Wat is het down syndroom?


Publicatie datum:

Alles over het down syndroom

Gesponsorde koppelingen

Het down syndroom of ook wel het syndroom van down genoemd is een aangeboren afwijking. Onze genen bestaan uit verschillende chromosomen. Een kind geboren met het down syndroom heeft chromosoom eenentwintig teveel gekregen. Een gezond mens heeft chromosoom eenentwintig twee keer in zijn genen zitten. Als een kindje het down syndroom heeft krijgt het drie keer chromosoom eenentwintig. Door de verdubbeling van het chromosoom ontstaan er verschillende lichamelijke en geestelijke problemen. 

Wat zijn de kenmerken van een kindje met down syndroom?

Vaak wordt tijdens de zwangerschap al vastgesteld dat een baby het down syndroom heeft. Er zijn een aantal kenmerken waaraan het down syndroom herkent kan worden. De kinderen hebben allemaal vanaf het begin een verstandelijke handicap. Er is vaak een verschil te merken zo zijn er zwak begaafde kinderen met het down syndroom. Maar er zijn ook kinderen met een zeer ernstige verstandelijke beperking. Kinderen met het downsyndroom hebben vanaf het begin licht scheefstaande ogen. De oogkassen zijn amandelvormig en worden ook wel “Brushfield” ogen genoemd. Kinderen met downsyndroom hebben een groot lijkende tong en hebben daardoor vaak hun mond open. Hun achterhoofd is vlak en vaak ontbreekt er een kootje in hun ringvinger. De ruimte tussen hun tenen is vaak groter dan bij een gezond mens.

Medische problemen onder kinderen met het down syndroom.

De levensverwachting van een kindje met down syndroom is lager dan bij gezonde mensen. Dit heeft veel te maken met de medische problemen waar ze tegen aanlopen. Bijna vijftig procent van de kinderen met het down syndroom heeft een hartafwijking. In sommige situaties kan dit niet operatief gecorrigeerd worden waardoor ze last krijgen van een chronisch zuurstofgebrek. Patiënten met het down syndroom hebben een zwakker immuunsysteem. Hierdoor lopen ze sneller ziektes op en worden ze drager van virussen. Als kind hebben ze een verhoogd risico op leukemie en hebben ze problemen met hun schildklier.

De diagnose van het down syndroom.

Als een baby met het down syndroom geboren wordt dan is dit niet lastig vast te stellen. De uiterlijke kenmerken van een patiënt met het down syndroom vallen vrijwel direct op. In westerse landen is het vaak al mogelijk om voor de geboorte het down syndroom vast te stellen. De laatste jaren wordt dit vastgesteld met een zogenaamde nekplooi meting van de baby. Deze meting kan gedaan worden met een echografie tijdens de 11e tot 14e week van de zwangerschap. Een foetus met de diagnose down syndroom heeft vaak een verdikte nekplooi. Als de meting positief is wordt er een bloedtest bij de moeder gedaan. Aan de hand van deze resultaten kan er met vrijwel negentig procent zekerheid bepaald worden of het kind het down syndroom heeft. Bij een groot risico op het down syndroom wordt een vruchtwaterpunctie geadviseerd. Het nadeel van een vruchtwaterpunctie is dat het niet zonder risico is. Bijna één procent van de vrouwen verliest het kindje bij zo’n punctie terwijl het kindje misschien gewoon gezond was. Dit is een belangrijke reden waarom veel mensen kiezen voor de nekplooi meting. Een diagnose wordt vaak vooraf gesteld om ouders voor te bereiden op de extra zorg. Maar ook voor het medische gebied of het kindje de bekende hartafwijkingen heeft. Dankzij deze metingen kan de diagnose bijna zeker worden vastgesteld.


Foobie gebruiker philoc

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 8
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Oorzaken van autisme: een ontdekking

Dit artikel biedt inzicht in de oorzaken van autisme en richt zich voornamelijk op een nieuw ontdekte oorzaak van autisme: een verminderde werking van het spiegelneuronensysteem.

Rimpels: wat doe je er tegen?

Rimpels, bijna iedereen krijgt ze wel, maar hoe kom je er van af?

Alles over ogen laseren

dromen verklaard; vreemdgaan

Wat betekent het als jij droomt dat jij (of misschien wel je partner) vreemd gaat?

Waarom ben ik dik?

Dit verklaard een hoop over overgewicht.

Wat moet er in mijn huisapotheek?

Een overzicht wat er in de huisapotheek moet zitten.

Alles over diarree

Informatie over diarree, de oorzaken, gevolgen en behandeling.

Alzheimer

Wat veroorzaakt de ziekte van Alzheimer? En wat kan er aan gedaan worden?

Afvallen met Weight Watchers

Een korte tekst die een idee geeft van hoe Weight Watchers werkt

Alles over rugpijn

Informatie over oorzaken, diagnostiek en behandeling van rugpijn

Wat is apneu?

Wat is apneu, als aandoening of door een andere oorzaak? Is een apneu gevaarlijk en is er een geneesmiddel tegen?

Alprazolam

Beschrijving van het medicament Alprazolam.

Gezelligheidsdrinker of alcoholisme, waar ligt nou eigenlijk de grens?

De verschillende kenmerken van alcoholisme, hierdoor hopen we dat een alcoholprobleem sneller herkend wordt door de maatschappij.

Geschiedenis van de bipolaire stoornis (voorheen manisch-depressieve psychose)

Wanneer is de term bipolaire stoornis ontstaan en wat zijn de symptomen?

Roken tijdens de zwangerschap

Wat doet roken tijdens de zwangerschap nou eigenlijk met met de vruchtbaarheid en het ongeboren kind?

Visualisatie (energie)

visualisatie oefening om energie te krijgen

Vitamine B3: Niacine

Informatief artikel over Niacine (vitamine B3)

Neefjes of muggen, wat maakt ze zo vervelend?

Ieder jaar opnieuw, zijn ze er weer; die irritante zoemende muggen. Ze prikken je lek en houden je uit je slaap. Wat maakt hen zo vervelend en wat kun je ertegen doen?

Sekseverschillen in de associatie tussen vriendschappen en alcoholgebruik

Op welke manieren heeft sekse invloed op de associatie tussen vriendschappen en alcoholgebruik?

Zelfbevrediging goed voor de gezondheid, masturberen goed voor de gezondheid

Uit onderzoek is gebleken dat masturberen buitengewoon goed is voor de gezondheid en het welzijn van de mens.

De knie.

De knie en overgewicht een slechte combinatie.

Alles over rsi

Informatie over rsi (muisarm)

Versla cellulitis in 5 stappen

5 tips om cellulitis te verminderen of zelfs te verwijderen.

Alles over endometriose

Informatie over endometriose

Kruiden maken je gezond

Het gebruik van verse kruiden in de keuken pept niet enkel smaakloze gerechten op, maar betekent ook een ware energieboost voor je lichaam.