Mensen met overgewicht of obesitas lopen een hoger risico op een vitamine D tekort.


Publicatie datum:

Mensen met overgewicht hebben vaak een vitamine D tekort. Hoe komt dat?

Gesponsorde koppelingen

Een nieuwe studie, die gepubliceerd staat in the Journal of Nutrition, merkt op dat mensen met overgewicht en obesitas er wellicht goed aan doen om hun vitamine D spiegel te laten testen. Een lage vitamine D spiegel kan wijzen op gezondheidsproblemen en kan gekoppeld worden aan hartziekten, diabetes en zelfs sommige vormen van kanker. Het behouden van een optimale vitamine D spiegel kan cruciaal zijn voor het verminderen van gezondheidsrisico's.

Onderzoekers in Oslo, Noorwegen hebben bij bijna 1800 mensen hun vitamine D spiegel in het bloed gemeten. Deze 1800 mensen werden behandeld voor problemen gerelateerd aan hun gewicht. De personen met het hoogste gewicht hadden de laagste vitamine D spiegels in hun bloed. De onderzoekers hebben ook vastgesteld dat de vitamine D spiegel in de wintermaanden bij iedereen daalt, maar bij mensen met een hoger gewicht daalt de spiegel meer.

Er zijn veel mogelijke redenen voor het tekort aan vitamine D bij personen met overgewicht en obesitas. Veel van deze mensen volgen een dieet met beperkingen. Hierbij eten ze minder, of zelfs helemaal geen producten die vitamine D bevatten. Zonlicht is een andere bron waardoor wij aan vitamine D komen. Dit kan de reden zijn dat men in de wintermaanden een lagere vitamine D spiegel heeft. Maar minder zonlicht verklaart niet waarom de mensen met gewichtsproblemen ook op andere tijden in het jaar vitamine D verliezen.sun

De vraag die overblijft is: komen mensen in gewicht aan omdat hun vitamine D spiegel te laag is, of zorgt overgewicht ervoor dat de vitamine D spiegel van de persoon in kwestie verlaagd is? Andere studies worden uitgevoerd om te bepalen hoe en waarom overgewicht en obesitas ervoor zorgt dat mensen zoveel vitamine D verliezen.

Ondertussen is het bekend dat vitamine D belangrijk is voor het verminderen van de kans op hartziekten, hypertensie en beroertes. De vitamine is ook nodig om je botten sterker te maken en om infecties tegen te gaan, inclusief veel vormen van kanker en auto-immuun ziektes. Sommige experts speculeren dat het nuttig zou zijn om doelen te stellen voor gewichtsverlies. Veel artsen zijn het ermee eens dat de meeste mensen veel meer vitamine D nodig hebben dan ze krijgen.

Maar, personen die hun vitamine D consumptie willen verhogen om gezondheid- of gewichtsredenen, moeten eerst hun arts benaderen voor ze supplementen gaan gebruiken. Het is belangrijk om de juiste dosering te weten van deze waardevolle vitamine, vooral als je gewicht een factor is in ziektes of aandoeningen.


Foobie gebruiker foobielady

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 29
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Slechte adem

Help ik hem een slechte adem! wat nu?

Zuiver en bescherm je lichaam met Chlorella

Chlorella, een uniek groen algje met vele vitamines en mineralen die in staat is om uw lichaam te zuiveren, te beschermen, te helpen bij studies en is een bron van energie.

Atopie

Wat is atopie en waarom veroorzaakt het astma, eczeem en hooikoorts

Premenstrueel syndroom

PMS, menstruatieklachten, premenstrueel syndroom

Amoxicilline

Beschrijving van het medicament Amoxicilline.

Snurken,,, Hoe kom ik er van af?

Het is een veelvoorkomend ongemak. Mannen hebben er gemiddeld vaker last van dan vrouwen. Maar wat kun je ertegen doen?

Last van chronische vermoeidheid of andere vage klachten? Misschien heb je een vitamine D tekort!

Veel mensen hebben last van vage klachten zoals chronische vermoeidheid en spierklachten. Een groot deel van de bevolking heeft de laatste jaren een vitamine D tekort!

Behandelen van insectenbeten, insectensteken en de oorzaken hiervan

Wanneer je een tropisch land bezoekt loop je meer risico op insectenbeten en steken dan in Nederland. Ook komen er andere ziektes en aandoeningen voor dan in ons eigen land.

Xenotransplantatie, levendsreddend of dodelijk?

xenotransplantatie houdt in dat organen van dieren gebruikt worden ter vervanging van kapotte organen

Gezond afvallen

Een artikel over hoe je kunt beginnen met afvallen en hoe je dat het best vol kunt houden.

De ziekte van Meniere

De ziekte van Meniere is een evenwichtstoornis die wordt genoemd naar de Franse dokter Prosper Meniere, die de ziekte in 1861 voor het eerst ontdekte. Hij noemde de ziekte een afwijking in het binnen oor (meer bepaald het evenwichtsorgaan).

Brandwonden

Hier kunt u alles lezen over brandwonden

Hoe kom ik los van de negatieve invloed van mijn ouders nu ik volwassen ben?

In dit christelijke artikel wordt vermeld waarom je als volwassene los zou moeten komen van de negatieve invloed van je ouders. Daarnaast helpt dit artikel je om die stap in liefde te zetten.

Kan ik leren leven met een Angststoornis?

leren leven met Angst is zeer goed mogelijk

Vitamine boost voor vijftig plussers pure noodzaak!

zijn extra vitaminen voor vijftigplussers noodzakelijk of overbodig?

De voor- en nadelen van antidepressiva

de voor- en nadelen van antidpressiva

Een burn out training

Een burn out komt steeds vaker voor. Gelukkig weten we ook steeds beter wat de symptomen zijn en wat de juiste behandeling is

HIV besmet en in een relatie.

Een aantal jonge vrouwen besmet met het HIV virus door toerist.

Een depressie, wat is dat nu precies?

wat is een depressie? Hoe herken je het en hoe kom je er vanaf?

Snurken - apneu - tips - gezondheid

Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor snurken, maar voor de partner van een snurker is het altijd een vervelende zaak. Hier enkele tips.

Is het mogelijk een speciaal trainingsprogramma op te stellen voor COPD-patiënten om zo hun conditie (blijvend) te verbeteren?

Wat zal er veranderen als COPD-patiënten een trainingsprogramma gaan volgden? Zou de kwaliteit van leven vooruit gaan?

Hyperventilatie en chronische hyperventilatie

Er zijn in Nederland meer dan een miljoen mensen die last hebben van hyperventilatie. Tijd dus om er wat aandacht aan te besteden..

Eerste trimester zwangerschap

Eerste trimester zwangerschap van week tot week

Omgaan met een gekneusde pols

Wat is een gekneusde pols? Wat zijn de klachten? Hoe ga je er mee om?

Koorts

Koorts , wijzigen er meestal op dat ons lichaam een infectie aan het bestrijden is.