Eerste trimester zwangerschap


Publicatie datum:

Eerste trimester zwangerschap van week tot week

Gesponsorde koppelingen

zwangerschap
Een zwangerschap is heel bijzonder. Vanuit een paar cellen ontstaat een nieuw leven. In dit artikel alle informatie over de eerste 12 weken van de zwangerschap.

Eerste trimester zwangerschap van week tot week

Eerste trimester

Het eerste trimester van de zwangerschap duurt vanaf de eerste tot en met de 12e week van de zwangerschap. In deze tijd wordt de eicel bevrucht en gaat het zich delen. Na 12 weken is de embryo (vrijwel) helemaal compleet en hoeft het alleen nog maar te groeien en zich verder te ontwikkelen. Het eerste trimester van de zwangerschap is het trimester waarin het meeste mis kan gaan, er moet immers heel veel aangelegd worden.

Week 1:

De eerste week van de zwangeraschap is de eerste week na de laatste menstruatie. Op dit moment heeft er nog geen bevruchting plaatsgevonden, maar daar komt na de eerstvolgende eisprong verandering in! Denk je zwanger te worden of wil je zwanger worden, begin dan nu (of eerder) met het slikken van foliumzuur! Foliumzuur slikken voorkomt zogenaamde neurale buisdefecten (open ruggetje).

Week 2:

Aan het einde van de tweede week heb je bij een normale cyclus de eisprong. De eicel gaat nu vanuit de eierstok via de eileider naar de baarmoeder. Het is voor de eicel ongeveer 24 uur lang mogelijk om bevrucht te raken. Spermacellen blijven ongeveer 48 uur in leven. Wanneer je zwanger wil worden is het handig als je weet wanneer je ovulatie is. Sommige mensen kunnen dat voelen, maar er zijn ook allerlei testen en methodes op de markt.

Week 3:

De eicel is nu bevrucht. Dit betekent dat de zaadcel de eicel is binnengedrongen en dat de kernen samen zijn gesmolten tot één cel. Deze celkern heet een zygote. De zygote bevat nu al alle erfelijke kenmerken van de baby. Het staat dus nu al vast welke kleur ogen en haar het kind gaat krijgen. Verder is het nu al duidelijk of het een jongen of meisje wordt. Wanneer er 24 uur verstreken zijn gaat de cel zich delen. 1 cel worden er 2, 2 worden er 4 en 4 worden er 8. Vanaf dit moment mag het klompje cellen een embryo genoemd worden! De embryo legt verder de weg af naar de baarmoeder en kan zich aan het einde van de derde week nestelen in de baarmoeder.

Week 4:

Normaal gesproken krijg je in de 4e week van de cyclus de menstruatie. Als de menstruatie wegblijft is dit het eerste teken dat je kan merken van de zwangerschap. De embryo heeft zich inmiddels genesteld in het baarmoederslijmvlies en bestaat imiddels uit meer dan 1000 cellen. Aan het einde van de 4e week kan een zwangerschapstest al positief zijn.

Week 5:

Vanaf deze week zijn zwangerschapstesten onmiskenbaar positief. In je urine is het zwangerschapshormoon HCG aantoonbaar. Aan het einde van deze week is de embryo ongeveer 2,5 mm groot en er zit al een vruchtzakje omheen van 1 cm. Dit is nog net te klein om op een echo gezien te kunnen worden.In deze week wordt er een begin gemaakt met de aanleg van het hartje en ook het zenuwstelsel wordt aangelegd. De baarmoeder wordt afgesloten met een slijmprop. Als je andere moeders wil helpen om zwanger te kunnen worden, dan kun je je vanaf deze week opgeven voor moeders-voor-moeders.

Week 6:

Het hartje van de embryo klopt! De embryo is nu ongeveer 5 mm lang en lijkt nog het meest op een kikkervisje. E zijn al twee stompjes zichtbaar van wat later de armen gaan worden. Er wordt begonnen met de aanleg van de ogen en als je goed kijkt kun je al zien waar ze komen te zitten.Deze week wordt de borstkas gevormd en verder wordt er begonnen met de vorming van de buikorganen zoals de maag, de nieren, de darmen en de longen. Ook is er al een bloedsomloop aanwezig. Aan het eind van deze week is het kindje zichtbaar met een vaginale echo. Voor een gewone echo is het nog net een beetje te klein.

Week 7:

De embryo groeit hart en is nu ongeveer 1 cm lang. De hersenen gaan groeien en het hoofdje van de embryo groeit hart mee. De armen en de benen gaan groeien en aan het eind van de week is er al een begin gemaakt met de vingertjes. De benen lopen een beetje achter op de armen, dus tenen zijn ook aan het eind van de week nog niet te zien. Het hartje is deze week ongeveer 2x zo groot geworden en is druk aan het pompen. De ruggengraat wordt aangelegd. Veel mensen krijgen nu (of al eerder) last van misselijkheid en pijnlijke borsten. Dit hoeft gelukkig niet!

Week 8:

De embryo is deze week weer verdubbeld in grootte en is nu al 2 cm lang. Ook op een gewone echo is de embryo nu te zien en kun je het hartje zien kloppen! De hersenen van de embryo werken en gaan al signalen afgeven aan organen. De organen gaan nu ook werken: de lever maakt nieuwe bloedcellen aan en de maag begint al met het maken van maagzuur. Vanaf deze week wordt het skelet aangelegd. Nu bestaat het skelet nog niet uit bot, maar uit kraakbeen. Later worden dit botten.

Zwangerschap

Week 9:

Ook deze week groeit de embryo hard en het is nu al 3 cm en 1-2 gram. Omdat de ledematen bijna helemaal zijn aangelegd en ook de hersenen en het zenuwstelsel al werken kan het kindje zich al bewegen! Het kindje blijft zich in een hoog tempo ontwikkelen. Deze week worden onder andere de oren, neus, ogen, lippen en tong aangelegd of verder afgemaakt

Week 10:

De baby is nu bijna af, vrijwel alles is aangelegd en het kindje moet nu vooral nog groeien. Rond deze tijd kun je stoppen met het slikken van foliumzuur. De foetus begint meer en meer op een mensje te lijken en steeds minder op een kikkervisje. Zeker nu de staart langzaam maar zeker verdwijnt! De armpjes zijn bijna af en ook aan de voeten beginnen de teentjes zich te ontwikkelen. De foetus is nu ongeveer 4-5 cm groot en weegt al meer dan 4 gram! Als je deze week een echo krijgt zie je al echt een klein mensje in je buik dat druk aan het bewegen is en een kloppend hartje heeft!

Week 11:

De baby gaat nu vooral heel hard groeien. Het gewicht verdubbelt en wordt al snel 10 gram en ook de lengt neemt langzaam toe naar 5-6 cm! De geslachtsorganen gaan zich langzaam ontwikkelen. Bij een jongetje worden de zaadballen aangelegd en bij een meisje worden de eierstokken aangelegd. Op een echo is nu nog niet te zien of het een jongen of een meisje gaat worden. Als er een vlokkentest gedaan wordt, dan is dat meestal in deze week of in de volgende week...

Week 12:

Gefeliciteerd: de baby is nu vrijwel af. Alles is aangelegd, of er is al een begin mee gemaakt. Natuurlijk moeten veel organen zich nog verder ontwikkelen. Zo zijn de longen wel aangelegd, maar werken ze nog niet goed. Slikken kan het kindje al wel. Het drinkt vruchtwater en plast dat dan weer uit. Dit is belangrijk voor de ontwikkeling van de longetjes! Het risico dat er nu nog iets fout gaat met de zwangerschap is veel kleiner geworden, want de meeste miskramen treden op voor de 12e week. De foetus is nu ongeveer 6-7 cm lang en weegt ongeveer 20 gram. Aan het eind van deze week kun je zefs al nageltjes aan de vingers zien. Het vruchtwater rond de foetus neemt nu snel toe.

Het tweede trimester

Het derde trimester

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Nicole2

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 149
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Vergeten in het lange termijn geheugen

In dit artikel wordt besproken hoe vergeten op de lange termijn verloopt

Waarheid over suiker

Veel is al geschreven over suiker, is het gezond of schadelijk voor de gezondheid? Wat is suiker precies?

Alles over het uitstrijkje

Hier kunt u alles lezen over het uitstrijkje en over de betekenissen van de resultaten.

Rimpels: wat doe je er tegen?

Rimpels, bijna iedereen krijgt ze wel, maar hoe kom je er van af?

Werken in de thuiszorg als bijbaan

Een bijbaan in de thuiszorg, wat kun je ervan verwachten?

ADHD: Ritalin of gedragstherapie?

Het is soms moeilijk om te beslissen of een kind met ADHD beter ritalin kan krijgen of gedragstherapie.

Zwijg over eten bij een eetstoornis behandeling!

Eetproblemen behandeling betekent spreken over de relatie met moeder, seksualiteit, verlangens, vrouw worden of meisje blijven, controle en perfectionisme.

Lage rugklachten, hoe kom je aan een diagnose

Zonder medische kennis is het vinden van een oorzaak vreselijk moeilijk, daarom help ik je op weg!

Hoofdluis, feiten en fabels

Wat helpt wel en niet tegen hoofdluis?

Wat is regeneratie therapie, hoe werkt regeneratie therapie

Geheel nieuwe behandelwijze die het zelf herstellend vermogen van de mens activeert en gestagneerde energie in het lichaam terug vrij maakt…

Gehoorschade

De impact van luide muziek op onze oren.

Eczeem bij mijn baby

Mijn dochter zit helemaal onder de eczeem.

Stoppen met roken

Praktische tips om daadwerkelijk te kunnen stoppen met roken!

Alles over staar

Hier kunt u alles lezen over staar (cataract)

Voorwaardelijke machtiging

De

Wat zijn E-nummers, en wat doen ze in mijn eten?

Informatief artikel over het gebruik van E-nummers.

Waterpokken

Geeft een omschrijving wat waterpokken is. Wat de oorzaak is, symptomen zijn en hoe te behandelen.

Gevolgen, oorzaken en tekenen van Binge Eating Disorder (deel 1)

De gevolgen en biologische, sociale en culturele oorzaken van BED.

Makkelijk stoppen met roken, eenvoudig stoppen met roken

Lees hier hoe je in drie eenvoudige stappen heel makkelijk kunt stoppen met roken.

Succesvol afvallen heb je in eigen hand

Hoe moet je succesvol afvallen? Waar moet je aan denken? Hoe bereken ik kcal? Wat heb ik nodig?

Behandelen van insectenbeten, insectensteken en de oorzaken hiervan

Wanneer je een tropisch land bezoekt loop je meer risico op insectenbeten en steken dan in Nederland. Ook komen er andere ziektes en aandoeningen voor dan in ons eigen land.

EHEC-Bacterie

Vooruitgang onderzoek EHEC-bacterie

Extra vitamines tijdens de zwangerschap

Heb ik tijdens mijn zwangerschap extra vitamines nodig? Welke vitamines heb ik nodig?

Oefeningen om pijn in schouders en nek te verminderen

Bij pijn en vastzittende spieren veroorzaakt door stress

Allergie

Wat is een allergie en wat kunt u eraan doen