Alles over gordelroos


Publicatie datum:

Informatie over gordelroos (herpes zoster)

Gesponsorde koppelingen

Gordelroos is een vervelende aandoening met veel complicaties. Hier kunt u lezen over de oorzaken, de symptomen, de complicaties en de behandeling van gordelroos.

Gordelroos

Wat is gordelroos?

De medische term voor gordelroos is herpes zoster. Het is een virusinfectie met het varicella zoster virus. Dit hetzelfde virus als het virus van de waterpokken. Het varicella zoster virus valt onder de groep van de herpesvirussen, die bijvoorbeeld ook een koortslip veroorzaken. De naam van gordelroos komt van de specifieke plaats van de gordelroos. In de meeste gevallen zit het namelijk op de romp, in de vorm van een gordel

Wat zijn de symptomen van gordelroos?

Gordelroos geeft een kenmerkend soort huiduitslag met blaasjes. Heel specifiek voor gordelroos is dat deze zich in een bepaald dermatoom bevinden. Dermatomen zijn huidgebieden die bij een bepaalde zenuw horen. Hierdoor zit gordelroos bijvoorbeeld nooit in het midden van de rug of van het gezicht, maar zit het (vrijwel) altijd of links of rechts. De symptomen zijn:

  • uitslag in een specifiek en scherp omgrensd gebied (dermatoom) met roodheid en blaasjes met vocht
  • pijn en/of jeuk ter plaatse van de huiduitslag
  • soms koorts
  • vaak grieperig gevoel

Meestal begint de ziekte met een grieperig gevoel, gevolg door een pijnlijk/onaangenaam gevoel ergens op de huid. Pas na een paar dagen valt er aan de geïrriteerde huid iets te zien. Er verschijnen blaasjes en de huid wordt rood. Na ongeveer 2-3 weken verdwijnen de blaasjes en komen er korstjes. De pijn neemt echter niet altijd af. De plaats kan nog lang pijn blijven doen.

Wat zijn de complicaties van gordelroos?

Lang na de gordelroos kan de huid nog pijn doen op de plaats waar de blaasjes hebben gezeten. Dit komt meer voor bij oudere mensen. De pijn kan al worden opgewekt door de wind die erlang strijkt. Dit wordt postherpetische neuralgie genoemd. Een van de bekendere plaatsen waar deze neuralgie optreedt is het gezicht, hierbij is er sprake van trigeminus neuralgie. Dit is een vervelende complicatie, want het geeft veel pijnklachten die moeilijk te behandelen zijn.

Gordelroos in het gezicht kan in het oog gaan zitten (herpes ophtalmica). Dit kan in uiterste gevallen zelfs slechtziendheid tot gevolg hebben. Een gordelroosinfectie in de buurt van het oog moet altijd behandeld worden.

Hoe krijg je gordelroos?

Gordelroos wordt veroorzaakt door hetzelfde virus als de waterpokken. Vrijwel iedereen in Nederland heeft de waterpokken al doorgemaakt toen hij/zij nog een kind was. Het virus raak je echter nooit meer helemaal kwijt. Het blijft achter in een paar zenuwcellen en steekt de kop op wanneer je een verminderde weerstand hebt. Dit kan zijn bij ouderem, na een orgaantransplantatie, als je afweeronderdrukkende middelen gebruikt of als je AIDS hebt. Wanneer het virus voor de tweede keer een infectie veroorzaakt, dan veroorzaakt het geen waterpokken meer, maar gordelroos.

Iemand die gordelroos heeft, kan iemand die nog geen waterpokken gehad heeft besmetten en zo waterpokken veroorzaken. Om deze reden moet iemand met gordelroos niet in de buurt komen van zwangere vrouwen in het derde trimester van de zwangerschap. Andersom kan iemand met waterpokken niet zo gemakkelijk gordelroos veroorzaken.

Hoe wordt gordelroos behandeld?

De behandeling van gordelroos kan het beste gestart worden wanneer er nog geen blaasjes zichtbaar zijn. Meestal wordt er een antiviraal middel gegeven. Behandeling is echter niet altijd noodzakelijk. Wanneer het oog aangedaan is, is behandeling wel noodzakelijk. Vaak wordt iemand opgenomen in het ziekenhuis en krijgt hij de medicijnen via het infuus.

In het geval van een postherpetische neuralgie (pijn nadat de blaasjes al verdwenen zijn) wordt er vaak behandeld met antidepressiva en antiepileptica.

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Nicole2

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 149
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Goede manieren om af te vallen

Goede manieren om af te vallen

Manieren om van je buikvet af te komen

Als je een dikke buik die wordt dit normaal gesproken beschouwd als ongezond. En dat is ook zo wat buikvet zorgt voor verhoogde risico’s bij bepaalde ziekten.

Verhalen over kanker: Deel II

Verhalen over kanker in de media

Help, blaaspoliepen.

Blaaspoliepen wat houdt dat in en wat zijn de consuqenties

Wat is PDS en Hoe geraak je er nu vanaf?

Artikel over PDS en zijn behandeling

Koolhydraatarm eten, op een natuurlijke manier afvallen en op gewicht blijven XVIII

Het Koolhydraatarm Dieet Recepten voor fase 1

De kinderpsycholoog en de eetstoornis bij kinderen

De kinderpsycholoog bechrijft de eetstoornis bij kinderen vanuit het gezin en vanuit een normale ontwikkeling van het eetgedrag bij kinderen.

Creatiever door studie

Artikel over de invloed van studeren op creativiteit. Word je meer of juist minder creatief van studeren?

Bronchitis bij jonge kinderen

Wat is bronchitis? Wat te doen bij bronchitis

Alles over homeopathie

Alles wat u moet weten over homeopathie. Hoe het ontstaan is hoe het werkt en hoe het in het hedendaags leven nog toepasbaar is om de algehele gezondheidstoestand te verbeteren.

Behandelen van insectenbeten, insectensteken en de oorzaken hiervan

Wanneer je een tropisch land bezoekt loop je meer risico op insectenbeten en steken dan in Nederland. Ook komen er andere ziektes en aandoeningen voor dan in ons eigen land.

Eiwitten

Wat zijn eiwitten? Hoeveel heb je ervan nodig? En wat is de functie van eiwitten?

Zwanger worden en stoppen met voorbehoedsmiddelen

Zwanger worden en stoppen met voorbehoedsmiddelen

Antibiotica

Hoe werken antibiotica en welke soorten zijn er?

Koolhydraatarm eten, op een natuurlijke manier afvallen en op gewicht blijven III

Waarom een koolhydraatarm dieet wel werkt

Alles over een hartinfarct

Informatie over een hartinfarct en angina pectoris. Wat is het en wat kun je eraan doen?

Klimaatbeheersing in huis

Lees hier alles over klimaatbeheersing in huis.

Een depressie kost steeds meer geld

Ziek zijn kost steeds meer geld

Gonorroe

Informatieve artikel over aandoening Gonorroe

Waarom word je ziek van een virus? en... hoe word je weer beter!

Uitleg over het fenomeen virus

Geneeskrachtige kruiden die een zwangerschap bevorderen bestaan echt !

Vrouwen bij wie zwanger raken niet vanzelf gaat , geef de moed niet op

Alles over bof

Informatie over de bof

Bukken en tillen: zo doe je het goed!

Het lijkt zo makkelijk, maar bukken is een kunst om goed te doen. En meestal weet je pas als je het fout doet als het inmiddels te laat is en je door je rug heengegaan bent.....

Alzheimer

Wat veroorzaakt de ziekte van Alzheimer? En wat kan er aan gedaan worden?

Leren leven met een afweerstoornis

Leren leven met een Afweerstoornis