UV-straling op de huid


Publicatie datum:

De positieve gevolgen

Gesponsorde koppelingen

De meeste mensen vinden het heerlijk om te zonnebaden. Een belangrijk doel van het zonnebaden is zeer zeker het 'bruin worden'. Dit geldt tenminste voor mensen met een lichte huidskleur. Een tintje is voor velen nog altijd een teken van gezondheid.

Wat gebeurt er als je in de zon gaat liggen?

UV-straling is in principe schadelijk voor de huid. Naast het rood worden en/of verbranden van de huid, heeft het ook negatieve gevolgen voor je DNA. Het zorgt voor veranderingen in je DNA en daar wil de huid zich tegen beschermen. De melanocyten in de opperhuid maken pigment (melanine) aan en geven dit door aan de hoorncellen. Deze cellen hebben de melanine immers nodig, want ze vormen de buitenste (en dus kwetsbaarste) laag van de huid. De hoorncellen leggen de melanine op hun celkern, waardoor het DNA afgeschermd is tegen de UV-straling van het zonlicht. Ook schilferen minder hoorncellen af, waardoor je huid dikker wordt. Dit is ook een proces waardoor je huid merkbaar bruiner wordt.

Behalve dat het je huid dikker maakt en zorgt voor een bruine kleur, heeft UV-straling ook andere (positieve) gevolgen. Zo zorgt het bijvoorbeeld voor de aanmaak van vitamine D3. Endogene (van binnen afkomstig, dus door je lichaam zelf aangemaakt) productie als gevolg van blootstelling van de huid aan UVB-straling is verreweg de belangrijkste bron van vitamine D3 voor de meeste mensen. De hoogste synthese vindt plaats bij straling tussen 295 en 297 nm. Vitamine D3 wordt gevormd uit 7-dehydrocholesterol, dat zich al in je lichaam bevindt.

Het lichaam heeft een grote capaciteit om vitamine D3 aan te maken. Iemand in badkleding die net zolang in de zon zit totdat een lichte roodkleuring van de huid optreedt, doet de bloedspiegels van vitamine D3 evenveel stijgen als wanneer deze persoon 10.000 tot 25.000 IE vitamine D3 via een voedingssupplement zou nemen. (Ter vergelijking: mensen die wonen in een tropisch klimaat, maken naar schatting 10.000 IE (250 µg) per dag aan, 100 maal meer dan de in Nederland aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor volwassenen.)

Vitamine D zorgt voor stevige botten en tanden doordat het de opname van calcium en fosfor bevordert. Een tekort aan vitamine D kan zorgen voor Rachitis, ook wel Engelse ziekte genoemd (onvoldoende botvorming bij jonge kinderen), spierzwakte en op oudere leeftijd kan het bijdragen aan botontkalking. Het bot wordt zwakker en er zullen eerder breuken optreden. Gezonde voeding levert een deel van de noodzakelijke vitamine D en UVB-straling vult dit aan.

Nog een positief gevolg van UV-straling is dat je stemming verbetert. In de zomer is onze stemming vaak prima, alles gaat vaak erg makkelijk. In de winter daarentegen, lijden we vaak aan vermoeidheid, we voelen ons minder goed, de concentratie vermindert en we hebben vaak last van stress en hoofdpijn. Het zenuwstelsel geeft hiermee aan dat het meer zonlicht nodig heeft om goed te kunnen functioneren. (Overigens is dit verschijnsel bij sommige mensen sterker dan bij anderen).

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 12
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie gezondheid

Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH)

Niet Aangeboren Hersenletsel verandert het leven van de persoon in kwestie vaak totaal, maar ook dat van zijn familie en vrienden. Is iemand nog dezelfde en hoe ga je met elkaar om?

HIV

Een kort verslag over HIV.

Stoppen met roken, gaat vanzelf door dit geheime plan.

Stoppen met roken wordt in de toekomst heel gemakkelijk, lees hier hoe.

Neulasta

Bij chemotherapie ter bestrijding van verschillende soorten kanker word vaak Neulasta toegediend. Wat doet Neulasta en wat zijn de mogelijke bijwerkingen?

Hoe werkt het landelijk Elektronisch Patiënten Dossier

Er is veel te doen geweest om het landelijk Elektronisch Patiëntendossier maar hoe werkt het landelijk Elektronisch Patiënten Dossier nu eigenlijk?

Alles over etalagebenen

Informatie over claudicatio intermittens (etalagebenen)

Borderline, wat is het eigenlijk?

Borderline-stoornis

Stoppen met roken

Praktische tips om daadwerkelijk te kunnen stoppen met roken!

Alles over gonorroe

Informatie over gonorroe

De 'totale' mens

Over de werking van de homepathie

Plastische chirurgie en borstverkleining

De voordelen en nadelen van borstverkleining overzichtelijk op eem rij.

Dingen die je niet moet doen om af te vallen

Dingen die je niet moet doen om af te vallen...

Hoe kan ik mijn lichaam ontzuren?

Wat helpt mij de PH-waarde van mijn lichaam weer in balans te brengen?

Fibromyalgie

Fybromyalgie ziekte pijn spieren gewrichten. Waarom is fibromyalgie zo bekend? en wat is ervan bekend?

Atopie

Wat is atopie en waarom veroorzaakt het astma, eczeem en hooikoorts

Ontwikkeling van ToM bij kinderen met autisme

in hoeverre kunnen kinderen volgens verscheidene onderzoeken een Theory of Mind ontwikkelen?

Leven met Chronisch Vermoeidheids Syndroom

Is er te leven met het Chronisch Vermoeidheids Syndroom?

Hyperventilatie en chronische hyperventilatie

Er zijn in Nederland meer dan een miljoen mensen die last hebben van hyperventilatie. Tijd dus om er wat aandacht aan te besteden..

Sigaret

Algemene informatie over sigaret

Alles over blaasontsteking

Informatie over blaasontstekingen, oorzaken, symptomen en behandeling

Slechte adem

Help ik hem een slechte adem! wat nu?

Extra vitamines tijdens de zwangerschap

Heb ik tijdens mijn zwangerschap extra vitamines nodig? Welke vitamines heb ik nodig?

Wat is Hyperventilatie / Paniek aanval

Hier kun je lezen wat hyperventilatie is + Paniek aanval

over smaak valt niet te twisten

over smaak valt niet te twisten. Maar wat is smaak nu eigenlijk

Prenataal Onderzoek

Omschrijft de mogelijkheden voor onderzoek naar afwijkingen bij een zwangerschap