Wat is het down syndroom?


Publicatie datum:

Alles over het down syndroom

Gesponsorde koppelingen

Het down syndroom of ook wel het syndroom van down genoemd is een aangeboren afwijking. Onze genen bestaan uit verschillende chromosomen. Een kind geboren met het down syndroom heeft chromosoom eenentwintig teveel gekregen. Een gezond mens heeft chromosoom eenentwintig twee keer in zijn genen zitten. Als een kindje het down syndroom heeft krijgt het drie keer chromosoom eenentwintig. Door de verdubbeling van het chromosoom ontstaan er verschillende lichamelijke en geestelijke problemen. 

Gesponsorde koppelingen

Wat zijn de kenmerken van een kindje met down syndroom?

Vaak wordt tijdens de zwangerschap al vastgesteld dat een baby het down syndroom heeft. Er zijn een aantal kenmerken waaraan het down syndroom herkent kan worden. De kinderen hebben allemaal vanaf het begin een verstandelijke handicap. Er is vaak een verschil te merken zo zijn er zwak begaafde kinderen met het down syndroom. Maar er zijn ook kinderen met een zeer ernstige verstandelijke beperking. Kinderen met het downsyndroom hebben vanaf het begin licht scheefstaande ogen. De oogkassen zijn amandelvormig en worden ook wel “Brushfield” ogen genoemd. Kinderen met downsyndroom hebben een groot lijkende tong en hebben daardoor vaak hun mond open. Hun achterhoofd is vlak en vaak ontbreekt er een kootje in hun ringvinger. De ruimte tussen hun tenen is vaak groter dan bij een gezond mens.

Medische problemen onder kinderen met het down syndroom.

De levensverwachting van een kindje met down syndroom is lager dan bij gezonde mensen. Dit heeft veel te maken met de medische problemen waar ze tegen aanlopen. Bijna vijftig procent van de kinderen met het down syndroom heeft een hartafwijking. In sommige situaties kan dit niet operatief gecorrigeerd worden waardoor ze last krijgen van een chronisch zuurstofgebrek. Patiënten met het down syndroom hebben een zwakker immuunsysteem. Hierdoor lopen ze sneller ziektes op en worden ze drager van virussen. Als kind hebben ze een verhoogd risico op leukemie en hebben ze problemen met hun schildklier.

De diagnose van het down syndroom.

Als een baby met het down syndroom geboren wordt dan is dit niet lastig vast te stellen. De uiterlijke kenmerken van een patiënt met het down syndroom vallen vrijwel direct op. In westerse landen is het vaak al mogelijk om voor de geboorte het down syndroom vast te stellen. De laatste jaren wordt dit vastgesteld met een zogenaamde nekplooi meting van de baby. Deze meting kan gedaan worden met een echografie tijdens de 11e tot 14e week van de zwangerschap. Een foetus met de diagnose down syndroom heeft vaak een verdikte nekplooi. Als de meting positief is wordt er een bloedtest bij de moeder gedaan. Aan de hand van deze resultaten kan er met vrijwel negentig procent zekerheid bepaald worden of het kind het down syndroom heeft. Bij een groot risico op het down syndroom wordt een vruchtwaterpunctie geadviseerd. Het nadeel van een vruchtwaterpunctie is dat het niet zonder risico is. Bijna één procent van de vrouwen verliest het kindje bij zo’n punctie terwijl het kindje misschien gewoon gezond was. Dit is een belangrijke reden waarom veel mensen kiezen voor de nekplooi meting. Een diagnose wordt vaak vooraf gesteld om ouders voor te bereiden op de extra zorg. Maar ook voor het medische gebied of het kindje de bekende hartafwijkingen heeft. Dankzij deze metingen kan de diagnose bijna zeker worden vastgesteld.


Foobie gebruiker philoc

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 8
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Spraakontwikkeling in de eerste levensjaren

Dit artikel beschrijft de spraakontwikkeling bij kleine kinderen en hoe je ze hierbij kunt helpen.

Keratosis Pilaris

Een uitleg over die irritante rode bultjes op je bovenarmen

Goede manieren om af te vallen

Goede manieren om af te vallen

DNA, wat is dat eigenlijk?

Je hoort zoveel over DNA, maar wat is DNA eigenlijk?

Hoe overleef je een hittegolf?

Hulp bij een goede nachtrust in extreme hitte