Alles over polio


Publicatie datum:

Informatie over poliomyelitis

Gesponsorde koppelingen

Poliomyelitis (in de volksmond polio of kinderverlamming) is een ernstige ziekte. Gelukkig wordt hier in Nederland tegen gevaccineerd. Hier kunt u lezen wat polio is, waarom er tegen wordt gevaccineerd en wat de behandeling inhoudt.

Gesponsorde koppelingen

Wat is poliomyelitis?

Poliomyelitis wordt ook wel polio of kinderverlamming genoemd. Het is een virusziekte die de grijze stof in het ruggenmerg laat ontsteken. Het wordt veroorzaakt door het poliovirus (een enterovirus uit de groep van de picornavirussen). Het virus wordt verspreid via de ontlasting van besmette personen. In Nederland komt polio nog maar zeer zelden voor. Deels doordat er tegen gevaccineerd wordt en deels door de verbeterde (hygiënische) leefomstandigheden.

Welke symptomen geeft poliomyelitis?

Het overgrote deel van de personen die besmet raken met het poliovirus krijgen geen klachten. Dit geldt voor ongeveer 95% van de gevallen. Als er toch klachten optreden, dan zijn dat de volgende:

  • een deel van de patiënten krijgt klachten die je bij ieder virus kunt verwachten zoals koorts, keelpijn en slapheid
  • bij minder dan 1% van de gevallen komt er daadwerkelijk een onsteking in het ruggenmerg en treden er verlammingen/spierzwaktes op, die niet meer overgaan.
  • bij kinderen die nog in de groei zijn kunnen er allerlei misvormingen optreden als gevolg van de verlammingen
  • in zeer zeldzame gevallen kunnen kinderen overlijden aan poliomyelitis (dit als de ademhalingsspieren aangedaan zijn)

Hoe wordt poliomyelitis behandeld?

Er bestaat geen behandeling tegen poliomyelitis. De beste manier om deze ziekte te bestrijden ligt dan ook in preventie: vaccinaties en een goede hygiëne. Verder is het bekend dat hoger de leeftijd waarop iemand de ziekte oploopt, hoe beter de prognose.

In Nederland is poliomyelitis een zogenoemd A-ziekte. Dit houdt in dat een arts zelfs bij vermoeden van deze ziekte dit moet doorgeven aan het RIVM. De bedoeling hiervan is dat een epidemie zo snel mogelijk kan worden opgespoord en gestopt.

Vaccinatie tegen poliomyelitis

In Nederland wordt al vele jaren gevaccineerd tegen poliomyelitis in de vorm van de DKTP-prik. Omdat in Nederland zeer veel mensen gevaccineerd zijn (meer dan 90%) komt de ziekte vrijwel niet meer voor. De laatste polio-epidimie in Nederland was in 1992 in Streefkerk, buiten de zwaargerformeerde gebieden (waar niet gevaccineerd wordt) komt polio helemaal niet meer voor.

Wanneer is poliomyelitis uitgeroeid op deze wereld?

Poliomyelitis is een van de ziektes waarvan het mogelijk is om heel de ziekte uit te roeien. Dit is een aantal jaar geleden ook bijna gelukt. Helaas zijn er een aantal landen die vanwege geloofsovertuigingen het vaccinatieprogramma hebben afgeschaft. Hierdoor neemt de laatste jaren het aantal besmettingen met het poliovirus weer toe.

Bronvermelding

RIVM


Foobie gebruiker Nicole2

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 149
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Hermafroditisme

Hermafroditisme: Defintie, oorzaken, enkele ziektes, identiteit en sekse-beleving.

Roken is geestelijk gezond, roken is lekker

In dit artikel wordt met roken het verbranden van bepaalde stoffen en het vervolgens inhaleren van de daarbij ontstane rook van deze stoffen bedoelt. De meest gangbare brandbare stof die hiervoor gebruikt wordt is tabak.

Geneesmiddelenverkoop op internet

Tegenwoordig is het niet moeilijk om aan geneesmiddelen te komen via het internet. Maar wat zijn nou de voor en nadelen van dit nieuwe concept?

Probeert u deze alternatieve geneeswijzen voor potentieproblemen eens

Meteen naar medicijnen grijpen als u een probleem heeft met uw potentie is zeker af te raden, probeer de alterantieve oplossingen die wij hier aanbieden.

Mag Ik Mijn Puisten Uitknijpen?

Mijn naam is Lieven Nouwynck. Mijn doel is de mensen te laten kennismaken met onze fantastische productlijn! Huidverzorging, parfum, minerale make-up enzovoort....