Acupressuur - een eeuwenoude Chinese geneeswijze


Publicatie datum:

Wat is acupressuur, wat is zijn geschiedenis en hoe werkt het?

Gesponsorde koppelingen

Acupressuur is een zeer oude geneeswijze die in China ontstaan is. De geneeswijze is gebaseerd op het stimuleren van energiestromen met de handen. Uit onderzoek blijkt echter dat veel mensen niet precies weten wat acupressuur inhoudt en hoe deze geneeswijze ontstaan is. Deze onderwerpen komen in dit artikel aan de orde. Ook zullen we bekijken of de werking van acupressuur wetenschappelijk aangetoond is.

Wat is acupressuur?

Acupressuur is een geneeswijze die verwant is aan acupunctuur. Letterlijk betekent het puntdrukken, ‘acus' betekent ‘punt', ‘pressum' betekent ‘drukken'.Volgens de leer van de acupressuur bevinden zich in ons lichaam meridianen, oftewel kanalen waarlangs energie loopt. Het kan echter gebeuren dat er een verstopping van afvalstoffen in de meridianen zit. Het gevolg hiervan is dat de organen of spieren die op die meridianen zijn ‘aangesloten' minder goed gaan functioneren, wat kan zorgen voor ziektes en klachten.Door op specifieke plekken van het lichaam een bepaalde tijd krachtig te drukken of te wrijven worden de meridianen gestimuleerd waardoor de afvalstoffen afgevoerd worden en het desbetreffende orgaan of spier weer normaal kan functioneren. Hierdoor neemt de klacht vaak af.De organen in ons lichaam zijn altijd aan specifieke meridianen gekoppeld en daarom moet elke klacht behandeld worden door acupressuur op een ander deel van het lichaam uit te oefenen.

Acupressuur mag nooit als enige behandeling van een ziekte gegeven worden. De behandeling dient als aanvullende geneeswijze gezien te worden. Raadpleeg daarom altijd eerst uw huisarts voordat u acupressuur overweegt.

Geschiedenis van acupressuur

In het continent Azië ging men er vanuit dat een evenwicht van lichaam en geest ervoor kon zorgen dat iemand zou genezen. Daar is de hele leer van acupressuur ook op gebaseerd.
De leer van acupressuur is al duizenden jaren geleden ontstaan in China. Het is niet precies duidelijk hoelang acupressuur nu eigenlijk al bestaat.Volgens sommige geleerden is de geneeswijze ongeveer 2700 jaar voor Christus ontstaan. Andere bronnen spreken over 5000 jaar voor Christus. Waarschijnlijk is acupressuur in ieder geval één van de oudste geneeswijzen. Omdat acupressuur al een oude geneeswijze is, is er niet veel bekend over het ontstaan en de ontwikkeling van deze geneeswijze.

Is de werking van acupressuur wetenschappelijk bewezen?

Lange tijd heeft de wetenschap het bestaan van meridianen ontkend. Toch is er veel onderzoek gedaan naar het eventuele bestaan van meridianen. Sinds 1978 werd dit gedaan met radioactieve tracing methodes. Dat houdt in dat een onderzoeker zich op acupunctuurpunten laat inspuiten met radioactieve tracing. Als dit gedaan werd was er inderdaad een duidelijk zichtbare lijn waar te nemen. Dit zou kunnen duiden op het bestaan van meridianen.Critici hebben toen verondersteld dat het het lymfestelsel zou kunnen zijn dat zichtbaar was. Daarom zijn er verdere experimenten gedaan naar het bestaan van meridianen en uiteindelijk zijn wetenschappers er in 1992 erachter gekomen dat meridianen werkelijk bestaan.De tegenstanders waren echter nog steeds niet tevreden; zij beweerde dat de zichtbare lijnen van radioactieve tracing ook in het bloed kon zijn.Maar ook dit bleek niet waar te zijn omdat wanneer het in het bloed gespoten werd. De snelheid en de verdwijning van transport kwamen niet overeen met het experiment waarbij dit in meridianenpunten gespoten wordt.
Ook de ‘routes' van de meridianen, met welke organen bepaalde plekken op de huid in verbinding staan, blijken na onderzoek te kloppen.

Maar heeft het drukken op die punten op de meridianen dan ook wel echt effect op het genezingsproces? Ook daar is onderzoek naar gedaan en na veel experimenteren en onderzoeken is geconstateerd dat het uitoefenen van acupressuur op de meridianen effect kan hebben. De positieve werking was echter niet in alle gevallen merkbaar. Niet altijd en niet bij iedereen heeft acupressuur dus effect maar het is wel heel goed mogelijk dat het effect heeft. Ook lang niet bij alle ziekten is acupressuur werkzaam. Dit heeft als reden dat de oorzaak van de klachten ook een andere oorzaak kan hebben dan een verstopping in meridianen.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 3
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

De ontwikkeling van geslachtsrollen volgens de biologische en cognitieve benadering

In dit artikel wordt besproken hoe de biologische en cognitieve benadering over geslachtsrollen denken

Kruiden maken je gezond

Het gebruik van verse kruiden in de keuken pept niet enkel smaakloze gerechten op, maar betekent ook een ware energieboost voor je lichaam.

Alles over kanker

Informatie over kanker (maligniteiten): uitleg, soorten en behandeling

alles over zorgverzekeringen

Hier vindt u alle informatie die u nodig hebt om een ziektekostenverzekering af te kunnen sluiten

Wat is Raw Food?

Wat is het raw food dieet?

Alles over prolaps

Informatie over prolapsen in het genitale gebied

Probeert u deze alternatieve geneeswijzen voor potentieproblemen eens

Meteen naar medicijnen grijpen als u een probleem heeft met uw potentie is zeker af te raden, probeer de alterantieve oplossingen die wij hier aanbieden.

Bubbelbaden en je gezondheid

Bubbelbaden en goede gezondheid, gaat dat samen?

Versla cellulitis in 5 stappen

5 tips om cellulitis te verminderen of zelfs te verwijderen.

Slaappillen

de medicamenteuze behandeling van slaapproblemen

Waterpokken

Geeft een omschrijving wat waterpokken is. Wat de oorzaak is, symptomen zijn en hoe te behandelen.

Zwangerschapsklachten

Omschrijving van de zwangerschapsklachten die je kunt krijgen.

Oorzaken van autisme: een ontdekking

Dit artikel biedt inzicht in de oorzaken van autisme en richt zich voornamelijk op een nieuw ontdekte oorzaak van autisme: een verminderde werking van het spiegelneuronensysteem.

Dru Yoga

Een nadere uitleg over Dru Yoga, wat is het precies, en voor wie?

Decubitus

De oorzaken, symptomen, behandeling en preventie van decubitus

HSP

Wat is HSP en hoe ermee om te gaan

Navelpiercing levensgevaarlijk!!!

Navelpiercing blijkt LEVENSGEVAARLIJK

Tarwe allergie

Informatief artikel over welke granen te gebruiken zijn bij een tarwe allergie.

Psychosociale Ontwikkeling bij Broertjes en Zusjes van Kankerpatiëntjes

De positieve en negetieve gevolgen worden beschreven van het hebben van een brusje met kanker

Voedingsopvoeding en eetproblemen bij kinderen van 2 tot 12 jaar.

Voedingsopvoeding en eetproblemen bij kinderen van 2 tot 12 jaar.

Alcoholische drank

Alcohol en gezondheidsrisico's

Geluk

Wat is geluk? Waar is geluk van afhankelijk?

Verkoudheid vermijden of bestrijden

Ben je vaak verkouden in de herfst of winter? Wil je weten hoe je ervan kunt komen of hoe je het een volgende keer kunt vermijden? Lees dat dit artikel!

Reisziekte

Wat is reisziekte, hoe komt het, hoe herken ik het en wat kan ik eraan doen?

Behandelen van insectenbeten, insectensteken en de oorzaken hiervan

Wanneer je een tropisch land bezoekt loop je meer risico op insectenbeten en steken dan in Nederland. Ook komen er andere ziektes en aandoeningen voor dan in ons eigen land.