Wat is het down syndroom?


Publicatie datum:

Alles over het down syndroom

Gesponsorde koppelingen

Het down syndroom of ook wel het syndroom van down genoemd is een aangeboren afwijking. Onze genen bestaan uit verschillende chromosomen. Een kind geboren met het down syndroom heeft chromosoom eenentwintig teveel gekregen. Een gezond mens heeft chromosoom eenentwintig twee keer in zijn genen zitten. Als een kindje het down syndroom heeft krijgt het drie keer chromosoom eenentwintig. Door de verdubbeling van het chromosoom ontstaan er verschillende lichamelijke en geestelijke problemen. 

Wat zijn de kenmerken van een kindje met down syndroom?

Vaak wordt tijdens de zwangerschap al vastgesteld dat een baby het down syndroom heeft. Er zijn een aantal kenmerken waaraan het down syndroom herkent kan worden. De kinderen hebben allemaal vanaf het begin een verstandelijke handicap. Er is vaak een verschil te merken zo zijn er zwak begaafde kinderen met het down syndroom. Maar er zijn ook kinderen met een zeer ernstige verstandelijke beperking. Kinderen met het downsyndroom hebben vanaf het begin licht scheefstaande ogen. De oogkassen zijn amandelvormig en worden ook wel “Brushfield” ogen genoemd. Kinderen met downsyndroom hebben een groot lijkende tong en hebben daardoor vaak hun mond open. Hun achterhoofd is vlak en vaak ontbreekt er een kootje in hun ringvinger. De ruimte tussen hun tenen is vaak groter dan bij een gezond mens.

Medische problemen onder kinderen met het down syndroom.

De levensverwachting van een kindje met down syndroom is lager dan bij gezonde mensen. Dit heeft veel te maken met de medische problemen waar ze tegen aanlopen. Bijna vijftig procent van de kinderen met het down syndroom heeft een hartafwijking. In sommige situaties kan dit niet operatief gecorrigeerd worden waardoor ze last krijgen van een chronisch zuurstofgebrek. Patiënten met het down syndroom hebben een zwakker immuunsysteem. Hierdoor lopen ze sneller ziektes op en worden ze drager van virussen. Als kind hebben ze een verhoogd risico op leukemie en hebben ze problemen met hun schildklier.

De diagnose van het down syndroom.

Als een baby met het down syndroom geboren wordt dan is dit niet lastig vast te stellen. De uiterlijke kenmerken van een patiënt met het down syndroom vallen vrijwel direct op. In westerse landen is het vaak al mogelijk om voor de geboorte het down syndroom vast te stellen. De laatste jaren wordt dit vastgesteld met een zogenaamde nekplooi meting van de baby. Deze meting kan gedaan worden met een echografie tijdens de 11e tot 14e week van de zwangerschap. Een foetus met de diagnose down syndroom heeft vaak een verdikte nekplooi. Als de meting positief is wordt er een bloedtest bij de moeder gedaan. Aan de hand van deze resultaten kan er met vrijwel negentig procent zekerheid bepaald worden of het kind het down syndroom heeft. Bij een groot risico op het down syndroom wordt een vruchtwaterpunctie geadviseerd. Het nadeel van een vruchtwaterpunctie is dat het niet zonder risico is. Bijna één procent van de vrouwen verliest het kindje bij zo’n punctie terwijl het kindje misschien gewoon gezond was. Dit is een belangrijke reden waarom veel mensen kiezen voor de nekplooi meting. Een diagnose wordt vaak vooraf gesteld om ouders voor te bereiden op de extra zorg. Maar ook voor het medische gebied of het kindje de bekende hartafwijkingen heeft. Dankzij deze metingen kan de diagnose bijna zeker worden vastgesteld.

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker philoc

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 8
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Koolhydraatarm eten, op een natuurlijke manier afvallen en op gewicht blijven XIII

Nooit meer honger

Gevaar/Bestrijding van een koortslip

Het gevaar en de bestrijding van een koortslip

Roken is geestelijk gezond, roken is lekker

In dit artikel wordt met roken het verbranden van bepaalde stoffen en het vervolgens inhaleren van de daarbij ontstane rook van deze stoffen bedoelt. De meest gangbare brandbare stof die hiervoor gebruikt wordt is tabak.

IVF

Ook jouw gevoelens zijn belangrijk in het IVF-proces.

Nuchter voor een operatie

Waarom moet je nuchter zijn voor een operatie? Lees het hier!

De eerste zwangerschapsverschijnselen na de bevruchting

Een negatieve zwangerschapstest hoeft niet per definitie te betekenen dat je niet zwanger bent. Toch is een positieve zwangerschapstest de enige manier om met zekerheid te weten of je zwanger bent of niet.

ADHD: Ritalin of gedragstherapie?

Het is soms moeilijk om te beslissen of een kind met ADHD beter ritalin kan krijgen of gedragstherapie.

Stoppen met roken

Praktische tips om daadwerkelijk te kunnen stoppen met roken!

Leven met Borderline

psychologie,borderline

Ziekte van Crohn

Crohn is een chronische en ongeneeslijke darmziekte

Stoppen met roken

Iedereen die ooit begonnen is met roken weet ook hoe moeilijk het is om weer te stoppen. Hier een goede methode die echt werkt.

Zwanger worden? Opgelet!

Aanstaande moeders opgelet. Wil je zwanger worden dan moet je een paar dingen weten.

Dromen verklaard; zwanger

wat betekent het als jij droomt dat jij zwanger bent?

Gezondheidsgeheimen uit Okinawa

De inwoners van Okinawa leven gemiddeld genomen langer dan waar ook ter wereld. Dit artikel onthult hun geheimen!

Mogelijke oplossingen voor Insomnie

Tips om de slaap beter te kunnen vatten

De ziekte van Meniere

De ziekte van Meniere is een evenwichtstoornis die wordt genoemd naar de Franse dokter Prosper Meniere, die de ziekte in 1861 voor het eerst ontdekte. Hij noemde de ziekte een afwijking in het binnen oor (meer bepaald het evenwichtsorgaan).

Alles over het uitstrijkje

Hier kunt u alles lezen over het uitstrijkje en over de betekenissen van de resultaten.

Het Schoonheidsideaal van het hebben van Witte Tanden

Dit is een artikel over het schoonheidsideaal van het hebben van mooie witte tanden.

Milieuvervuiling hoogovens staalbedrijf Corus

milieuvervuiling hoogovens staalbedrijf Corus

Homeopathie bij de zwangerschap

Waarom veel vrouwen hun toevlucht zoeken in de natuurlijke geneeskunde

Gehoorschade

De impact van luide muziek op onze oren.

Rugpijn door verkeerde schoenen

Wist je dat er veel mensen met langdurige rugpijn zijn simpelweg omdat ze verkeerde schoenen dragen?

Primaire efflorescenties

Een overzicht van de primaire efflorescenties (dermatologie)

Gezondheidszorg in Nederland

Een samenvatting van de gezondheidszorg in Nederland

Wat beter niet eten bij darmklachten?

aangepaste voeding helpt bij darmklachten