Acupressuur - een eeuwenoude Chinese geneeswijze


Publicatie datum:

Wat is acupressuur, wat is zijn geschiedenis en hoe werkt het?

Gesponsorde koppelingen

Acupressuur is een zeer oude geneeswijze die in China ontstaan is. De geneeswijze is gebaseerd op het stimuleren van energiestromen met de handen. Uit onderzoek blijkt echter dat veel mensen niet precies weten wat acupressuur inhoudt en hoe deze geneeswijze ontstaan is. Deze onderwerpen komen in dit artikel aan de orde. Ook zullen we bekijken of de werking van acupressuur wetenschappelijk aangetoond is.

Wat is acupressuur?

Acupressuur is een geneeswijze die verwant is aan acupunctuur. Letterlijk betekent het puntdrukken, ‘acus' betekent ‘punt', ‘pressum' betekent ‘drukken'.Volgens de leer van de acupressuur bevinden zich in ons lichaam meridianen, oftewel kanalen waarlangs energie loopt. Het kan echter gebeuren dat er een verstopping van afvalstoffen in de meridianen zit. Het gevolg hiervan is dat de organen of spieren die op die meridianen zijn ‘aangesloten' minder goed gaan functioneren, wat kan zorgen voor ziektes en klachten.Door op specifieke plekken van het lichaam een bepaalde tijd krachtig te drukken of te wrijven worden de meridianen gestimuleerd waardoor de afvalstoffen afgevoerd worden en het desbetreffende orgaan of spier weer normaal kan functioneren. Hierdoor neemt de klacht vaak af.De organen in ons lichaam zijn altijd aan specifieke meridianen gekoppeld en daarom moet elke klacht behandeld worden door acupressuur op een ander deel van het lichaam uit te oefenen.

Acupressuur mag nooit als enige behandeling van een ziekte gegeven worden. De behandeling dient als aanvullende geneeswijze gezien te worden. Raadpleeg daarom altijd eerst uw huisarts voordat u acupressuur overweegt.

Geschiedenis van acupressuur

In het continent Azië ging men er vanuit dat een evenwicht van lichaam en geest ervoor kon zorgen dat iemand zou genezen. Daar is de hele leer van acupressuur ook op gebaseerd.
De leer van acupressuur is al duizenden jaren geleden ontstaan in China. Het is niet precies duidelijk hoelang acupressuur nu eigenlijk al bestaat.Volgens sommige geleerden is de geneeswijze ongeveer 2700 jaar voor Christus ontstaan. Andere bronnen spreken over 5000 jaar voor Christus. Waarschijnlijk is acupressuur in ieder geval één van de oudste geneeswijzen. Omdat acupressuur al een oude geneeswijze is, is er niet veel bekend over het ontstaan en de ontwikkeling van deze geneeswijze.

Is de werking van acupressuur wetenschappelijk bewezen?

Lange tijd heeft de wetenschap het bestaan van meridianen ontkend. Toch is er veel onderzoek gedaan naar het eventuele bestaan van meridianen. Sinds 1978 werd dit gedaan met radioactieve tracing methodes. Dat houdt in dat een onderzoeker zich op acupunctuurpunten laat inspuiten met radioactieve tracing. Als dit gedaan werd was er inderdaad een duidelijk zichtbare lijn waar te nemen. Dit zou kunnen duiden op het bestaan van meridianen.Critici hebben toen verondersteld dat het het lymfestelsel zou kunnen zijn dat zichtbaar was. Daarom zijn er verdere experimenten gedaan naar het bestaan van meridianen en uiteindelijk zijn wetenschappers er in 1992 erachter gekomen dat meridianen werkelijk bestaan.De tegenstanders waren echter nog steeds niet tevreden; zij beweerde dat de zichtbare lijnen van radioactieve tracing ook in het bloed kon zijn.Maar ook dit bleek niet waar te zijn omdat wanneer het in het bloed gespoten werd. De snelheid en de verdwijning van transport kwamen niet overeen met het experiment waarbij dit in meridianenpunten gespoten wordt.
Ook de ‘routes' van de meridianen, met welke organen bepaalde plekken op de huid in verbinding staan, blijken na onderzoek te kloppen.

Maar heeft het drukken op die punten op de meridianen dan ook wel echt effect op het genezingsproces? Ook daar is onderzoek naar gedaan en na veel experimenteren en onderzoeken is geconstateerd dat het uitoefenen van acupressuur op de meridianen effect kan hebben. De positieve werking was echter niet in alle gevallen merkbaar. Niet altijd en niet bij iedereen heeft acupressuur dus effect maar het is wel heel goed mogelijk dat het effect heeft. Ook lang niet bij alle ziekten is acupressuur werkzaam. Dit heeft als reden dat de oorzaak van de klachten ook een andere oorzaak kan hebben dan een verstopping in meridianen.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 3
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Navelpiercing levensgevaarlijk!!!

Navelpiercing blijkt LEVENSGEVAARLIJK

Syndroom van Asperger en ADHD, ´Hoe om te gaan, met meerdere speciale kinderen, in één gezin`

Voor gezinnen waar beide autismestoornissen aanwezig zijn is dit een intressant artikel.

Wat is PDS en Hoe geraak je er nu vanaf?

Artikel over PDS en zijn behandeling

Fit met Manon 1 - strakke billen

Strak in vorm-billen

Moeite met slapen?

Meditatie hoeft niet zweverig te zijn, maar kan goed helpen om in te slapen.

Zwangerschapssignalen

Soms voel je, dat je zwanger bent, want er zijn allerlei signalen

Alles over migraine

Migraine is een vervelende kwaal. Lees hier alles over migraine en wat je eraan kunt doen.

Astma

Een beschrijving over wat astma is, waarom het behandeld wordt en welke therapiemogelijkheden er zijn.

vitamine D

wat gebeurt er met je als je te weinig vitamine D binnenkrijgt?

De cognitieve, psychodynamische en humanistische benadering over persoonlijkheid

In dit artikel wordt besproken hoe de cognitieve, psychodynamische en humanistische benadering over persoonlijkheid denken

Alles over alcoholverslaving

Informatie over alcoholverslaving

Lage rugklachten, hoe kom je aan een diagnose

Zonder medische kennis is het vinden van een oorzaak vreselijk moeilijk, daarom help ik je op weg!

Gezond leven door een goed eetpatroon

Met een gezond eetpatroon verwen je je lichaam en je leven.

Seroquel, de effecten en bijwerkingen

Over seroquel en wat niet in de bijwerkingen staat

Dromen verklaard; achtervolgd worden

Wat betekent het als je droomt dat je wordt achtervolgd?

Atopie

Wat is atopie en waarom veroorzaakt het astma, eczeem en hooikoorts

Verhalen over kanker: Deel I

Verhalen over kanker in de media

Huilbabies en hechtingsproblemen

Overal kan je lezen dat ouders met huilbabies hun babies te veel verwennen. Maar is dit eigenlijk wel waar of is het net omgekeerd?

De kijk op verslaving door de jaren heen

In dit artikel worden de verschillende modellen besproken die men door de jaren heen hanteerde voor het kijken naar verslaving

Wat velen niet weten over cola drinken!

Cola light: een dikmaker!

ME CVS

ME CVS onderzoek klachten diagnose myalgische ecefalomyelitis chronisch vermoeidheidssyndroom vermoeidheid klachten ontsteking immuunsysteem neurologisch patient cognitieve gedragstherapie wetenschappelijk psychologisch geestelijk lichamelijk oorzaak erkenning ziek klachtenpatroon onbegrip controverse stromingen onzeke

Hoe kun je Ebola snel de wereld uit helpen?

Zolang Ebola alleen in een paar landen in Afrika voorkomt grijpt de wereld niet doortastend in. Hoe kun je Ebola snel de wereld uit helpen?

Virus - Soorten en veranderingen

Soorten virussen en de antivirale middelen

Het oor

hoe werkt het oor? en wat gebeurt er met het oor als je ouder wordt.

Mooie goedkope bril, mooie voordelige bril

Is er echt voor iedereen een mooie goedkope bril of mooie voordelige bril.