Zout en Peper, smaakmakers met een verhaal


Publicatie datum:

Zout, peper, suiker en azijn. Belangrijke smaakmakers in voedsel met grote verschillen qua gezondheid en oorsprong. Het zijn conserveringsmiddelen zonder zo genoemd te worden en zonder dat er duidelijke regels of normen voor zijn.

Gesponsorde koppelingen

Zeer bekende smaakmakers in voedingsmiddelen zijn natuurlijk zout en peper.

Maar zout en peper zijn totaal verschillende stoffen. Peper is een plantaardige specerij, het is de scherp smakende bes van de tropische peperplant. Peper is smaakversterkend, bijvoorbeeld voor vlees. Het geeft smaak aan bijvoorbeeld soepen, sauzen en puree.

Zout echter is meestal beschikbaar als een gekristalliseerd mineraal, gewonnen uit zoutlagen (opgedroogde zeeën) of door zeewater te laten verdampen en kent zijn oorsprong niet als smaakmaker maar als conserveringsmiddel (gif tegen bacteriën).

In dit artikel meer over zout, peper en andere manieren om smaat te verbeteren.

Additievenwetgeving

Het is niet zo dat de additievenwetgeving van toepassing is op alle levensmiddelen. Als dat wel zo zou zijn, zou er een hoop afvallen. Een paar voorbeelden, gebaseerd op een interview met Dhr. Hartemink, voedselmicrobioloog aan de universiteit van Wageningen.

Als suiker of zout nu zou worden aangevraagd als additief, zou het worden afgewezen en niet toegelaten. Additieven worden op dieren getest en er zou bijvoorbeeld bij zout en suiker direct blijken dat de invloed op het lichaam zo sterk (negatief) zou zijn dat het meteen werd afgewezen. Iedereen kent het effect van zout op  bloeddruk en suiker op diabetes en cariës.

 

Maar ook natuurlijke producten hebben soms hoge concentraties van een stof, die als ze werd toegevoegd in die mate, nooit zou mogen. Bijvoorbeeld de cranberry -met een concentratie benzoëzuur die ver boven het wettelijk toegestane nivo ligt- wordt niet verboden omdat het in de natuur zo voorkomt.

 

Zout wordt echter al sinds de 18e eeuw toegepast. Vooral tegen bederf en niet zo zeer als smaakstof. De toegepaste stoffen tegen bederf hadden meestal een giftigheid waardoor de bacteriën minder kans hadden. Cadmiumzout en lood werden ook toegepast, maar die zijn wat te giftig. Zout daarentegen werd in grote hoeveelheden toegepast. Zo veel was er nodig om bederf tegen te gaan dat het in deze tijd als oneetbaar zou worden getypeerd.

 

Zout heeft ook een hoog gewenning effect. Wie veel zout gewend is, zal matig gezouten eten toch flauw vinden smaken. Iemand die weinig zout gewend is, zal hetzelfde gerecht dat matig gezouten is juist erg zout vinden.

 

Verder wordt zout vrijwel overal aan toegevoegd. Het word zowel aan aardappelen, groenten en vlees toegevoegd en ook aan gebak, snoep, chips,snacks en diepvriesmaaltijden, pizza’s, kaas, ijs en sauzen etc. Vaak om duurdere toevoegingen te voorkomen.

 

Zout (te veel) is dan niet goed, maar je lichaam heeft ook zout nodig. Hoe veel zout heeft een lichaam dan wel nodig? Een lichaam heeft minimaal 2 gram zout per dag nodig en er wordt door de Nederlandse gezondheidsraad geadviseerd niet meer dan 6 gram zout per dag te eten. Het gemiddelde ligt echter op 10-12 gram per dag.

 

Echte zoutvervangers zijn er nauwelijks omdat ze meestal een te verschillende smaak hebben. Kaliumzout (dieetzout) bestaat wel. Te veel kalium is echter ook risicovol. Veel beter is het om met specerijen en kruiden te werken. Bijvoorbeeld dus peper (vers het lekkerst!), bieslook, knoflook of ui.

Bij aardappelen wordt vaak gewerkt met het meekoken van een KLEIN stukje selderij.

 

Lekker eten met minder zout is dus best mogelijk en in elke geval een stuk gezonder.


Foobie gebruiker Diamind

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 26
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Dyslexie en nevenproblematiek

Dit artikel bespreekt de hoofdkenmerken en symptomen van dyslexie, en gaat daarnaast in op veelvoorkomende nevenproblematiek bij kinderen met dyslexie, zoals ADHD en sociale problemen.

Voetwratten hoe kom je er van af?

Een nieuwe simpele manier om van je voetwratten af te komen!

Alles over ogen laseren

De afweer van het lichaam.

Een kort overzicht over hoe de 1ste lijns afweer van het lichaam werkt.

De paniekstoornis bij adolescenten: oorzaken en behandeling

Dit artikel geeft inzicht in de oorzaken (etiologie) van de paniekstoornis bij adolescenten en de behandelingmogelijkheden. Het artikel is gebaseerd op wetenschappelijke literatuur.

Alles over hielspoor

Informatie over hielspoor

Baby's eerste dagen

de eerste dagen van een pasgeboren wonder.

Anorexia nervosa

In dit artikel staat beschreven wat anorexia nervosa is.

Herken ADHD: de kenmerken

Waaraan kun je ADHD herkennen? In dit artikel geef ik je de kenmerken.

Alles over Bellse parese

Hier kunt u alles lezen over de Bellse parese

Hoe kom je van je diarree af?

Handige tips om je diarree snel te laten stoppen

Als spanning een Burn-Out wordt.

Hoe voorkom en herken je een burn-out?

Alles over diarree

Informatie over diarree, de oorzaken, gevolgen en behandeling.

Cellulitis - anti-cellulitis behandelingen - getest - oplossingen

Het komt er bijna op neer dat 9 op de 10 vrouwen geconfronteerd wordt met cellulitis of sinaasappelhuid. Verschillende oplossingen worden aangeboden, maar werken ze ook?

SOA's

Bescherm je!

Dromen verklaard; achtervolgd worden

Wat betekent het als je droomt dat je wordt achtervolgd?

het rijksvaccinatieprogramma

Informatie over het Nederlandse rijksvaccinatieprogramma

Emotional Freedom Techniques – eerste hulp bij pijn en angst

Een eenvoudige techniek die je zelf kan leren en toepassen

Het effect van de samenleving op de emotionele huishouding

Het effect van de samenleving op de emotionele huishouding.

Doof door gehoorverlies

Uitleg over de oorzaken van gehoorverlies.

Alles over waterpokken

Informatie over waterpokken

Vetverbranding en lichaamsbeweging

Een vergelijking tussen trainingen van vroeger en nu om vet te verbranden.

Sauna en sport

Een uitleg over de voordelen van de sauna voor sporters zowel als sedentairen. Evenals een overzicht voor het juiste gebruik van de sauna.

Behandeling van acné (jeugdpuistjes)

Lees hier alles over de behandeling van acné

Alweer de griep?

Wanneer heb je echt de griep?