Nachtlenzen


Publicatie datum:

Uitleg over wat een nachtlens doet, de kosten en mijn ervaring

Gesponsorde koppelingen

Een tijdje geleden kwam ik via een vriendin, die opticien in wording is, in aanraking met het fenomeen nachtlenzen. Het is iets wat steeds meer opkomt, al zijn mensen nogal huiverig voor het idee en kunnen het niet geloven dat het dragen van een lens 's nachts ervoor zorgt dat je overdag goed kan zien. Dit artikel omvat informatie over nachtlenzen, wat je kan verwachten aan kosten, wat mijn persoonlijke ervaring ermee is en natuurlijk ook een beetje reclame voor de opticien die ze me heeft aangemeten!

Werking

Het is een heel technisch verhaal, maar kort samengevat vervormt de nachtlens het bovenste laagje van je hoornvlies en niet zoals veel mensen denken de vorm van je complete oog. Dit bovenste laagje kan zichzelf ook weer in de natuurlijke vorm herstellen, dus als je de lenzen niet meer draagt, ga je terug naar je oude zichtniveau. Dat wil niet zeggen dat je niet een keer een nachtje kan overslaan, de transformatie gaat geleidelijk.

De nachtlenzen worden speciaal voor jou gemaakt. Ieder oog is immers anders en heeft een andere correctie nodig. Het is dus niet zo dat je de opticien binnenstapt en met nachtlenzen naar buiten komt. Ook bestellen via internet zoals je wellicht hebt gedaan voor daglenzen om kosten te besparen zit er niet in. Je oog wordt op verschillende manieren gemeten om zo een optimale lens aan te meten. Wat van belang is, is de afwijking in je zicht, de sterkte dus. Nachtlenzen werken tot een afwijking van ca -4.0. Afwijkingen daarboven zijn te groot voor de nachtlens om te corrigeren.

Effect

Net als de transformatie terug naar je oude zichtniveau als je stopt, gaat ook de verbetering in zicht door de nachtlens geleidelijk en zul je per nacht wat 'punten' vooruit gaan. Het nadeel is dus dat je een paar dagen in een soort schemergebied leeft: je ziet nog niet genoeg zonder bril of lensen, maar je oude bril of lenzen zijn te sterk. De opticien kan je hiervoor daglenzen op sterkte geven om deze tijd te overbruggen. Na een paar dagen zul je al zonder bril of lenzen overdag goed kunnen zien. Na ongeveer 3 weken is je oog er ook aan gewend en zal het uiteindelijke resultaat letterlijk zichtbaar zijn.

Gedurende het proces sta je onder nauwlettende controle van de opticien. Na de eerste nacht wordt je voor het middaguur verwacht voor een controle. Bewust voor het middaguur, want dan is de werking van de lens goed terug te zien op het oog. Mocht je de lens niet uitkrijgen, dan kan de opticien je dan ook helpen deze eruit te krijgen.

Voordat je overigens de lenzen meekrijgt, krijg je instructies over het inzetten en uithalen van de lens. Het is namelijk een harde contactlens (dwz, de lens is vormvast in tegenstelling tot een zachte lens die je ook kan dubbelvouwen) die wel wat instructies behoeft. Het uithalen werkt het beste met de knippermethode: oog opengesperd en dan knipperen. Hij valt er zo uit, dus doe dit beter niet boven de gootsteen. Mocht het niet lukken, dan kan je het meegeleverde zuignapje gebruiken. Die zet je op de lens, zodat je deze eruit kan pakken. Wanneer je wakker wordt, haal je de lenzen overigens niet meteen uit. De lens moet even loskomen van je oog. Wanneer de lens eruit kan merk je vanzelf. Je voelt hem dan duidelijk zitten en gaat een beetje irriteren, het verschilt per persoon, maar geef het 10 minuutjes. Genoeg tijd voor een kop koffie om wakker te worden dus. De lens kan zich overigens nooit vacuüm zuigen, er zitten minuscule gaatjes in die dit voorkomen.

Nadat je de lenzen zorgvuldig hebt schoongemaakt en weggezet, ben je klaar voor de dag!

Kosten

De kosten van nachtlenzen verschillen uiteraard per opticien. Vaak kan je (een gedeelte van) de kosten ook vergoed krijgen via je zorgverzekering. De opticien waar ik ben geweest, berekende het volgende:

Aanmeetkosten: 150 euro (no cure no pay, dus als je ogen niet geschikt zijn, betaal je niets)

Maandbedrag lease: 35 euro (looptijd 12 maanden, inclusief vloeistof en tussentijdse controles)

Daarnaast, mocht het binnen 8 weken toch blijken dat ik niet tevreden ben, kan alles teruggedraaid worden. Dit is hetgeen wat mijn opticien aanbiedt, dit kan dus per opticien verschillen.

Ervaring

Zoals met heel veel gebruiksvoorwerpen verschillen de meningen. Wat voor de één werkt, werkt averechts voor de ander. Toch wil ik jullie mijn eigen ervaring met het gebruik niet onthouden, omdat ik toch zeer tevreden ben.

Het grootste nadeel zoals ik dat ervaren heb, is dat je de eerste dagen niet goed kan zien zonder, maar ook niet met bril. Gelukkig is dit redelijk op te lossen, maar het was een behoorlijk ongemak. Verder heb ik 's avonds af en toe last van halo's, dit wordt veroorzaakt omdat niet het hele oogoppervlak wordt gecorrigeerd.

Het allergrootste voordeel is uiteraard dat je nooit meer rekening hoeft te houden met visuele hulpmiddelen. Dus zwemmen, sporten, sauna zonder bril of lenzen is geen enkel probleem meer voor mij. Het dragen van lenzen was nooit een probleem, totdat er bij mij het Syndroom van Sjogren werd geconstateerd, een auto-immuunziekte die onder andere droge ogen veroorzaakt. Het dragen van maand en weeklenzen was onmogelijk en op een gegeven moment gingen daglenzen ook niet meer. Een bril voor een dagje strand vond ik niet heel fashionable (ik wissel mn zonnebrillen graag af) en zwemmen of sauna met een bril vond ik al helemaal vervelend. Niet dat ik het erom liet, maar een beetje gemak is ook wel eens fijn.

Verder zijn ook de service en de persoonlijke aandacht van Moritsz Schelwald Optiek mij heel goed bevallen. Ik kan deze opticien dan ook van harte aanraden, niet alleen voor (nacht)lenzen maar ook voor brillen en andere aanverwante artikelen.

Overweeg je ook een alternatief voor lenzen of bril? Neem dan ook deze optie in je overweging mee. Laserbehandelingen zijn definitief, dus eventuele negatieve gevolgen ook. Laad je adviseren door een opticien bij je in de buurt, of neem contact op met Moritzs Schelwald!

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 3
Leden aangebracht: 2

Meer uit de categorie gezondheid

Wat is het oorgasme en hoe kun je dat bereiken met oorstimulatie?

Het spreekwoord luidt, wie niet horen wil moet maar voelen, maar hoe gevoelig zijn je oren?

Verlies 4 kilo in 3 dagen

Met dit (tonijn) crashdieet is het mogelijk.

Dikkedarmkanker

Wat is dikkedarmkanker? Waar ontstaat het, wat is de groeiwijze en wat zijn de behandelmethoden?

Syndroom van Asperger.

Er is nog te weinig algemene bekendheid over het syndroom van Asperger. Om het wat duidelijker te krijgen zal ik hier wat uitleg geven.

Als spanning een Burn-Out wordt.

Hoe voorkom en herken je een burn-out?

Creatiever door studie

Artikel over de invloed van studeren op creativiteit. Word je meer of juist minder creatief van studeren?

Actonel

Beschrijving van het medicament Actonel.

Alzheimer uitgelicht

wat is alzheimer en wat is het verloop van de ziekte

Hoe kan ik mijn lichaam ontzuren?

Wat helpt mij de PH-waarde van mijn lichaam weer in balans te brengen?

secundaire efflorescenties

Uitleg over secundaire efflorescenties (dermatologie)

Rugpijn door verkeerde schoenen

Wist je dat er veel mensen met langdurige rugpijn zijn simpelweg omdat ze verkeerde schoenen dragen?

Alles over waterpokken

Informatie over waterpokken

Zwangerschapsklachten

Omschrijving van de zwangerschapsklachten die je kunt krijgen.

Ziekte van Pfeiffer

Informatie over de ziekte van Pfeiffer

Nachtlenzen

Uitleg over wat een nachtlens doet, de kosten en mijn ervaring

Bloeddonatie, waarom zou je het niet doen?

De positieve aspecten van het doneneren van bloed.

Vitaminesupplementen, noodzaak of overbodige luxe?

Informatief artikel over het gebruik van voedingssupplementen.

Hoogbegaafdheid, een aangeboren geschenk of probleem?

Wat de kenmerken, voor- en nadelen zijn van hoogbegaafdheid.

Alles over spataderen

Informatie over spataderen, de oorzaken, symptomen en behandeling

Torsio testis

Torsio testis (een verdraaide bal)

Slaapproblemen en hypnose

Slaapproblemen zijn vervelend en zorgen voor gezondheidsklachten. Hypnose kan een oplossing zijn.

FitBit activity tracker - De fitness gadget van het jaar!

Je kent het vast wel, je zit de hele dag op kantoor en ’s avonds ben je te moe om nog te sporten. Je hebt chronisch bewegingstekort. Met de FitBit Flex is dit verleden tijd.

In 3 stappen op weg naar een slank figuur!

Afvallen is heeft alles te maken met overtuiging en doorzettingsvermogen. Lees hier 3 stappen die je op weg zullen helpen naar een gezond gewicht

Eiwitten

Wat zijn eiwitten? Hoeveel heb je ervan nodig? En wat is de functie van eiwitten?

Wat is de beste manier om gewicht te verliezen?

Niet iedereen gebruik de juiste manieren om gewicht te verliezen. Hier kan je lezen hoe dat wel moet.