Alles over gordelroos


Publicatie datum:

Informatie over gordelroos (herpes zoster)

Gesponsorde koppelingen

Gordelroos is een vervelende aandoening met veel complicaties. Hier kunt u lezen over de oorzaken, de symptomen, de complicaties en de behandeling van gordelroos.

Gordelroos

Wat is gordelroos?

De medische term voor gordelroos is herpes zoster. Het is een virusinfectie met het varicella zoster virus. Dit hetzelfde virus als het virus van de waterpokken. Het varicella zoster virus valt onder de groep van de herpesvirussen, die bijvoorbeeld ook een koortslip veroorzaken. De naam van gordelroos komt van de specifieke plaats van de gordelroos. In de meeste gevallen zit het namelijk op de romp, in de vorm van een gordel

Wat zijn de symptomen van gordelroos?

Gordelroos geeft een kenmerkend soort huiduitslag met blaasjes. Heel specifiek voor gordelroos is dat deze zich in een bepaald dermatoom bevinden. Dermatomen zijn huidgebieden die bij een bepaalde zenuw horen. Hierdoor zit gordelroos bijvoorbeeld nooit in het midden van de rug of van het gezicht, maar zit het (vrijwel) altijd of links of rechts. De symptomen zijn:

  • uitslag in een specifiek en scherp omgrensd gebied (dermatoom) met roodheid en blaasjes met vocht
  • pijn en/of jeuk ter plaatse van de huiduitslag
  • soms koorts
  • vaak grieperig gevoel

Meestal begint de ziekte met een grieperig gevoel, gevolg door een pijnlijk/onaangenaam gevoel ergens op de huid. Pas na een paar dagen valt er aan de geïrriteerde huid iets te zien. Er verschijnen blaasjes en de huid wordt rood. Na ongeveer 2-3 weken verdwijnen de blaasjes en komen er korstjes. De pijn neemt echter niet altijd af. De plaats kan nog lang pijn blijven doen.

Wat zijn de complicaties van gordelroos?

Lang na de gordelroos kan de huid nog pijn doen op de plaats waar de blaasjes hebben gezeten. Dit komt meer voor bij oudere mensen. De pijn kan al worden opgewekt door de wind die erlang strijkt. Dit wordt postherpetische neuralgie genoemd. Een van de bekendere plaatsen waar deze neuralgie optreedt is het gezicht, hierbij is er sprake van trigeminus neuralgie. Dit is een vervelende complicatie, want het geeft veel pijnklachten die moeilijk te behandelen zijn.

Gordelroos in het gezicht kan in het oog gaan zitten (herpes ophtalmica). Dit kan in uiterste gevallen zelfs slechtziendheid tot gevolg hebben. Een gordelroosinfectie in de buurt van het oog moet altijd behandeld worden.

Hoe krijg je gordelroos?

Gordelroos wordt veroorzaakt door hetzelfde virus als de waterpokken. Vrijwel iedereen in Nederland heeft de waterpokken al doorgemaakt toen hij/zij nog een kind was. Het virus raak je echter nooit meer helemaal kwijt. Het blijft achter in een paar zenuwcellen en steekt de kop op wanneer je een verminderde weerstand hebt. Dit kan zijn bij ouderem, na een orgaantransplantatie, als je afweeronderdrukkende middelen gebruikt of als je AIDS hebt. Wanneer het virus voor de tweede keer een infectie veroorzaakt, dan veroorzaakt het geen waterpokken meer, maar gordelroos.

Iemand die gordelroos heeft, kan iemand die nog geen waterpokken gehad heeft besmetten en zo waterpokken veroorzaken. Om deze reden moet iemand met gordelroos niet in de buurt komen van zwangere vrouwen in het derde trimester van de zwangerschap. Andersom kan iemand met waterpokken niet zo gemakkelijk gordelroos veroorzaken.

Hoe wordt gordelroos behandeld?

De behandeling van gordelroos kan het beste gestart worden wanneer er nog geen blaasjes zichtbaar zijn. Meestal wordt er een antiviraal middel gegeven. Behandeling is echter niet altijd noodzakelijk. Wanneer het oog aangedaan is, is behandeling wel noodzakelijk. Vaak wordt iemand opgenomen in het ziekenhuis en krijgt hij de medicijnen via het infuus.

In het geval van een postherpetische neuralgie (pijn nadat de blaasjes al verdwenen zijn) wordt er vaak behandeld met antidepressiva en antiepileptica.


Foobie gebruiker Nicole2

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 149
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Een lekker kopje koffie

Heerlijke koffie met je dagelijkse voedingstoffen

Het digitale rontgen onderzoek

hoe werkt het maken van foto's op de beeldvormende afdeling

Een bittere smaak in je mond

Is een bittere smaak schadelijk? Waar komt die bittere smaak eigenlijk vandaan en hoe kom ik er vanaf?

Dyslexie en nevenproblematiek

Dit artikel bespreekt de hoofdkenmerken en symptomen van dyslexie, en gaat daarnaast in op veelvoorkomende nevenproblematiek bij kinderen met dyslexie, zoals ADHD en sociale problemen.

Tandvlees ontsteking, hoe ontstaat het

Veel mensen hebben last van ontstoken tandvlees. Hoe komt dit nu precies.

Broccoli en Tomaten. Samen zijn ze een superstel.

Broccoli en Tomaten zijn ieder voor zich heel gezond, maar samen zijn een ijzersterke combinatie.

Roken is geestelijk gezond, roken is lekker

In dit artikel wordt met roken het verbranden van bepaalde stoffen en het vervolgens inhaleren van de daarbij ontstane rook van deze stoffen bedoelt. De meest gangbare brandbare stof die hiervoor gebruikt wordt is tabak.

Vitamine B5: Pantotheenzuur

Informatief artikel over Pantotheenzuur (vitamine B5)

de waarheid over afvallen

een inzicht in hoe afvallen echt werkt.

Een glutenvrij dieet, waarom eigenlijk?

Mensen met coeliakie (glutenallergie) dienen heel hun leven een glutenvrij dieet te volgen. Waarom?

Bronchitis bij jonge kinderen

Wat is bronchitis? Wat te doen bij bronchitis

Slapeloosheid en slaapproblemen

Wat zijn de oorzaken en gevolgen van slapeloosheid en wat kan je er tegen doen?

Stoppen met roken

Iedereen die ooit begonnen is met roken weet ook hoe moeilijk het is om weer te stoppen. Hier een goede methode die echt werkt.

De kracht van centreren

Centreren of gronden is de basis voor de ontwikkeling van gezondheid, persoonlijkheid en spiritualiteit.

Zwangerschapstest en ovulatie test

Zwangerschapstesten en ovulatie test geven duidelijk aan wanneer je vruchtbaar bent.

Het verleden is passief, de toekomst actief.

Goed omgaan met deze tijdzones en daardoor bewuster en zonder stress verder leven. Dat kan als je door middel van het verleden het heden en toekomst meer in eigen hand neemt.

Alles over spataderen

Informatie over spataderen, de oorzaken, symptomen en behandeling

Diagnose ‘De ziekte van Crohn’, wat nu?

Wat te doen bij de ziekte van Crohn.

Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)

Prikkelbare Darm Sydroom, wat is dit nu precies??

Levende bloed analyse

Op zoek naar een alternatieve manier van genezing van gezondheidsklachten?

Vitamine B2: Riboflavine

Informatief artikel ober Riboflavine (vitamine B2).

Vitaminen en hun effecten.

Vitaminen en mineralen zijn essentieel voor een gezond menselijk lichaam. Lees er in dit artikel alles over.

Zout en Peper, smaakmakers met een verhaal

Zout, peper, suiker en azijn. Belangrijke smaakmakers in voedsel met grote verschillen qua gezondheid en oorsprong. Het zijn conserveringsmiddelen zonder zo genoemd te worden en zonder dat er duidelijke regels of normen voor zijn.

Stress

Wat is stress en wat kun je er zelf aan doen.

Fytotherapie: een geschenk van Moeder Natuur

Dit artikel beschrijft hoe je met een gezonde levenswijze, onder andere gebaseerd op fytotherapie, gewicht en vet zou kunnen kwijtraken.