Betrokkenen bij eczeem


Publicatie datum:

Eczeem is lastig voor degene die het heeft, maar het heeft ook invloed op familieleden en partners. Hier een impressie.

Gesponsorde koppelingen

Eczeem is een vervelende aandoening, vooral de vorm die constitutioneel eczeem wordt genoemd. Dat betekent dat het aangeboren is, genetisch bepaald. Het gaat vaak ook gepaard met allergieën. Bij kleine kinderen wordt het ook wel dauwworm genoemd. Wat is eigenlijk de impact van deze aandoening op de naaste omgeving van de patiënt? 

Betrokken bij eczeem

Zelf geen eczeem, maar iemand betrokken zijn bij iemand die het wel heeft. Hoe is dat? Ik stelde deze vraag aan mijn moeder, aan mijn ex-partner en aan mijn dochter.

"Met zes maanden kreeg je eczeem", vertelt mijn moeder. "Ik wist niet dat het eczeem was, ik dacht dat het uitslag was omdat ik je misschien niet goed had afgedroogd. Het zat namelijk precies in de plooien van je armen en benen. Ik voelde me zo schuldig, dacht dat ik je niet goed verzorgd had! Maar ook na goed afdrogen ging het niet weg. De huisarts vertelde dat het dauwworm was. Dat zou veel bij kleine kinderen voorkomen en we kregen een zalfje mee. Na een paar jaar zou je er wel over heen gegroeid zijn. Niet dus", mijn moeder schudt haar hoofd. "Iedere avond deed ik je in een zoutbad, daarna zalven en inpakken. Het frustrerende was dat het allemaal niet hielp. Het doet pijn als je je kind niet van het leed kunt verlossen. Informatie was er in die tijd, we spreken over eind jaren zestig, alleen via een medische encyclopedie en Dokter Spock. Van artsen kregen we heel weinig informatie. Je moest ook vooral niet wijzer willen zijn dan de artsen. Dat waren toen nog echte autoriteiten. Ik herinner me nog dat ik op het consultatiebureau vroeg of melk het eczeem misschien verergerde. De arts werd enorm boos. Wat een belachelijk idee, melk was noodzakelijk! Als ouders stond je er eigenlijk alleen voor. Dat is tegenwoordig totaal anders natuurlijk".

Op mijn moeder's gezicht is de pijn van toen opnieuw te lezen als ze vertelt dat ze mij als drie jarige in het ziekenhuis moest achterlaten, zonder dat ze me er zelfs maar op voor mocht bereiden op het verblijf."We mochten niet eens mee naar de afdeling! Dat was heel verschrikkelijk. Ik ben jankend naar huis gegaan en voelde me zo schuldig dat ik je moest achterlaten. Een week lang heb je ons niet aangekeken als we op bezoek kwamen. En als we dan weg gingen, en dan hoorden we je op de gang keihard huilen. En dan mochten we niet terug! Papa en ik gingen iedere keer huilend naar huis”.

"Je groeide er niet overheen, en met zes jaar lag je nog een keer in het ziekenhuis, maar inmiddels hoorde het erbij. Het was normaal geworden en zo gingen we er ook mee om", vertelt mijn moeder. “Een ander heel moeilijke tijd was toen je begin twintig was en eczeem opnieuw opspeelde en zich ontwikkelde tot een erytrodermie. Op een gegeven moment was je bij ons thuis en ging het heel slecht. Ik zat de hele nacht bij je. Je kon niets op je lichaam verdragen. Zelfs geen kussen onder je hoofd; je lag met je hoofd op een boek. Toen voelde ik je voeten en die waren ijskoud en jebeefde over je hele lichaam. Ik voelde toen dat je aan het doodgaan was. Via de eerste hulp volgde een spoedopname. De artsen waren in rep en roer. Het had geen half uur langer moeten duren, of je had het niet overleefd, vertelden ze ons later". 

Ex partner Leon herinnert zich dat Jolanda opnieuw in het ziekenhuis belandde met eczeem in haar gezicht. “Ik wilde haar graag opzoeken, want ik was verliefd op haar, maar dat wilde ze niet omdat ze zich schaamde”. Ook toen er een relatie ontstond was de invloed van eczeem duidelijk merkbaar, hoewel het eczeem zelf weg bleef: “allerlei zalfjes natuurlijk en rekening houden met allergieen. Onze kamer was ongewoon schoon voor een studentenkamer. Jolanda vroeg wel eens of ik geen afkeer had van eczeem of van de zalf, maar dat was absoluut niet zo. Ik probeerde haar ervan te overtuigen dat ze niet onzeker hoefde te zijn, maar het eczeem had wel invloed op haar zelfvertrouwen. Jolanda was heel bang dat eventuele kinderen ook eczeem zouden krijgen. De allergoloog zei dat die angst niet onterecht was. Er was tenslotte een erfelijke factor. Maar hij zei ook dat we de angst voor eczeem niet zoveel macht moesten geven en dat er tegenwoordig veel meer gedaan kan worden dan toen Jolanda klein was.”

“Ik merk eigenlijk niet zoveel van jouw eczeem, behalve dan dat je altijd zalf op moet doen na het douchen. Want anders wordt je 'een droge doedel', zeg je altijd voor de grap”, lacht tienjarige dochter Nina. “Maar ik ben wel heel blij dat ik het zelf niet heb!”.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 5
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Gezond evenwicht

Een balans vinden in je gewicht is heel belangrijk

De oorzaken van een hartinfarct

Wanneer iemand een hartinfarct krijgt betekent dit dat er een deel van het hart afsterft. Dit veroorzaakt een verminderde pompkracht, soms zoveel dat je eraan kunt overlijden.

Slapeloosheid

slapeloosheid, wat kan ik er aan doen??

Multiple sclerose

Wat houd MS in en hoe ermee om te gaan

Borderline persoonlijkheidsstoornis

Psychische aandoening meest voorkomend bij vrouwen

Help, mijn kleintje stottert

Informatief artikel over stotteren

Roaccutane en haaruitval

Wat te doen tegen haaruitval/haarverdunning wegens Roaccutane

Alles over SNOT

Snot... Misschien een smerig onderwerp? Maar laten we aan dit slijmerige goedje toch maar wat aandacht besteden. Het zal je neus uitkomen!

Een te trage schildklier

een te trage schildklier, wat is dat nou? en hoe ga je er mee om?

Runningtherapie voor groepen

Runningtherapie met groepen. Inzichtgevende of ondersteunende therapie?

Consultvoering.

Consultvoering wordt gedaan volgens een stappenplan en dit stappenplan wordt hier besproken.

Slaapproblemen

Iedereen heeft het wel eens meegemaakt. Je moet de volgende ochtend vroeg op, bent hartstikke moe, maar je valt niet in slaap of je wordt steeds weer wakker.

Mens erger je niet!

5 tips voor minder stress in je leven.

Het elektronisch patiëntendossier

Lees hier alles over het elektronisch patiëntendossier (EPD)

Actonel

Beschrijving van het medicament Actonel.

Last van stotteren?

Hier lees je hoe je er vanaf kunt komen!

Het voorkomen en de vermindering van gehoorverlies

Wat kan men doen ter voorkoming en vermindering van gehoorverlies?

Derde trimester zwangerschap

Het derde trimester van week tot week

Klaplong

Wat is het en hoe krijg je het?

Wintermoeheid

Winterse invloeden op uw humeur

Alles over malaria

informatie over malaria

Kwakzalver

De originele benaming is Quackery

Zuiver en bescherm je lichaam met Chlorella

Chlorella, een uniek groen algje met vele vitamines en mineralen die in staat is om uw lichaam te zuiveren, te beschermen, te helpen bij studies en is een bron van energie.

Gonorroe

Informatieve artikel over aandoening Gonorroe

Help! ik heb een huilbaby!

Huilbaby wat te doen?