Alles over SNOT


Publicatie datum:

Snot... Misschien een smerig onderwerp? Maar laten we aan dit slijmerige goedje toch maar wat aandacht besteden. Het zal je neus uitkomen!

Gesponsorde koppelingen

Misschien heb je vroeger wel gedaan aan neuspeuteren... Of heb je daar nu nog steeds mee te kampen. Wil je weten wat het nut van snot is? Waaruit het bestaat? En hoe het wordt aangemaakt? Lees dan dit artikel!

Wat is het nut van snot?

Snot. Deze slijmerige, geelgroene tot witte massa wordt afgescheiden door de slijmvliezen in je neus. Dit is een continu proces.

Snot bestaat voor het overgrote deel uit water.Daarnaast bevat het ook nog een talrijk arsenaal aan antilichamen en antibacteriële stoffen. Antilichamen binden zich vast aan bacteriën in het snot om deze uit te schakelen. De antistoffen in het snot zorgen voor een zogenaamde eerstelijnsdefensie van ons lichaam. De tweede verdedigingslijn is dan ons immuunsysteem.

Snot zorgt ervoor dat de ingeademde lucht wordt bevochtigd. Daarnaast vangt en filtreert het snot ziektekiemen en stofdeeltjes. Ziektekiemen zijn pathogenen: Organismen die ziektes kunnen overbrengen. Voorbeelden van zulke pathogene organismen zijn o.a. schimmels, bacteriën, eencellige diertjes, virussen en prionen. Virussen en prionen zijn geen echte organismen maar kunnen zich wel vermenigvuldigen (Virussen m.b.v. gastheercel).

De functie van snot kan in het kort dus omschreven worden als het opvangen van bacteriën, ziektekiemen en schadelijke stofdeeltjes.Per dag stroomt zo'n 1 tot 2 liter afgescheiden vocht via onze keel naar de maag vaak zonder dat we het doorhebben. Snot behoort ook tot deze afgescheiden stoffen. Als het snot eenmaal de maag bereikt zorgt het daar aanwezige maagzuur ervoor dat de opgevangen bacteriën en ziektekiemen worden gedood. Het merendeel van ons snot stroomt richting de maag, de rest snuiten we uit.

Als er veel snot wordt aangemaakt in onze neus betekent dit dat bacteriën in de neus weggewassen worden. De neus wordt in zekere zin 'gereinigd'.

Is het snuiten van snot gezonder dan het op te houden of door te slikken?

Eigenlijk maakt het helemaal niets uit... Snot hoort fysiologisch naar de maag te worden getransporteerd. Het opsnuiven of doorslikken van snotdeeltjes is dus totaal niet ongezond: het wordt immers via onze keel naar de maag vervoert. De binnenkant van onze neus bevat een heleboel trilhaartjes. Deze trilhaartjes zijn er om datgene wat onze neus binnenkomt of er al inzit, naar achteren te duwen, dus richting de neusholte en vervolgens naar de keelholte.

Wij als westerlingen grijpen naar een zakdoek wanneer onze neus gevuld is met snot. In enkele Aziatische landen door vele mensen aan het opsnuffelen en inslikken van snot. Snuiten vinden ze daar absoluut niet gepast.

Het opeten van snot is natuurlijk niet erg voedzaam. Zolang je maar niet teveel snotdeeltjes uit je neus haalt en deze vervolgens doorslikt hoeft het geen gevolgen te hebben. Maar als het snot afkomstig is uit een besmette neus kan dit wel ziekte tot gevolg hebben. Een besmette neus kun je herkennen aan de etterproductie en microben (Zoals ziektekiemen). Snot uit een besmette neus of een verkouden neus kun je herkennen aan de witachtige kleur en een extra slijmerige massa, bijna vloeibaar.

Niezen: Verspreiden van ziektekiemen?

Snot speelt een belangrijke rol bij het overdragen van ziektekiemen tussen mensen. Een prikkeling van het neusslijmvlies kan een niesaanval tot gevolg hebben. Bij het niezen komen duizenden bacteriën vrij. Je reinigt bij het niezen je neus- en keelholte van prikkelende stoffen. Naast bacteriën komen er ook andere ziektekiemen vrij zoals virussen. Doordat de lucht die je uitniest zich kan verplaatsen met wel 165 km per uur is het mogelijk dat je andere personen besmet. Je geeft de ziektekiemen de ruimte om zich binnen te dringen bij andere personen. De enige manier om dit te voorkomen is door de uitgenieste lucht met druppeltjes die ziektekiemen bevatten, op te vangen met je hand of een zakdoek.

Neuspeuteren: Waarom doet men het?

Mensen maar ook aapachtigen doen aan neuspeuteren om slijmresten uit de neus te verwijderen. Het Latijnse woord voor neuspeuteren is: rinotillexe. Dwangmatig neuspeuteren heeft een andere naam. namelijk rinotillexomanie.

Neuspeuteren kan noodzakelijk zijn als de snotdeeltjes niet kunnen worden opgesnoven of kunnen worden uitgesnoten. Neuspeuteren wordt gezien als iets onfatsoenlijks, tenminste in onze westerse samenleving. Vaak wordt dit begrip gekoppeld aan kinderen die het vaak als gewoonte hebben.

Als je constant in je neusgaten boort met één van je vingers kan dit een aantal gevolgen hebben:

-Er kan beschadiging optreden van de haarvaten. Dit kan leiden tot een bloedneus.

-Ook kan het infecties veroorzaken want meestal zijn je vingers niet al te schoon. Hierdoor komen er meer ziektekiemen in je neus terecht die niet altijd door het snot kunnen worden opgevangen.

 

Ter afsluiting wil ik eindigen met een toepasselijk zinnetje:

Het leven is net als een neus: Je moet eruit halen wat erin zit.

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Nathanja

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 64
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie gezondheid

Overgewicht

Teveel mensen hebben er last van, en te weinig mensen weten hoe ze er vanaf kunnen komen, overgewicht.

De paniekstoornis bij adolescenten: symptomen en diagnostiek

Dit artikel geeft inzicht in de symptomen, het verloop en de diagnosticering van de paniekstoornis bij adolescenten. Het artikel is gebaseerd op wetenschappelijke literatuur.

Bloedonderzoek zonder verwijzing

Geen verwijzing van je huisarts gekregen voor bloedonderzoek of ander medisch onderzoek. Gelukkig zijn er een aantal mogelijkheden om op eigen kosten onderzoek te laten verrichten wanneer u dat wenst.

Gezondheidsgeheimen uit Okinawa

De inwoners van Okinawa leven gemiddeld genomen langer dan waar ook ter wereld. Dit artikel onthult hun geheimen!

Alles over dieetpillen

De zin en onzin van dieetpillen

Wat is het down syndroom?

Alles over het down syndroom

Vet-oplosbare en water-oplosbare vitaminen

Het verschil

Alles over haaruitval

Lees hier alles over haaruitval en kaal worden (en wat je er tegen kunt doen).

Waarom chiropraxie DE oplossing kan zijn

Chiropraxie of chiropractie is een groeiende behandelmethode die misschien nog weinig bekend is onder de meeste mensen. Dit artikel geeft inzicht over het doel van chiropraxie en of het misschien iets voor jou is!

Afvallen zonder gewicht kwijt te raken?

een beter figuur krijgen door spiermassa op te bouwen in plaats van strict te lijnen.

De beste babyvoeding, alles over baby voeding.

Iedereen wil het beste voor zijn baby, daarom hier alles over de beste babyvoeding.

Koolhydraatarm eten, op een natuurlijke manier afvallen en op gewicht blijven XVIII

Het Koolhydraatarm Dieet Recepten voor fase 1

Lijmoor bij kinderen

Geeft een omschrijving wat lijmoor is, wat de oorzaken zijn en hoe te behandelen.

dromen verklaard; vreemdgaan

Wat betekent het als jij droomt dat jij (of misschien wel je partner) vreemd gaat?

Een te trage schildklier

een te trage schildklier, wat is dat nou? en hoe ga je er mee om?

Vitamine boost voor vijftig plussers pure noodzaak!

zijn extra vitaminen voor vijftigplussers noodzakelijk of overbodig?

Gehoorschade

De impact van luide muziek op onze oren.

Alles over prolaps

Informatie over prolapsen in het genitale gebied

Overgewicht/obestitas bij kinderen: oorzaken en gevolgen (1)

We kunnen het niet ontkennen dat meer en meer van onze kinderen te kampen heeft of krijgt met overgewicht. Wat zijn de oorzaken en de gevolgen ervan?

Wat beter niet eten bij darmklachten?

aangepaste voeding helpt bij darmklachten

Wat velen niet weten over cola drinken!

Cola light: een dikmaker!

Reiki - De tweede graad : Handboek voor het werken met tweedegraads-Reiki.-Eckart Warnecke (recensie)

suggesties om met Reiki 2 te werken

Mens erger je niet!

5 tips voor minder stress in je leven.

Alzheimer uitgelicht

wat is alzheimer en wat is het verloop van de ziekte

Wat zijn E-nummers, en wat doen ze in mijn eten?

Informatief artikel over het gebruik van E-nummers.