn niet zo blij met de term 'interseksualiteit'. Het geeft de indruk dat ze tussen twee geslachten zitten, wat voor de meesten onder hen zeker niet het geval is. Het merendeel van deze patiënten beschouwt deze aandoening als een lichamelijk kenmerk, en niet als een identiteit. Ze voelen zich man OF vrouw, niets ertussenin. De meeste baby's worden vanaf de geboorte behandeld met hormonen of operaties, zodat ze in het leven kunnen staan als man OF vrouw. Er is slechts een héél beperkt aantal personen met een intersekse-aandoening die kiest voor een identiteit die ligt tussen man en vrouw, of zelfs voor een aparte sekse-identiteit.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Chronische hoofdpijn

Chronische hoofdpijn is erg vervelend en ook vaak een belemmering in ’t dagelijks leven.

Kun je met Nontox goedkoop kanker genezen?

Kun je met het anti bacteriële en anti virale desinfectiemiddel Nontox ook goedkoop kanker genezen?

HIV besmet en in een relatie.

Een aantal jonge vrouwen besmet met het HIV virus door toerist.

De knie.

De knie en overgewicht een slechte combinatie.

Tandvlees ontsteking, hoe ontstaat het

Veel mensen hebben last van ontstoken tandvlees. Hoe komt dit nu precies.

Aangezichtsverlamming op jonge leeftijd

Hoe ontstaat een aangezichtsverlamming precies, wat is het verloop en wat kan je er tegen doen?

De afweer van het lichaam.

Een kort overzicht over hoe de 1ste lijns afweer van het lichaam werkt.

Zweethanden, iets voor te schamen?

Zweethanden zijn vreselijk, veel mensen schamen zich hiervoor. Maar is dit terecht?

Roken is geestelijk gezond, roken is lekker

In dit artikel wordt met roken het verbranden van bepaalde stoffen en het vervolgens inhaleren van de daarbij ontstane rook van deze stoffen bedoelt. De meest gangbare brandbare stof die hiervoor gebruikt wordt is tabak.

Alles over homeopathie

Alles wat u moet weten over homeopathie. Hoe het ontstaan is hoe het werkt en hoe het in het hedendaags leven nog toepasbaar is om de algehele gezondheidstoestand te verbeteren.

Wat is de beste manier om gewicht te verliezen?

Niet iedereen gebruik de juiste manieren om gewicht te verliezen. Hier kan je lezen hoe dat wel moet.

Gewrichtspijn

Voedingstips bij gewrichtspijn, Artritis en Artrose, wat is het en wat kan ik doen tegen de pijn.

Alles over polio

Informatie over poliomyelitis

Lichaamsgewicht onder controle houden tijdens zwangerschap

Het is niet altijd gemakkelijk om je gewicht onder controle te houden bij een zwangerschap

Plastische chirurgie: borstvergroting en borstverkleining.

Het hoe en wat van een borstoperatie met daarnaast de ontwikkeling van de borsten.

Wat is een hernia en hoe herken je een hernia?

Opeens heb je last van uitstralende spierpijn in je benen, je rug en je armen. Is dat nou een hernia?

Geneeskrachtige kruiden die een zwangerschap bevorderen bestaan echt !

Vrouwen bij wie zwanger raken niet vanzelf gaat , geef de moed niet op

Alles over brandend maagzuur

Informatie over zuurbranden en de behandeling hiervan

Chinese kruiden & acupunctuur.

Dit artikel gaat over de werking van de chinese geneeskunde..

Overgewicht en zelfwaardering

Hier wordt de invloed van overgewicht op de zelfwaardering besproken.

behandeling hoog cholesterol

informatie over de behandeling van cholesterol

Rugklachten

Tips tegen rugklachten. Het voorkomen en verzachten van rugpijn.

Syndroom van Asperger en ADHD, ´Hoe om te gaan, met meerdere speciale kinderen, in één gezin`

Voor gezinnen waar beide autismestoornissen aanwezig zijn is dit een intressant artikel.

Acupressuur - een eeuwenoude Chinese geneeswijze

Wat is acupressuur, wat is zijn geschiedenis en hoe werkt het?

Prenataal onderzoek, kort beschreven.

Prenataal onderzoek het hoe en wat.