Last van chronische vermoeidheid of andere vage klachten? Misschien heb je een vitamine D tekort!


Publicatie datum:

Veel mensen hebben last van vage klachten zoals chronische vermoeidheid en spierklachten. Een groot deel van de bevolking heeft de laatste jaren een vitamine D tekort!

Gesponsorde koppelingen

Vitamine D

Mensen hebben vitamines nodig om goed te kunnen functioneren. Een belangrijke vitamine is vitamine D. Deze vitamine levert een belangrijke bijdrage bij tal van functies in het lichaam. Een tekort aan vitamine D kan leiden tot veel vage klachten, die bij veel andere aandoeningen ook aanwezig kunnen zijn. Een huisarts zal vaak niet gelijk denken aan een vitamine D deficiency bij een differentiale diagnose. Heb jij vage klachten zoals chronische vermoeidheid spier -en gewrichtsklachten en psychische klachten? Lees dit artikel en laat je eventueel onderzoeken op een vitamine D tekort!

Gesponsorde koppelingen

Vitamine D tekort

Functie vitamine D

Vitamine D levert een belangrijke bijdrage bij de aanmaak en behoud van sterke botten en tanden. Door middel van vitamine D wordt calcium en fosfor uit voeding in je lichaam opgenomen. Daarnaast is vitamine D goed voor tal van lichaamsfuncties zoals de spierfunctie, je hart en bloedvaten en je immuunsysteem.

Bronnen van vitamine D

Een belangrijke bron van vitamine D is zonlicht. Wij kunnen zelf vitamine D aanmaken door onze huid voldoende te laten blootstellen aan UV-B zonlicht. Ook bepaalde voeding bevat een  hoeveelheid aan vitamine D, zoals vette vis (makreel, zalm en haring), eieren, roomboter en vlees. Aan magarine,halvarine en braadboter is vaak vitamine D toegevoegd.

Vitamine D tekort

Een tekort aan vitamine D kan verschillende klachten veroorzaken zoals:

  • verhoogd risico op hart- en bloedvaten
  • spierklachten
  • chronische vermoeidheid
  • gewrichtsklachten
  • psychische klachten zoals angsten en depressie
  • bloedend tandvlees
  • botontkalking op hogere leeftijd                                                                                                      

Een vitamine D tekort komt de laatste jaren erg vaak voor. Meer dan 50% van de bevolking heeft last van een vitamine D tekort (bron: www.livinglong.nl)

Mogelijke oorzaken:

  1. We worden in Nederland te weinig blootgesteld aan zonlicht. We hebben meer donkere dagen dan zonnige dagen in het jaar.
  2. We gebruiken teveel zonnecreme met een hoge factor om ons te beschermen tegen huidkanker. Een zonnecreme blokkeert de blootstelling aan UV-B zonlicht. Hierdoor kan geen vitamine D aangemaakt worden.

Lange tijd gingen artsen ervan uit dat een vitamine D tekort alleen voorkwam bij mensen die te weinig buiten kwamen, getinte mensen, jonge kinderen, zwangeren en mensen die een boerka droegen. Tegenwoordig blijkt ook dat veel andere mensen een vitamine D te kort hebben.

Een vitamine D tekort is goed te verhelpen door vitamine D aan te vullen door middel van tabletten of een drankje. Binnen een aantal weken of maanden zal je klachten verminderen cq verdwijnen.

Heb jij ook vage klachten zoals chronische vermoeidheid en spier-en gewrichtsklachten? Laat je dan testen op een vitamine D tekort bij je huisarts en vraag om een bloedonderzoek!


Foobie gebruiker muis344

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 19
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie gezondheid

Alles over depressie

Informatie over depressies, soorten depressie, symptomen en behandeling

ADHD volksziekte nummer 1

Het lijkt wel of iedereen tegenwoordig ADHD heeft of een variant hierop, maar is dit ook zo..

Dromen verklaard; spin

Wat betekend het als jij droomt over spinnen?

Fit met Manon 1 - strakke billen

Strak in vorm-billen

Een andere waarheid achter hart- en vaatziekten

De relatie tussen vitamine C tekort en hart- en vaatziekten.