Haargroeimiddelen, werken ze nu wel of werken ze niet?


Publicatie datum:

Haargroeimiddelen of geldverliesmiddelen?

Gesponsorde koppelingen

De term “Haargroeimiddelen” moet je met een korreltje zout nemen.  Ze zijn al succesvol als ze de haaruitval stoppen of verdere haaruitval voorkomen. Als je dan toch nog wat extra haren erbij krijgt dat moet je dat zien als een bonus. Je kan ze meestal tellen en als je haren kan tellen is het meestal niet veel. 

De stand van zaken tot op heden.

Al weer een tijd geleden kwam minoxidil op de markt. Het eerste middel dat verdere haaruitval kon tegengaan. Tot op heden is de werking nog niet echt verklaard maar studies (Ook in het Dijzicht ziekenhuis te Rotterdam) bewezen de werkzaamheid. Minoxidil is een lotion die twee maal per dag moet worden aangebracht. Nogal lastig dus.

Een pil tegen haaruitval

En toen werd finasteride (Propecia) gevonden. Nou ja, gevonden, het was er al als een middel tegen een vergrootte prostaat.  In een kleinere dosering ( 1mg in plaats van 5 mg)bleek het ook goed werkzaam tegen haaruitval bij mannen. En het voordeel? Het was een pil. Veel makkelijker dus.

 De HairMax (HairPlus) laserkam

Het tot nu toe laatste medisch erkende middel is een apparaat, de Hairmax (Hairplus) Laserkam. Door geregeld gebruik kan verdere haaruitval worden voorkomen en als bijwerking kunnen de haren ook nog een grotere diameter krijgen.

Is dat alles?

Ja, dat zijn de 3 medisch bewezen middelen tot nu toe.  Dus al die andere middelen werken niet?  Dat kan je niet beweren. Het enige dat je dan kan vaststellen is dat de werkzaamheid van al die andere middelen niet is bewezen. Er zijn geen grondige wetenschappelijke studies die de werkzaamheid onderschrijven.

 Waarom dan geen onderzoeken?

Wetenschappelijke onderzoeken zijn erg duur en nemen veel tijd in beslag.. Voordat een middel of apparaat op de markt komt zijn er soms jaren verstreken. Dat onderzoek moet dan ook nog door onafhankelijke instituten worden gedaan en dat is kostbaar. Als er dan een middel is waarvan men denkt dat het wellicht kan helpen in de strijd tegen haaruitval en als op dat middel geen patent kan worden verkregen omdat het vrij verkrijgbaar is heeft de farmaceutische industrie weinig zin om daar geld in te steken.

 Alleen met patentrecht

Vandaar dat er alleen onderzoeken komen met betrekking tot middelen waarvoor een patent kan worden verkregen. De fabrikant betaald dan graag de hoge onderzoekskosten omdat hij dan een aantal jaren het alleenrecht heeft op de verkoop van die middelen. Met die verkoop moeten de kosten van het onderzoek ruimschoots worden goedgemaakt. Dat speelt  jammer genoeg ook bij andere medicijnen die voor de derde wereld van belang kunnen zijn. Geen patent? Geen wetenschappelijk onderzoek.

Bestaande ingrediënten

Iedereen weet dat er kruiden zijn die ons kunnen helpen in onze gezondheid. Maar kruiden groeien in de natuur. Daar kan je geen patent op krijgen. Dus is het niet interessant om daar een duur onderzoek op los te laten. Als je na zo,n duur onderzoek dan een goed resultaat hebt bereikt kan iedereen dat middel dan gelijk namaken.

Patent is verlopen

Na een tijd (veelal 20 jaar) verloopt een patent Na een verlopen patent mag iedere fabrikant de ingrediënten waarop een patent rustte gebruiken. Dat overkwam de fabrikant van Minoxidil. Kort nadat Minoxidil op de markt kwam na een duur onderzoek verliep het patent en kon iedereen Minoxidil gebruiken, Voor marketingdoeleinden worden er dan nog wat andere stoffen bijgedaan en er word een mooie naam verzonnen maar de werkzame stof is Minoxidil dat in iedere apotheek voor een normale prijs verkrijgbaar is.

De huidige markt

  • Producten die waardeloos zijn. (oplichterij dus)
  • Producten die wetenschappelijk bewezen zijn maar waarvan het patent is afgelopen. (Minoxidil)
  •  Producten waarop geen patent kan worden verkregen maar die in de praktijk hun werkzaamheid hebben bewezen De werking zit hem dan meestal in het verlagen van het DHT (Dihydrotestosteron), Bewezen is namelijk wel dat het verlagen van het DHT de haaruitval kan verminderen of stoppen.. Mede omdat deze middelen niet als geneesmiddelen worden aangeprezen zijn de eisen om het op de markt te brengen lager dan bij geneesmiddelen. (Saw Palmetto-Revivogen)
  •  Producten die medisch zijn bewezen en waar nog een patent op zit.(Finasteride/Propecia en de HairMax/Hairplus Laserkam)Waarschuwing

Waarschuwing

Producten die wetenschappelijk zijn bewezen vinden meestal hun weg naar de markt via de redacties van de media. En dat is gratis. Producten die niet wetenschappelijk zijn bewezen moeten dus hard schreeuwen om uw aandacht te krijgen. Zij moeten het zoeken in betaalde publiciteit zoals reclame.

Hans J.Diks, December 2010. (WP 120)

Internetjournalist (lid NVJ)

www.haarconsument.nl

 

 

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Avodart

Beschrijving van het medicament Avodart.

Alles over homeopathie

Alles wat u moet weten over homeopathie. Hoe het ontstaan is hoe het werkt en hoe het in het hedendaags leven nog toepasbaar is om de algehele gezondheidstoestand te verbeteren.

Wat is Hyperventilatie / Paniek aanval

Hier kun je lezen wat hyperventilatie is + Paniek aanval

Hoe gezond afvallen

hoe op gewicht te blijven door middel van gezonde voeding en lichaamsbeweging

Emotional Freedom Techniques – eerste hulp bij pijn en angst

Een eenvoudige techniek die je zelf kan leren en toepassen

Cera, de derde generatie epo.

Wat is cera?

Verhalen over kanker: Deel I

Verhalen over kanker in de media

Bieslook makkelijk en heel erg lekker

Bieslook heel erg mooi in de kruidentuin en lekker in gebruik

Het norovirus

Het norovirus, wat houdt het in en wat zijn de adviezen

Wat zijn de oorzaken van longkanker?

Roken is de bekendste oorzaak van longkanker, wat zijn nog meer oorzaken van longkanker.

Het beste gehoorapparaat, het goedkoopste gehoorapparaat.

Uitgebreide objectieve informatie over het beste gehoorapparaat en het goedkoopste gehoorapparaat.

Revalideren voor kinderen

Revalideren saai? Als het aan onderzoekers van Georgia Institute of Technology ligt niet!

Eiwitten

Wat zijn eiwitten? Hoeveel heb je ervan nodig? En wat is de functie van eiwitten?

Ouderen op straat gezet

Steeds meer verzorgingshuizen sluiten. Waarom is dit noodzakelijk?

Hoofdluis

Wat is hoofdluis en hoe behandel je hoofdluis?

Haargroei bevorderen

Weg met die kale plekken op je hoofd!

Farynxkanker

Uit recente onderzoeken blijkt dat het frequente bedrijven van orale seks, het drinken van alcohol of roken de kans op farynxkanker vergroot.

Wat zijn de eerste tekenen van een beginnende bevalling?

Geeft een omschrijving wat de eerste tekenen zijn van een bevalling

De hik.

Wat gebeurt er precies in het lichaam als je de hik hebt?

De invloed van de persoonlijkheid van ouders op de opvoeding

Aan de hand van wetenschappelijk onderzoek wordt bekeken in hoeverre de persoonlijkheid van ouders invloed heeft op de manier waarop zij hun kinderen opvoeden.

FitBit activity tracker - De fitness gadget van het jaar!

Je kent het vast wel, je zit de hele dag op kantoor en ’s avonds ben je te moe om nog te sporten. Je hebt chronisch bewegingstekort. Met de FitBit Flex is dit verleden tijd.

De ambulance

Dit is een informatieve uiteenzetting over de ambulance.

De voor- en nadelen van antidepressiva

de voor- en nadelen van antidpressiva

Hammam massage

Een hammam-massage is een oosterse weldaad met scrub en zeepschuim

COPD: De ziekte uitgelicht.

Pathogenese, epidemiologie, prognose, klinische beeld, complicaties en therapie van COPD op een rijtje.