Alzheimer


Publicatie datum:

Wat veroorzaakt de ziekte van Alzheimer? En wat kan er aan gedaan worden?

Gesponsorde koppelingen

Met het vergrijzen van de bevolking, is de ziekte van Alzheimer een ziekte die meer en meer opduikt. Maar wat veroorzaakt nu juiste deze ziekte, en vooral, wat kan er aan gedaan worden?

Beschrijving

De ziekte van Alzheimer is een aandoening van de hersenen waarbij in een vaak hoog tempo dementie optreedt bij de patiënt. De ziekte werd vernoemd naar een Duitse neuropatholoog, Alois Alzheimer. Het is een ziekte die meestal moeilijk om vast te stellen is, behalve door een hersenonderzoek na het overlijden. De ziekte komt meestal voor bij ouderen boven de 65 jaar, maar komt uitzonderlijk ook voor bij jongere mensen. Dit is een andere variant van dezelfde ziekte, die we vroege Alzheimer noemen.

Symptomen

De ziekte wordt vastgesteld door een neuroloog. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een uitgebreide medische anamnese, geheugentests en ook gesprekken met de aaste familie. Een belangrijk kenmerk van de ziekte is een achteruitgang van de psychische functies. De ziekte begint dan ook met geheugenstoornissen. In het begin heeft de patiënt vooral moeite met het onthouden van nieuwe informatie, zo zal de patiënt vaak dezelfde vragen stellen en afspraken vergeten. Herinneringen uit een verder verleden zal de patiënt nog wel ter beschikking hebben. Pas in een latere fase wordt ook het langetermijngeheugen aangetast. Ook in de beginfase ontstaan er taalstoornissen, zoals een afgenomen woordproductie en het moeilijk vinden van woorden. Ook wordt het voor de patiënt moeilijker om zich te oriënteren. In een latere fase zal de patiënt ook de meer vertrouwde handelingen niet meer kunnen verrichten, zoals zichzelf verzorgen. De patiënt trekt zich ook meer en meer op zichzelf terug en verliest interesse in de omgeving. Veel patiënten geraken hierdoor dan ook in een depressie. Een snelle verslechtering kan optreden bij een infectie, ziekenhuisopname of een plotse grote verandering, zoals een verhuis. Het langzame verloop leidt tot een achteruitgang van alle functies, en leidt uiteindelijk tot volledige afhankelijkheid van dagelijkse verzorging door anderen. Gemiddeld duurt de ziekte zo'n acht jaar.

Oorzaak

Er bestaat nog veel onenigheid onder professoren over de precieze oorzaak van Alzheimer. Volgens de meesten wordt ze veroorzaakt omdat bepaalde eiwitten op een abnormale manier worden afgebroken. Hierdoor ontstaan afbraakproducten die opgehoopt worden in de hersencellen. Hierdor kunnen deze dan afsterven. Bij hersenonderzoek wordt vastgesteld dat mensen met Alzheimer een sterk gekrompen hersenschors hebben. Het zijn met name die gedeelten van de hersenschors waar de geheugenfuncties zijn, die aangetast raken. Men probeert momenteel om de ziekte in een zo vroeg mogelijke fase vast te stellen. Eén techniek hiervoor is het in beeld brengen van de afbraakstoffen in de hersenen d.m.v. een PET-scan. Ook maakt men soms gebruik van een lumbale punctie, hierbij wordt het ruggemergvloeistof onderzocht op de aanwezigheid van de afbraakproducten. Ook erfelijkheid speelt een grote rol, vooral bij de vroege Alzheimer. Er wordt ook beweerd dat metalen als aluminium, kwik of koper een rol zouden spelen bij de ontwikkeling van Alzheimer, maar hier is binnen de medische wereld nog zeer veel discussie rond.

Remedie

Er bestaat jammer genoeg geen remedie tegen Alzheimer. Er zijn wel enkele behandelingen beschikbaar, maar deze hebben slechts een klein effect. Qua medicamenten worden meestalaceylcholinesterase-remmers gegeven, hierdoor wordt het enzyme acetylcholine minder snel afgebroken, waardoor de levensduur van deze neurotransmitter wordt verhoogd. Maar ook over deze behandeling bestaat nog veel discussie.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 46
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie gezondheid

Hypertensie of hoge bloeddruk

Een jaarlijkse bloeddrukmeting is voor ieder van belang. Zonder het te weten kan je aan hypertensie of hoge bloeddruk lijden.

Koolhydraatarm eten, op een natuurlijke manier afvallen en op gewicht blijven II

Koolhydraatarm eten, op een natuurlijke manier afvallen en op gewicht blijven

Vitaminen en hun effecten.

Vitaminen en mineralen zijn essentieel voor een gezond menselijk lichaam. Lees er in dit artikel alles over.

Het belang van een EHBO cursus

EHBO, iedereen is er bekend mee, maar wie kan het uiteindelijk?

Alles over PCOS

Informatie over het polycysteus ovarium syndroom (PCOS)

De afweer van het lichaam.

Een kort overzicht over hoe de 1ste lijns afweer van het lichaam werkt.

Snel afvallen, top dieet en ideaal gewicht bereiken en behouden

Overgewicht is een groot probleem, hier een aantal tips om goed af te vallen.

Diabetes.

Over diabetes, wat het is, de types en de gevolgen.

Hersenen krimpen door overgewicht.

Hersenen krimpen door overgewicht. Hoe komt dat?

Stamcellen en stamcelonderzoek de toekomst?

Antwoorden op vragen over stamcellen, stamcelonderzoek en klonen.

Hammam massage

Een hammam-massage is een oosterse weldaad met scrub en zeepschuim

Conversiestoornis… wat is het?

Psychische stoornissen zijn er in alle vormen en maten, in dit artikel neem ik je mee in de wereld van de conversiestoornis

Hoge bloeddruk, de oorzaken, gevolgen en de behandeling er van

de oorzaken, gevolgen en de behandeling van een hoge bloeddruk

Nachtlenzen

Uitleg over wat een nachtlens doet, de kosten en mijn ervaring

Een depressie, wat is dat nu precies?

wat is een depressie? Hoe herken je het en hoe kom je er vanaf?

Huiduitslag

Wat zijn de verschillende oorzaken van huiduitslag

Kun je met Nontox goedkoop kanker genezen?

Kun je met het anti bacteriële en anti virale desinfectiemiddel Nontox ook goedkoop kanker genezen?

Slaappillen

de medicamenteuze behandeling van slaapproblemen

Keelontsteking (angina)

Een keelontsteking, of angina, kan heel pijnlijk zijn. Het is geen ernstige ziekte, ook al kan het soms angstaanjagend zijn.

De werking van het menselijk geheugen en zijn achteruitgang in verdere levensfasen

Hoe werkt het menselijk geheugen en hoe voltrekt zich de achteruitgang van het geheugen in de laatste levensfasen

Tips voor een gladde huid.

Simpele, goedkope tips voor ieder huidtype.

Werkstuk over AIDS

Alles over AIDS (acquired immune deficiency syndrome) en HIV (Human immunodeficiency virus).

Snel afvallen en op gewicht blijven

Hoe je snel en effectief kunt afvallen en op je streefgewicht kunt blijven

De huid

Anatomie van de huid

Alles over gonorroe

Informatie over gonorroe