Angststoornissen


Publicatie datum:

alles over angsstoornissen en fobiën

Gesponsorde koppelingen

Iedereen is weleens ergens bang voor, maar wat nu als die angst je leven gaat beheersen? Dan is er waarschijnlijk sprake van een angsstoornis. Hieronder staat meer informatie over angsstoornissen.

Alles over angsstoornissen

Wat is een angsstoornis?

Een angststoonis is een psychologisch of psychiatrische aandoening die met angst gepaard gaan. Het hebben van angsten is heel normaal en dus geen stoornis. Wanneer de angsten echter zo heftig worden dat iemand er in het dagelijks leven last van heeft is er sprake van een angststoornis.

Wie krijgen er een angsstoornis?

In principe kan iedereen een angsstoornis ontwikkelen. De groep angststoornissen vormt samen de grootste groep stoornissen in de psychiatrie. Wanneer je ouders of een broer/zus hebt met een angststoornis, dan heb je een groter risico om zelf ook een angststoornis te ontwikkelen. Vrouwen hebben vaker een angststoornis dan mannen.

Hoe wordt de diagnose angststoornis gesteld?

Een diagnose in de psychiatrie wordt gesteld aan de hand van een diagnoseboek namelijk de DSM-IV. Dit boek heeft alle psychiatrische stoornissen onderverdeeld in kenmerken. Als iemand aan genoeg kenmerken van een stoornis voldoet mag de diagnose gesteld worden.

Welke angststoornissen zijn er allemaal?

  • Acute stressstoornis
  • Agorafobie
  • Angststoornis door een somatische (lichamelijke) aandoening
  • gegeneraliseerde angststoornis
  • obsessief compulsieve stoornis
  •  paniekstoornis
  • posttraumatische stressstoornis
  • specifieke fobie
  • sociale fobie
  • restgroep

Acute stresstoornis

Deze stoornis treedt op direct na een traumatiserende ervaring zoals bijvoorbeeld een ongeluk iemand raakt in een psychische shock. Mensen met een acute stressstoornis voelen zich verdoofd, kunnen niet goed slapen en hebben een minder goede concentratie. Een kenmerkende eigenschap is het keer op keer opnieuw beleven van een trauma

Agorafobie

Dit is pleinvrees. Mensen die lijden aan deze stoornis worden bang in grote en open ruimtes zoals bijvoorbeeld een plein. Het probleem hierbij is vooral het niet weg kunnen komen uit een bepaalde situatie. Mensen met agorafobie raken in dit soort situaties in paniek. Leven met agorafobie is moeilijk omdat je niet alle situaties kunt vermijden die je eng vindt.

Angststoornis door een somatische aandoening

Dit is een angststoornis die rechtstreeks veroorzaakt wordt door een lichamelijke aandoening. De beste manier om deze stoornis dan ook te behandelen is het behandelen van de aandoening waardoor hij veroorzaakt wordt.

Gegeneraliseerde angststoornis

Mensen met een gegeneraliseerde angststoornis hebben een overdreven angst voor allerlei dagelijkse dingen. Mensen die hier aan lijden hebben problemen op het werk, in de relaties en op vele andere vlakken. Een gegeneraliseerde angststoornis is een sterke beperkende factor in het dagelijks leven.

Obsessief-compulsieve stoornis

Deze stoornis is ook wel bekend onder de naam dwangneurose. Mensen die lijden aan een obsessief-compulsieve stoornis moeten van zichzelf bepaalde handelingen verrichten omdat ze anders bang zijn dat er iets gebeurt. Deze handelingen kunnen enorme proporties aannemen zoals 100x controleren of het gas uit staat of zeer vaak de handen wassen.

Paniekstoornis

Bij deze stoornis treden er regelmatig paniekaanvallen op. Niet alle paniekaanvallen hebben een duidelijk rechtstreekse oorzaak. Wanneer een patient eenmaal een paniekaanval heeft gehad kan de angst om nog een paniekaanval te krijgen juist de oorzaak zijn om weer een paniekaanval te krijgen

Post-traumatische stressstoornis

Post traumatisch betekent letterlijk "na het trauma". Het gaat dus om een stoornis na het hebben doorgemaakt van een trauma. Het verschil met een acute stresstoornis is dat het hierbij vaak gaat om repeterende of langdurige trauma's en dat de trauma's langer geleden zijn. Het belangrijkste symptoom van een post-traumatische stressstoornis is het herbeleven van de traumatische situatie, bijvoorbeeld door het hebben van nachtmerries.

Specifieke fobie

Bij een specifieke fobie is er sprake van angst voor 1 bepaalde situatie. Bijvoorbeeld het zien van spinnen, het staan op grote hoogtes en onweer.

Sociale fobie

Mensen met een sociale fobie hebben overdreven veel angst voor het omgaan met sociale situaties. Deze mensen zijn bang afgewezen te worden of af te gaan in een groep. Natuurlijk heeft iedereen weleens last van deze klachten van onzekerheid, maar iemand met een sociale fobie heeft hier zoveel last van dat het voor hem of haar een belemmering is om normaal te kunnen leven.

Restgroep

Hieronder valle alle angsstoornissen die niet aan de criterea van een van de bovenstaande groepen voldoen

 

Bronvermelding

DSM-IV criteria


Foobie gebruiker Nicole2

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 149
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Hoe kun je Ebola snel de wereld uit helpen?

Zolang Ebola alleen in een paar landen in Afrika voorkomt grijpt de wereld niet doortastend in. Hoe kun je Ebola snel de wereld uit helpen?

De ontwikkeling van geslachtsrollen volgens de biologische en cognitieve benadering

In dit artikel wordt besproken hoe de biologische en cognitieve benadering over geslachtsrollen denken

Gezondheidsgeheimen uit Okinawa

De inwoners van Okinawa leven gemiddeld genomen langer dan waar ook ter wereld. Dit artikel onthult hun geheimen!

Slapen met rug-, en/of bekkenpijn.

Het vervelende van rug- of bekkenpijn is dat iedere houding pijnlijk is. Maar een goede nachtrust is zó belangrijk! Dus hoe kan je dan het beste liggen om de pijn zo draaglijk mogelijk te houden…

Goede voornemens en dan?

Je hebt eindelijk het goede voornemen om meer te gaan sporten maar dan?

Stress

Wat is stress en wat kun je er zelf aan doen.

Dromen verklaard; honden

Wat betekend het als je droomt over honden?

Het uitstrijkje

De baarmoedermond en de schede kunnen eenvoudig onderzocht worden. Dit gebeurd met een uitstrijkje.

Eczeem

Alles over eczeem

Blaarpreventie en behandeling

Iedereen weet hoe pijnlijk en vervelend blaren onder je voeten kunnen zijn tijdens het wandelen. Maar weet iedereen ook hoe je ze kan voorkomen of behandelen?

Emotional Freedom Techniques – eerste hulp bij pijn en angst

Een eenvoudige techniek die je zelf kan leren en toepassen

jaja, 18 jaar, volwassen, in de bloei van je leven, maar niet voor mij.

Een ervaring van iemand met een gebroken rug.

Gevolgen, oorzaken en tekenen van Binge Eating Disorder (deel 1)

De gevolgen en biologische, sociale en culturele oorzaken van BED.

Even vergeten,maar wat was dementie

Hoe herken ik dementie en wat zijn de verschijnselen?

Mannen en vrouwenbreinen: heel verschillend in werking!

Verschil tussen linker en rechter hersenhelft, brein-functies en belangrijke verschillen tussen het mannen- en vrouwenbrein.

Acupunctuur

Algemene informatie over acupunctuur

Lactose intolerantie

wat is het verschil tussen lactose intolerantie en melkallergie

FitBit activity tracker - De fitness gadget van het jaar!

Je kent het vast wel, je zit de hele dag op kantoor en ’s avonds ben je te moe om nog te sporten. Je hebt chronisch bewegingstekort. Met de FitBit Flex is dit verleden tijd.

Dag GGZ, het was leuk je gekend te hebben!

Door bezuinigingen de GGZ de nek omgedraaid

Zwangerschapsdiabetes : Wat is het?

Je hoort regelmatig verhalen van zwangere vrouwen die getest moeten worden voor hun suikers tijdens de zwangerschap. Zelfs vrouwen die plotseling spreken van het leiden aan diabetes tijdens de zwangerschap.

Wat is Binge Eating Disorder?

Bijna iedereen eet weleens te veel. Maar er zijn mensen die last hebben van onbeheersbare eetbuien.

Actonel

Beschrijving van het medicament Actonel.

Ouderen op straat gezet

Steeds meer verzorgingshuizen sluiten. Waarom is dit noodzakelijk?

Afasie.

Afasie.Wat is het, hoe komt het en communicatietips.

Passief roken. Wat zijn de gevolgen voor je gezondheid?

De gevolgen van passief roken bij kinderen en volwassenen