Haargroeimiddelen, werken ze nu wel of werken ze niet?


Publicatie datum:

Haargroeimiddelen of geldverliesmiddelen?

Gesponsorde koppelingen

De term “Haargroeimiddelen” moet je met een korreltje zout nemen.  Ze zijn al succesvol als ze de haaruitval stoppen of verdere haaruitval voorkomen. Als je dan toch nog wat extra haren erbij krijgt dat moet je dat zien als een bonus. Je kan ze meestal tellen en als je haren kan tellen is het meestal niet veel. 

De stand van zaken tot op heden.

Al weer een tijd geleden kwam minoxidil op de markt. Het eerste middel dat verdere haaruitval kon tegengaan. Tot op heden is de werking nog niet echt verklaard maar studies (Ook in het Dijzicht ziekenhuis te Rotterdam) bewezen de werkzaamheid. Minoxidil is een lotion die twee maal per dag moet worden aangebracht. Nogal lastig dus.

Een pil tegen haaruitval

En toen werd finasteride (Propecia) gevonden. Nou ja, gevonden, het was er al als een middel tegen een vergrootte prostaat.  In een kleinere dosering ( 1mg in plaats van 5 mg)bleek het ook goed werkzaam tegen haaruitval bij mannen. En het voordeel? Het was een pil. Veel makkelijker dus.

 De HairMax (HairPlus) laserkam

Het tot nu toe laatste medisch erkende middel is een apparaat, de Hairmax (Hairplus) Laserkam. Door geregeld gebruik kan verdere haaruitval worden voorkomen en als bijwerking kunnen de haren ook nog een grotere diameter krijgen.

Is dat alles?

Ja, dat zijn de 3 medisch bewezen middelen tot nu toe.  Dus al die andere middelen werken niet?  Dat kan je niet beweren. Het enige dat je dan kan vaststellen is dat de werkzaamheid van al die andere middelen niet is bewezen. Er zijn geen grondige wetenschappelijke studies die de werkzaamheid onderschrijven.

 Waarom dan geen onderzoeken?

Wetenschappelijke onderzoeken zijn erg duur en nemen veel tijd in beslag.. Voordat een middel of apparaat op de markt komt zijn er soms jaren verstreken. Dat onderzoek moet dan ook nog door onafhankelijke instituten worden gedaan en dat is kostbaar. Als er dan een middel is waarvan men denkt dat het wellicht kan helpen in de strijd tegen haaruitval en als op dat middel geen patent kan worden verkregen omdat het vrij verkrijgbaar is heeft de farmaceutische industrie weinig zin om daar geld in te steken.

 Alleen met patentrecht

Vandaar dat er alleen onderzoeken komen met betrekking tot middelen waarvoor een patent kan worden verkregen. De fabrikant betaald dan graag de hoge onderzoekskosten omdat hij dan een aantal jaren het alleenrecht heeft op de verkoop van die middelen. Met die verkoop moeten de kosten van het onderzoek ruimschoots worden goedgemaakt. Dat speelt  jammer genoeg ook bij andere medicijnen die voor de derde wereld van belang kunnen zijn. Geen patent? Geen wetenschappelijk onderzoek.

Bestaande ingrediënten

Iedereen weet dat er kruiden zijn die ons kunnen helpen in onze gezondheid. Maar kruiden groeien in de natuur. Daar kan je geen patent op krijgen. Dus is het niet interessant om daar een duur onderzoek op los te laten. Als je na zo,n duur onderzoek dan een goed resultaat hebt bereikt kan iedereen dat middel dan gelijk namaken.

Patent is verlopen

Na een tijd (veelal 20 jaar) verloopt een patent Na een verlopen patent mag iedere fabrikant de ingrediënten waarop een patent rustte gebruiken. Dat overkwam de fabrikant van Minoxidil. Kort nadat Minoxidil op de markt kwam na een duur onderzoek verliep het patent en kon iedereen Minoxidil gebruiken, Voor marketingdoeleinden worden er dan nog wat andere stoffen bijgedaan en er word een mooie naam verzonnen maar de werkzame stof is Minoxidil dat in iedere apotheek voor een normale prijs verkrijgbaar is.

De huidige markt

  • Producten die waardeloos zijn. (oplichterij dus)
  • Producten die wetenschappelijk bewezen zijn maar waarvan het patent is afgelopen. (Minoxidil)
  •  Producten waarop geen patent kan worden verkregen maar die in de praktijk hun werkzaamheid hebben bewezen De werking zit hem dan meestal in het verlagen van het DHT (Dihydrotestosteron), Bewezen is namelijk wel dat het verlagen van het DHT de haaruitval kan verminderen of stoppen.. Mede omdat deze middelen niet als geneesmiddelen worden aangeprezen zijn de eisen om het op de markt te brengen lager dan bij geneesmiddelen. (Saw Palmetto-Revivogen)
  •  Producten die medisch zijn bewezen en waar nog een patent op zit.(Finasteride/Propecia en de HairMax/Hairplus Laserkam)Waarschuwing

Waarschuwing

Producten die wetenschappelijk zijn bewezen vinden meestal hun weg naar de markt via de redacties van de media. En dat is gratis. Producten die niet wetenschappelijk zijn bewezen moeten dus hard schreeuwen om uw aandacht te krijgen. Zij moeten het zoeken in betaalde publiciteit zoals reclame.

Hans J.Diks, December 2010. (WP 120)

Internetjournalist (lid NVJ)

www.haarconsument.nl

 

 

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Twee jaar zindelijkheidstraining en nog altijd poepen in de luier!

Wie weet voor jullie de oplossing voor het stoppen van poepen in de luier ('s nachts).

Wat is Raw Food?

Wat is het raw food dieet?

Vitaminen en hun effecten.

Vitaminen en mineralen zijn essentieel voor een gezond menselijk lichaam. Lees er in dit artikel alles over.

Wat is je Hypothalamus eigenlijk?

Ik heb vandaag mijn Hypothalamus ontdekt, hoe is het mogelijk dat ik die nu pas ontdekt heb?

Augmentin

Beschrijving van het medicament Augmentin.

Wat doet alcohol met je lichaam?

Alcohol kan je gezondheid in gevaar brengen en je wordt er ook niet knapper op!

Hoe kan ik mijn lichaam ontzuren?

Wat helpt mij de PH-waarde van mijn lichaam weer in balans te brengen?

Rugklachten

Tips tegen rugklachten. Het voorkomen en verzachten van rugpijn.

Obesitas bij kinderen - een gevolg van te weinig bewegen?

leidt een inactieve levensstijl tot obestias of juist andersom?

Zelfbevrediging goed voor de gezondheid, masturberen goed voor de gezondheid

Uit onderzoek is gebleken dat masturberen buitengewoon goed is voor de gezondheid en het welzijn van de mens.

Torsio testis

Torsio testis (een verdraaide bal)

Voetwratten hoe kom je er van af?

Een nieuwe simpele manier om van je voetwratten af te komen!

Conversiestoornis… wat is het?

Psychische stoornissen zijn er in alle vormen en maten, in dit artikel neem ik je mee in de wereld van de conversiestoornis

Asbest

algemene informatie over asbest

Alles over polio

Informatie over poliomyelitis

Snurken, knap lastig maar wat doe je ertegen

Iedereen kent wel een voorbeeld van iemand die 's nachts hele bossen omzaagt. Waar komt snurken door? En nog belangrijker wat doe je ertegen?

Beter in je vel in 9 stappen.

Beter in je vel zitten is makkelijker te bereiken dan je zelf denkt.In de volgende 9 stappen leer je hoe je dit het beste kan bereiken.

Koolhydraatarm eten, op een natuurlijke manier afvallen en op gewicht blijven XVI

Het Dieet Fase 3

Handhaving rookverbod in de horeca

Op weg naar een gezonde leefstijl overal en voor iedereen!

HSP

Wat is HSP en hoe ermee om te gaan

Eet jezelf mooi

Eet je mooi door te kiezen voor voedingmiddelen die je lichaam goed doen.

Fytotherapie: een geschenk van Moeder Natuur

Dit artikel beschrijft hoe je met een gezonde levenswijze, onder andere gebaseerd op fytotherapie, gewicht en vet zou kunnen kwijtraken.

Allergieen bij kinderen op school

Ook in de scholen kan men heel wat allergenen aantreffen.

Mag Ik Mijn Puisten Uitknijpen?

Mijn naam is Lieven Nouwynck. Mijn doel is de mensen te laten kennismaken met onze fantastische productlijn! Huidverzorging, parfum, minerale make-up enzovoort....

Angststoornissen

alles over angsstoornissen en fobiën