secundaire efflorescenties


Publicatie datum:

Uitleg over secundaire efflorescenties (dermatologie)

Gesponsorde koppelingen

In dit artikel kunt u lezen over secundaire efflorescenties bij huidziekten.

Gesponsorde koppelingen

Secundaire efflorescenties

In tegenstelling tot primaire efflorescenties ontstaan secundaire efflorescenties niet rechtstreeks (maar wel indirekt) door een ziekte van de huid. Er zijn verschillende secundaire efflorescenties:

 • squama
 • crusta
 • ragade
 • erosio
 • excoratio
 • ulcus
 • cicatrix
 • atrofie
 • lichenificatie
 • hyperkeratose
 • parakeratose

Squama

Een squama (meervoud squamae) is een huidschilfer. Dit zijn verhoornde cellen van de huid. Squamae komen bij een tal van ziekten voor, maar de meest bekenden zijn psoriasis en eczeem. Het plaatje hierboven is van psoriasis.

Crusta

Een crusta bestaat uit gestold of ingedroogd bloed, pus of serum dat op de huid ligt. Een ander woord voor crusta is korst. Bij het plaatje hierboven is er sprake van opgedroogd pus bij krentenbaard (impetigo)

Ragade

Een ragade is een kloof of een fisssur. Het is een diepgaande spleetvormige scheur, meestal in vereelte huid. We kennen ze bijvoorbeeld als eeltkloven. Maar ook een scheurtje bij de anus valt hieronder.

Excoratio

Een excoratio is een oppervlakkig weefseldeffect van de huid (een schaafwond dus). In een excoratio zijn vaak kleine puntbloedinkjes te zien en vaak scheidt een schaafwond een beetje vocht af.

Erosio

Een erosio is een zeer oppervlakkig weefseldeffect van de huid (nog ondieper dan bij een schaafwond). Een erosio ontstaat vaak nadat een blaar gepeforeerd is geraakt

Ulcus

Een ulcus (ook wel zweer genoemd) is een defect in de huid dat veel dieper ligt dan een schaafwond. Een ulcus wordt gekenmerkt door zijn slechte genezing (vaak doordat de bloedtoevoer verstoord is). Een bekende vorm van ulcerae zijn doorligwonden.

Cicatrix

Een cicatrix is een duur woord voor litteken. Deze ontstaan door een bindweefselvorming van de huid. Over het algemeen na een verwonding. Verse littekens zijn roze, oude littekens zijn vaak wit.

Atrofie

Atrofie is een verdunning van de huid. Vaak door ziekte, ouderdom of chronisch gebruik van corticosteroiden. De huid is vaak droog en erg dun. Vaak kun je de bloedvaten er gemakkelijk doorheen zien.

Lichenificatie

Lichenificatie betekent een vergroving van het huidoppervlak. Dit zie je vaak bij chronisch eczeem.

Hyperkeratose en parakeratose

Hyperkeratose is een verdikking van de hoornlaag. Bij parakeratose is de huid niet langer op een normale manier opgebouwd. Vaak wordt dit opgelost door een soort verhorning van de huid.

Bronvermelding

Praktische dermatologie: nomeclatuur en efflorescenties


Foobie gebruiker Nicole2

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 149
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Snurken - apneu - tips - gezondheid

Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor snurken, maar voor de partner van een snurker is het altijd een vervelende zaak. Hier enkele tips.

De ontwikkeling van geslachtsrollen volgens de biologische en cognitieve benadering

In dit artikel wordt besproken hoe de biologische en cognitieve benadering over geslachtsrollen denken

Alles over astma

Wat is astma, wat is er aan te doen?

Farynxkanker

Uit recente onderzoeken blijkt dat het frequente bedrijven van orale seks, het drinken van alcohol of roken de kans op farynxkanker vergroot.

Runningtherapie voor groepen

Runningtherapie met groepen. Inzichtgevende of ondersteunende therapie?