Alles over SNOT


Publicatie datum:

Snot... Misschien een smerig onderwerp? Maar laten we aan dit slijmerige goedje toch maar wat aandacht besteden. Het zal je neus uitkomen!

Gesponsorde koppelingen

Misschien heb je vroeger wel gedaan aan neuspeuteren... Of heb je daar nu nog steeds mee te kampen. Wil je weten wat het nut van snot is? Waaruit het bestaat? En hoe het wordt aangemaakt? Lees dan dit artikel!

Wat is het nut van snot?

Snot. Deze slijmerige, geelgroene tot witte massa wordt afgescheiden door de slijmvliezen in je neus. Dit is een continu proces.

Snot bestaat voor het overgrote deel uit water.Daarnaast bevat het ook nog een talrijk arsenaal aan antilichamen en antibacteriële stoffen. Antilichamen binden zich vast aan bacteriën in het snot om deze uit te schakelen. De antistoffen in het snot zorgen voor een zogenaamde eerstelijnsdefensie van ons lichaam. De tweede verdedigingslijn is dan ons immuunsysteem.

Snot zorgt ervoor dat de ingeademde lucht wordt bevochtigd. Daarnaast vangt en filtreert het snot ziektekiemen en stofdeeltjes. Ziektekiemen zijn pathogenen: Organismen die ziektes kunnen overbrengen. Voorbeelden van zulke pathogene organismen zijn o.a. schimmels, bacteriën, eencellige diertjes, virussen en prionen. Virussen en prionen zijn geen echte organismen maar kunnen zich wel vermenigvuldigen (Virussen m.b.v. gastheercel).

De functie van snot kan in het kort dus omschreven worden als het opvangen van bacteriën, ziektekiemen en schadelijke stofdeeltjes.Per dag stroomt zo'n 1 tot 2 liter afgescheiden vocht via onze keel naar de maag vaak zonder dat we het doorhebben. Snot behoort ook tot deze afgescheiden stoffen. Als het snot eenmaal de maag bereikt zorgt het daar aanwezige maagzuur ervoor dat de opgevangen bacteriën en ziektekiemen worden gedood. Het merendeel van ons snot stroomt richting de maag, de rest snuiten we uit.

Als er veel snot wordt aangemaakt in onze neus betekent dit dat bacteriën in de neus weggewassen worden. De neus wordt in zekere zin 'gereinigd'.

Is het snuiten van snot gezonder dan het op te houden of door te slikken?

Eigenlijk maakt het helemaal niets uit... Snot hoort fysiologisch naar de maag te worden getransporteerd. Het opsnuiven of doorslikken van snotdeeltjes is dus totaal niet ongezond: het wordt immers via onze keel naar de maag vervoert. De binnenkant van onze neus bevat een heleboel trilhaartjes. Deze trilhaartjes zijn er om datgene wat onze neus binnenkomt of er al inzit, naar achteren te duwen, dus richting de neusholte en vervolgens naar de keelholte.

Wij als westerlingen grijpen naar een zakdoek wanneer onze neus gevuld is met snot. In enkele Aziatische landen door vele mensen aan het opsnuffelen en inslikken van snot. Snuiten vinden ze daar absoluut niet gepast.

Het opeten van snot is natuurlijk niet erg voedzaam. Zolang je maar niet teveel snotdeeltjes uit je neus haalt en deze vervolgens doorslikt hoeft het geen gevolgen te hebben. Maar als het snot afkomstig is uit een besmette neus kan dit wel ziekte tot gevolg hebben. Een besmette neus kun je herkennen aan de etterproductie en microben (Zoals ziektekiemen). Snot uit een besmette neus of een verkouden neus kun je herkennen aan de witachtige kleur en een extra slijmerige massa, bijna vloeibaar.

Niezen: Verspreiden van ziektekiemen?

Snot speelt een belangrijke rol bij het overdragen van ziektekiemen tussen mensen. Een prikkeling van het neusslijmvlies kan een niesaanval tot gevolg hebben. Bij het niezen komen duizenden bacteriën vrij. Je reinigt bij het niezen je neus- en keelholte van prikkelende stoffen. Naast bacteriën komen er ook andere ziektekiemen vrij zoals virussen. Doordat de lucht die je uitniest zich kan verplaatsen met wel 165 km per uur is het mogelijk dat je andere personen besmet. Je geeft de ziektekiemen de ruimte om zich binnen te dringen bij andere personen. De enige manier om dit te voorkomen is door de uitgenieste lucht met druppeltjes die ziektekiemen bevatten, op te vangen met je hand of een zakdoek.

Neuspeuteren: Waarom doet men het?

Mensen maar ook aapachtigen doen aan neuspeuteren om slijmresten uit de neus te verwijderen. Het Latijnse woord voor neuspeuteren is: rinotillexe. Dwangmatig neuspeuteren heeft een andere naam. namelijk rinotillexomanie.

Neuspeuteren kan noodzakelijk zijn als de snotdeeltjes niet kunnen worden opgesnoven of kunnen worden uitgesnoten. Neuspeuteren wordt gezien als iets onfatsoenlijks, tenminste in onze westerse samenleving. Vaak wordt dit begrip gekoppeld aan kinderen die het vaak als gewoonte hebben.

Als je constant in je neusgaten boort met één van je vingers kan dit een aantal gevolgen hebben:

-Er kan beschadiging optreden van de haarvaten. Dit kan leiden tot een bloedneus.

-Ook kan het infecties veroorzaken want meestal zijn je vingers niet al te schoon. Hierdoor komen er meer ziektekiemen in je neus terecht die niet altijd door het snot kunnen worden opgevangen.

 

Ter afsluiting wil ik eindigen met een toepasselijk zinnetje:

Het leven is net als een neus: Je moet eruit halen wat erin zit.


Foobie gebruiker Nathanja

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 64
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie gezondheid

Het uitstrijkje

De baarmoedermond en de schede kunnen eenvoudig onderzocht worden. Dit gebeurd met een uitstrijkje.

De invloed van ouders op alcoholgebruik en roken bij jongeren

Een artikel over de invloed van ouders en vrienden op het drink- en rookgedrag van jongeren.

Krampen, ze kunnen een nachtmerrie zijn.

Veel mensen hebben last van kramp. Wat is het en wat kun je doen.

Hypertensie of hoge bloeddruk

Een jaarlijkse bloeddrukmeting is voor ieder van belang. Zonder het te weten kan je aan hypertensie of hoge bloeddruk lijden.

Tips bij boodschappen doen en feestjes!

Artikel met tips bij het boodschappen doen of het zijn op sociale gelegenheden.

Basis gezichtsbehandeling

Hoe een basis gezichtsbehandeling geven

Alles over cholesterol

informtatie over cholesterol

Geschiedenis van de bipolaire stoornis (voorheen manisch-depressieve psychose)

Wanneer is de term bipolaire stoornis ontstaan en wat zijn de symptomen?

Ontstoken tandvlees, een onderschat probleem.

Een omschrijving van de kenmerken en de gevolgen van ontstoken tandvlees.

Waarom chiropraxie DE oplossing kan zijn

Chiropraxie of chiropractie is een groeiende behandelmethode die misschien nog weinig bekend is onder de meeste mensen. Dit artikel geeft inzicht over het doel van chiropraxie en of het misschien iets voor jou is!

Dikkedarmkanker

Wat is dikkedarmkanker? Waar ontstaat het, wat is de groeiwijze en wat zijn de behandelmethoden?

Super fruit en ORAC “goed nieuws en slecht nieuws!”

Wel eens gehoord van super fruit en van ORAC? In dit artikel meer over wat superfruit is en hoe het bijdraagt aan de gezondheid.

Oefentherapie = bewegen

De oefentherapeut, de specialist in bewegen en het bewegingsapparaat.

Instabiel SI-gewricht

Lage rugpijn met uitstraling naar je been. Talloze onderzoeken, maar niemand kan de oorzaak vinden. Klinkt bekend? Laat eens testen of je een instabiel SI-gewricht hebt!

Koolhydraatarm eten, op een natuurlijke manier afvallen en op gewicht blijven XVII

Het Koolhydraatarm Dieet Fase 4

Wat velen niet weten over cola drinken!

Cola light: een dikmaker!

Kwakzalver

De originele benaming is Quackery

Zwanger worden en stoppen met voorbehoedsmiddelen

Zwanger worden en stoppen met voorbehoedsmiddelen

Wat te doen tegen veroudering?

De stappen die je kunt ondernemen om het proces van veroudering te vertragen.

Succesvol afvallen heb je in eigen hand

Hoe moet je succesvol afvallen? Waar moet je aan denken? Hoe bereken ik kcal? Wat heb ik nodig?

Makkelijk stoppen met roken, eenvoudig stoppen met roken

Lees hier hoe je in drie eenvoudige stappen heel makkelijk kunt stoppen met roken.

Maaltijdsalade besmet met salmonellazalm

Maaltijdsalade met gerookte zalm besmet met salmonella

Spierspanningshoofdpijn

Dit onderwerp gaat over hoofdpijn, tips, klachten en oorzaken.

Alles over carpaal tunnel syndroom

Informatie over het capale tunnel syndroom

Hoe raak ik overtollig vet blijvend kwijt!

Slank worden en slank blijven is een gevolg van de combinatie van een verstandig eetpatroon en een goed trainingsprogramma. En nu niet zeggen van