Hoofdroos


Publicatie datum:

Bijna iedereen heeft wel eens last gehad van hoofdroos. Maar wat is dit nu eigenlijk?

Gesponsorde koppelingen

Iedereen kent het wel, de irritaties als de witte schilfertjes je mooie zwarte blouse verpesten. Om maar te zwijgen van de jeuk die ermee gepaard gaat. Het liefst wil je er zo snel mogelijk weer vanaf komen. Hoofdroos, wat is het nu eigenlijk en wat zijn de oorzaken?

Gesponsorde koppelingen

Wat is hoofdroos?

Hoofdroos is een milde vorm van eczeem op de hoofdhuid, waardoor er kleine schilfertjes bij de wortels van je haaropduiken. In normale gevallen zijn deze schilfertjes er ook, maar dan zijn ze zo klein dat ze bijna niet te zien zijn. De schilfertjes bestaan uit dode huidcellen, die normaal gesproken elke 3 weken worden vernieuwd. Bij hoofdroos verloopt dit proces sneller waardoor er meer huidcellen loskomen en deze aan elkaar gaan klonteren. Hierdoor krijg je jeuk en zie je de schilfertjes soms naar beneden dwarrelen. 

Wie krijg het?

Hoofdroos komt het meest voor vanaf de pubertijd tot in de 50ste levensjaren. Daarna neemt de kans hierop af. Wel zijn er soms ook gele schilfers bij baby's te zien. Dit is een andere vorm van roos en wordt 'berg' genoemd. 

Oorzaak

Hoofdroos

De oorzaak van hoofdroos ligt voornamelijk in bepaalde schimmels die op de hoofdhuid voorkomen. De aanwezigheid hiervan is normaal, maar bij hoofdroos zijn deze schimmels in hogere mate aanwezig. De exacte oorzaak hiervan is niet geheel bekend. De ene persoon is er gevoeliger voor dan de andere, maar het kan ook liggen aan een vette huid of een reactie op een bepaalde zeep. Ook kunnen factoren zoals stress en voeding de kans op hoofdroos vermeerderen. En om een fabel de wereld uit te helpen: Van hoofdroos wordt je niet kaal! De haarzakjes worden namelijk niet aangetast en daarom groeit je haar gewoon door. 

Bestrijding

Wanneer je hoofdroos hebt kun je het beste een shampoo tegen roos kopen. De shampoos die verkrijgbaar zijn zorgen ervoor dat de schimmel wordt tegengegaan, waardoor de huidcellen niet versneld worden afgezet. Deze shampoo dient twee keer in de week te worden gebruikt en voor een goed resultaat moet het goed op de hoofdhuid inwerken. Wat verder handig is om te weten is het feit dat hoofdroos bij warme temperaturen minder kans heeft. Het is dus goed om in de zon te lopen wanneer je hier last van hebt en je kan ook zorgen dat de luchtvochtigheid hoog blijft in je huis. Dit kan je doen door waterbakjes aan de verwarming te hangen, maar vraag jezelf ook eens af of het misschien door stress komt. 

Bron: www.huidziekten.nl 


Foobie gebruiker Koeiengek

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 35
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie gezondheid

Leven met de ziekte van Crohn

Van deze ziekte kom je de rest van je leven niet meer af, maar is dit het einde van de wereld?

Alles over beroertes

Lees hier alles over beroertes: TIA's en CVA's wat is het en wat kun je eraan doen.

Last van stotteren?

Hier lees je hoe je er vanaf kunt komen!

Vitamine B5: Pantotheenzuur

Informatief artikel over Pantotheenzuur (vitamine B5)

Consultvoering.

Consultvoering wordt gedaan volgens een stappenplan en dit stappenplan wordt hier besproken.