ADHD: Ritalin of gedragstherapie?


Publicatie datum:

Het is soms moeilijk om te beslissen of een kind met ADHD beter ritalin kan krijgen of gedragstherapie.

Gesponsorde koppelingen

De heer en mevrouw Van Dijk zijn de ouders van de 6-jarige Jan. Bij Jan is ADHD vastgesteld en dit moet verteld worden aan de ouders. De ouders van Jan zijn zwakbegaafd, ze hebben nog vier andere kinderen, ze moeten rondkomen van een minimumloon en ze wonen in een klein huis. Een niet al te beste thuissituatie dus. De vraag is of Jan nu Ritalin moet gaan gebruiken, of misschien beter in gedragstherapie kan gaan?

Wat houdt ADHD nou precies in? ADHD is de afkorting van Attention Deficit Hyperactivity Disorder (website 1). Kinderen met ADHD hebben last van aandachtsproblemen, bestaande uit negen symptomen, en hyperactiviteit en impulsiviteit, ook bestaande uit negen symptomen. Onder aandachtsproblemen verstaan we bijvoorbeeld dat iemand snel afgeleid is en geen overzicht heeft over hoofd- en bijzaken. Bij hyperactiviteit moet u denken aan een innerlijke rusteloosheid en altijd bezig zijn met dingen. En als laatste een voorbeeld van symptomen van impulsiviteit; ongeduldigheid en dingen doen zonder erover na te denken. Om ADHD vast te kunnen stellen, moet een kind voldoen aan minstens zes van de negen symptomen van aandachtsproblemen en van hyperactiviteit/impulsiviteit. Bij Jan is dit dus het geval.

De mogelijkheden om de symptomen van ADHD te verminderen zijn medicatie en gedragstherapie. Het meest voorkomende medicijn dat gebruikt wordt bij ADHD is Ritalin. De werkzame stof in Ritalin is methylfenidaat. Dit zorgt ervoor dat mensen met ADHD rustiger worden en zich beter kunnen concentreren. De werking van het medicijn begint een tot twee uur na inname en houdt drie tot zes uur aan. Vaak wordt het medicijn voorgeschreven na het zesde levensjaar, omdat het kind dan te maken krijgt met een serieuze schoolsituatie (website 2). De andere optie is gedragstherapie. Deze kan toegepast worden op de ouders, de leerkracht en het kind. De therapie van de ouders bestaat vooral uit het leren omgaan met kind in bepaalde situaties, reageren op de emoties van het kind en structureel zijn (website 3). De leerkracht moet proberen om structuur aan te brengen in zijn lessen en gebruik te maken van vaste regels. De leerkracht moet ook proberen om dezelfde structuur als bij het kind thuis te verzorgen, zodat het kind weet wat hem te wachten staat. Het is dus belangrijk dat ouders en school overeenstemmen in hun methoden (website 3). De therapieen voor de ouders en leerkrachten worden ook wel parent management training (PMT) en mediatietraining van ouders en leraren genoemd (tekst 9). De behandeling van het kind is erop gericht dat het kind leert zijn eigen gedrag te beheersen. Kinderen met ADHD zijn zich namelijk niet voldoende bewust van hun gedrag en weten ook niet wat voor gevolgen hun gedrag heeft. Het kind leert zijn eigen gedrag te observeren en leert inzien wat de gevolgen van zijn gedrag kunnen zijn (website 3).

Deze mogelijkheden blijken beide effectief te zijn, maar hebben elk hun voor- en nadelen. Het grootste voordeel van Ritalin is dat het beter werkt dan elke andere soortige behandeling. Het is een snelwerkend medicijn, waardoor het effect ervan snel zichtbaar is (website 3). Zolang deze medicatie toegepast wordt, zijn de symptomen van ADHD sterk onderdrukt (website 3). Gezien het feit dat de familie Van Dijk een minimuminkomen heeft, is het belangrijk voor hen dat Ritalin door de zorgverzekeraar betaald wordt (website 4). Er zitten echter ook een aantal nadelen vast aan het gebruik van Ritalin. Ten eerste is het zo dat wanneer de medicatie na drie tot zes uur uitgewerkt is, er een rebound ontstaat en de symptomen dus versterkt terugkomen (webiste 3). Daarnaast is het zo dat de symptomen van ADHD alleen onderdrukt worden, en dus na het stoppen met het gebruik van Ritalin weer in hun oorspronkelijke vorm terugkeren (website 3). Ritalin kan ook bijwerkingen veroorzaken, die uiteindelijk kunnen leiden tot psychiatrische stoornissen. Ook is er onderzoek gedaan door onderzoekers van de universiteit in Buffalo, waaruit bleek dat gebruik van Ritalin leidt tot veranderingen in het functioneren van de hersenen, die lang aanhouden nadat de behandeling met dit middel gestopt is(tekst 19). Er is echter nog geen onderzoek gedaan naar het lange-termijn-effect van Ritalin (tekst 14). Als laatste valt Ritalin onder de opiumwet (website 6), waardoor oudere kinderen met ADHD het als drug kunnen gaan gebruiken en niet meer als effectief medicijn. Het grote voordeel van gedragstherapie is dat je geen medicijnen hoeft toe te dienen. Ook deze mogelijkheid heeft op korte termijn effect. In tegenstelling tot Ritalin, kan gedragstherapie wel voor lange termijn werken zonder dat de behandeling nog toegepast wordt. Dit kan echter alleen als de therapie gericht is op kind, ouder en leerkracht (website 5). Bij gedragstherapie leert het kind omgaan met zijn gedragsstoornis (website 3). Bij Ritalin is dit niet het geval, de symptomen worden alleen onderdrukt. In de situatie van familie Van Dijk is gedragstherapie wellicht ook effectief voor hun andere kinderen, zodat in het gehele gezin dezelfde structuur geboden wordt. Een van de nadelen van gedragstherapie is dat het minder effectief is dan het gebruik van Ritalin. Als gedragstherapie alleen op het kind gericht is, en niet op de ouders en leerkracht, dan zal het gedrag van het kind alleen verbeteren in de therapiesituatie. Ook moeten er forse investeringen gedaan worden (vele bijeenkomsten en dure programma's), terwijl men van tevoren niet zeker weet of het gewenste doel wel bereikt wordt. Voor de familie Van Dijk kan het ook een groot nadeel zijn, gezien hun economische situatie, dat het per zorgverzekeraar verschilt of gedragstherapie vergoed wordt of niet (website 7).

Gezien het feit dat Ritalin zoveel ernstige nadelen kan hebben, gaat onze voorkeur voor Jan uit naar gedragstherapie. Ondanks dat bekend is dat Ritalin een betere werking heeft dan gedragstherapie, lijkt het ons een veiligere methode om gedragstherapie toe te passen op ouder, leerkracht en kind. Op deze manier zal Jan goed leren omgaan met zijn gedragsstoornis en zal zijn omgeving hier ook goed mee om kunnen gaan. Er kan nagegaan worden of de familie Van Dijk verzekerd is voor gedragstherapie. Zo niet, kunnen ze altijd geholpen worden met het overstappen op een gelijkwaardige verzekeraar die gedragstherapie wel vergoedt. Al met al kiezen wij dus voor gedragstherapie, omdat dit het beste is voor het hele gezin en er geen mogelijke gevaarlijke gevolgen aan vast zitten.

Literatuurlijst:

Websites:Website 1: http://mediatheek.thinkquest.nl/~jrc104/n

Website2:http://www.apotheek.nl/Medische_informatie/Medicijnen/Producten/Ritalin.aspx?mId=10704&rId=760

Website 3: http://adhdbijkinderen.web-log.nl/adhdbijkinderen/e-verschillende-behandelingsmethoden-voor-adhd/

Website 4: http://www.thuisapotheek.nl/geneesmiddelen/ritalin/

Website 5: http://nl.wikipedia.org/wiki/Medicatie_bij_ADHD

Website 6: http://www.adhdenik.nl/index.phpsub=diagnosebehandeling&pag=ritalin

Website 7: http://www.google.nl/#hl=nl&source=hp&biw=1268&bih=865&q=gedragstherapie+vergoeding&aq=f&aqi=&aql=&oq=&gs_rfai=&fp=640368b03f549725

 

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 5
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Het belang van gezonde voeding

Dit artikel wil je het belang van gezonde voeding aantonen, niet enkel voor het lichaamsgewicht, maar ook voor de gehele gezondheid.

Wat is het down syndroom?

Alles over het down syndroom

Dromen verklaard; zwanger

wat betekent het als jij droomt dat jij zwanger bent?

De kracht van centreren

Centreren of gronden is de basis voor de ontwikkeling van gezondheid, persoonlijkheid en spiritualiteit.

Gezond en effectief afslanken?

Een effectief en gezond dieet.

Beschrijving van het buikvlies

Beschrijving van het buikvlies.

Bukken en tillen: zo doe je het goed!

Het lijkt zo makkelijk, maar bukken is een kunst om goed te doen. En meestal weet je pas als je het fout doet als het inmiddels te laat is en je door je rug heengegaan bent.....

De hik.

Wat gebeurt er precies in het lichaam als je de hik hebt?

Het elektronisch patiëntendossier

Lees hier alles over het elektronisch patiëntendossier (EPD)

Wat is Hyperventilatie / Paniek aanval

Hier kun je lezen wat hyperventilatie is + Paniek aanval

Gezonde oppepper : Na een energizer weer fit aan de slag

Energizers zijn leuke korte oppeppende activiteiten die je tussendoor doet zodat je weer fit verder kunt met wat je aan het doen was

Homeopathische behandeling candida/schimmelinfectie

Homeopathisch geneesmiddel tegen candida

Van volledig verlamd tot prima prestaties op de golfbaan

Hoe iemand met een ernstig herseninrfarct en behoorlijk hartproblemen met een enorme wilskracht tot behoorlijke prestaties komen kan.

Wat is Gille de la Tourette?

Wat zijn de kenmerken van de psychiatrische aandoening Gille de la elTourette?

Alles over hart en vaatziekten

Informatie over hart- en vaatziekten en de risicofactoren hierop. Voorkom dat je een hartaanval krijgt!

Fytotherapie: een geschenk van Moeder Natuur

Dit artikel beschrijft hoe je met een gezonde levenswijze, onder andere gebaseerd op fytotherapie, gewicht en vet zou kunnen kwijtraken.

Krampen, ze kunnen een nachtmerrie zijn.

Veel mensen hebben last van kramp. Wat is het en wat kun je doen.

Eiwitten

Wat zijn eiwitten? Hoeveel heb je ervan nodig? En wat is de functie van eiwitten?

Beter in je vel in 9 stappen.

Beter in je vel zitten is makkelijker te bereiken dan je zelf denkt.In de volgende 9 stappen leer je hoe je dit het beste kan bereiken.

Alles over beroertes

Lees hier alles over beroertes: TIA's en CVA's wat is het en wat kun je eraan doen.

Bronchitis bij jonge kinderen

Wat is bronchitis? Wat te doen bij bronchitis

KIDD Syndroom

U heeft een kind dat ander gedrag vertoont dan andere kinderen. Vaak hoofdpijn, is onrustig, problemen met haren wassen, wil vaak niet mee doen aan spelletjes, is laat met allerlei normale zaken zoals fietsen, lopen, hinkelen, praten, moeite met leren.

Levende bloed analyse

Op zoek naar een alternatieve manier van genezing van gezondheidsklachten?

Alcohol en zijn gevolgen

Wanneer wordt men als alcoholist beschouwd. Wat zijn de gevolgen?

Ontwikkeling van ToM bij kinderen met autisme

in hoeverre kunnen kinderen volgens verscheidene onderzoeken een Theory of Mind ontwikkelen?