Wat zijn E-nummers, en wat doen ze in mijn eten?


Publicatie datum:

Informatief artikel over het gebruik van E-nummers.

Gesponsorde koppelingen

Iedereen kent ze wel. De E-nummers bij de ingredienten van een product. Maar wat is een E nummer eigenlijk en zijn deze gevaarlijk?

Bij het maken van een levensmiddel worden bepaalde stoffen opzettelijk in het product verwerkt (additieven). De E-nummers in het product, dat zijn de additieven. Deze mogen niet zomaar worden toegevoegd maar moeten wettelijk zijn goedgekeurd. Ook mag men niet onbeperkt additieven gebruiken, de reden hiervoor is dat sommige additieven schadelijke effecten kunnen veroorzaken zoals een allergische reactie. Voor iedere additief is een maximale dosis bepaald. Op de verpakking moet het E-nummer en de algemeen gebruikelijke naam van het additief worden vermeld.

Wij maken onderscheid in de volgende additieven:

-          Conserveermiddelen
Deze verlengen de houdbaarheid van een product.

-          Antioxidanten
Antioxidanten zijn hulpmiddelen die zowel worden gebruikt om de houdbaarheid te verlengen en om verkleuring en het “ranzig worden” te voorkomen.

-          Verdikkings- en geleermiddelen, emulgatoren en stabilisatoren
Deze stoffen zorgen voor een verandering van consistentie van het product. Zo wordt het bijvoorbeeld dikker of zorgt het ervoor dat 2 stoffen perfect met elkaar vermengd worden.

-          Kleurstoffen
Kleurstoffen hebben invloed op de kleur van een product. Dit kan zijn door natuurlijke kleurstoffen, natuuridentieke kleurstoffen(deze lijken op natuurlijke kleurstoffen maar zijn chemisch bereid) of synthetische kleurstoffen.

-          Aromastoffen en smaakversterkers
Deze stoffen hebben invloed op de smaak van een product.

-          Voedingszuur en zuurteregelaars
Voedingszuren zijn organische zuren die worden toegestaan als conserveermiddel en als zuurteregelaar. Zuurteregelaars veranderen de zuurte van voedingsmiddelen.

-          Zoetstoffen
Deze stoffen worden gebruikt ter vervanging van suiker om een product zoeter te laten smaken.

-          Rijsmiddelen
In het eindproduct kennen rijsmiddelen geen functie meer maar in het productie proces word het gebruikt om een luchtige structuur en meer volume te verkrijgen.

-          Meelverbeteraars
Door meelverbeteraars wordt het gebakken brood en gebak in kwaliteit beter en het rijsproces versneld.

-          Antiklontermiddelen  en antischuimmiddelen
Gaan klonteren en schuimen van een product tegen.

-          Drijfgas en verpakkingsgas
Wordt gebruikt bij bijvoorbeeld frisdrank en bij spuitbussen met slagroom.

-          Smeltzouten
Deze zorgen voor nieuwe eigenschappen bij kaas. Het zorgt ervoor dat de kaas kan smelten zonder dat het vet eruit loopt. Heel handig bij bijvoorbeeld smeerkaas.

Conclusie
Wanneer een E-nummer op de verpakking wordt genoemd is deze wettelijk goedgekeurd en hoeft u hier niet angstig voor te zijn. E-nummers worden met een goede reden toegevoegd aan een product en hier zijn strenge regels voor. Het is natuurlijk atijd mogelijk dat u overgevoelig of allergisch bent voor een additief maar al deze stoffen worden in hele kleine hoeveelheden toegevoegd aan producten.

 

Bron: Levensmiddelenleer (C. Catsberg, G. Kempen-van Dommelen)


Foobie gebruiker noechie

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 16
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Tweede trimester zwangerschap

De tweede trimester van de zwangerschap van week tot week

Koolhydraatarm Dieet

Koolhydraatarm dieet, effectief of niet?

De afweer van het lichaam.

Een kort overzicht over hoe de 1ste lijns afweer van het lichaam werkt.

Een lekker kopje koffie

Heerlijke koffie met je dagelijkse voedingstoffen

Fit met Manon 2 - Platte buik

Oefeningen voor thuis, voor een strakke, platte buik

Is suiker verboden bij een dieet?

Uit onderzoek blijkt dat je zelfs bij het gebruik van suiker ook kan afvallen.

Tropische ziektes: wat voor voorzorgsmaatregelen neem je voor je op vakantie gaat?

Tropische ziektes: besmettingsweg en verschijnselen. Welke voorzorgsmaatregelen, vaccinaties en bijwerkingen.

Anafylactische shock

Wat is een anafylactische shock en wat kun je eraan doen?

Handhaving rookverbod in de horeca

Op weg naar een gezonde leefstijl overal en voor iedereen!

Alles over hyperventilatie

Wat is hyperventilatie en wat kun je eraan doen.

Zonnepanelen

Zonnepanelen zijn heel voordelig in België, hier vind je meer info over dit topic.

Dromen verklaard; tanden

in dit artikel geeft ik enkele verklaringen voor dromen die gaan over tanden

Mannen en vrouwenbreinen: heel verschillend in werking!

Verschil tussen linker en rechter hersenhelft, brein-functies en belangrijke verschillen tussen het mannen- en vrouwenbrein.

Bloedvergiftiging

Wat is bloedvergiftiging? Wat zijn de symptomen en wat is de oorzaak?

Versla cellulitis in 5 stappen

5 tips om cellulitis te verminderen of zelfs te verwijderen.

Het norovirus

Het norovirus, wat houdt het in en wat zijn de adviezen

secundaire efflorescenties

Uitleg over secundaire efflorescenties (dermatologie)

Burnout

Invloed van werkstress op de geestelijke gezondheid

Yoga Oefeningen Voor Rug- en Nekklachten

Zit u verkeerd of loopt u scheef? Of heeft u gewoon veel last van nek en rug doordat u op het werk de hele dag achter een computer zit? Geen tijd en geld voor een therapeut, dan zijn yoga oefeningen een ideale oplossing dat u thuis kunt uitvoeren.

Cancer Genomics: De genen van kanker

Nieuwe ontwikkelingen van Cancer Genomics en de gevolgen daarvan.

Milieu en vervuiling: effecten op de mens

Wat zijn de effecten van het milieu en vervuiling op de mens?

Gezonde oppepper : Na een energizer weer fit aan de slag

Energizers zijn leuke korte oppeppende activiteiten die je tussendoor doet zodat je weer fit verder kunt met wat je aan het doen was

Hoe omgaan met een chronische ziekte?

Hoe leer je leven met een chronische ziekte?

De voor- en nadelen van antidepressiva

de voor- en nadelen van antidpressiva

Voeding en Diabetes

Informatief artikel over voeding bij Diabetes type 2