Allergie


Publicatie datum:

Wat is een allergie en wat kunt u eraan doen

Gesponsorde koppelingen

Allergiën komen veel voor in Nederland. Maar wat is een allergie, hoe weet je dat je een allergie hebt, hoe werkt zo'n allergische reactie eigenlijk en wat kun je eraan doen?

Wat is een allergie?

Een allergie is een overmatige reactie van het immuunsysteem op een onschuldige prikkel. Zo reageren mensen met een allergie bijvoorbeeld op pollen of pinda's. Een bekende vorm van allergie is atopie.

Welke organen kunnen er allemaal betrokken zijn bij een allergische reactie?

  • Neus: het neusslijmvlies (mucosa) kan opzwellen en op die manier verstopping van de neus geven. Verder kan er waterige afscheiding komen uit de neus. Deze symptomen samen worden allergische rhinitis genoemd
  • voorhoofds- en bijholtes: als gevolg van de zwelling van het neusslijmvlies kunnen ook de voorhoofdholte en de bijholtes verstopt raken. Dit wordt sinusitis genoemd.
  • ogen: de ogen kunnen gaan jeuken en tranen, verder kunnen de ogen er rood uitzien, dit wordt allergische conjunctivitis genoemd
  • oren: wanneer het neusslijmvlies zwelt kan de buis van Eustachius verstopt raken. Dit is de verbinding tussen de neus en de oren (deze verbinding gebruiken duikers om hun oren te klaren). Het gevolg hiervan is dat iemand minder hoort en soms pijn in de oren geven
  • luchtwegen: hoesten benauwdheid, kortademigheid en astma-aanvallen
  • huid: uitslag en eczeem

Hoe komt een allergische reactie tot stand

Er zijn twee soorten soorten reacties mogelijk namelijk een acute reactie en een late reactie. Een hele heftige reactie dit in dit artikel niet besproken wordt is een anafylactische shock 

Acute reactie:

Deze reactie wordt ook wel een type-I immunologische reactie genoemd. Een bepaalde prikkel veroorzaakt een reactie van de witte bloedcellen van het type T-helper cel, deze cellen activeren de type B witte bloedcellen. De rol van deze type B witte bloedcellen is het maken van anti-lichamen gericht tegen de prikkel (bijvoorbeeld een pinda). Deze antilichamen hebben de naam IgE. Wanneer het lichaam nu weer opnieuw met deze prikkel in aanraking komt zijn er al antistoffen aanwezig en treedt er onmiddelijk een reactie op. Voorbeelden van deze reactie zijn bijvoorbeeld astma en eczeem.

Late reactie:

Wanneer de acute reactie weer een beetje verminderd is, begint de late reactie. Deze reactie treedt dus op 2-24 uur na het contact met de prikkel waarvoor iemand allergisch is. De reactie is een direct gevolg van het feit dat er allerlei witte bloedcellen (leukocyten, mast-cellen, eosinofile granulocyten, neutrofiele granulocyten) worden geactiveerd.

 Hoe kun je weten of je ergens allergisch voor bent?

Dit hangt af van het soort allergie. Wanneer je een contactallergie hebt (dus bijvoorbeeld een nikkelallergie waarbij je eczeem krijgt op de plaats waar je net een armband gedragen hebt), dan is een huidtest nuttig. Wanneer je echter een andere allergie hebt, bijvoorbeeld voor graspollen, dan heeft een bloedtest weer meer zin.

Huidtest:

Hierbij worden er stikkers op de huid geplakt (meestal op de rug) met daarop verschillende stoffen waarvoor je allergisch kan zijn. Als er een contactallergie is, dan verschijnt er op die plaatsen uitslag. Wanneer je zelf al een vermoeden hebt waarvoor je allergisch bent, dan kun je vragen of dat meegetest wordt.

 Bloedtest:

In het bloed wordt gekeken naar antistoffen van het IgE-type. Wanneer er veel IgE antistoffen aanwezig zijn, dan heeft iemand waarschijnlijk veel last van allergiën. Deze test heet ook wel een RAST-test (radioallergosorbenttest).

Hoe kun je een allergie behandelen?

De beste manier om een allergie te behandelen is natuurlijk het vermijden van de stof waarvoor je allergisch bent. Dat is natuurlijk niet altijd mogelijk, het is bijvoorbeeld vrijwel onmogelijk om graspollen te ontwijken. Gelukkig zijn er ook nog andere mogelijkheden.

Medicijnen:

De meeste medicijnen onderdrukken alleen de symptomen en genezen de allergie niet. De bekendste zijn anthistamine, corticosteroïden, adrenaline, montelukast en anticholinergica

Immunotherapie:

Het doel van immunotherapie is om het lichaam te laten wennen aan de stof waarop het allergisch reageert. Dit wordt ook wel desensibilisatie of hyposensibilisatie genoemd. Er wordt een hele kleine prikkel aan het lichaam gegeven met de allergische stof. Als het lichaam dan niet reageert ga je steeds een beetje meer geven. Dit gaat net zo lang door totdat het lichaam niet meer reageert op deze stof. Immunotherapie werkt helaas niet zo goed bij de meeste vormen van voedselallergie

Alternatieve therapie:

Er zijn vele vormen van alternatieve therapie bekend. Helaas is van de meeste vormen van deze therapie de werkzaamheid (nog) niet bewezen. Het is echter ook niet onomstotelijk bewezen dat deze vormen van therapie niet werken.

 


Foobie gebruiker Nicole2

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 149
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Waar komt het Ebola virus vandaan?

Opeens is er weer een uitbraak van het Ebola virus, waar komt het Ebola virus vandaan?

De kinderpsycholoog en de eetstoornis bij kinderen

De kinderpsycholoog bechrijft de eetstoornis bij kinderen vanuit het gezin en vanuit een normale ontwikkeling van het eetgedrag bij kinderen.

Meloenen zijn gezonde en lekkere dorstlessers

Meloenen zijn de ideale dorstlessers op warme zomerdagen en bevatten bovendien nauwelijks calorieën.

Sauna en sport

Een uitleg over de voordelen van de sauna voor sporters zowel als sedentairen. Evenals een overzicht voor het juiste gebruik van de sauna.

Manieren om van je buikvet af te komen

Als je een dikke buik die wordt dit normaal gesproken beschouwd als ongezond. En dat is ook zo wat buikvet zorgt voor verhoogde risico’s bij bepaalde ziekten.

Wat zijn de oorzaken van longkanker?

Roken is de bekendste oorzaak van longkanker, wat zijn nog meer oorzaken van longkanker.

Alles over wratten

Informatie over wratten

Draagbare apparaten, mobiele devices en Wireless implantable medical devices.

Een beter leven dankzij draagbare apparaten en mobiele medische devices?

Behandeling van acné (jeugdpuistjes)

Lees hier alles over de behandeling van acné

Chronische hoofdpijn

Chronische hoofdpijn is erg vervelend en ook vaak een belemmering in ’t dagelijks leven.

Het verloop van cocaïneverslaving

Dit artikel geeft een schematische weergave van een mogelijk verloop van experimenteel naar geïntegreerd cocaïnegebruik

Eet jezelf mooi

Eet je mooi door te kiezen voor voedingmiddelen die je lichaam goed doen.

Ziekte en gezondheid

Lichtwerkers deel 2 verschillende oorzaken van ziekte

Automutilatie

Dit artikel gaat over de ziekte/verslaving automutilatie, ook wel bekend als zelf beschadiging

Psoriasis een vervelende huidziekte

Een beschrijving van de huidziekte psoriasis

Gezonder leven zonder suiker

De nadelige gevolgen van suiker voor onze gezondheid

Werken in de thuiszorg als bijbaan

Een bijbaan in de thuiszorg, wat kun je ervan verwachten?

Snel Afvallen Zonder Dieet

Wanneer je online gaat zoeken naar manieren om snel af te vallen vind je talloze pagina's.

Wat zijn de oorzaken van Anorexia?

Er is niet zomaar een oorzaak aan te wijzen voor het ontwikkelen van Anorexia Nervosa. Wel zijn er factoren die het risico op het krijgen van de ziekte kunnen vergroten.

Alles over homeopathie

Alles wat u moet weten over homeopathie. Hoe het ontstaan is hoe het werkt en hoe het in het hedendaags leven nog toepasbaar is om de algehele gezondheidstoestand te verbeteren.

Basis gezichtsbehandeling

Hoe een basis gezichtsbehandeling geven

Klierkoorts

Een brede waaier over klierkoorts.

Passief roken. Wat zijn de gevolgen voor je gezondheid?

De gevolgen van passief roken bij kinderen en volwassenen

Goede manieren om af te vallen

Goede manieren om af te vallen

Eczeem

Alles over eczeem