Alles over haaruitval


Publicatie datum:

Lees hier alles over haaruitval en kaal worden (en wat je er tegen kunt doen).

Gesponsorde koppelingen

haaruitvalHaaruitval (alopecia) komt veel voor in Nederland en wordt vaak als een vervelende klacht gezien. In dit artikel kunt u iets lezen over de mogelijke oorzaken van haaruitval en over de mogelijke behandeling.

Haaruitval

Wat is haaruitval

De medische term voor haaruitval of kaalheid is alopecia. Er zijn eigenlijk twee soorten haaruitval, namelijk alopecia areata, en alopecia androgenetica.

Alopecia areataallopecia areata

Wat is alopecia areata?

Letterlijk betekent alopecia areata: kaalheid op een bepaalde plek. Het is een aandoening van de haren, waarbij de haren op een bepaalde plek zomaar uitvallen. Dit kan bijvoorbeeld al het hoofdhaar zijn, maar ook een cirkel ter groote van een euromunt. De aandoening kan bij iedere leeftijd optreden en komt ongeveer net zo vaak bij mannen als bij vrouwen voor.

Wat gebeurt er bij alopecia areata?

Er is een ontstekingsproces bij de haarwortels. Als gevolg hiervan kunnen de haarwortels minder goed functioneren. De haren die nog uit de wortels groeier zijn vrij zwak en kunnen gemakkelijk afbreken. Op de plaats waar de haarwortels zijn aangedaan ontstaat uiteindelijk een kaalheid. In het ergste geval is er sprake van alopecia universalis. Hierbij is alle lichaamshaar uitgevallen. Een variant waarbij het schaamhaar, okselhaar en borsthaar wel blijft zitten, maar de rest uitvalt is alopecia totalis.

Hoe kun je alopecia areata behandelen?

In een groot deel van de gevallen gaat de aandoening vanzelf over en komen de haren dus terug. Hoe erger de aandoening is, hoe kleiner de kans hierop. Er zijn wel verschillende behandelingen bekend, maar van geen enkele behandeling is bewezen dat die behandeling ook echt helpt. Vaak worden er corticosteroïden gegeven of wordt er eczeem veroorzaakt op de kale plek. Erg effectief is het allemaal niet.

Alopecia androgenetica

Wat is alopecia androgenetica?haarutival

Dit is de meest voorkomende vorm van kaalheid. Namelijk de kaalheid volgens het mannelijk of vrouwelijk patroon. Hierbij ontstaan er inhammen bij de slapen en wordt de kruin (vooral bij mannen) kaal. Bij Europeanen komt deze aandoening meer voor dan bij andere rassen. Waarom dat zo is, is niet helemaal bekend.

Wat gebeurt er bij alopecia androgenetica?

Bij deze vorm van kaalheid speelt het testosteron (hormoon) een belangrijke rol. Deze binden zich namelijk aan een receptort van de haarwortels of haarzakjes. Op de een of andere manier gaan deze haarzakjes hierdoor minder goed functioneren. Het is nog niet helemaal bekend waarom dat zo is. Wat wel bekend is, is dat iemand van wie de ouders jong kaal werden zelf ook een verhoogd risico loopt om jong kaal te worden.

Hoe kun je alopecia androgenetica behandelen?

Er worden op internet en in de winkels vele middeltjes aangeprezen omdat ze de kaalheid zouden remmen of zelfs nieuw haren zouden terug laten groeien. Helaas is het wondermiddel nog steeds niet gevonden. Het middel dat het meeste doet is finasteride. Dit middel vermindert de kans dat haarzakjes beschadigd raken door het testosteron. Ook van deze behandeling zijn de resultaten vaak teleurstellend.

Verder is het mogelijk om een haartransplantatie te laten uitvoeren. De resulaten van een haartransplantatie zijn behoorlijk wisselend en daarbij is een haartransplantatie behoorlijk kostbaar.

 

Bronvermelding

Nederlandse vereniging voor dermatologie


Foobie gebruiker Nicole2

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 149
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Uw Natuurlijk gewicht!

De praktijk is vaak weerbarstig en draagt meer risico met uw keuze om (weer) naar uw gewicht en figuur te streven die het eerder had.

Ouderen op straat gezet

Steeds meer verzorgingshuizen sluiten. Waarom is dit noodzakelijk?

Honger en verzadiging.

Een overzicht over honger en verzadiging ontstaan.

De 'totale' mens

Over de werking van de homepathie

Graviola, wondermiddel uit het regenwoud ?

Steeds meer in de belangstelling staat de tropische boom Graviola of Guanábana.

Waarheid over suiker

Veel is al geschreven over suiker, is het gezond of schadelijk voor de gezondheid? Wat is suiker precies?

Alles over abortus

Alles over abortus. Welke methodes zijn er en hoe werkt het, wat is de wetgeving.

Alles over brandend maagzuur

Informatie over zuurbranden en de behandeling hiervan

Wat kan je doen als je baby een hoge lichaamstemperatuur heeft?

Je baby zeurt, huilt constant, eet weinig of niet en is minder actief dan normaal. Dan is de kans groot dat het een te hoge lichaamstemperatuur heeft. Wat kan je doen tegen koorts bij baby's?

Buikspieroefeningen zijn nog nooit zo motiverend geweest!

Waar zijn je buikspieren goed voor, welke oefening kun je doen om ze sterker te maken. Creeer een wasbordje!

Slaapproblemen en hypnose

Slaapproblemen zijn vervelend en zorgen voor gezondheidsklachten. Hypnose kan een oplossing zijn.

Zwangerschapsdiabetes : Wat is het?

Je hoort regelmatig verhalen van zwangere vrouwen die getest moeten worden voor hun suikers tijdens de zwangerschap. Zelfs vrouwen die plotseling spreken van het leiden aan diabetes tijdens de zwangerschap.

Fibromyalgie

Fibromyalgie is een syndroom waar vele tienduizenden mensen in Nederland last van hebben. het wordt ook wel omschreven als weke delen reuma. wat is fibromyalgie?

Maaltijdsalade besmet met salmonellazalm

Maaltijdsalade met gerookte zalm besmet met salmonella

Torsio testis

Torsio testis (een verdraaide bal)

de waarheid over afvallen

een inzicht in hoe afvallen echt werkt.

Waarom chiropraxie DE oplossing kan zijn

Chiropraxie of chiropractie is een groeiende behandelmethode die misschien nog weinig bekend is onder de meeste mensen. Dit artikel geeft inzicht over het doel van chiropraxie en of het misschien iets voor jou is!

Hoe reageer jij op stress?

Kan jij stress bij jezelf herkennen? Weet jij hoe je jezelf weer onder controle kan krijgen? In dit artikel leg ik het je uit,

Koorts, set-point en de lichaamstemperatuur.

Wat koorst is en hoe het tot stand komt samen met een korte omschrijving van het set-point en de levenstemperatuur.

Reumatoïde Artritis

Het biosociaal probleem: Reumatoïde Artritis

Navelpiercing levensgevaarlijk!!!

Navelpiercing blijkt LEVENSGEVAARLIJK

Alles over bof

Informatie over de bof

HIV

Een kort verslag over HIV.

Angststoornissen

alles over angsstoornissen en fobiën

Visualisatie (energie)

visualisatie oefening om energie te krijgen